RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

dve bebusi -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.2.2012 8:56:10)

zdravo vcera bev na gak i mnogu se izraduvav so bebcinjata e se vo red ubavo napreduvaat ednoto e 875gr  a drugoto e 870gr i dvete se so glavceto nadolu zavrteni so sto poveke tezavata ja osekam vo dolniot del na stomakot samo mi rekoa strogo miruvanje i vo 28 nedela inekcija za zreenje ,d-dimeri i mikrobioloski brisevi obavezno.veke eden mesec imam candida primav canesten 3,neopenotran forte poliginax  i nikako nemozam da ja izlecam ve molam za sovet nekoj ako imal i kako ja izlecil pozzz do site

AneLav RR -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.2.2012 11:07:06)

И јас имам вагинално кандида, но ништо не превзедов затоа што немам колонии, немам секрет и не ме чеша. Уште пред да останам трудна имав, ама кај почисти особи е нормално. Пробај да си вбризгуваш јогурт или кисело млеко само многу внимателно , не под голем притисок во нив има лактобацилуси и ќе ти ја подобрат средината и не е опасно воопшто природен лек е, а помага.

margos -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.2.2012 13:12:03)

dve bebusi, super sto se bebcinjata super, ajde malku sega po opusteno, se ke bide vo red.Inace za kandidata i jas sum slusnala deka stavaat duri i tamponi so kogurt, ama ako ti e strav pij poveke jogurt i ne jadi blago, pa se nadevam ke pomogne i nemoj da koristis sredstva za mienje na intima, probaj samo so voda.

eni -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (6.2.2012 0:35:29)

Zdravo idni mamicki [sm=bravo.gif]
Jas sum nova na forumot i sega vlegov vo 15-ta nedela. Sakam da ve prasam da mi preporacate nekoj ginekolog, sto raboti so plavi kartoncinja, sakam da go smenam mojot

mandolina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.2.2012 20:06:23)

Здраво на сите идни мамички

Јас сум во 18та недела, правев брисеви во 14 недела и ми беше најдена бактерија Стрептокока Ентерокока Фекалис [sm=smiley19.gif]. Примав антибиотици Ампицилин и вагиналети исто Ампицилин, не направив контролен брис но уште осеќам некако пецкање и чешање и имам исцедок со непријатен мирис. Дали некоја од вас има искуство со оваа бактерија и како би можела да ја излечам на природен начин бидејќи ме фаќа мн страв за бебушот да не му наштети нешто [sm=smiley13.gif].
Фала ви многу

peplaska88 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (14.2.2012 21:59:14)

mandolina i mene mi najdoa bakteria esherihia coli i mene mi dadoa ampicilin i sega eve gi do[iv i posle 48 casa kepravam urino kultura..mi rekoa deka ampicilinot ne e stetenno i jas se plasam i baram pomos od drugite ringerajki...edinstveno znam ako ti znaci deka antibiotici moze da se primaat posle 3 mesec....pozzz

sharlot -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (15.2.2012 16:16:49)

mandolina jas mislam deka najdobro e pak da odis na genikolog.mozebi podolgo vreme ke treba da gi primas antibioticite,ili mozebi doktorot ke ti smeni nekoi drugi koi pobrzo ke ti pomognat.vo sekoj slucaj podobro e da ja ozlecis bakterijata otkolku ne,mojata prijatelka za vreme na bremenosta imase grip,pa imase eserihija coli i mozebi tri pati vo tekot na 9 meseci piese amoksiklav ,sekako po preporaka i pod kontrola na nejziniot doktor.bebceto se rodi vo 9 mesec zdavo i zivo.i nemase nikavi problemi.ne se sekiraj ,ni samo nemoj da cekas samo od sebe da projde.odi na doktor.

Beatris -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (15.2.2012 16:26:41)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mandolina

Здраво на сите идни мамички

Јас сум во 18та недела, правев брисеви во 14 недела и ми беше најдена бактерија Стрептокока Ентерокока Фекалис [sm=smiley19.gif] . Примав антибиотици Ампицилин и вагиналети исто Ампицилин, не направив контролен брис но уште осеќам некако пецкање и чешање и имам исцедок со непријатен мирис. Дали некоја од вас има искуство со оваа бактерија и како би можела да ја излечам на природен начин бидејќи ме фаќа мн страв за бебушот да не му наштети нешто [sm=smiley13.gif] .
Фала ви многу

Мандолина, ниедна од нас не може и не треба да ти дава совет за лекување. Искуство, мислење да... Ама за ова во секој случај најдобро е повторно да се консултираш со својот гинеколог. Без нервози, без паника, се ќе биде во ред со бебушот [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Zivka* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (16.2.2012 14:22:33)

Devojki imam edno prasanje do vas:sestra mi e bremena vo 24ta nedela i deneska bese na 4d vo drzavna bolnica i kazale deka na bebeto edniot bubreg mu bil zgolemen!ve molam ako znae nekoj nesto poveke za ova da mi kaze!!!ona utre porucek duri ke odi kaj nekoja doktorka sto bila edinstvenata vo skopje sto rabotela so tie anomalii,pa ke vidime sto ke i kazat,se nadevam deka se ke bide vo red no sepak sakav da slusnam dali nekoj znae nesto poveke za ova za da ja informiram !!!Vi blagodaram najmnogu !

sharlot -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.2.2012 0:06:54)

dragi rr ,jas sum vo 22 nedela od bremenosta.veke nekoe vreme ednas dvapati nedelno imam bolki vo levata noga koi traat 2 dena i potoa i pominuvaat.uste na pocetokot na bremenosta zapocna da me boli nogata no sega uste pocesto.dali nekoja od vas ima vakov problem?

Beatris -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.2.2012 9:37:35)

ИЗВОРНА ПОРАКА: sharlot

dragi rr ,jas sum vo 22 nedela od bremenosta.veke nekoe vreme ednas dvapati nedelno imam bolki vo levata noga koi traat 2 dena i potoa i pominuvaat.uste na pocetokot na bremenosta zapocna da me boli nogata no sega uste pocesto.dali nekoja od vas ima vakov problem?

Нормално е не се секирај! Кај секој помалку или повеќе има болка/трнење во нозете, рацете и сл. Пиј манезиум и ќе ти олесни малку. Ако па толку многу те боли најдобро е да се консултираш со доктор

sharlot -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.2.2012 17:22:51)

blagodaram za odgovorot i pomosta Beatris:).deneska razgovarav so doktorot i mi preporaca da pijam m agnezium i kalcium;))

fanicka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.2.2012 21:20:08)

Zdravo [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/nosecka.gif[/image] jas ovde moram da go prijavam moeto poroduvanje denes vo 16 casot, zatoa sto ne mozam da vlezam vo 3 tromesecje. Imav brz i lesen porodjaj, otidov vo bolnica vo 11 se porodiv vo 16 c. po priroden pat.

angell -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.2.2012 21:41:49)

[sm=bravo.gif] juhuuuu neka ti e ziv i zdrav bebushottt

Dimana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.2.2012 21:45:44)

Cestitki Fanicka da e zivo i zdravo bebeto daj boze site vaka kako tebe lesno i brzo da se poragaat .

sharlot -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.2.2012 23:42:19)

cestitiki fanicka ,neka ti e zivo i zdravo bebceto ,golemo da raste i da si ima srekno i veselo detstvo:))

cleo -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.2.2012 0:16:07)

Dragi zenicki, nesto da ve prasam. Jas sum skoro 16ta nedela Bevme na eho pred edna nedela se si bese vo red fala Bogu, kako po kniga. No, jas imam nekoe neprijatno custvo vo dolniot del na stomakot, ne e bolka, tuku kako nesto postojano da mi se rastega. Se pojavuva nekolku pati vo tekot na denot i trae popola saat-saat, ama me plasi po malku. Dali e toa normalno vo ovoj period? I uste nesto dali nekoj napravil TORCH test i zosto i koga se pravi. Fala i ve [sm=smiley31.gif] P.S. Fanicka cestitki, nek e zivo i zdravo bebuvceto!

Annet -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (19.2.2012 11:21:27)

uu jas imav mila lele vo son koga ke zaboli,pij si magnezium sekoj den....
ИЗВОРНА ПОРАКА: sharlot

Ananija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.2.2012 23:16:14)

[sm=duda.gif] Dobravecer dragi ringerajki, ete me i mene uste nekolku dena i zaminuvam vo poslednoto tromesecie, imam i jas bolki vo dolnot del od stomakot i od levaa strana pod rebrata uzasna bolka postojano...mnogu mi e strav od predvremeno poroduvawe poradi bebeto uste ne mu e vreme ima uste cel tri meseci, pjam magnezium poradi toa sto me boli stomakot ama mnogu e nisko i mnogu mi e strav od predvremeno poroduvawe!

fanichka vo koja nedela se porodi?

arh_diz -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.2.2012 8:39:13)

Ananija pobaraj od ginekologot da ti dade da napravis dopolnitelni ispituvanja

janevab -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.2.2012 15:15:54)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ananija

[sm=duda.gif] Dobravecer dragi ringerajki, ete me i mene uste nekolku dena i zaminuvam vo poslednoto tromesecie, imam i jas bolki vo dolnot del od stomakot i od levaa strana pod rebrata uzasna bolka postojano...mnogu mi e strav od predvremeno poroduvawe poradi bebeto uste ne mu e vreme ima uste cel tri meseci, pjam magnezium poradi toa sto me boli stomakot ama mnogu e nisko i mnogu mi e strav od predvremeno poroduvawe!

fanichka vo koja nedela se porodi?

Ananija i jas sum vo poslednata 26 nedela od ova tromesecje i jas ja cuvstvuvam istata bolka pod rebrata ,malku krenav panika i bev na doktor posto ispaniciv od istata pricina kako tebe mislev deka e nesto poseriozno no doktorot kaza deka ne e nisto seriozno .....pozzz lesno do kraj

mandolina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 11:57:57)

Фала ви многу женски, закажав на гинеколог за брисеви па ќе видиме дали сум ја излекувала бактеријата или ќе продолжам со антибиотици[sm=smiley19.gif] . Инаку испитував хемостаза и на резултатот пишуваше Скратено АРТТ. Матичната ми рече дека немало терапија за ова ама не ми објасни што значи туку ми кажа дека ако резултатот бил хиперкоагулација, терапијата била со инекции клексани, а во мојов случај нема терапија[sm=smiley1.gif] . Дали вие испитавте хемостаза и какви резултати добивте?

mandolina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 12:15:57)

Клео, јас треба кај да е да го правам тоа TORCH испитување кое е задолжително за сите идни мамички. Мислам дека со TORCH тест преку венска крв се испитуваа неколку можни инфекции, Токсоплазма, Херпес, Цитомегаловирус, Рубела и Хепатит, односно дали во телото на трудницата се присутни антитела за тие болести. Можат да бидат присутни IgG и IgM антитела. нормален резултат треба да покаже дека нема IgM. АКо има IgG антитела значи дека се работи за стара инфекција и се смета дека е во ред. Присуството на IgM значи дека има тековна или неодамнешна инфекција. Цената на ова испитување кај нас е 800ден.

cleo -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 12:47:26)

Mandolina,fala ti dusicke za objasnuvanjeto. Uste samo ako sakas da mi kazes vo koja nedela se pravi testot i kade potocno e 800 denari. Na GAK ili nekoja druga klinika? Fala uste ednas.

bebe7 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 13:36:49)

Zdravo segasni i idni mamicki. Dolgo go sledam Ringejaja i eve konecno dojde vreme i jas da si prasam nesto. Sega sum 14 nedeli bremena so bliznacija. Poradi vozrasta (39 god), mojot maticen vo Sistina ne me ispraka na scrining tuku za 1 mesec vo konsultacija so specijalist otvoraat moznost za amniscenteza. malku mi e ne logicno da se odi vednas na ovaa postapka, a bez predhodno da se napravat nekoj dopolnitelni testovi so koj bi se utvrdilo eventualno postoenje na nekoja anomalija . Kakvi se vasite iskustva so testovite za Daunov i sl. I koga prv pat vi pravea mikrobioloski testovi i proverka na krv?
Blagodaram na site dololku spodelite so mene vase iskustvo   

Страница: <<   < Претходна страница  63 64 [65] 66 67   Следна страница >   >>