RE: секојдневно капење (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Новороденче, бебе

Порака

Bela rada -> RE: секојдневно капење (26.9.2013 19:15:19)

Фала многу. И мене ми беше проблем тежината. Веднаш пристапувам кон набавка на помагало :)

Felly RR -> RE: секојдневно капење (26.9.2013 19:35:07)

Помагалото е супер, само попрактично е може најобично, како што ти пиша сандриана со тетра пелени одоздола, и со раката ќе го придржуваш под главчето и се до под мишката. Поубаво е кога ќе се топли барем во водата, а вака со ова како на сликата водата цело време ќе протекува надолу, и јас мислам повеќе ќе му студи. Ние го користевме ова кратко време, прво на рака ја капев, па со ова, ама за брзо и почнав да ја легнувам во кадичката.

sandriana RR -> RE: секојдневно капење (12.10.2013 13:29:47)

SnowQueen i Bethany RR, постовите ги префрлив во Опрема за новороденче

Melanija RR -> RE: секојдневно капење (1.11.2013 13:37:31)

Имам едно прашање ама ненајдов соодветна тема.
Се бањаме во кадичка и ја полниме со вода а внатре раствараме 2 во 1 за капење и на крај го поливаме со чиста друга вода од легенче.Од кога се капе со проточна ,односно од кога да користиме шампонче?
Друго како ги чистите ушињата?Јас со чепкална му поминувам увцето и во дупчето ама надворешно малку зошто има како пајаже ,ама ова не ми изгледа доволно.Инаку кога се бањаме не ги топиме увињата.

sandriana RR -> RE: секојдневно капење (1.11.2013 18:16:37)

Меланија, Бекутан 2во1 сеуште користам за Тина, не двојам посебно шампон се уште - не гледам потреба.
Проточна вода - мислиш туширање? Се додека не почна да седи самостојно, ја полевав и јас со канче, а потоа преминав на користење туш.
А уши секогаш чистам така како што велиш - со стапчиња за уши, но не длабоко.

Snowhite RR -> RE: секојдневно капење (2.11.2013 22:45:10)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Melanija RR

Имам едно прашање ама ненајдов соодветна тема.
Се бањаме во кадичка и ја полниме со вода а внатре раствараме 2 во 1 за капење и на крај го поливаме со чиста друга вода од легенче.Од кога се капе со проточна ,односно од кога да користиме шампонче?
Друго како ги чистите ушињата?Јас со чепкална му поминувам увцето и во дупчето ама надворешно малку зошто има како пајаже ,ама ова не ми изгледа доволно.Инаку кога се бањаме не ги топиме увињата.

Има посебни чепкалки за уши за бебиња со пречник се за да не се случи влезе чепкалакта подлабоко , макар што сум гледала една емисија на една докторка која велеше дека најдобро е ушите воопшто да не се чистат со чепкалки туку само со крпата да се тапкаат колку да се собере водата

Mimi33 -> RE: секојдневно капење (2.1.2014 20:29:59)

Мојата другарка до 5 месеци бебушот го капеше секоја вечер....но потоа застуде и зално беше на ладното да се капи па почна преку една вечер.....и мислам дека е доволно преку една сепак е чисто бебенцето [sm=bravo.gif]

Defne90 RR -> RE: секојдневно капење (3.1.2014 1:49:34)

Pa i jas taka pravev nekoe vreme go banjav sekoj den no potoa pocnav preku den.sega go banjam tripati nedelno ima 14 meseci i mislam deka e sosema dovolno nema potreba da se banjaat sekoj den.

Melanija RR -> RE: секојдневно капење (3.1.2014 12:59:00)

После 40 дена го бањавме преку еден ден,а од 3 месеци преку 2-3 дена значи 2 пати неделно.Мислам дека баш мало бебе нема потреба од многу бањање,ниту се поти ниту се прња.Газето било кога може да се замие.Бидејќи имаме дерматит и не е препорачливо многу капење, и за заштита од сушење на кожата.

Mimi33 -> RE: секојдневно капење (2.2.2014 12:40:53)

Со оглед на тоа дека вчера се вративме од болница се капиме секој ден и вчера и денес...ама ми е страв да не настини се мислам дали да го капам секој ден...Др.Камбовска ми вика нема потреба можи да се капи преку два дена оти сепак е предвреме родено и послаб му е имунитетот а и со има тоа цело чисто и преубавко....[sm=duda.gif]

majka2 -> RE: секојдневно капење (3.2.2014 21:34:08)

Мими33 и моето второ дете е предвремено родено и кога го земавме од болница беше лани пред нова година, па го бањавме секој ден и фала богу беше добар, не настинувше.Сега имаме 15 месеци и јас повеќе не го бањам секој ден.Е, сега секој најдобро си знае, но и да го бањаш и преку еден ден нема да ми биде ништо.

Мамичка85 -> RE: секојдневно капење (5.2.2014 13:37:28)

Nie utre pravime mesec i sestrite vo Cair i patronaznata mi rekoa sekoj den pa taka i si ja banjame ako e ladno topla voda vo korito i topla e sobata i posle posmirena e [sm=smiley36.gif]

Snow Queen -> RE: секојдневно капење (20.2.2014 17:35:28)

Следна недела 2 месеци правиме, но сеуште си се бањаме секој ден и така планирам да продолжам...до кога незнам ама не ми претставува мака, а он си уѓива, и мислам дека нема ништо поубаво од тоа за него од капење и масажичка пред спиење.

bejbe -> RE: секојдневно капење (10.7.2014 15:20:58)

mamicki pred 2 nedeli se porodi moja prijatelka vo Germanija doktorot i kaza deka se e vo red i da go banja deteto 2 pati vo nedelata isto i rekoja na mojata kumasinka pred godina dena dedeto da se banja po dva pati nedelno i koga ke pocne da jade kasicki moze da se odmiva i vo slucaj da e mnogu zesko sto tuka vo germanija mnoooogu retko moze da se desi plus ednas. Jas treba da se porodam vo oktovri i malku mi e cudno zatoa sto vo mak gi banjaat ednas na den ima babica i bas ke ja prasam zosto tolku retko se banjaat.

marchi -> RE: секојдневно капење (10.7.2014 15:58:11)

novorodence prviote 2 mesec i se kape na dva - tri dena a ne sekoj den,pogresno e toa sekoj den da se kape procitajte malku literatura ke vidite i zosto.posle vtoriot mesec se preporacuva mienje dva pati nedelno do 2 godini.za ponatamu nema pravilo.

Felly RR -> RE: секојдневно капење (10.7.2014 16:34:06)

Прочитајте ја и оваа статија - КЛИК - во врска со бањањето. Има многу корисни информации.

Dilina -> RE: секојдневно капење (21.7.2014 10:51:01)

Не најдов соодветна тема, па ај овде да ве прашам, како му го чистите дундето на вашето бебче? јас пробувам со тампончиња ама ми е страв, незнам дали со мокри или со нешто друго?

marchi -> RE: секојдневно капење (21.7.2014 16:16:20)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Dilina

Не најдов соодветна тема, па ај овде да ве прашам, како му го чистите дундето на вашето бебче? јас пробувам со тампончиња ама ми е страв, незнам дали со мокри или со нешто друго?

so vlazno maramce ili so nezno sungjerce a mozes i so raka

princessa -> RE: секојдневно капење (21.7.2014 20:16:24)

Има специјални памучни крпички во дм за еднократна употреба и се мократ со вода. Можеш и обично марамче да го намокриш со топла вода, никако влажни марамици.

princessa -> RE: секојдневно капење (21.7.2014 20:19:06)

А да се надоврзам на темата, кога кажував во Мкд дека не се бањаме секој ден ми се смееја.Верувале или не само два пати максимум трипати во летото се бањавме и тоа првите 40 дена само со топла вода и ништо друго. После по малце купка на бубхен која многу малку пени и така сме до ден денес. Избегнувам и секојдневно мачкање со млеко за тело. Зимата максимум 2 пати се банкаме[sm=bravo.gif]

marchi -> RE: секојдневно капење (22.7.2014 1:15:53)

ИЗВОРНА ПОРАКА: princessa

никако влажни марамици.

zasto ne so vlazni maramici?pa site upotrebuvaat sekojdnevno baska odmivanje i kapenje

princessa -> RE: секојдневно капење (22.7.2014 9:45:46)

Влажните марамици не се стерилни а сепак бебче што туку се родило. Нека се избегнува првите недели нанесување на хемии, кожата на новороденчето е пречувствителна.
ИЗВОРНА ПОРАКА: marchi

ИЗВОРНА ПОРАКА: princessa

никако влажни марамици.

zasto ne so vlazni maramici?pa site upotrebuvaat sekojdnevno baska odmivanje i kapenje

Dilina -> RE: секојдневно капење (22.7.2014 21:31:05)

Јас за кога има мочкани пелени ја бришам со влажни, на памперс од оние без парфеми и хемикалии и баш сум задоволна. Јекодерм и мачкам само кога ја банкаме и толку. А онака си ја мачкам со бекутан витамиска маст.

Него мене прашљето ми беше за дундето на женските бебенца, нели од кога ќе се родат имаат нешто како бело внатре, што мн тешко се вади. Дали е ова кај сите бебчиња или? Мене патронажната ми рече дека ќе се исчисти со тек на време, ама само дундето и е црвено, инаку е чиста цела, нема никакви црвенила.. а во тек на бањање не се вади само со вода, а јас пусти страв да фатам да затрлјам.... и сега незнам дали да запнам да го исчистам од еднаш или лека по лека .....[sm=zmeden.gif]

sandriana RR -> RE: секојдневно капење (23.7.2014 9:25:19)

Dilina, после бањање подотвори го дундето, и полека, постепено, со памучна пелена или мек фротирски пешкир/бањарче (јас со тетра пелена ја чистев) суши го убаво. Не запнувај, туку со нежно тапкање и лесни движења избриши, па нанеси слој Павловичева. Не запињај одеднаш никако.

Dilina -> RE: секојдневно капење (24.7.2014 17:22:21)

Фала ти [sm=smiley31.gif]
и вчера и денес чистиме и некако ко да падна скоро се од внатре :)

Страница: <<   < Претходна страница  5 6 [7] 8 9   Следна страница >   >>