Влијанието на исхраната врз имунолошкиот систем
Имунолошкиот систем е нашиот „телохранител“, сложен механизам кој не штити од вируси, бактерии и други штетни влијанија.

Но, за да биде силен и ефикасен, потребно е да добива правилна поддршка. Тука исхраната игра клучна улога. Она што секојдневно го ставаме во чинија може да го зајакне или, напротив, да го ослаби нашиот имунитет.
Како храната влијае врз имунитетот?
Храната е извор на витамини, минерали и антиоксиданти, микронутриенти кои се неопходни за правилно функционирање на имунолошките клетки. Доколку исхраната е сиромашна со овие хранливи материи, организмот станува поподложен на инфекции, воспаленија и хроничен замор.
Клучни хранливи материи за силен имунитет
- Витамин C. Се наоѓа во цитрусно овошје, киви, брокула, пиперки. Го стимулира производството на бели крвни клетки.
- Витамин D. „Сончев витамин“ кој е особено важен за имунолошкиот одговор. Се добива преку сонце и храна како јајца, масна риба и млечни производи.
- Цинк. Минерал кој ја забрзува реакцијата на имунитетот и помага за побрзо заздравување. Го има во семки од тиква, месо и мешунки.
- Железо. Го поддржува транспортот на кислород и функцијата на клетките на имунолошкиот систем. Најмногу го има во црвеното месо, спанаќ и леќа.
- Антиоксиданти (витамин Е, селен, полифеноли). Се наоѓаат во јаткасти плодови, маслиново масло, зелка, бобинки и зелени чаеви. Тие ги штитат клетките од оштетување.
Храна што го ослабува имунитетот
- Прекумерната количина шеќер го намалува капацитетот на белите крвни клетки.
- Преработената храна е богата со заситени масти и адитиви кои поттикнуваат воспаленија.
- Алкохол во големи количини го нарушува балансот на добрите бактерии во цревата.
Улогата на хидратацијата и пробиотиците
Водата е неопходна за транспорт на хранливите материи и за детоксикација. Истовремено, здравата цревна флора, поттикната со пробиотици како што се: јогурт, кефир, ферментирана храна, е основа на силен имунитет, бидејќи 70% од имунолошките клетки се наоѓаат во цревата.
Исхраната не е само извор на енергија, туку и најсилен сојузник на имунолошкиот систем. Со разновидна и балансирана исхрана богата со витамини, минерали и природни антиоксиданти, можеме да изградиме заштитен „штит“ кој ќе нè брани од болести. На крајот, здравиот имунитет започнува токму од трпезата.