RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

tattoo mama -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 14:01:22)

zdravo")jas sakam da ve prasam dali ima nekoj so skraten cerviks i sto i kako pravite?jas sum 26 nedela i sakam da znam dali nekoj se ima porodeno so skraten cerviks i kako se porodivte?pisete

mandolina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 14:05:11)

Драга Клео, испитувањето се прави во 13-14 недела, но јас не го направив тогаш туку ќе го правам сега во 20 недела бидејќи матичнава ми даде упат дури сега, изгледа не е многу важно во која недела се прави, барем така мислам јас ако некој знае повеќе нема пише. Инаку 800 ден е во Прилеп во Медика значи на приватно, на микробиологија со плаво картонче може и да е поефтино.

Ikana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 14:13:47)

Zdravo tattoo mama!
Jas imam skraten cerviks (poradi operacija) i pocna da mi se skratuva vo 31 nedela. Se porodiv predvremeno vo 36 nedela, bebeto bese 2600 gr so 47 cm.

ИЗВОРНА ПОРАКА: tattoo mama

zdravo")jas sakam da ve prasam dali ima nekoj so skraten cerviks i sto i kako pravite?jas sum 26 nedela i sakam da znam dali nekoj se ima porodeno so skraten cerviks i kako se porodivte?pisete

tattoo mama -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 14:17:25)

kako se porodi prirodno ili so carski i dali primase nekoi lekarstva ?bebeto kako e se li e ok.mene malku mi e strav i zatoa sakam da znam

Ikana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 14:24:21)

Me spremaa za prirodno, ama na kraj poradi fetal distress so carski me porodija za 5 min. Imavme malce infekcija, polezavme na Detska klinika, na intenzivna pa na neonatologija i koga pocna da napreduva vo tezina ne pustija domce. Denes bas bevme na kontrola, ok e se pu pu masala. Imame 2 i pol meseci[sm=bravo.gif]
Tebe poradi sto ti e skraten cerviksot...operacija ili pocnal da ti se skratuva spontano?

Cipi Ripi -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 14:49:23)

Jas imam skraten cerviks, sega sum 30 nedela i momentalno mi e 20 mm, bese 16 pred mesec dena. Sponatano mi se skrati, ne sum imala operacija. Dr me spemaat za predvvremeno poroduvanje. Ikana dali primase ti inekcii za zreenje na belite drobovi pred da se porodis? I kako dojde do poroduvanje? Se otvori ili dobi bolki?

Ikana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 14:58:48)

Da da primav vo 31 nedela i 33 zreenje flosteron. Si dobiv bolki i si otidov vo bolnica i mi rekoa deka sum 4 prsti otvorena, ne se otvarav narednite 4 dena i pocna CRP da mi se kacuva, pa demek so provokacija, i na kraj carski rez. Ima edna clenka na forumov, i ona spontano skratuvanje imase na cerviksot i toa uste od 24 nedela, pa izdrza do 38 nedela! Uzivkaj si....!

Cipi Ripi -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 15:05:55)

Ok ,fala na informacijata. [sm=smiley1.gif]Bi sakala da ti pisam PP, da te prasam nesto. Sega ke ti pisam.

tattoo mama -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 16:33:31)

zdravo zenski[sm=smiley1.gif] mene mi e skraten cerviksot so operacija i mi rekoa deka treba da mi se pravi serklaz,ama vo drzavna koga bev mi kazaa deka cerviksot mi bil amputiran i nemozelo da se napravi serklaz,zatoa sega samo lezam i nisto ne pravam samo stanuvam za do wc i za da jadam[sm=smiley19.gif].kazete mi vie kako i sto pravevte za da bide se ok pozravce

Beatris -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 16:42:49)

ИЗВОРНА ПОРАКА: bebe7

Zdravo segasni i idni mamicki. Dolgo go sledam Ringejaja i eve konecno dojde vreme i jas da si prasam nesto. Sega sum 14 nedeli bremena so bliznacija. Poradi vozrasta (39 god), mojot maticen vo Sistina ne me ispraka na scrining tuku za 1 mesec vo konsultacija so specijalist otvoraat moznost za amniscenteza. malku mi e ne logicno da se odi vednas na ovaa postapka, a bez predhodno da se napravat nekoj dopolnitelni testovi so koj bi se utvrdilo eventualno postoenje na nekoja anomalija . Kakvi se vasite iskustva so testovite za Daunov i sl. I koga prv pat vi pravea mikrobioloski testovi i proverka na krv?
Blagodaram na site dololku spodelite so mene vase iskustvo   

Добредојде бебе7[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] Ти посакувам убава дружба на форумов и доста корисни совети.
Што се однесува до амниоцинтезата знам дека секогаш се практикува кај мајки по 35 год напоредно со редовните скрининзи. Во врска со микробиолошките брисеви, мислам дека ми правеа некаде околу 12-13 недела и потоа во 35-36, а крвна слика правев секој месец.

Cipi Ripi -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 17:00:04)

I jas lezam celo vreme i stanuvam samo za do wc. I mene trebase da mi pravat serklaz ama na mikrobioloskite brisevi izleze deka imam ureaplazma, pa mi rekoa da ja iscistam prvo, koga ja iscistiv mi rekoa kasno e sega nema rezon da ti prajme, i taka eve si se macam sea i lezam. Inace koristam utrogestan vaginalno za da mi go drzi cvrsto grloto. Tattoo mama, ti bolki imas li?

Ikana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 17:01:52)

Lezi i ne mrdaj. Za ziva glava ne stanuvaj. Ne mozam da ti opisam kolku e vazno toa!!! Nikako da ne mrdas, od licno iskustvo ti kazuvam, i nikako seks, niti orgazam!!!
Samo lezi i odmaraj, znaci horizontala, ne da sedis ili polusedecka pozicija. Jas lezev mesec i pol skoro, taka izdrzav edvaj da vlezam vo 36 nedela!

ИЗВОРНА ПОРАКА: tattoo mama

zdravo zenski[sm=smiley1.gif] mene mi e skraten cerviksot so operacija i mi rekoa deka treba da mi se pravi serklaz,ama vo drzavna koga bev mi kazaa deka cerviksot mi bil amputiran i nemozelo da se napravi serklaz,zatoa sega samo lezam i nisto ne pravam samo stanuvam za do wc i za da jadam[sm=smiley19.gif].kazete mi vie kako i sto pravevte za da bide se ok pozravce

Ikana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 17:03:47)

CRINONE GEL OD 8%!!! Kupi go vo Sistina aptekata, 2550den, i apliciraj vaginalno! Jas taka izdrzav, i so lezenje!!!
ИЗВОРНА ПОРАКА: Cipi Ripi

I jas lezam celo vreme i stanuvam samo za do wc. I mene trebase da mi pravat serklaz ama na mikrobioloskite brisevi izleze deka imam ureaplazma, pa mi rekoa da ja iscistam prvo, koga ja iscistiv mi rekoa kasno e sega nema rezon da ti prajme, i taka eve si se macam sea i lezam. Inace koristam utrogestan vaginalno za da mi go drzi cvrsto grloto. Tattoo mama, ti bolki imas li?

bebe7 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 17:11:13)

Ti blagodaram BETRIS RR za odgovorot . Vo sekoj slucaj ke odam redovno na konsultacii pa ke vidime sto ke se slucuva. Ako e za nekoja pomos na predhodnite ucesnicki na forumov , kaj mene vo 14 nedela cervix-ot e dolg 37mm , no poradi bliznacna bremenost okolu 20 nedela ke se vidi dali ima potreba od cerclage (cirklaz) . Ovde na ringejaja procitav nekade deka obicno se praktikuva ako cerviksot e pokratok od 25mm.
Individualno posle toa nekoj mora celosno da miruvaat do kraj na bremenosta no nekoj velat deka posle 3-4 dena prodolzile na rabota .
Uste edna konsultacija so vas na forumov , do koga zemavte folna kiselina ?

Cipi Ripi -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 17:16:00)

Bebe7, jas do 12 nedela i nekoj den, posle pocnav mamavit da pijam.

bebe7 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 17:17:39)

Za CRINONE 8% ste vo pravo. navistina ja zajaknuva matkata kako luspa od jajce e. Jas go primav od prvata nedela na  invitro do 14 nedela . NO i vo aptekata vo Sistina a i mojata maticna mi posoci deka po 14 nedela ne smee da se prima , pa sega do 20 nedela sum prefrlena na ednas nedelno Progesteron inekcii od 250 mgNe e loso Cipi Ripi sepak predhodno da se konsultira pred da gi prima

Cipi Ripi -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 17:24:21)

Izvinete, ne razbiram, gelov za matkata e ili za grloto na matkata? I sto e negovata uloga? posto ne mi go spomnal dr do sega, inekcii primav progesteron i stavam utrogestan, samo toa.

Ikana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 17:41:50)

Nikoj uste ne go preporacuva posto e nesto novo sto go davaat vo stranstvo pri in vitro postapki. Znaci toa e za grloto na matkata da go stvrdne, ima 15 aplikatori vnatre, se stava navecer pred spienje. Gelot e progesteronski i e daleku poefikasen od inekciite ili utrogestanot. Prasaj si slobodno vo Sistina, vo drzavna mnogu malku go znaat, mene mi go preporaca doktorka od drzavna preku soprugot koj raboti vo privatna klinika. Jas go stavav od 33 polna do 35 polna nedela i koga prestanav se porodiv.

tattoo mama -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 17:47:40)

ikana fala ti za informaciite[sm=bravo.gif] jas od drugata nedela ke bidam 27 nedela,a uste nisto ne mi dale od lekarstva.pijam samo magnezium i legofer za zelezoto,mnogu mi e strav da ne se sluci nesto pred vreme

Cipi Ripi -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 18:09:36)

Fala Ikana. Vo ponedelnik obavezno ke prasam za gelov. Iako jas od 23 nedela stavam utrogestan, a mi stavaa i inekcii. Taka izdrzav do sega, duri pocna i poveke da se zatvara, ama gelov mora da mi objasni dr se za nego i dali da go zemam.Fala uste ednas.[sm=smiley20.gif]

cleo -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 21:50:01)

ИЗВОРНА ПОРАКА: bebe7

NO i vo aptekata vo Sistina a i mojata maticna mi posoci deka po 14 nedela ne smee da se prima

Leleee bebe7, bas me zaplasi sega. I jas sum so ivf [sm=nosecka.gif], no go primav gelot do 15, a moze i 16 nedela me fati. No, doktorot sto me vodi vo Remedika taka mi preporaca. A ti objasnija li zosto ne smee posle 14 nedela da se prima? Te molam pisi [sm=smiley13.gif]

Ikana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.2.2012 23:28:16)

Znaci ne mora da znaci ako go primale do 14 nedela, deka ne smees ti da go primas do 16. A be slusajte si gi doktorite i uzivajte, ako se somnevate pobarajte vtoro mislenje i gotovo! I jas koga kazav tuka nekade na forumive deka pijam 4 x 250 mg magnezium na den mi se smeeja i mi vikaa mnogu e, ne smees, a mene tri doktori istoto mi go kazaa, i taka i izdrzav. Znaci ti kazuvam od moe licno iskustvo, fala bogu deka treba da prasas pred bilo kakov lek da zemes.[sm=smiley1.gif]

banica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (24.2.2012 1:47:36)

22+4 i odlicno se osekam, osven sto nosot mi e konstantno zacepen isto kako kaj nastinka, no toa poradi hormonite, ponekogas bolka vo opaskata i vo predelot na jajnicite ama se e normalno teloto se priprema i ligamentite se sirat, brzo se zamoruvam i mi snemuva vozduh nekogas na sred zoruvanje kako da se davam, no nema mesto za panika i grizi bar za sega :) pozdrav i cuvajte se !!!

bebe7 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (24.2.2012 11:21:55)

Cleo Zdravo
ne mi bese celta da te isplasam so informacijata sto ja dadov za CRINONE. I mene mi bese cudno zosto na sekoe kupuvanje nova kutija vo aptekata me prasuvaa koja nedala sum i mi napomenuvaa deka posle 14 nedela ne se preporacuva . Iskreno ne ja prasav ni maticnata vo Sistina zosto ne mi gi dade posle 14 nedela tuku me prefrli na Progesteron inekcii ednas nedelno . No mozebi e individualno . Eve na forumov veke ima i trudnici koj imaat sosema drugo iskustvo so CRINONE i go koristele podolgo vreme bez nikakov problem . Najverojatno se drzat do nekoi nacelni napatstvija no od slucaj do slucaj doktorite individualno odlucuvaat za terapijata . Ne se sekiraj stom ti gi dale podolgo znaci imalo potreba.
Ovde procitav deka mnogu od vas veke imale i mikro i proverki na krv, jas sum na kraj od 14 nedela , nosam bliznaci imam 39 god osven exo niedna druga analiza ne mi e napravena a kontrola mi zakazaa duri za sredina na Mart koga ke bidam veke 17 nedeli . Ni krv, ni mikro ni sckrining . Pretpostavuvam deka za sekoj pacient imaat posebno vodenje na bremenosta spored situacijata
Ovde sme da naucime edna od druga za nasite individualni iskustva i da rezmenime mislenja  

tattoo mama -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (24.2.2012 13:32:23)

zenski mene ne mi e jasno zosto ne mi davaat nikakvi inekcii nisto ne primam za cerviksot i plodot,a drugata nedela ke bidam 27 nedela[sm=zmeden.gif]od koga se davaat tie raboti i dali e normalno sto povremeno me boli dole kaj matkata

Страница: <<   < Претходна страница  64 65 [66] 67 68   Следна страница >   >>