Компир на 100 начини (Целосна верзија)

Форум >> [Семеен живот] >> Да готвиме заедно



Порака


mami -> Компир на 100 начини (17.11.2009 15:36:33)

ајде да ве видам..знаеме дека компирот е горе долу застапен во секое јадење[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] па кажувајте, како го поготвувате?
и дајте некоја рецепта за вкусен рестован компир, сакам денес да им правам дома




mother 29 -> RE: компир на 100 начини (17.11.2009 15:57:27)


ПОИНАКОВ ПЕЧЕН КОМПИР
СОСТОЈКИ

• 8-10 средно големи компири
• 200 г печурки
• 200 г  кашкавал, рендан
• оригано
• сол и црн бибер
• масло за готвење
ПОДГОТОВКА
Компирите излупете ги и замотајте ги во алуминиумска фолија. Наредете ги во тава за печење, ставете ги во рерна на умерена температура и печете додека компирот да омекне. Потоа извадете ги компирите од рерна, и оставете ги на страна да се изладат. Кога компирот е доволно ладен да се држи во рака, исечете ги на половина и издлабете ја средината од половините, која ја оставате на страна. Во тава за пржење, на малку масло запржете ги печурките со зачин и оригано. Потоа, додадете ја издлабената средина од компирите, промешајте и пропржете уше 2-3 минути. Со оваа смеса наполнете ги издлабените компири, кои повторно ги редите во тавата за печење. Откако сите компири се наполнети и наредени, посипете ги со ренданиот кашкавал, така што ќе се покрие целиот компир. Вратете ја тавата во рерната и печете додека да се растопи кашкавалот.




ripce -> RE: компир на 100 начини (5.12.2009 14:43:27)

[image]http://sliki.hrana.com.mk/2009/08/recepti/peceni-kompiri-so-zacini.jpg[/image]

Печени компири со зачини

Потребни состојки:
  • малку   Сол
  • 30 грама Путер
  • малку   Оригано
  • 1   Кромид/а
  • 400 грама Компир
  • малку   Црн бибер

    Подготвување:
    Половина од излупените и исечените компири и половината од исецканиот кромид ставете ги во тавче намачкано со путер. Наросете половина од сувите зачини и полијте со половина од стопениот путер. Потоа ставете ја втората половина од компирите со кромиодот и повторете ја постапката, завршувајќи со стопениот путер.

    Зачинете со сол и бибер.

    Целата тава покријте ја со фолија за печење и 20 минути печете ги компирите во рерна која претходно е загреана на 210 целзиусови степени. Потоа отворете ја фолијата и оставете компирите да се допечат уште 15 до 20 минути, додека не омекнат.




  • Mihaela -> RE: компир на 100 начини (5.12.2009 15:01:42)

    Еве еден брз,едноставен,а вкусен начин
    Ги вариш компирите (количина по желба) ,
    ги сечеш на парчиња големина како за во компир манџа,
    ги посолуваш со вегета или сол ( по желба),загреваш маслиново масло (можеш и сончогледово,но другово е поздраво нели )
    одкога ќе се загрее маслото му додаваш 1 лажица црвен пипер,колку да се запржи и со тоа ги преливаш компирите.
    Се служи како гарнир или посебно само тоа.Вкусно е во секој случај
    Моите ги обожаваат




    Bogdancanka -> RE: компир на 100 начини (5.12.2009 17:21:26)

    не сум правела вака компири али утре ќе почнам да ги испробувам рецептите[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]




    Mihaela -> RE: компир на 100 начини (5.12.2009 21:42:23)

    Ме погодивте со компириве,јас ги обозавам и имам милион комбинации
    еве уште една многу вкусна
    Се варат компири,моркови и брокула количина по желба,но соодносот да им биде ист и се посолуваат со вегета.
    Се подготвува павлака за готвење и со неа се прелива варениот зеленчук, и се меша ,но на почеток само компирот и морковот а на крај се додава брокулата и не се меша многу зашто таа е многу кревка и со многу мешање може да се распадне.
    Ова е многу вкусен гарнир,но јас го подготвувам и како лесна вечера и моите го обожаваат




    lidijas -> RE: компир на 100 начини (5.12.2009 22:02:42)

    Recept za gotvenje ne mozam da Vi kazam ne me biva mnogu za gotvenje no mozam sekako da Ve pofalam. Mnogu sakam kompiri i bas ke probam nesto da napravam.




    nadica -> RE: компир на 100 начини (6.12.2009 0:43:48)

    незнам дали местото е тука но рецептов е прекрасен ќе го пишам и во салати [sm=smiley36.gif] [sm=smiley36.gif] [sm=smiley36.gif]


    потребни состојки:
    1кг компир
    3-4 млади крамитчиња или 1 главица кромид(подобро главица)
    4-5 кисели краставички
    3 големи лажици мајонез
    1 голема лажичка сенф
    3-4 големи лажици јаболков оцет
    2-3 чешлиња лук
    бибер и сол по вкус

    се вари компирот се лупи и се сечи на покрупни парчиња во длабок сад, кромидот исто така се сече покрупно и се додава, на кругчиња се сечкаат и додаваат и киселите краставички се посолува и добро се промешува

    во помал сад се мешаат мајонезот, сенфот, оцетот, ситно сецканиот(може и да се изренда на најситно) лук и се наросува со бибер. со така приготвениот сос се прелива смесата со компири и не се меша

    за подобар вкус компирот лупете го и сечкајте го додека е топол не го миете сео ладна вода

    ДОБАР АПЕТИТ
    п.с.пробајте нема да згрешите




    ripce -> RE: компир на 100 начини (6.12.2009 9:49:57)

    Како да подготвите компир на здрав начин

    Компирот низ годините некако дојде на многу лош глас кога станува збор за здравата и диетална исхрана. Но компирите иако содржат јаглехидрати, всушност се многу здрави за нас. Тие содржат витамин Ц, калиум, железо, магнезиум, фосфор, тиамин, рибофлавин, цинк, бор, фолни киселини и многу други здрави состојки. Овој вкусен зеленчук е и многу практичен бидејќи може да се подготви на безброј различни начини.

    Компир со тежина од 100  грама содржи околу 85 калории и нема ниту масти ниту холестерол. Но проблемот е во тоа што ние додаваме уште околу стотина калории со нездравиот начин на подготовка. Па затоа еве неколку совети како да подготвиме компир на здрав начин.

    Оставете ја лушпата на компирот секогаш кога тоа е возможно

    Веројатно веќе сте ја чуле информацијата дека највредниот дел од компирот е неговата лушпа, но всушност најголем дел од витамините и хранливите состојки се наоѓаат во компирот, но веднаш под самата лушпа. Затоа најдобро е компирот да се подготвува со лушпа, а откако е веќе сварен или испечен да се излупи. Освен тоа лушпата е одличен извор на хранливи влакна.

    Избегнувајте пржење на масло

    Ако е возможно избегнете го сосема пржењето на компирите во масло, бидејќи компирот впива страшно многу маснотија. Ако подготвувате салата од компир зачинете ја со маслиново масло, масло од кикирики, ленени семки или соја. Избегнувајте да користите заситени или хидрогенизирани масти како маргаринот и маслацот, кои го зголемуваат холестеролот.
    Избегнувајте готвење на претходно исецкан компир

    Со термичката обработка се намалува количината на витамини и минерали во самиот компир, а посебно до големи загуби доаѓа кога тој се готви излупен и исецкан. Кога го готвиме компирот неизлупен и цел, губењето на хранливите состојки е значително помало.

    Користете повеќе печен компир
    Најздрав начин за подготовка на компир е да се испече цел и неизлупен без додавање на масло.

    Избрете додаток со мало количество на масло, натриум и калории
    Ако не можете да јадете само компир, изберете додатоци како што се немасните сирења или јогурти или уште подобро зачинете го компирот со медитерански зачини како што се рузмарин, темјан, мајчина душичка, босилок, ловоров лист и слично.

    Намалете ги калориите и мастите во пирето

    Пирето подгответе го со млеко со мала масленост или уште подобро, наместо млеко употребете пилешка или зеленчукова супа, која ќе даде интересен вкус.




    HristinAntonio -> RE: компир на 100 начини (26.1.2010 1:12:57)

    KROKETI
    * 750gr kompiri
    * 100gr brashno
    * 1lz vegeta
    * meleni orevi
    *150gr sirenje (gauda)
    * 40 gr puter
    * 2 zolcki
    * prezla
    * jajca
    kompirot se vari pa dobro se pasira se mesha so brasnoto, vegetata, zolckite i puterot. Potoa se oblikuvaat i vo sredina se stava parce sirenje, se valkaat vo brasno, pa vo jajca i vo prezla i se przat.
    inaku jas ne staviv orevi...tuku sitno si izrendav bieno sirenje, staviv malku pavlaka i vo sredinata staviv kashkaval.




    Bitolcanka -> RE: компир на 100 начини (26.1.2010 1:18:12)

    Немам навика за готвење, но ќе се обидам да направам некој од вашите рецепти. Сите делуваат вкусно [sm=smiley1.gif]




    profesorica -> RE: компир на 100 начини (26.1.2010 9:24:35)

    вчера бевме кај Христинантонио на гости и домаќинката Тина имаше направено некои такви како ќофтиња со компир со внатре кјашкавал ли што беше-МНОГУ БЕА ВКУСНИ[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]

    Тина овде напиши го рецептот за нив, МОРАМ ДА ПРОБАМ ДА ГИ НАПРАВАМ[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




    profesorica -> RE: компир на 100 начини (26.1.2010 13:42:05)

    Зацрвенети компири

    Потребни состојки за 4 лица: Пире од 1 кг. компири, 2 жолчки од јајца, 5 лажички брашно, брашно за подготвување масло

    1. Пирето се подготвува свежо и се додаваат жолчките и брашното. Со брашно на рацете од оваа смеса се обликуваат плескавици (големи околу 8 см).

    2. Маслото се загрева и плескавиците се пржат околу 4 минути.Потоа се ставаат да се исцедат на кујнска хартија.




    Bogdancanka -> RE: компир на 100 начини (26.1.2010 13:43:39)

    и јас ги правам тие стално Профи прекрасни се ммммммм
    туку ај јас да бегам од кај рецептите да не ми се науми нешто па пак да прејадам[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




    HristinAntonio -> RE: компир на 100 начини (26.1.2010 13:45:40)

    go napisav vidi pogore-kroketi 




    profesorica -> RE: компир на 100 начини (26.1.2010 13:48:10)

    аааа супер, ок




    lukas -> RE: компир на 100 начини (14.4.2010 22:40:04)

    luge daj piset_e uste mmmmmmmm mi se prijade sega onie kroketi obavezno ke gi probam....pooz...jas so kompiri znam samo edni peceni vo relna i potureni so normalno vegeta crn biber zacin za kompir i plus na toa da se dodade sumam imam probano ne e kuzne so no dobro e...pozz inace gi obozavam kompirite przeni...




    Rossana -> RE: компир на 100 начини (31.5.2010 18:36:40)

    ИЗВОРНА ПОРАКА: Mihaela

    Еве еден брз,едноставен,а вкусен начин
    Ги вариш компирите (количина по желба) ,
    ги сечеш на парчиња големина како за во компир манџа,
    ги посолуваш со вегета или сол ( по желба),загреваш маслиново масло (можеш и сончогледово,но другово е поздраво нели )
    одкога ќе се загрее маслото му додаваш 1 лажица црвен пипер,колку да се запржи и со тоа ги преливаш компирите.
    Се служи како гарнир или посебно само тоа.Вкусно е во секој случај
    Моите ги обожаваат


    Ova go napraviv denes. mmmmmmm mnogu e slatko. Dosega ne bev prigotvuvala kompir na ovoj nacin, odovde vidov i mnogu ni se dopadna i na mene i na mm.




    Maca25 -> RE: компир на 100 начини (1.6.2010 10:50:58)

    Хаселбек компири

    [image]http://www4.slikomat.com/10/0601/tc5-IMG-00.jpg[/image]

    6 компири од средна големина
    2-3 лукчиња
    2 супени лажици малсиново масло
    30 гр. путер
    морска сол
    бибер

    Подготовка:

    рерната се загрева на 220
    ˚C. Ставете го компирот на подлогата за сечење и започнете со сечење од едниот до другиот крај на компирот, на рстојание од 3 до 4 мм.
    Ставете го компирите во плех за печење и ставете го лукот измеѓу резовите на компирот. Врз секој компир ставете по малку путер. Потоа попрскајте ги со малсиново масло, сол и бибер.

    Печете го околу 40 минути, одоносно додека не станат крцкави.




    majka 79 -> RE: компир на 100 начини (1.6.2010 11:32:34)

    ИЗВОРНА ПОРАКА: Rossana

    ИЗВОРНА ПОРАКА: Mihaela

    Еве еден брз,едноставен,а вкусен начин
    Ги вариш компирите (количина по желба) ,
    ги сечеш на парчиња големина како за во компир манџа,
    ги посолуваш со вегета или сол ( по желба),загреваш маслиново масло (можеш и сончогледово,но другово е поздраво нели )
    одкога ќе се загрее маслото му додаваш 1 лажица црвен пипер,колку да се запржи и со тоа ги преливаш компирите.
    Се служи како гарнир или посебно само тоа.Вкусно е во секој случај
    Моите ги обожаваат


    Ova go napraviv denes. mmmmmmm mnogu e slatko. Dosega ne bev prigotvuvala kompir na ovoj nacin, odovde vidov i mnogu ni se dopadna i na mene i na mm.



    isto vaka so maslo i crven piper jas go prelevam pireto od kompiri i e mnogu vkusno




    Rossana -> RE: компир на 100 начини (1.6.2010 11:36:20)

    ИЗВОРНА ПОРАКА: majka 79

    isto vaka so maslo i crven piper jas go prelevam pireto od kompiri i e mnogu vkusno


    Ke probam i taka, blagodaram. Sakam se sto e od kompir, i cela nedela po red samo kompir da jadam ne se zalam.




    Палешка РР -> RE: компир на 100 начини (19.6.2010 19:16:26)

    Компирите се лупат [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] и се сечат на половина (по долгманестата страна) се засекуваат (две вертикални и две хоризонтални засеци, да се вкрстат) и се редат во тава. Се посолуваат, се става вегета и црн бибер, масло и 2 филџани вода. Одозгора се става фолија и се ставаат во рерна. Фолијата се вади 15 минути пред крајот.
    Многу се вкусни!




    Палешка РР -> RE: компир на 100 начини (5.8.2010 17:09:27)

    Ова мора да го пробате, Марио секој ден ми бара вакви компири [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

    5-6 компири варени
    150-200 гр. шунка сецкана на коцки
    сол
    вегета

    Компирите се пасираат, се додава сецканата салама и зачините. Се прават кофтиња. Се брбелаат во јајце и презла и се пржат.




    Snowhite RR -> RE: компир на 100 начини (21.12.2010 12:34:54)

    ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка

    Ова мора да го пробате, Марио секој ден ми бара вакви компири [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

    5-6 компири варени
    150-200 гр. шунка сецкана на коцки
    сол
    вегета

    Компирите се пасираат, се додава сецканата салама и зачините. Се прават кофтиња. Се брбелаат во јајце и презла и се пржат.


    Ова го направив денеска, само додадов и печурки и кари зачин, сега да видиме мм што ќе каже[sm=smiley1.gif]




    arh_diz -> RE: компир на 100 начини (21.12.2010 12:41:48)

    Jas denes planiram toa da go pravam




    Страница: [1] 2   Следна страница >   >>