RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Ananija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (30.12.2011 13:01:59)

Пријатен ден драги рингерајки и јас бев денес на преглед, ми потврди др дека бебето е девојче расте се развива 18 недела и е долга 17цм[sm=9nebesa.gif][sm=metulj.gif][sm=metulj.gif] за честото мокрење ми даде ампицилин заради можен цистит воспаление на мочниот меур а и добро ке ми дојде какако заштита од ладното време и маку клининг на организмот.
Имајте убаво попладне[sm=smiley27.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

bebuska* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (30.12.2011 13:31:16)

SREKJNI PRAZNICI mamicki pa se citame vo Novata Godina.....pozzzz i sekoe dobro....

boni25 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (5.1.2012 13:58:24)

Pozdrav do site ringerajki, bidejki ne najdov soodvetna tema aj tuka da prasam, znaci sega sum 25 ta nedela i imav sosema normalna bremenost bez nikakvi komplikacii, pred nekolku dena pocustvuvav cudni grcenja vo dolniot del na matkata koi sto traeja skoro cel den vo vremenski intervali od po 15 min, od pusti strav odma naredniot den otidov na ginekolog koj po pregledot odma me zadrza da lezam vo bolnica pod terapija so objasnuvanje deka vratot na matkata mi e premnogu skraten i me stavija pod terapija, sega sum doma , pijam apcinja uste 2 dena i posle toa mi rekoa strogo miruvanje, me interesira dali nekoja od vas se soocil so vakov problem i kako ja iznosel bremenosta, odnapred fala mnogu:)

Ananija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (5.1.2012 15:40:06)

ете ме мене Бони, мене ме праќаат на серклаж а јас несакам ако треба ке лежам 4 месеци само да не одам..и мене ми кажаа денес скратено грло на матка

arh_diz -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (5.1.2012 15:46:10)

Se zavisi kolku e skrateno grloto na matkata.Moze za pocetok da probate so terapija i lezenje.Jas nekade vo 18 nedela imav takov problem bev vo bolnca edna nedela primav infuzija MG doma koga dojdov doma, odmarav lezev na grb so potkrenati noze stanuvav samo za WC .Posle 2 nedli bese se super se dizev normalno

boni25 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (5.1.2012 16:38:20)

Mene ne mi spomnaa nisto za serklaz, i ne znam tocno kolku mi e skrateno grloto na matkata, sega pijam doma verapamil i ginipral po preporaka na mojot doktor i za 2 nedeli na kontrola, da se vidi kako e, samo sto premnogu se uplasiv dali ke ja donosam bremenosta do kraj , prva bremenost mi e i ne znam kako da se odnesuvam, sega lezam doma, stanuvam samo za do toalet i tolku, ali tesko e posebno za zivec kako mene[sm=smiley19.gif] Ali se ke pravam samo bebce da e vo red, i seuste nikoj ne mi objasni kako dojde do ova, koga redovno si odev na site kontroli i pregledi i se bese vo red

arh_diz -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (5.1.2012 16:51:09)

Jas znam deka kaj mene bese od stres .Pokraj taa terapija mozes da zemes i nesto za smiruvanje kako persen primer , no prvo posovetuvaj se so ginekolog

boni25 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (5.1.2012 17:04:59)

Lele , se nadevam ke se sredi, fala mnogu na odgovorite, mislam deka i kaj mene bese od stres, ali sega se posmireno, samo se nadevam deka koga ke odam na kontrola ke mi dozvoli da se dvizam i deka nema da moram da lezam do kraj, bidejki sepak imam uste mnogu do kraj, kraen termin mi e 20 ti April

Ananija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (5.1.2012 21:01:23)

Драги рингерајки, јас бев и на трето мислење кај друга докторка препорачана ме погледна вагинално па на вагинално ехо и рече дека грлото на матката ми е 3 цм и дека е добро и дека со следење на грлото на матката и повеќе одмарање дека месецов не е потребно серклаж, дека може и во пети шессти ако е потребно...ах колку е мачно кога си на две си викам па ако нешто не е како што треба после ќе се нервирам..а пак и докторката вели дека серклажот во практиката не се користел повеќе кој да слушаш што да правиш...кај нас тука во болница не ми се влегува снаа ми од анестезијата ке починала и потоа не ја правеле серклаж и си го доноси бебето...што ќе кажете вие драги рингерјаки[sm=smiley13.gif]

boni25 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (6.1.2012 8:06:03)

Draga Ananija, jas pred dva dena izlegov od bolnica, inaku bremenosta ja vodam vo remedika, mojot ginekolog sto mi ja vodi bremenosta mi kaza deka mnogu mi e skrateno grloto na matkata megjutoa ne mi kaza kolku cm kako na tebe, mi rece samo 3 dena po vrakanje doma da gi pijam apcinjata i posle samo miruvanje, za serklaz nisto ne mi bese spomnato, od muabeti znam deka vo praksa ne se koristi veke cesto kako intervencija, sega duri ne znam ni koga da odam na povtoren pregled i dali da pobaram vtoro mislenje bidejki i vamu ne mi se seriozni nesto mnogu. na sekoja bolka a mi se pojavija slabi bolki vo predelot na jajnicite mi e strav da ne se sluci nesto, prva bremenost mi e, i ne znam veke sto e normalno da te boli a sto ne, i samo gi panicam site okolu mene a najmnogu samata sebesi. Ako ti rekle da lezis, a ne si ostanala so edno mislenje, spored mene sega zasega odmaraj ali sledi si go teloto, bidejki toa najdobro ke ti kaze, i pisi kako ti e , se nadevam deka se ke bide vo red

Debora -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (9.1.2012 9:31:24)

Dragi ringerajki, srekni praznici i im posakuvam na site so lesno da si ja isteraat bremenosta. Dali na nekoj mu se ima sluceno da mu tece nesto od gradata, mene veke 2-3 nedeli mi tece nesto (neznam dali e mleko) od desnata grada samo i toa dodeka spijam po malku. Inaku sum 26ta nedela.
pozzz

Ananija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (9.1.2012 18:32:52)

Јас сум 19 недела и доста рано од градите ми протече најверојатно колострум, кај некои тоа покасно кај некои порано не се секирај како што сум прочитала не е ништо нормално е!

margos -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (9.1.2012 19:07:36)

Zdravo na site.Eve i jas da ve prasam nekoj da ne ima iskustvo kako moevo.Sega sum 24 nedela i 6 dena, i sabajlevo pocustvuvav kako bolki vo nozete koi se javuvaa, traeja 2-3 min, i pak pominuvaa.Taka mi bese pola den.Inace pijam magnezium 300, imam napraveno i serklaz, a nosam 2 bebinja so invitro.Ve molam ako ima nekoj da go spodeli so mene negovoto iskustvo.Dali se normalni bolkite vo noze ili treba da se panicam????

margos -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (9.1.2012 20:43:10)

Inace zaboraviv da napisam i toa deka bolkite pocnaa od rano sabajle i toa otkako alarmot na telefonot me izvadi od pamet.Moze li nekoj da mi kaze dali grcevite imaat vrska so stresot od alarmot i sto treba da pravam.Isto taka od sabajle mi se javuva i jaka tahikardija ama ne zemam nikakva terapija.Za nekoj den sum na pregled pa ke im kazam i za tahikardijata.

Debora -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (10.1.2012 10:48:50)

Margos, za tahikardijata ne se sekiraj i jas ja imam i toa mnogu cesto. Mene pocnuva da mi lupa srceto mnogu silno i posle toa me boli grbot, a navecer pred spienje obavezno imam tahikardija i ne mozam da zemam vozduh. A. za ova so te bolat nozete pij poveke magnezium, po 2-3 dnevno. Mene pred 3 nedeli mi se sluci da imam kontrakcii, znaci togas sum bila 20ta nedela i mnogu me bolese stomak i kicma i doktorot mi kaza da pijam MG po 2-3 dnevno i mi pomina. A, isto taka treba da pies i mnogu mleko zaradi kalcium, jas pijam skoro litar dnevno. pozz

margos -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (10.1.2012 12:49:52)

Fala ti Debora, samo ne znam dali smeam da pijam magnezium poveke od 300 dnevno, a tie 300 gi pijam odednas zosto se kesicki vo prav.Inace ne me bolese stomak, i iskreno ne znam kako se custvuvaat kontrakciite zosto osekav samo bolki vo nozete kako da mi se skapani.Fala ti mnogu.

Ananija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.1.2012 13:31:39)

jas pijam magnezium od 250 mg i doktorkata mi rece deka mozam do tri da pijam znaci 750 mg se vkupno...mislam deka bi mozela da gi pies i ti stom se od 300 barem dve bi mozela

Slon4e* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.1.2012 13:33:38)

Pozz na site ..jas sum nova na forumov iako ve citam veke odamna. Sega sum 15ta nedela do koja stignav so mnogu povrakanja koja rezultirase so -5kg, no fala bogu do sega so [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/nosecka.gif[/image]moe se e vo red. Bidejki imam 37 a zabremeniv so 3to IVF pa malce sum isplasena pri sekoja promena sto mi se slucuva. Mnogu me smiruvaat istite simptomi koi gi naogam i kaj nekoi od vas... se trudam da bidam pozitivna i smirena (kolku sto mozam poveke).

Debora -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.1.2012 18:15:45)

Dobredojde na forumov slon4e, ti posakuvam lesna bremenost [sm=bravo.gif]

Slon4e* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (16.1.2012 19:21:42)

Ti blagodaram Debora..isto i na tebe..

margos -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.1.2012 13:12:33)

Eve me mene pak so uste eden problem.Dali na nekoj od vas mu se slucuva od sabajle da ima zgolemen sekret, duri sabajlevo okako stanav i malku izlegov koga se vrativ imav poveke sto mnogu me uplasi.Eden golem krug na gakite so dijametar okolu 7-8sm.da receme.Dali vi se slucuva i vas toa??

Anabanana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.1.2012 21:56:17)

Здраво рингерајки! Јас да ви се пофалам ... вчера бев на скрининг на ГАК ( оној што го очекував цел месец) во 21 недела ... Со бебушот си е се во ред, фала богу се развива супер и конечно ми потврдија дека е женско. Но, друго сакав да ви споделам... незнам дали очекував премногу, но некако не сум задоволна како помина прегледот... се на се траеше 5 минути, јас очекував да каже самата докторка нешто што е и како е но таа само ми рече остави ме да пресметам кога почнав да прашувам ( додека мереше на екранот дали одговара за соодветната недела) Но тоа е, толку добиваш за 150 ден со упат и картонче. Кога бев трудна со Марко бев на 2 скринига во ремедика...докторот уста не затвори пола саат... очекував дека барем малку се приближиле ГАК до нив...меѓутоа се е по старо .... ајде поздравче ...

Just baby -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (24.1.2012 9:12:16)

Zdravo mamicki
jas sum vo 18 ta nedela. Denes od koga se razbudiv i pojdov vo wc ( cela nok ne stanav ) me zabole od desnata strana dolniot del na stomakot. a sega eve veke posle 2 casa me boli vo dolniot del na stomakot koga se ispravam. dodeka sedam ne me boli. imala li nekoja vakvo iskustvo? Se nadevam deka e od sirenje na matkata bidejki sega rasti bebenceto. se uplasiv i ne znam sto da pravam

Debora -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (24.1.2012 9:52:37)

Just baby, ne se sekiraj i mene isto me bolese vo 17ta nedela. Imav nekoja ostra bolka, duri ne mozev da se dvizam, ama toa e od matkata so se siri. Pij magnezium i nemaj gajle

margos -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (24.1.2012 13:40:56)

Just baby, ne se sekiraj jas sum 26 nedela i celo vreme osekam razlicni bolki, nekogas me strega kako so igla vo dolniot del od stomakot, nekogas imam bolki kako jajnikot da mi e vospalen.....mislam deka za vreme na cela bremenost ke bidat prisutni bolkite, matkata se siri, bebeto pritiska na organite, pa valjda e normalno.Pred nekoj den mn. me bolese i karlicata.Ne se sekiraj.

Страница: <<   < Претходна страница  61 62 [63] 64 65   Следна страница >   >>