ИЗВОРНА ПОРАКА: Snowhite RR
Pa zatoa rekov deka mozebi vo pogornite oddelenija e potesko, makar sto ti miana i lani se zalese i bas sakam da te prasam dali toa sto lani bese tesko za kerka ti, taa go sovlada? I jas stvarno ne mozam da te razberam vo sto e problemot, kako nema redosled koga se uci prvo do 10 pa do 20, 100 i sega normalno e da ucat do 1000, prvo ucat sobiranje i odzemanje, pa mnozenje i delenje, pa drugo se ponatamu. Spored tebe koj e toj redosled sto treba da go ima? Ova ti e dobar sovet od niki pobaraj matematicki igri ili aplikacii, taka pobrzo i polesno ke sfati. Jas mu pustav igri na primer daden broj i na slika cador kade e podelen na delovi i vo sekoj del zbirovi i da gi oboi samo tie cij zbir e baraniot broj i gledam slicno takvo imase i vo matematikava. Posle na telefon imam igra so pepa prase kade pazari vo market i na kraj treba da plati i tuka ima moneti po 2, 5, 10 i so niv plaka i tuka mu objasnuvav za desetki i edinici, ne deka go sfati toa ama sega koga ke ucat na uciliste ke mu bide poznato.
Проблемот е што они не учеле собирање до 100, ме разбираш? Не учеле собирање со премин и одзимање и равенка со една непозната, а сега одеднаш им дава сето тоа сами да го научат, односно за домашно и ние да си ја лупаме главата, а децава неможат да го сватат.
Лани на 6 години учеа за струјно коло ( во второ одделение ), за некои видови камења, за планети и не ги ни памтам изразите за кои требаше да барам на интернет па да му објаснам на детето.. Алоо па кога сме учеле ние за струјно коло бе? Се секавате? Па самата наставничка вика овие деца ги спремаме директно за на факултет... И она сирота крева раменици.. Го совладала материјалот, ама прашај како ни е на нас дома.. Особено што одеше и само втора смена, и ние кога ке дојдеме од работа претепани и она уморна, мораме секоја вечер до 23ч да учиме и да кинеме живци...
Ете ајде кажи ми ти како на 7 годиишно дете, еве и на 8 годишно дете ке му речеш да ја реши задачава - 39 - 11 + ? = 45 Со прсти ? Ова е равенка со една непозната, што никогаш не ја ни спомнале.. Или пак 39 + ? - 26 = 33
Па ајде ви се молам.. Не сум јас единствената што се буни, верувајте сите родители се бунат.. Не е просто моето дете..Еве зборувам со една пријаелка има три керки од кои едната само ја фати оваа програма.. Вика она во четврто одделение има како постарава керка во 6 то задачи.. Епа извинете, ама не е нормално.... Не се учи само броенње.. И моето дете знаеше да брои до 100 и пред да почне во школо... Се останато може и ке се научи со повеке труд, ама за математика неможе ова вака... Еве утре ке постирам слика од домашното по математика да видите дека не измислувам.. Они брате броеја со прсти до лани, ама немаа задачи со премин.. Овој пат, опааа директно идеме, па кој знае, знае.. Не е лесно, ке видите што ви зборувам, ама бидете реални кога ке стигнете до ова кај што сме ние и кажете си отворено.. Е сега може да има и наставничката тука дел.. Едвај чекам да дојде родителска и да ја прашам како мисли она да тераат годинава?
И во никој случај оваа програма не е подобра од претходната !