RE: Чудни навики на нашите бебиња (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Разговори на родители

Порака

AnnaMolly RR -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (26.3.2012 8:19:52)

Луѓе, вчера се бањав и ја завиткав косата во пешкир. Одам во соба, а Филип си беше заигран. Леле кога ме виде, кога почна да вреска, да плаче, да вика по мене... Викаше: Не така, мамо, не така! Мм се чуди, вика ништо не му беше, си играл мирно, си се смеел, не ме ни барал...
Го зедов во раце, а тој право за пешкирот! Го извади, го фрли на земја и вика: Вака да.

После ми текна дека се вознемири оти косата ми беше покриена, па ќе нема што да јаде.

Felly RR -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (26.3.2012 9:48:21)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Snowhite RR

И друга чудна навика е ако речи на пример мамо дај ми вода и татко му ако му дај, плачи, пишти или ако јас му дадам вода, а после му ја дадам чашата на мм да ја остави пак плачи, денски се трпи некако ова, ама се случува навечер, да се разбуди и ако се случи нешто вакво да не му се угоди и вреска куќата ја крева во воздух. Јас гледам секогаш да не му угодувам за ова зашто не сакам да се разгалува, ама засега нема ефект и ова навистина ме вади од такт, се надевам ќе му помине

Леле, ова исто и кај нас. АКо бара нешто, мора јас да и го дадам, и го подава мм, и таа плачи - не, мамо ти. Или нешто ако треба да се земи, ај ќе појди пак тој да земи, таа - не, мамо, ние земиме. Исто и далечинското, не дава никој друг да го зема, ако го фати мм, одма му вика - тато, од мамо е диското (= далечинското), дај го. И насабајле кога ќе се разбудиме, обично далечинското стои на страната од мм, оти тој последенс и легнува, и го става до него. И матеа кога ќе види - Тато, зел диското.
Пред некој ден и на гости кога бевме, го зеде и мене ми го донесе.[sm=smiley36.gif]

Snowhite RR -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (15.4.2012 22:59:16)

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

Луѓе, вчера се бањав и ја завиткав косата во пешкир. Одам во соба, а Филип си беше заигран. Леле кога ме виде, кога почна да вреска, да плаче, да вика по мене... Викаше: Не така, мамо, не така! Мм се чуди, вика ништо не му беше, си играл мирно, си се смеел, не ме ни барал...
Го зедов во раце, а тој право за пешкирот! Го извади, го фрли на земја и вика: Вака да.

После ми текна дека се вознемири оти косата ми беше покриена, па ќе нема што да јаде.

И Михаил секогаш кога ќе му се појавев со крпата плачеше, не така, ми викаше, издај ја (извај ја) кпата и не престануваше додека не ја извадам. Ова уште од мал му беше, се вознемируваше и кога не зборуваше, плачеше и ме тргаше за крпата да ја извадам

Snowhite RR -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (15.5.2012 20:51:37)

Во последно време има навика кога заспива ми вика: Джи ми ги ножинава, прво ми велеше дека го болело затоа да му ги држам, потоа немаше причина, кога ќе го прашав зошто, не ми одговараше, а последно одоговр му е Оти кучето че ме ги касни[sm=jezicek.gif]

elenak -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (8.8.2012 11:11:38)

Оваа тема ми се виде најблиску до нашава ситуација, ако има друга префрлете ме. Имено од пред некое време штом извадиме пелено ќерка ми одма рачињата на дундето и почнува да се кубе[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Не знам ја чеша ли или некоја навика и станува? И пелено кога има а е само по маичка, си го кубе пеленото. Нема црвенило, нема брунчиња, не знам што и е[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

sandriana RR -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (8.8.2012 11:23:36)

ИЗВОРНА ПОРАКА: elenak

Оваа тема ми се виде најблиску до нашава ситуација, ако има друга префрлете ме. Имено од пред некое време штом извадиме пелено ќерка ми одма рачињата на дундето и почнува да се кубе[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Не знам ја чеша ли или некоја навика и станува? И пелено кога има а е само по маичка, си го кубе пеленото. Нема црвенило, нема брунчиња, не знам што и е[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Фаза е [sm=smiley1.gif] Исто прави и ќерка ми веќе извесно време (2-3 месеци). Прв пат забележав такво однесување кај малата на другарка ми кога имаше 7-8 месеци, исто реагираше, па еве сега веќе не прави така. Мислам дека им е фаза на самоспознавање [sm=jezicek.gif]

vanessa30 -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (8.8.2012 11:40:11)

I kaj mene od nekade 8-9meseci,stom izvadime pelenka , racinjata vednas kaj kureto[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image].Ne se sekiraj se e normalno, decata si se osoznavaat, prvin, racinjata, pa nodzinjata, pa polovite organi.

Mihaela 2010 -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (8.8.2012 13:12:54)

vekje podolgo vreme M koga zaspiva i vo tekot na nokjta spie i me gali...lele nemate pojma kolku toa mi ide nazivci,mi gi stava dvete racinja na obrazite i gali,trie se dur ne zaspie...i ja ko ukocena spijam,taman ke se zavrtam na drugata strana ke me oseti ke pocne da place,da kvici,mamo dojdi da te galam,i jas moram ko ukocena da spijam (nespijam)cela nokj bez da se opustam..neznam sto i znaci toa,ama ete pominuvame niz takov period se nadevam deka ke se odvikne ama koga i kako koj znae?[sm=smiley13.gif]

Ikana -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (8.8.2012 13:47:43)

Истото и нас ни се случува, фаза е, нормално е! [sm=smiley36.gif]
ИЗВОРНА ПОРАКА: sandriana

ИЗВОРНА ПОРАКА: elenak

Фаза е [sm=smiley1.gif] Исто прави и ќерка ми веќе извесно време (2-3 месеци). Прв пат забележав такво однесување кај малата на другарка ми кога имаше 7-8 месеци, исто реагираше, па еве сега веќе не прави така. Мислам дека им е фаза на самоспознавање [sm=jezicek.gif]

elenak -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (8.8.2012 14:05:35)

[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Така ли? Ама страв ми е да не се повреди, дур се свртам да земам чиста пелена рацете и се веќе брцнати[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 

maki1 -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (20.8.2012 21:52:39)

I jasovde ke go napisam nasiot cuden odnos pa ako ima soodvetna tema prefrlete me.Imeno M ima skoro 15 meseci i od pred nekolku dena primetiv deka stom go pustam tv i pocnuvaat reklami ili ima luge ona kolku i da e zaigrana stanuva i so trcanje se pika vo mene kako da saka d ami kaze deka i e strav.Nemalo pricina za nekakov strav da i se rodil i neznam dali da se zagrizam ili i ova e samo faza.Ajde mami iskusni pisuvajte.

kikicka -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (21.8.2012 9:17:11)

Маки Л. кога и да виде нешто на тв што и е смешно,или било каде во некоја продавница така прави.Дома буквално се бута во перниците и се смешка и само со едно око гледа,јас уште ја задевам и викам каде е тоа,види го не се срами.

AnnaMolly RR -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (21.8.2012 13:49:56)

Нашата чудна навика со кубење/лапање/пикање коса во очи премина на повисоко ниво. Не само што МОРА да си ја трие мојата коса од неговите очи додека заспива, туку во последно време почна и да си ги корне сопствените трепки! [sm=zmeden.gif]
Обично не ги кубе, само ги тегне, ама вчера ептен се занесе и си откорна неколку трепки. Леле кога викна да плаче „ме боли окото, ме боли окото“ едвај се смири. Се надевам нема пак да му текне вечер да се фаќа за трепки [sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

Mihaela 2010 -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (21.8.2012 14:01:59)

Нашата чудна навика со кубење/лапање/пикање коса во очи премина на повисоко ниво. Не само што МОРА да си ја трие мојата коса од неговите очи додека заспива, туку во последно време почна и да си ги корне сопствените трепки!
Обично не ги кубе, само ги тегне, ама вчера ептен се занесе и си откорна неколку трепки. Леле кога викна да плаче „ме боли окото, ме боли окото“ едвај се смири. Се надевам нема пак да му текне вечер да се фаќа за трепки

Lele a nie?pisuvav pogore,mora da zaspie so trienje na nejzinite racinja na moite obrazi,navodno mamo da te galam e rabotava...mislam toa vekje trae podolgo vreme,vo red e se no navistina zivci nemam koga sakam da promenam strana na spienje a taa ke rikne da place,mamo da te galam,e taka jas ja pominuvam cela nokj so nejzinite race na moive obrazi...

Yummy Mammy -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (21.8.2012 14:09:10)

Nasava navika ne e tolku cudna kolku sto mi treba sovet.

Mojava mora da spie i da me dopira, znaci ne e bitno kako, dali se drzime za race ili sme gusnati, ili samo so edno prste me dopira... samo mora da me dopira. Koga mislam deka e zaspana ja vrakam vo krevetce i ona vo son mafta so raceto da me dofati. E sega, sto da i podmetnam da guska vo son i da misli deka sum jas?[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Probav so igracki, ednoto plisano, drugoto runtavo - ne gi saka izgleda ja toplat mnogu, probav so kukla - ne ja saka, izgleda i e ladna... Dajte ideja sto e najslicno na covekovoto telo? [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

AnnaMolly RR -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (21.8.2012 14:14:44)

Ништо, Јами мами. Истиот проблем го имам и јас. Откако ќе го испие млекото и ќе ми ја испокубе косата, се врти накај мене, ми се пика во лице, со устата мора да ме допира за образ и така заспива. Само што откако ќе заспие слободно станувам, нема гајле.

А тешко дека ќе можеш да и подметнеш играчка или нешто слично. Мама си е мама [sm=smiley36.gif]

Mihaela 2010 -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (21.8.2012 14:17:23)

jas mislam deka imaat se uste potreba da sme vo nivna blizina,da pocuvstvuvaat deka sme do niv...M u posledno vreme znae da se pikne u mene i histericno da bara da ja krenam ,ko da se plasi...taka da taa nejzina postapka se povekje mi nalikuva na toa,deka se plasi i saka da me dopira da se osigura deka sum tuka do nea...

amateuress -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (21.8.2012 17:42:19)

леле се изнасмеав :) и моево сучи трепки и коса, дали своите, моите или татко му, битно мора некаква коса да се допира... и не само за спиење, туку и што е нервозен...
два пати заради тоа сучење трепки добив коњуктивитис...

AnnaMolly RR -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (21.8.2012 21:23:10)

amateuress, значи се разбираме јас и ти со макава [sm=smiley36.gif] А мислев дека само мојов ѕвер прави така. Само што ова со трепките му е ново, единствено кога беше ептен мал, до кај 6-7 месеци, ми ги лижеше моите трепки. Кога спиевме заедно на спална, се будев навечер зашто толку се внесуваше, мислиш цица [sm=jezicek.gif]

Еве вечерва еднаш само проба да се кубе за трепки и ми вика „Не правам така, ќе ме боли“. Добро е, ја научи лекцијата.

elenak -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (21.8.2012 22:37:26)

Nasava navika ne e tolku cudna kolku sto mi treba sovet.

Mojava mora da spie i da me dopira, znaci ne e bitno kako, dali se drzime za race ili sme gusnati, ili samo so edno prste me dopira... samo mora da me dopira. Koga mislam deka e zaspana ja vrakam vo krevetce i ona vo son mafta so raceto da me dofati. E sega, sto da i podmetnam da guska vo son i da misli deka sum jas?user posted image Probav so igracki, ednoto plisano, drugoto runtavo - ne gi saka izgleda ja toplat mnogu, probav so kukla - ne ja saka, izgleda i e ladna... Dajte ideja sto e najslicno na covekovoto telo? user posted image

Јами Мами имаш едни куклички што ја примаат миризбата на мајката само не знам кај ги гледав. Провери во Бебе Супермаркет се мислам оти таму беше.

amateuress -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (21.8.2012 23:10:13)

леле да... и тоа со косата :)

му викам абе дете ти ќелава мајка ќе имаш, ќе ти се смеат другарчињата... и се кикоти, се смее до зајдување, и си продолжува да си кубе... [sm=jezicek.gif]

kikicka -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (22.8.2012 21:49:09)

Л мнг се срами и се крие кога ке и ја пуштам рекламата од Learn English овде на РР што е сликичката и така се пика во мене.

Bethany -> RE: Чудни навики на нашите бебиња (15.9.2012 15:05:11)

Кога го пресоблекувам, а даската за пресоблекување ни стои уза ѕид, тој обавезно стави прст во уста, па го допира ѕидот, па пак прст во уста, па пак ѕидот. [sm=smiley36.gif] Изгледа пробуда ѕид каков вкус има [sm=jezicek.gif]

И најново, кога оди, застане, почне да оди во круг , се смее и наравно падне. [sm=smiley36.gif]

Страница: <<   < Претходна страница  1 [2]