RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

mamicka77 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (30.3.2011 20:35:57)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Carelija

Mamicka77 me interesira vo 12 nedela koga bese na pregled so 2d ili 3d te pregleduvaa?

Carelija ne znam dali e so 2d ili 3d koga bev vo 6n i mi rece vo 12n ke dojdes za daunov sindrom da ispitame  a me gledase so istoto eho kako i sekogas a nadvoresno me gledase ne vaginalno.

Annet -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (30.3.2011 20:37:23)

јас сум 20 недела и уште пијам фолна киселина,мојот доктор на секое одење ми вика продолжи си.......
само незнам до кога,можеби затоа што кога ми земаше брисеви имав хпв нискоризичен.......а да не пијам незнам да не наштети на бебето,а и што пијам незнам ....................................

prettygirl -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (30.3.2011 22:35:37)

annet jas sum uste nekoj den vo 27ma pa uste ja pijam ne e stetna posto pisi deka se zema i za vreme na doenjeto

Lara2224 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.3.2011 9:41:41)

Annet, samo pomisli kako nasite majki ne rodile nas, bez folna kiselina bez vitami ni , bez eho e bez red drugi pomagala? jasno mi e deka togas imalemalku posdrava hrana od sega i malku pomalku stres, no coveckoto sustestvo e najadaptibilno na nadvoresni uslovi, zatoa pomalku pritresuvanje i pravi kako sto mislis, nekogas i doktorite znaat da zgresat... patem, ako pies nekoj kombinacija na vitamini za trudnici vo site ima folna kiselina, taka da nema potreba i dopolnitelno da ja pies i da go optivaruvas organizmot... Jas vo momentov ne pijam nisto, so folna prastanav posle 13 nedela a vitaminie ne mi odat, tesko mi e koga gi pijam....

arh_diz -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.3.2011 9:42:54)

Annet jas do kraj na bremenosta piev folna kiselina nema sto da mu nasteti na bebeto
Vitamini nemoras da pies no moras da jades poveke ovosje i zelencuk

Andriance -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.3.2011 10:29:28)

Dragi ringerajki da ve prasham neshto.....od vcera cuvstvuvam tapa bezvezna bolka vo stomakot od vreme na vreme...kako da me sece..kako pred dobivanje...vekje ja teram 17 nedela i do sega se mi beshe ok...isto taka vcera pravev krvna slika so urina..i rezultatot beshe zamatena namesto bistra..zolta namesto svetlo zolta i baterii +...malku se iznervirav [sm=smiley36.gif] pa si pomislis da ne e mozebi od toa.??

Annet -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.3.2011 11:34:01)

ви благодарам на сите што веднаш ми пишавте.но читајќи тука си викам сите пијат до 2 тромесечје а јас и второ....ама добро .. не пијам ништо друго јадам многу овошје и зеленчук..... фала многу [sm=smiley31.gif]

trpana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.3.2011 15:13:15)

jas sum 22 nedela i voopsto ne piev folna kiselna samo magnezium

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.3.2011 16:05:13)

Lara i mene vitaminive ic ne mi odat ednite nemozam da gi progoltam gi povrakjam od mirisot a drugite od kako kje gi golnam tolku mi se sloshuva kaj nemam apetit od toa plus posle nisto nemozam da jadam , folnata ja prekinav vo 17.18 nedela ama ako moze da se pie do kraj na bremenosta togash ja bi prodolzila da ja pijam 

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.3.2011 16:16:10)

i jas mislam deka toa bese 3d a sestrata koga mi naplakase mi rece 4d i mi naplati 4d i mi stana malku cudno ne zaradi parite boze moj se za[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image] no 4d vo 12 nedela mi bese nekako nelogicno, a posto mi e prva bremenost neznam kako izgledaaat slikite od 2 i 3d a kako od 4d  dodeka sega vo 16-17nedela znam deka ke bide 4d so sigurnost. Pa zatoa mi bese potrebna konsultacija.

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.3.2011 16:20:02)

draga heba pa folnata mozes slobodno da si ja pies do kraj eve jas uste sum vo 16 nedela ama pijam pregnacare    ( folna + 16 vitamini i minerali ) i doktorot mi rece taka ke bide do kraj zdravje boze.

bombica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.3.2011 16:54:31)

Jas piev folna do 12 nedeli posle toa prodolziv so pregnacare.Dokolku se pijat nekoi multiitamini toagas nema potreba od dopolnitelna folna posto site multivit. sodrzat 400mcg kolku sto e i potrebnata dnevna doza.
Andriance dokolku imas urinarna infekcija mozno e bolkata da e od nea, no najdobro da se konsultiras so tvojot ginikolog.

lilicka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.3.2011 16:59:44)

Нема подобро од природни витамини што ги има во зеленчукот и овошјето.....мое мислење секој дневно да се јаде разновидно овошје и исто така зеленчук ќе се нема никаков проблем!!
Мене веке од витаминиве ми се лоши само колку ги пијам:((со сила!!!

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.3.2011 17:04:42)

lilicka tocno e toa deka od prirodnoto nema poubavo no sto da se pravi koga sosila jades salata i ovosje i ti se gadi od niv togas mora so tableti da se nadoknadi. A u ostalom i toa sto go smetame za prirodno i zdravo prasanje e kolku e takvo na denesno vreme.
Bombica a pies li Mg i kalcium vita c osven pregnacare

maki1 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.3.2011 17:05:31)

ИЗВОРНА ПОРАКА: prettygirl

annet jas sum uste nekoj den vo 27ma pa uste ja pijam ne e stetna posto pisi deka se zema i za vreme na doenjeto

Jas sum 31 nedela i seuste pijam folna i tuka doktorkata mi rece deka ke pijam do kraj,ne steti na plodot.Taka da ne e nisto strasno sto ti rekol da pies.

bombica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.3.2011 19:47:00)

Carelija pijam Mg Biolectra 2x250mg posto imam kontrakcii, 2x500mg vit.C a kalcium posebno ne.Valjda e dovolen toj sto go ima vo multivit,
Tocno deka najdobro e vitamini da se vnesuvaat preku ishranata no prasanje e dali e toa dovolno.Isto taka prasanje e kolku toa ovosje i zelencuk sto go jademe e "prirodno".

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.3.2011 20:58:18)

ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica

Carelija pijam Mg Biolectra 2x250mg posto imam kontrakcii, 2x500mg vit.C a kalcium posebno ne.Valjda e dovolen toj sto go ima vo multivit,
Tocno deka najdobro e vitamini da se vnesuvaat preku ishranata no prasanje e dali e toa dovolno.Isto taka prasanje e kolku toa ovosje i zelencuk sto go jademe e "prirodno".
Znaci tuka nekade sme so terapijata kaj mene Mg e na Natural Wealth isto 2x250 pregnacare i kalcium vita c zasega po edna sumliva tabletka na den

lilicka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.3.2011 21:49:36)

Па добро до некаде е стварно така дали навистина е природно?!Но еве во мојот случај имам среќа што можам да конзумирам стварно природно здрав зеленчук моите живеат на село и од се по нешто одгледуваат[sm=smiley36.gif]

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.3.2011 22:04:01)

Togas [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] za tebe :)

bombica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.3.2011 22:56:06)

Carelija dr. ti preporaca kalcium?Ne e dovolena taa kolicina sto ja ima vo pregnacare? zaboraviv da pisam deka pijam i omega 3 na svoja raka posto citav na net deka korisni se da se pijat vo cela bremenost a posebno vo treto tromesecie.
E Lilicka barem znaes sto jades[sm=bravo.gif]Inaku jas sum od Veles i mozete da zamislite kolku olovo ima vo pocvata[sm=smiley13.gif]

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (31.3.2011 23:14:23)

draga mene mi gi preporaca doktorot zatoa sto sega vo bremenosta jogurt nemozam da smislam mleko i vareni jajca mnogu slabo edinstveno so sirenjeto stojam nesto podobro no toa ne e dovolno za vnesuvanje na kalcium po priroden pat, barem taka mi rekoa i sega go pijam i nego pokraj pregnacare

vanessa30 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.4.2011 11:33:41)

Jas sum 14 nedela, i od vitamini doktorot mi rece da zemam samo magnezium 2*250 mg, otkako ja prekinav folnata. Nikakvi drugi vitamini ne mi rekoa, ali redovno sekoe sabajle si pijam casa ceden limon i po 1 C vitamin od Kalifornija fitnes, i jadam po 1-2 jabolka, podocna jadam salata od cveklo, a jogurt nemozam da se iznapijam, mlekoto ne go podnesuvam mi pravi kiselini. A za sirenje sum kako fanatik, kako cel zivot da ne sum videla sirenje, koga ke mu vlezam po 1 kalap jadam za 3 dena.

mamicki -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.4.2011 12:38:42)

I jas sega, vo vtor trimestar, pijam samo magnezium, 2x250, no i Centravit Prenatal i Acerola, i se ubiv od sopska salata jadenje[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image], a meso i testa- ne sakam nitu da vidam.

lilicka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.4.2011 13:24:12)

И јас пијам витамини веќе ми се лоши од нив[sm=smiley13.gif]
Многу ми е убаво кога јадам салата од цвекло,морков и зелка....можам слободно да кажам дека оваа салата 100% ми ја подобри крвната слика!
Калциум внесувам преку јогурт домашен и сирење(младо)не солено ми рекоа никако сол!
Месо и тестенини не поднесувам од кога сум бремена некако ми смета!!

kik@ -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.4.2011 22:07:46)

Zdravo na site jas sum 21 nedela bremena i pijam samo centravit prenatal i fluonatril za zabive.Mnogu jadam ovosje i zelencuk,mleko po edna casa na sabajle i jogurt edna casa za porucek,meso sakam samo da ne e mnogu mrsno sirenje ne jadam skoro ic.Sega zasega sme dobro.pozdrav do site.

Страница: <<   < Претходна страница  22 23 [24] 25 26   Следна страница >   >>