Лушпата од јајцето е вистинско богатство?
Кога ќе дознаете и зошто, никогаш повторно нема да ја фрлите...
Меѓутоа, едно исклучително хранливо нешто кај нив дефинитивно не го искористуваме...
Дали сте знаеле дека калциумот сочинува околу 90 отсто од лушпата од јајцето? А калциумот е одличен за коските, мускулите и забите, при што препорачливо е за возрасните помеѓу 19 и 50 години дневно да внесуваат околу 1.000 милиграма калциум. Одличен извор во овој случај, како што веќе и напоменавме, е токму лушпата од јајцето!
Меѓутоа, пред да започнете да ги употребувате, треба да знаете дека најпрво ќе мора да ги провриете едно десетина минути, како би ги убиле сите бактерии. А ако и понатаму не сте уверени во нивната исправност, ставете ги во рерна на 175 степени Целзиусови, на отприлика 15 минути, при што потоа може да бидете и целосно уверени во тоа дека се сосема чисти од бактерии.
Кога сето тоа ќе го направите, сомелете ги во фин прав и сместете го во херметички затворен сад.
Овој прав може да го додавате во било кое јадење по ваш избор, и тоа само половина мала лажичка ќе биде доволно за препорачаниот дневен внос на калциум.