Зошто трудниците сакаат кисела храна? Инстинкт, потреба или мит?
Многу трудници кажуваат дека одеднаш почнале да посакуваат нешто кисело: корнишони, лимон, туршија или оцет. Дури и жени кои претходно не можеле да ја поднесат киселоста, за време на бременоста едноставно не можат да и одолеат. Зошто се случува ова?

Дали станува збор за телесна потреба, хормонски хаос или нешто сосема друго? Ајде да истражиме.
Хормоните имаат голема улога
Во текот на бременоста, нивото на хормоните естроген и прогестерон драматично се менува. Овие хормони влијаат не само на расположението и физичките промени, туку и на: чувството за вкус, чувството за мирис, апетитот и желбите за храна.
Киселата храна има силен, освежувачки вкус кој многу трудници го доживуваат како „ослободување“ од гадење или мачнина, особено во првиот триместар.
Помош против утринска мачнина?
Некои истражувања покажуваат дека лимонската киселина и киселите вкусови можат да го смалат чувството на мачнина. Затоа, желбата за кисела храна може да биде природен начин на телото да се справи со непријатностите од раната бременост.
Жед за сол и електролити
Многу кисели намирници, особено туршија и корнишони содржат и сол, што може да биде знак дека телото има потреба од електролити, особено ако жената губи течности преку гадење и повраќање.
Рамнотежа на pH и варење
Некои експерти веруваат дека телото интуитивно посегнува по кисела храна за да ја поттикне пробавата, особено кога метаболизмот и варењето се забавени во бременоста. Киселите вкусови го стимулираат лачењето на плунка и желудочни сокови.
Мозочни сигнали и задоволство
Понекогаш, желбата за кисела храна може да биде едноставно психолошки трик. Телото бара интензивни вкусови што предизвикуваат задоволство и го „наградува“ мозокот во моменти на непријатност, замор или промени во расположението.
Важно е да се прави разлика
Желбата за кисела храна е нормална. Но, ако се појави ненадејна жед за необични или нејадливи работи (на пример, кал, сапун, мраз), тоа може да биде знак за состојба наречена пика, која бара лекарска проверка (често поврзана со недостаток на железо).
Што е дозволено, а што е со мерка?
Киселата храна не е опасна во умерени количини, но:
- Избегнувајте премногу солени или индустриски туршии бидејќи можат да предизвикаат висок притисок или задржување на вода
- Внимавајте на гастритис или жиговина. Киселата храна може да ги влоши симптомите
- Пијте многу вода ако јадете кисело и солено
Желбата за кисела храна во бременоста е нормален и чест феномен. Таа може да биде поврзана со хормонални промени, потреба за ублажување на мачнина или едноставно мозочен механизам за утеха. Додека е во умерени граници, нема причина за грижа. Напротив, ако уживате во парче лимон или неколку корнишони, уживајте! Телото понекогаш точно знае што му треба.