Недостиг на железо: Тивок проблем со големо влијание
Недостигот на железо е една од најчестите нутритивни дефицити во светот, но често останува незабележан. Замор, бледило, главоболки, слаба концентрација, сето тоа може да биде знак дека телото тивко сигнализира на недостиг.

Овој проблем не ги заобиколува ни децата, ни жените, ни активните лица, па дури ни спортистите. Разбирањето на причините, симптомите и решенијата е клучно за доброто здравје.
Зошто е важно железото?
Железото е минерал без кој телото не може да функционира нормално. Тоа е основна компонента на хемоглобинот, протеинот во црвените крвни клетки што го пренесува кислородот до сите органи.
Без доволно железо:
- мускулите ослабуваат
- мозокот добива помалку кислород
- имунитетот опаѓа
- се чувствуваме безволно и исцрпено
Кој е во ризик од недостиг на железо?
- Жени во репродуктивен период (менструација, бременост, доење)
- Деца и тинејџери во фаза на брз раст
- Вегетаријанци и вегани кои не внесуваат железо преку консумација на месо
- Спортисти кај кои има зголемена потрошувачка на железо
- Лица со дигестивни нарушувања или хируршки интервенции (целијакија, Крон)
Најчести симптоми на недостиг на железо
- Постојан замор
- Бледило на кожата и слузниците
- Ладни раце и нозе
- Брзо срцебиење или краток здив при напор
- Главоболки и вртоглавици
- Кршливи нокти, опаѓање на коса
- Желба за јадење несоодветни работи (мраз, глина - пика синдром)
Анемијата не мора секогаш да биде првиот знак. Може и после неколку месеци да се покажат симптомите.
Како да внесувате доволно железо?
Природни извори богати со железо:
- Црвено месо (телешко, џигер)
- Јајца
- Морски плодови
- Спанаќ, блитва
- Леќа, грав, наут
- Суво овошје (суви сливи, кајсии)
- Јаткасти плодови и семки (тиква, сончоглед)
Железото од растителна храна се апсорбира многу подобро кога се комбинира со витамин Ц.
Кога се потребни додатоци?
Само по препорака од лекар и по направени анализи (феритин, хемоглобин) се користат суплементи.
Предозирањето со железо може да биде штетно, затоа не земајте додатоци на своја рака.
Превенција и контрола
- Правете крвна слика еднаш годишно, особено ако сте жена или родител на дете во раст
- Хранете се со разновидна храна
- Не пијте кафе или чај веднаш по оброк бидејќи тие го намалуваат внесот на железо
- Вклучувајте сезонски, зелени зеленчуци и витамин Ц секојдневно
Недостигот на железо не се гледа секогаш, но секогаш се чувствува.
Навремена проверка, балансирана исхрана и забележување на симптомите можат да го спречат развојот на анемија и да го подобрат квалитетот на живот. Не го чекајте заморот да стане хроничен.