cookie-img

Веб-страницата користи колачиња

за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.

Што откриваат боите на овошјето и зеленчукот

clock-img

17.9.2013

Овошјето и зеленчукот содржат силни пигменти, витамини, минерали и природни хранливи влакна, неопходни за нашето здравје. Своите прекрасни бои ги добиваат од растителните пигменти кои се доволно моќни да ги заштитат човековите клетки од оштетување

Што откриваат боите на овошјето и зеленчукот

 

 

Секако тие носат и многу други бенефиции за нашето здравје.

 

 

Повеќе бои = повеќе години живот

Една од причините зошто треба да ги наполниме чиниите со разнобојно овошје и зеленчук се токму овие пигменти. Со еден збор, колку повеќе бои во вашата чинија, толку повеќе години живот. Природните пигменти на овошјето и зеленчукот му помагаат на организмот да се заштити од многубројни болести.

Какво значење имаат различните бои на овошјето и зеленчукот за нашето здравје?

 


Црвени плодови

Црвената боја во доматите, црвениот портокал, лубеницата и сливата го намалува ризикот од срцеви заболувања, рак на простата и други типови на карцогени заболувања.

Доматите содржат вид на каротеноид, наречен ликопен - антиоксидант што помага во намалувањето на инфламацијата, особено оној вид што е директно поврзан со појавата на срцеви заболувања.

Истражувањата покажуваат дека консумирањето овошје и зеленчук богати со ликопен, го намалува ризикот од срцеви заболувања и настанувањето на некои видови канцер, како на пример рак на простата.

 

 

Жолти и портокалови плодови

Овошјето и зеленчукот со жолто/портокалова боја, како тиква, грејпфрут и портокали, се богати со Витамин Ц, што е силен антиоксидант, многу битен за здравјето на зглобовите и кожата, како и за здрав имунитет. Жолтото цитрусно овошје содржи состојки наречени лимоноиди, кои го заштитуваат организмот од некои видови карцогени заболувања. Жолтата боја во пченката заштитува од слепило и намалување на видот во подоцнежните години.

Кората и пулпата од портокалот содржат флавоноид наречен хесперидин што го намалува крвниот притисок на природен начин. Портокаловата боја во слаткиот компир и морковот, ја спречува појавата на срцеви заболувања со тоа што го намалува холестеролот и го намалува ризикот од срцев удар.

 

 

Жолтите и портокаловите плодови се извор на каротиеноиди

Овие зеленчуци содржат каротеноиди познати како алфа и бета-каротен. Бета-каротенот е антиоксидант особено битен за здрав имун систем и добар вид. Дел од бетакаротенот преминува во друг антиоксидант-витамин, витамин А. Алфа и бета-каротенот исто така се битни и за нормално растење на клетките и остварување на меѓусебна клеточна комуникација, дури може и да го контролира абнормалното растење на клетките, што значи помага во намалувањето на ризикот од појава на некои видови карцогени заболувања.

 

 

Зелени плодови

 

Зелениот зеленчук и темно-зелената салата се најверојатно најмоќното природно оружје против карцогените болести. Тие се богатисо антикарцогени состојки, коишто го детоксифицираат црниот дроб и ги уништуваат состојките кои придонесуваат во формирањето на различни видови канцер.

Моќните состојки на зеленото овошје и зеленчук го регулираат и нивото на естрогенот кај жените.

Зелената салата содржи Витамин К и го намалува ризикот од срцеви заболувања како и ризикот од остеопороза. А некои зелени зеленчуци содржат и лутеин којшто го намалува ризикот од губење на видот.

 

 

Сини и виолетови плодови

Виолетовата боја на грозјето го заштитува организмот од срцеви заболувања.

Темно виолетовиот пигмент кај капината и темно црвениот пигмент кај јагодата, малината и црвено/виолетовата зелка содржат црвено-виолетови пигменти- антиоксиданти кои го заштитуваат организмот од инфламација, од некои карцогени заболувања и се особено битни за здравјето на мозокот и очите.

Затоа и се препорачува конзумирање на овој вид овошје и зеленчук, при лекување на дегенеративни болести на мозокот поврзани со предвремено стареење и губење на меморијата

Сини и виолетови плодови

 

Сино/виолетовата боја кај боровинките помага при заштита од губење на меморијата и ги заштитува моторните функции со текот на стареењето, како и заштитува од карцогени и срцеви заболувања благодарение на силните антиоксиданти.

 

 

Оброк во боите на виножитото

Збогатете ги вашите оброци со храна како јагоди, боровинки, капини, малини, цвекло, модар патлиџан, аронија, црвено вино, и слично.

Фитонутриентите во овошјето и зеленчукот се доволно моќни да се борат против слободните радикали и други непријатели на организмот. За максимална заштита на организмот од болести како кардиоваскуларни, карцогени и невродегенеративни болести, наполнете ги вашите чинии со овошје и зеленчук од сите бои на виножитото.

За крај - секогаш избирајте свежa и природна храна

Секогаш кога сте во можност изберете свежи продукти од чиста, органска средина.

Јадете храна од природата во изобилие, која не само што изгледа прекрасно туку и го прави вашиот оброк неодоливо вкусен.

 

Зорица Стоименова

нутриционист

 

doktori.mk.logo

Пријави се и следи го развојот на своето дете

Бесплатен неделен е-весник кој го следи развојот на вашето дете.

Вашата е-адреса

Предвиден датум на породување

calc-img

Пресметај го датумот на породување

Последни статии

article-img

Последно на форумот

message-img

ПАКЕТ ПОДАРОЦИ

article-img

Секој месец подаруваме богати подароци на трудници, семејства со новороденчиња, мали деца и деца.

Кликнете и изберете го вашиот пакет со подарок!

Пакет подароци - Пријава Трудница
Пакет подароци - Пријава Новороденче, доенче
Пакет подароци - Пријава Мало дете (1-3)
Пакет