Топчиња од мелено говедско месо
Говедското месо е навистина добар извор на протеини, железо и цинк, кои се основни хранливи материи за малите деца. Железото помага да се спречи анемија која може да влијае на детските нивоа на енергија и концентрација
Потребни состојки
4 лажици маслиново масло
1 главица кромид ситно сецкан
1 чешне лук, ситно сецкано
500g мелено говедско месо
50g сецкан спанаќ
1 лажичка исушени мешани билки
50g свежи лебни трошки
1 јајце
морска сол и
црн пипер (опционално)
Начин на подготовка
Загрејте половина од маслиновото масло во голема, длабоко тава, додадете го кромидот и лукот и пржете 5 минути додека омекне и добие златна боја. Префрлете ја смесата во голема чинија и оставете ја да се излади. Додадете го говедското месо, сецканиот спанаќ, билките, лебните трошки, јајцето и зачините и промешајте добро, за да се соединат. Користејќи ги рацете, измесете ја мешавината и направете околу 24 топчиња. Загрејте го преостанатото масло во тава на средна топлина и гответе ги ќофтињата околу 8-10 минути, свртувајќи ги на секои неколку минути.Послужете им ги на вашите малечки со сос од домати и омилените тестенини.
Наздравје!





