Последни статии

Биди она што си, не она што се очекува
Има една работа што сите нe допира, тивко, а силно, а тоа е како да останеме верни на себе во све...
Живот

Промени ја мислата. Промени го денот
Позитивното размислување на прв поглед звучи едноставно, а всушност ја менува целата насока на на...
Живот

Tvoite postovi mi bodea oci zasto bas taka i gi sfakav, kako muabet na nabljuduvac od strana. Jas pak od druga strana, sum bila i vamu i tamu. Koga ziveev kaj moite imavme zena koja doagase za peglanje i nekoi drugi domakinski raboti 2-3 pati vo nedelata. Vo nitu eden moment ne bila omalovazuvana poradi toa sto go raboti. Jas na svoi 18 god otidov vo London da rabotam kako au pair, sto ispadna deka ne e bas bebisiting tuku domasna pomosnicka. Povtrno, nikoj nikogas ne me potcenil. Denes jas imam svoj dom i imam zena sto doaga da mi pomogne okolu domakinstvoto zatoa sto jas sakam slobodnoto vreme da go pominamm so decata i soprugot. Ne sekogas bilo sjajno, i na ovaa i na drugata strana, no toa e nekoja normalna opstestvena postavenost. Ne moze sekoj da bide direktor i ne moze sekoj da bide rabotnik. A luge ko luge sekogas ke najdat nesto za da se zalat. Ne sakam da zvucam grubo, no sekomu spored zasluzenoto. Sto moze drugo da raboti zena so 2 god daktilografsko skolo?! I sprema onie sto ucele fakulteti i dale grdni pari za magistraturi i jazici i sto uste ne, sprema niv ne bi bilo fer da raboti nesto drugo i da zima pogolema plata
). Toa sto nekoi deca ne gi pocituvaat zenite koi se grizat za niv, a roditelite go premolcuvaat toa, toa e osnovna domasna nekultura na pokondureni opincari. Bi sakala da gledam na niv kako incidentni slucai zasto iskreno jas ne sum sretnala nekoj do tolku zagrozen za da se debatira sega za negovite prava.