writing-img

RE: Затнато носе

clock-img

17.01.2011, 16:11

clock-img

kikicka

pencil-img

4218

ili vlazni krpi ili jonizator za vozduhot,eve kaj mene koganema da go uklucam noseeto ie pozatnato a so jonizatorot ne tolku ,dishe ubavo.Jas go zemav na dormeo jonizatorot,ama ima i po bebebshkite prodavnici na chiko i nekoj dr firmi.

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

clock-img

17.01.2011, 16:26

clock-img

stojanoskad

pencil-img

123

ke moram da probam i taka!ova veke stanuva macenje i za nego i za mene

clock-img

17.01.2011, 16:39

clock-img

Maca25

pencil-img

7558

Ние сме на градско парно и насабајле кога го пуштаат е многу јако и сите дома се будиме со суво грло и затнат нос. Затоа јас одвечер, пред да си легнам на сите радијатори ставам по 2 мокри крпи, па еве во последно време се чувствуваме подобро наутро. Истото го практикувам и преку ден, во дневна ставам влажна крпа, а во спална отварам прозор. 

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

clock-img

17.01.2011, 16:40

clock-img

mila mama

pencil-img

1616

И нас често ни се затнува носето, обично од сувиот воздух. Постојано менувам крпи на радијатор и секогаш имам вклучено во кујна тенџере со чај од камилица да испарува малку. Ако ептен сме за никаде и’ ставам физиолошки раствор во носето.

Razbirlivo e deteto da se plasi od temninata...
No, ne e razbirlivo vozrasen da se plasi od svetlinata.

clock-img

17.01.2011, 17:07

clock-img

Felly RR

pencil-img

7977

Дали знае некој да ми каже за синомаринот -  дали се користи само 5-7 дена, па мора да се прекини? Или може да се користи и подолго?
Зошто другите капки за нос знам дека се користат само 5 дена

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

clock-img

17.01.2011, 17:12

clock-img

Calypso

pencil-img

1386

Синомаринот е физиолошки раствор, за прочистување, а не е како другите капки кои содржат ефедрин и слични симпатомиметици, па може да се користи и подолго време.

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

clock-img

17.01.2011, 17:27

clock-img

Felly RR

pencil-img

7977

Ти благодарам Калипсо, така мислев и јас но не бев сигурна.

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

clock-img

19.01.2011, 21:35

clock-img

Nadezna

pencil-img

647

Постојано менувам крпи на радијатор

Mislam deka ne treba da imas krpi na radijator sto isparuvaat....
stavi gezve so voda i malku sol...
taka mi preporaca pedijatarot

clock-img

19.01.2011, 22:44

clock-img

Maca25

pencil-img

7558

Јас имав ставено тенџерче со вода на радијатор, но кога имаш мало радознало дете тоа му е мета. Право накај него оди и ги истура или пак пробува да се напие од водата. Така да, крпите - кои се чисти, перени на вриење, 3 пати плавени се најдобро решение. 

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

clock-img

21.01.2011, 10:57

clock-img

AnnaMolly RR

pencil-img

6409

Во средата бевме на аспирација на носето зашто беше за никаде.
Леле колку мрсулчиња излегоа! Кога видов што имал во носот се запрепастив!
Бевме во приватна ординација за уво-нос-грло, ама доста евтино, љубезен персонал.
Ми дадоа некоја мешавина на капки од солен раствор, оперил за деца и цитерал, ми го направија во аптека и му ставам 3 пати по 2 капки и има гоооолемо подобрување.

Ако сака некој контакт, пишете пп.

Live and let live

clock-img

21.01.2011, 12:03

clock-img

Maca25

pencil-img

7558

АнаМоли а видовте дали има некаква бактерија или во инфекција во носето пред да го носите? Затоа што цитералот е антимикробик, ама па не знам дали се дава превентивно, за затнато носе.  Дали е потребно пред да се оди кај нив да се однесе накаков резултат од некоемикробиолошко испитување или не?

clock-img

21.01.2011, 12:54

clock-img

bebe82

pencil-img

301

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly

Во средата бевме на аспирација на носето зашто беше за никаде.
Леле колку мрсулчиња излегоа! Кога видов што имал во носот се запрепастив!
Бевме во приватна ординација за уво-нос-грло, ама доста евтино, љубезен персонал.
Ми дадоа некоја мешавина на капки од солен раствор, оперил за деца и цитерал, ми го направија во аптека и му ставам 3 пати по 2 капки и има гоооолемо подобрување.

Ако сака некој контакт, пишете пп.

Може ли да ми кажеш каде бевте на аспирација на носето, бидејќи мојава еден месец е затната.

Секоја вечер после бањање и вадиме еден тон мрсулчиња, влажни пешкири постојано имам на радијатор, поткренат и е душекот, и навистина веќе не знам што да и правамuser posted image ја нервираат посебно навечер.

clock-img

21.01.2011, 13:02

clock-img

*miki mami*

pencil-img

579

Ние користиме синомарин цилдрен за деца со слонче е шишенцето и има притисок во него и одма го одзатнува носето малку е поскап од обичниот али навистина е ефикасен и се корист подолго
исто се добри за имунитет марисол со цинк

clock-img

21.01.2011, 14:40

clock-img

AnnaMolly RR

pencil-img

6409

ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca25

АнаМоли а видовте дали има некаква бактерија или во инфекција во носето пред да го носите? Затоа што цитералот е антимикробик, ама па не знам дали се дава превентивно, за затнато носе.  Дали е потребно пред да се оди кај нив да се однесе накаков резултат од некоемикробиолошко испитување или не?

Немаше бактерија, правевме брисови. Не давам чист цитерал, капките се правени во аптека и содржат мааал дел цитерал, малку детски оперил и најмногу солен раствор.

Не треба ништо да се однесе.
Докторката прави преглед таму. Преглед плус аспирација е 800 денари.

Live and let live

clock-img

21.01.2011, 14:50

clock-img

Maca25

pencil-img

7558

Ај плис подетално пиши ми во пп. 

clock-img

18.02.2011, 18:18

clock-img

Nadezna

pencil-img

647

Na Damjan mu e zatnato noseto 3 dena, nema mrsuli da mu gi izvadam, verojatno mu se povnatre.
Bese patronaznata sestra i mi kaza deka ne e strasno, deka sami ke mu izlezat, bevme i na pedijatar denesi taa kaza deka nema potreba od antibiotik, krvnata slika mu bese dobra, samo soleni kapki i vitamin c.
Mi potkasluva koga se budi, mu pravam inhalacija so morska sol krupna vo voda sto vrie i kamilica, ama nikako da izlezat, krci li krci.
Spas?

clock-img

18.02.2011, 18:21

clock-img

Nadezna

pencil-img

647

ИЗВОРНА ПОРАКА: Еца

Лелееееееееееее бисер фала ти најмногу, па јас сум заборавила, така и ставав на Мартина и имаше ефект, среќа спиеме со отворен прозорец па нека мириса колку сака, таа ми е најважнаuser posted image user posted image user posted image Фала ти на потсетувањетоuser posted image user posted image user posted image И после некој ќе каже нешто за РР, па каде на друго место ќе ти дадат совет и во 1 по полноќ ако не тукаuser posted image

Se mislam da probam vaka, da ne mi e mao bebeto? 3 meseci ima

clock-img

09.03.2011, 10:25

clock-img

stefi@

pencil-img

40

zdravo na site. Moeto bebe ima samo eden mesec, i ima zatnato nose spie so podotvorena usta i jaziceto malku podizvadeno mu stavam fizioloski r-r. Dali nekoj znae dali smea da mu stavam i citeral?

clock-img

09.03.2011, 10:51

clock-img

Slagjana

pencil-img

463

Стефи, Цитерал никако. А физиолошки можеш и неколку пати дневно. Ние го користевме и по цел месец кога имаше затнато носе.

clock-img

09.03.2011, 10:52

clock-img

Maca25

pencil-img

7558

Stefi@ на твоето новеорденче не смееш ништо да му даваш или ставаш во носето без претходен разговор со метичен лекар или специјалист.
Зошто би му ставила цитерал???? ??????
физиолошкиот раствор е доволен, а и треба да му ги извадиш мрсулчињата (после бањање се омекнати и полесно се вадат). Собата каде што спие бебето нека биде проветрена и влажна.
На ќерка ми и беше често затнато носето од повраќање, ќе се прецицаше и повраќаше. Никако давање на лекови на своја рака.

clock-img

09.03.2011, 15:33

clock-img

mila mama

pencil-img

1616

ИЗВОРНА ПОРАКА: mila mama

ИЗВОРНА ПОРАКА: stefi@

Ve molam dali znaete sto znaci dokolku bebeto spie so podotvorena usta i malku ispruzeno jaziceto

Sigurno deka mu e zatnato noseto, pa disi preku usta. Na temata zatnato nose drugite mamicki bas napisale deka fizioloski rastvor nekolku pati vo denot e dovolno. Isto taka gledaj da provetruvas cesto, vozduhot vo sobata kaj sto e bepceto da e vlazen, (jas mnogu cesto stavav i kamilica caj vo tendzere na sporet na edinica, da isparuva po malku voda). Se razbira ako bebeto ima golemi teskotii so disenjeto i se gusi, pravo na lekar. Se dodeka spie mirno najverojatno e obicno zatnuvanje na noseto

Razbirlivo e deteto da se plasi od temninata...
No, ne e razbirlivo vozrasen da se plasi od svetlinata.

clock-img

09.03.2011, 19:30

clock-img

Nadezna

pencil-img

647

zdravo na site. Moeto bebe ima samo eden mesec, i ima zatnato nose spie so podotvorena usta i jaziceto malku podizvadeno mu stavam fizioloski r-r. Dali nekoj znae dali smea da mu stavam i citeral?

Damjan krcese od zatnat nos, mu pomina so 5-6 pati dnevno fizioloski, borba za vadenje na mrsuli, pienje izdroben vitamin c vo cajce.....
A da, banjanje so potopla voda i morska sol vo nea

clock-img

13.03.2011, 12:41

clock-img

stefi@

pencil-img

40

Vi blagodaram na site. Za citeralot mi spomna pedijatarot od bolnica, 

clock-img

13.03.2011, 12:57

clock-img

stefi@

pencil-img

40

nadezna od kolku meseci mu davase vit. C na damjan i od koga moze da se stava morska sol vo vodata?

clock-img

13.03.2011, 17:48

clock-img

Nadezna

pencil-img

647

nadezna od kolku meseci mu davase vit. C na damjan i od koga moze da se stava morska sol vo vodata?

Na 3 meseci veke mu davav detski vitamin c, ke prasas vo apteka, ama ke se konsultitas s pedijatar prvo, mene mi rece moze,  amorska sol vo banajanje mozes mislam od odma, taa ne ja pise :)
samo vdisuva/
Onaa sol za vo zimnica, krupna ...

Последни статии

article-img