RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

mamicki -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (24.5.2011 12:59:16)

arh_diz, problemot e vo toa sto ne e rano [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image]... I prvata bremenost mi bese identicno ista, karlicna od pocetok do kraj, i taka i go rodiv, no prirodno. Doktorkata mi veli deka problemot e vo polozbata na mojata materica, uste 5 deca da sum nosela, site kje bile isto smesteni [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Inaku razmisluvame za Remedika, ama treba da patuvam 120 km... A za plakanje, znam deka kade i da ragjam, kje treba da si platam, ama kade, that is the question?

bombica -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (24.5.2011 17:00:11)

Mamicki imas vreme da razmislis kade da se poragas a i bebusot moze da se svrti.120 km pat ne se malku no ne e problem ako odis na zakazan carski, pa i prirodno da ragas mislam deka n e e nekoj problem ke stasas navreme[sm=smiley1.gif]
Heba i nie isto kako vas se otkazavme od svrsoci, svadbi, odmori.Go cekavme [sm=duda.gif] 6 god, go "kvacam"4 meseci[sm=smiley36.gif] i definitivno ke se poragam i jas vo Sistina.Na 31maj imam pregleda i ke razgovaram so dr. za raganje, a sakam da razgovaram i so anesteziolog posto problem mi e anestezijata.Minatiot carski bev so celosna radi toa sto bev psihicki katastrofa.Sega ne bi sakala pak celosna ama pa neznam dali smeam spinalna imam isialgija i diskopatija[sm=zmeden.gif]

heba -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (24.5.2011 17:46:12)

jas da ti kazam povekje sakam celosna zosho kje me fati panika nemada dodrzam, a inaku mi imaat kazano deka sportistine so imaat povredi pa so gi operiraat non stop so tie spinalni epiduralni li kako se ne gi  ima pa nishto ne im e aj da ne vezam mn ne se ni rabiram :)) drugarkami vika nema nisho strashno samo deka si svesen pa nemoesh da dochekash kratko trae a tebe ti izgleda cela vechnost...nekoj nisho ne osekjal nekoj teral maka posle ama toa se ima vrska i so pragot na izdrzlivost i na bolka konstrkcija na telo i shto shte ne!!! samo da e bebevo zivo i zdravo mn se sekiram ne mi mrdka mnogu ... se da ima na nego i da se razviva normalno a poragjaj ko poragjaj ...kje ideme posle na fizikallna da ni gi ispravaat kichmive i 'rbetive :))

arh_diz -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (24.5.2011 17:57:39)

Heba dokolku se odlucis za spinalna ili epiduralna carski ne se sekiraj nema od sto da se plasis tie ti stvaat plus za smiruvanje.Taka da ke si gledas i ke si uzivas kako nisto da ne se slucuva [sm=smiley36.gif]

mamicki -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (24.5.2011 19:34:42)

A neli vo vrska so anestezijata odlucuva anesteziologot? Jas kje mu prepustam nemu da odluci sto e najdobro za mene, inaku, povekje sakam spinalna, koj kje ceka tolku dolgo da go vidi bepko? Malku li se 15 godini cekanje?[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] (oti tolku vreme pomina od prviot poragjaj, a celo, celo ova vreme sakav i vtoro dete, pa odvaj go fativ posledniot voz[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image])

Calypso -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (24.5.2011 21:50:10)

Зависи од ситуацијата. Обично царски рез се прави со спинална анестезија, но ако е итно, може и со општа анестезија. Јас се породив со итен царски рез со општа анестезија, па синчето првпат си го видов дури наредниот ден и тоа на слика од мобилен. Паметам дека цело време откако се разбудив, прашував за детето, фала му на Бога, се беше во ред. Кога го видов на слика се расплакав, а во живо да не ви кажувам [sm=smiley1.gif]

heba -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (24.5.2011 21:56:17)

lele calipso imash pravo za ova !! posle dva dena da se vidime !!! neka stavaaat shto sakaat mene i onaka za invitrata me uspivaa i me izbushija so sto ne inekcii pa sea za edna u kichma ne se cenkam :))) inaku sea mi se razmrda mislam deka stomakov kje go dupne a celi dva dena go cekam da trepne samo se protegashe i sea krkam boksovi ama so boksirach ili zilet u ruki:))) me bo.at vrtenjava i udarive mnoooogu a bashka smeshno se mrada stomakov ko da se vari nesho unatre :)))

Lidina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (24.5.2011 22:06:32)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Elce

Zdravo devojki, od vcera vlegov vo 37 nedela,denes kupiv edno kompletce od merak,i zedovme dusece so mm, a uste nemame krevetce[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] za bebusot.Inaku zeskovo vreme mnogu mi smeta,do 11 casot se trpi  posle doma poveke, preku den nema setanje i po nekoj krug navecer.Sakav da ve prasam dali bevte na CTG i vo koja nedela?

Elce,

Bese na CTG? Sto napravi? Jas odam utre na CTG, taka mi rece maticniot vleguvas vo 9ti i odis. Nie kupivme krevetce ama pak nemame dusece[sm=smiley36.gif]

lilicka -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (24.5.2011 22:49:01)

И јас се мислам дали да одам на царски.....бебето ми е свртено карлично а и имам проблеми Големи со хемороидиве[sm=smiley19.gif] ме убијааа незнаев порано ни што се а сега маки мачам ништо не ми помага![sm=smiley13.gif]
Кажете ми пошто здравје планирам да се пораѓам на Гак за царски треба предходно да се закаже како оди тоаа незнам?????

Lara2224 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (25.5.2011 9:12:03)

Uf ama tesko utro.... Mnogu loso... Vremistevo e katastrofa!..Site zakasnavme na rabota, boli glava, segde guzva, a bolat i site 200 zglobcinja na teloto... Znae li nekoj zosto e taka? nekolku dena veke se me boli, posebno nautro i navecer.
A baska i drug problem. Proteinski status za pet edinici pod normala, albumini za 4. "Uste ne si za na infuzii" mi velat ama mora da pripazis na hranata. Ne znam veke komu, zasto ne sum naviknata da se zalam. Ama bolat otoci, bolat zglobovi, mi se spie a ni dva saati ne se sobiraat vkupno... A ne e uste malku, i uste celi dva meseci moze da potrae ova.
Vo sabota odam da zakazam datum, ke vidam najrano sto moze...

Maca25 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (25.5.2011 10:21:27)

ИЗВОРНА ПОРАКА: lilicka

И јас се мислам дали да одам на царски.....бебето ми е свртено карлично а и имам проблеми Големи со хемороидиве[sm=smiley19.gif] ме убијааа незнаев порано ни што се а сега маки мачам ништо не ми помага![sm=smiley13.gif]
Кажете ми пошто здравје планирам да се пораѓам на Гак за царски треба предходно да се закаже како оди тоаа незнам?????

lilicka, во ГАК ако немаш некој здравствен проблем поради кој не си во можност природно да се породиш, нема да можеш да закажеш царски. Нема закажување царски како во приватниве болници. За да ти закажат царски треба да имаш мислење од друг специјалист кој ќе потврди дека имаш некоја причина за да одиш на царски ( како кај мене хипотиреоза и Хашимото на тироидната). А и секогаш пробуваат прво спонтано да те породат, па ако видат дека не иде тогаш на царски. Евентуално ако имаш некој близок таму, па да те упати и потегне врски кај докторите.

lady_bug -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (25.5.2011 11:32:22)

DOBAR DEN NA SITE TRUDNICI:)
/bi sakala da mi kaze nekoja pogodna polozba za spienje abe neznam sto da pravam po cel noc se vrtam po krevet nemozam se na grb me boli kicmata na strana nemozam mnogu da lezam pocnuva da ritka me bode i se taka se vrtam stanuvam legnuvam a i zesko mi e bajagi dali od toa sto sum popravena ostanav bremena na 50kg.a sega imam 65kg bubmbarche pravo:)inaku sum 28 nedela i edvaj cekam da odam na pregled da si go vidam bebevo[sm=duda.gif]

pozdrav do vas[sm=smiley1.gif]

MMM27 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (25.5.2011 11:41:08)

Ми рекоа да испитам фактори на трансфузиологија, има ли некоја испитано и зошто треба да се испитаат. Јас не разбрав што значи тоа нехомогена постелка .
ИЗВОРНА ПОРАКА: kikitina

Нехомогена постелка треба да им значи дека имаш лакуни (така ги викаат), како езерца на постелката што може да ја намалат проводливоста и [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image] послабо да напредува. Но штом бебето нормално се развива нема потреба да се грижиш. Во право си дека ептен се чека на трансфузиологија, а треба трудниците да имаат предност [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image], јас до сега бев два пати и чекав по три часа. Доколку, (се надевам дека се ќе биде во ред) ти се покачени многу Д-димерите и другите фактори на хемостаза, си знаат тоа докторите да не се мешам јас [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/jezicek.gif[/image], тогаш даваат клексан инјекции.

AnnaMolly RR -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (25.5.2011 11:50:09)

ИЗВОРНА ПОРАКА: lilicka

Лиличка, и моето беше карлично и јас сакав во ГАК да се пораѓам, ама таму ми рекоа дека прво природно ќе пробаат да ме породат. Ама во Чаир кога отидов на преглед ми рекоа дека веднаш ќе ме пораѓаат со царски зашто ризично е природно породување со бебе во карлична положба.
Мој совет - веднаш во Чаир!

mamacoki -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (25.5.2011 12:44:36)

Dobar vi den mamicki. Deneska zakazav vo Cair za drugata nedela so dr. Jegeni, pa me interesira dali nekoj ima iskustvo so nego? Mi kazaa deka e dobar doktor. Neka pocne da mi ja vodi toj bremenosta do poroduvanje cisto da mi go fati redot. Pozdravce ako ima nekoj iskustvo so nego neka mi pise.

lilicka -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (25.5.2011 13:09:58)

Фала ви многу Maca25 i AnnaMolly.......ќе морам убаво да се распрашам за се!!

heba -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (25.5.2011 15:49:23)

ИЗВОРНА ПОРАКА: lady_bug

DOBAR DEN NA SITE TRUDNICI:)
/bi sakala da mi kaze nekoja pogodna polozba za spienje abe neznam sto da pravam po cel noc se vrtam po krevet nemozam se na grb me boli kicmata na strana nemozam mnogu da lezam pocnuva da ritka me bode i se taka se vrtam stanuvam legnuvam a i zesko mi e bajagi dali od toa sto sum popravena ostanav bremena na 50kg.a sega imam 65kg bubmbarche pravo:)inaku sum 28 nedela i edvaj cekam da odam na pregled da si go vidam bebevo[sm=duda.gif]

ЕЕЕЕЕЕ ДА ПОСТОЕШЕ ТАКВА ПОЛОЖБА СИТЕ ТАКА ЌЕ СПИЕВМЕ [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] АМА НЕМА ЏАБЕ СЕ И ПЕРНИЦИ И ПОЛОЖБИ И ЧАЕВИ И ПРОШЕКИ ПРЕД ЛЕГНУВАЊЕ спиење нема повеќе[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] јас успевам секој ден да поспијам по 4 саата и тоа е се ако легнам во 11 станувам во 2.30 аколегнам после 12 се будам после 4 саат и си седам додека не се раздени тоа е!!!
најголем  проблем ми е дишењево се гушам нпо цели денови а навечер нозеве ми вријат како во каазан изгор жешки ми се

pozdrav do vas[sm=smiley1.gif]

emilija28 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (26.5.2011 11:05:11)

Zdravo kako ste site?
Zeskoto fati ama ajde uste malku ke se izdrzi
Jas sum 35 nedela me interesira koga ke go zemete porodilnoto i dali mora 1 mesec pred terminot da se zemi.Jas zdravje vikam uste 2 nedeli da odam pa da vidime kako ke se izdrzi
Pozdravce

SkCura77 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (26.5.2011 11:06:15)

Zdravo na site RR trudnici [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Redovno ve citam sekoj den, zasto mi e prva bremenost, nisto ne znam, a imam skoro 34 god i sum vo 30-ta nedela. Se sto ne mi bilo jasno recisi se mi bilo odgovoreno tuka. Gledam deka gi delime istite maki, nespienje, otoci, smees-ne smees ova da jades, koga i sto da se kupi za bebuskoto...
Me interesira nesto, site spomnuvate nekoja temna linija pod papokot sto i kaj mene pocna maaalku da se poznava, no mi potemne (bledo-kafeav pigment) i mestoto okolu papokot. Za gradite procitav deka e normalno, ama dali e taka i za papokot? Vo ponedelnik kje odam na pregled, ama pusto shube ne mi dava raat, pa vikam aj vas da ve prasam.
Neka ti e so lesno na site, pozdrav!

mamacoki -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (26.5.2011 11:17:49)

Dobre dojde na forumov...ke ti dadam link da si procitas ako znaes angliski

http://en.wikipedia.org/wiki/Linea_nigra

Normalno e toa nekoj ja imaat nekoj ja nemaat ama pretezno se pojavuva od papokot do sramnata koska. Jas ja imam, mi se pojavi uste vo 18 nedela. Jas si ja vikam "linija na zivotot".
Pozdravce i ic da ne beres gajle se e toa normalno.

mamacoki -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (26.5.2011 11:21:23)

Тоа е темна вертикална линија која се појавува долж стомакот, обично во второто тромесечје. Настанува како ппоследица на пигментација на кожата на местата каде се шират абдоменалните мускили. Оваа линија обично избледува неколку недели по породувањето. Препорачливо е со крема нежно да се месира тоа место за да се нахрани сувата кожа

Najdov i vakvo objasnuvanje

uzivkaj si vo bremenosta

SkCura77 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (26.5.2011 12:13:41)

Mamacoki, fala ti mnogu za objasnuvanjeto. Istoto sto e na slikata go imam i jas pa se smiriv koga procitav deka e normalna pojava.
Inaku, ve citam kolku i kako se spremate se bebuskite, pa me zamislivte. [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Jas pocnav skoro da setkam niz dukjani za bebinja pa me fati euforija sto sve ima za bebuskive od obleka, oprema i kozmetika i po sto pati gi preprocituvam spisocive od RR koj sto si kupil. I sve mislam deka kje zapomnam i dukjani i ceni i kolicini i celo vreme samo se strekam da ne e rano, bas poradi onie "babini devetini, desetini i edinaestini". [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Zasto stvarno zdravjeto na bebuskoto i moeto mi e najvazno pa na momenti si mislam deka sve se toa samo "potrebni predmeti". Ama merak si e merak [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

heba -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (26.5.2011 12:42:19)

jas  vcera izlegov  niz grad da najdam neshto ko demek za iskachanje od bolnica zoshto site za toa me prashuvaat dali sum kupila a neznam zashto pa toa treba da bide posebno ziveeme na 4 min do sistina :)) i se preiznenadiv od cenite vo trgovski pa kakva saka neka e marka 2000 dena za maiche i edni ko pelenki pantalonchinja kratki pamuk parche so golemina 15 x 25cm e navredlivo za intelegencijava!!! za tie pari od mango zza polumaturantka kje i  kupam :))) preteruvaat lugje kolat so ceni znaat deka za bebe nikoj banka ne zali c c c...ushte toa i nekoe frotirche mi fali drugo imam se!! vikendov peram i od nedela nataka bidejki vlagam i oficijalno u 9 mesec si chekame spremni :)))

prettygirl -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (26.5.2011 13:33:16)

хеба ние една недела разлика сме ако не се лажам? зенско носиш? арно ти си се спремаш по малку јас никако време да си одделам да прошетам а готово место не ме фаќа и страв ме фаќа да не не стигнам се да купам.За цените да не праиме муабет за една педа чоече еден куп пари и + одма ќе ги одрасни

bombica -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (26.5.2011 17:09:59)

Ne da e skapo nemam zborovi i zatoa se sto mozam od nekoj da zemam ke zemam .Ete krevetce ne kupuvam ke mi dade drugarka mi, sama mi se ponudi i mnogu sum i blagodarna mi spasi 12 000[sm=smiley1.gif]Tetri , svedski , kebenca i drugi raboti ima eden kup od vnucite moi, plus od na zolva mi maloto.E sega normalno ke kupam i novi raboti ama vo sekoj slucaj ne tolku mnogu kolku sto bi trebalo da kupam ako nemav koj da mi dade.Edvaj cekam da dojde 10 juni togas vleguvam vo 9 mesec i ke mozam da setam[sm=bravo.gif] pa da izlezeme so mm da kupime se sto ke ni treba za[sm=duda.gif]

Страница: <<   < Претходна страница  43 44 [45] 46 47   Следна страница >   >>