за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Супер се советиве Пенелопа јас сум тука негде со исхранава само што му имам дадено 2 3 пати и пиперка така во кашичките па немаше мака, коњско и зајачко месо не сме пробале а кашичките со мисиркино ги обожава, инаку читав дека мисиркиното месо било многу добро содржело цинк и железо супер било за бебенцата, боровинки не сме пробале ако најдам ќе му дадам таква ужинка, маслиново масло сум му ставала по малце, сол не , а палентата со јогурт јас му ја правам како ручек некогаш не како ужинка. Сепак додека убаво ми напредува не се секирам, домат не сум му дала не ми се свиѓаат овие на пазар, ги чекам нашите домашните да узреат . А морам да ви кажам вчеда бев на гости кај пријатели нивното бебе сега на 1 јули ќе прави 1 годинка и се зачудив му даваа јагоди, му давале јајце ПРЖЕНО( од ова се изнервирав многу ама не им реков ниѓо, јас ни белка не му давам па не пржено) чоколади, чипс со зачин се и сешто. Ама сепак тие си знаат
15.06.2011, 15:00
penelopa
3419
Заборавив во врска со рибата: може после 8 месеци да се дава и тоа на почетокот бела риба (орада, бранцин) а покасно и туна, сардела.
Ах Пепелашка има многу такви случаи но јас се трудам да го научам да јаде здрава храна а грицките и останатите глупости по дифолт ќе му бидат слатки за јадење впрочем како и на секое дете.
15.06.2011, 15:02
AnnaMolly RR
6409
Пепелашка, имаш овошен јогурт од нестле од боровинки. Мнооогу е убав, Филип се дави во него.
15.06.2011, 15:12
Maca25
7558
Имате во поголемите маркети и аптеки детски овошни јогуртчиња, во паковање по 4, на нестле и тоа со различни вкусови. Има со боровинки, кајсии, има чоколадо и ванила пудингчиња. Ептен се убави!
15.06.2011, 15:30
AnnaMolly RR
6409
ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska###
А морам да ви кажам вчеда бев на гости кај пријатели нивното бебе сега на 1 јули ќе прави 1 годинка и се зачудив му даваа јагоди, му давале јајце ПРЖЕНО( од ова се изнервирав многу ама не им реков ниѓо, јас ни белка не му давам па не пржено) чоколади, чипс со зачин се и сешто. Ама сепак тие си знаат
И јас сум му дала пржено јајце на Филип. И пржени компири. Ништо не му е. Јадел и пиперки, свинско, дури и хамбургер од Мекдоналдс сосе кечап, сенф и свеж кромид.
15.06.2011, 18:16
mila mama
1616
I nie sme tuka nekade so ishranata kako vo spisokot na Penelopa,so taa razlika sto svinsko jademe pocesto od pilesko(kljukano so hormoni,antibiotici I pesticidi),riba probavme so 8polni meseci(pastrmka),piperka imam davano isto taka.
15.06.2011, 19:31
Nadezna
647
ИЗВОРНА ПОРАКА: bebe82
ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly
А освен сол, и којзнае какви зачини една имавме земено таква со тестенини и сос, ама како јако мирисаше.........што се немаше ставено во неа
Луѓе јас земав со брокула, леле смрдење........ ауууууууу сега стварно не ми е јасно кои да ги купувам Фруктал (кои содржат шеќер) или Хип (кои што содржат кузнае што како што кажувате)
MORE se davi Damjan u brokula :) Ic be ne se zamaram, oicno sekerot e od ovosjeto, a sepak go pisuva....
16.06.2011, 16:07
Snowhite RR
5042
ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska###
Супер се советиве Пенелопа јас сум тука негде со исхранава само што му имам дадено 2 3 пати и пиперка така во кашичките па немаше мака, коњско и зајачко месо не сме пробале а кашичките со мисиркино ги обожава, инаку читав дека мисиркиното месо било многу добро содржело цинк и железо супер било за бебенцата, боровинки не сме пробале ако најдам ќе му дадам таква ужинка, маслиново масло сум му ставала по малце, сол не , а палентата со јогурт јас му ја правам како ручек некогаш не како ужинка. Сепак додека убаво ми напредува не се секирам, домат не сум му дала не ми се свиѓаат овие на пазар, ги чекам нашите домашните да узреат . А морам да ви кажам вчеда бев на гости кај пријатели нивното бебе сега на 1 јули ќе прави 1 годинка и се зачудив му даваа јагоди, му давале јајце ПРЖЕНО( од ова се изнервирав многу ама не им реков ниѓо, јас ни белка не му давам па не пржено) чоколади, чипс со зачин се и сешто. Ама сепак тие си знаат
И мене докторката ми рече после 9 месеци може јајце пржено и јас му дадов пред година и го исповрати, ама добро тој општо повраќаше од јајце. чоколадо јади од 8 месеци наваму, чипсови, смоки и сл, освен рибчина квики, јас не сакам да јади, ама мм кога и да појди в продавница чипс купува, само се расправаме за тоа. Пиперка јас му давав мислам на 7 месеци, домат првиот пат кога проба се нафрли, па правев пауза, па после немаше гајле. После 6 месеци, му ставав путер во зеленчуковите кашички, а покасно маслиново масло. Сол и шеќер до 13 месеци воопшто не користев. А добро ова што го прочитав за мисиркиното месо, дека е богато со железо, на Михаил како што му е ниско може да му давам почесто
29.06.2011, 13:26
antonie
132
dali moze na 7 mesecno bebe da se dava dropce
29.06.2011, 13:40
dostickage
2181
mislam ne
21.07.2011, 10:46
arh_diz
7198
Jas denes planiram prvpat da mu dadam riba So sto e najdobro da ja kombiniram
21.07.2011, 13:09
AnnaMolly RR
6409
Јас првпат му дадов ослич варен со компир и морков. Ама Филип не сака риба на никој начин. Кажете како да му ја маскирам за да не ја осеќа, а да јаде.
21.07.2011, 13:38
Anushka
1392
ХИП имаат прекрасни кашички со риба, но во последно време можете да ги најдете само во соседните земји. Инаку, АнаМоли, обиди се со свежа пастрмка, белвица или туна. Осличот е многу интензивен на вкус. Во спротивно, почекај уште една година, па обиди се со Fishfingers, добро исцедени од масло.
21.07.2011, 13:43
AnnaMolly RR
6409
Ќе пробам со пастрмка, Анушка. Ама ние дома не јадеме често риба, па затоа не ми ни дошло да му направам. Купечките кашички веднаш ги плука, освен овошните.
21.07.2011, 22:34
Felly RR
7977
ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska### му давале јајце ПРЖЕНО.............. јас ни белка не му давам па не пржено)
Ние кога бевме на вакцина за годинка, докторката кај вакцините ми рече дека можам почнам да давам цело јајце и подобро да и давам пржено јајце, отколку варено зошто ќе и биде полесно за џвакање. Јас сега и давам и пржено и варено, ама почнав на 14 месеци.
21.08.2011, 10:46
kikicka
4218
mamicki a im imate dadeno komoraca ili keleraba ?
08.10.2011, 13:06
MAMI28
39
zdr sakam da mu spremam brokula na moeto za prv pat,ama neznam kako i so sto da ja mesam kolku vreme da ja varam?????? do sega imame jadeno morkovce,kompirce,orivce i vcera malku karfiolce inku stanuva zbor za 6 mesecno bebe i 4 dena. i uste edno prasanje so sto za prv pat da go mesam jogurtot moze so kompirce i morkovce da stavam edna golema supena lazica,naredniot den 2 ili,,,, celata sum pretvorena vo eden golema prasalnik
08.10.2011, 13:31
penelopa
3419
ИЗВОРНА ПОРАКА: kikicka
mamicki a im imate dadeno komoraca ili keleraba ?
Kaj nas se vika koleraba vaka izgleda jas skoro sekogaš stavam vo zelekčukovata kašička taka eno parče ne mnogu golemo dava nekoj slatkav vkus. Moeto ja jade, mu se dopaga. Znači može da se dodade so bilo koja zelenčuk i meso.
< Поракaта ја уредил penelopa -- 8.10.2011 13:32:44 >
08.10.2011, 13:35
penelopa
3419
ИЗВОРНА ПОРАКА: MAMI28
zdr sakam da mu spremam brokula na moeto za prv pat,ama neznam kako i so sto da ja mesam kolku vreme da ja varam?????? do sega imame jadeno morkovce,kompirce,orivce i vcera malku karfiolce inku stanuva zbor za 6 mesecno bebe i 4 dena. i uste edno prasanje so sto za prv pat da go mesam jogurtot moze so kompirce i morkovce da stavam edna golema supena lazica,naredniot den 2 ili,,,, celata sum pretvorena vo eden golema prasalnik
Jas brokolulata ja varam na parea okolu 20minuti samo cvetot sitno seckan, možeš da ja kombiniraš so drug zelenčuuk po želba. Da jogurt ma početok malku kolku da proba izmešan so zelenčukot a potoa kako ke rasne ja zgolemuvaš količinata. Jas skoro sekogaš vo zelenukovite kaši stavam jogur ili pavlaka- podobar vkus davaat.
08.10.2011, 13:38
Felly RR
7977
ИЗВОРНА ПОРАКА: MAMI28
Брокула може некое некое гранче да му измешаш со компир и морков, а во истово ова може и јогурт да ставиш. Брокулата јас ја ставав во зовриена вода, 5 минути да се вари, и после ја бледнирав со другиот зеленчук. Само кога ќе даваш нов производ, истиот производ давај го 3 дена, па потоа нов некој воведувај.
04.11.2011, 08:27
AnnaMolly RR
6409
vida, kikicka постовите ги преместив на темата ЧОКОЛАДО.
05.11.2011, 10:27
majmunce
257
дали му давате на вашите бебенца Кексолино медолино фрутолино чоколино според прописаното нели ( возраста)
05.11.2011, 13:43
arh_diz
7198
Jas nedavam nisto takvo majmunce.Cokolado ima probano od rodendenskata torta i nekogas mu davam po edna kocka zivotinsko
05.11.2011, 13:50
penelopa
3419
ИЗВОРНА ПОРАКА: majmunce
дали му давате на вашите бебенца Кексолино медолино фрутолино чоколино според прописаното нели ( возраста)
Јас му давам обично пред да спие бидејќи млекото не го заситува. Досега пробал кексолино и ванилино, денес му земав фрутолино малку за промена.
05.11.2011, 15:04
kikicka
4218
Давам за појадок или вечера али после вечера после 2 саати пак е гладна ништо живо не а држи а преку ден ја држи....