RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

kikitina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 16:59:39)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Carelija

ИЗВОРНА ПОРАКА: kikitina

Ти треба да си среќна што ти е железото 24 бидејќи повеќето трудници ( во кои и јас) имаме проблем со ниско железо 12 на пример и пијам фероглобин. Ако е железото супер и хемоглобинот ќе ти биде ок.

I jas go pijam feroglobinot od 5 mesec. A go pocnav so hemoglobin 111 i zelezo 14, sega hg e isto a zelezoto e ripnato i toa ne mi bese nekako jasno

И мене исто железото ми отиде нагоре, прво ми беше 9, 12, 15, а хемоглобинот од почеток до крај 110. Мислам дека кога железото се качува не му дава на хемоглобинот да паѓа, туку го одржува во нормала.

bombica -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 17:03:26)

ИЗВОРНА ПОРАКА: kikitina
Ако е железото супер и хемоглобинот ќе ти биде ок.

Ne bi se slozila so ova.Zolva mi i maloto nejzino imaat zelezo okolu 25 a Hg retko koga nad 10 obicno 9-9,5.Imaat nasledna anemija-talasemija. A i posleden pat koga bev da ispituvam krv biohemicarkata insistirase da proveram zelezo bidejki nemav provereno voopsto( vodejki se so toa deka Hg mi e 130 ) i bas mi kaza deka i pokraj visok Hg zelezoto moze da e nisko i bebeto da strada.

kikitina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 17:09:07)

Тогаш мора јас погрешно да сум разбрала на хематологија кога бев сега дека тие две работи зависат една од друга, демек направи го железото високо па тоа помага да е ок хемоглобинот.

Carelija -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 17:09:23)

Znaci od gore navedenoto treba da zaklucam deka rezultatite od krvta mi se ok [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
fala vi na korisnite komentari srcki

rina13 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 17:31:05)

kikitina ne si razbrala pogresno znaci hemoglobinot e metaloprotein sodrzi  hem grupa i  globin,hemgrupata se sostoi od organski del i  atomi na zelezo,znaci ako imas dovolno zelezo vo krvta togas i hemoglobinot ke bide povisok toa ide pravoproporcionalno,zaradi toa i koga e nizok hb se preporacuvaat ampuli ili kapsuli so zelezo...

SkCura77 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 18:26:48)

Ako hemoglobinot e nizok a zelezoto normalno ili obratno toa znaci deka i pokraj pienjeto dopolnitelno zelezo nemate dovolno vitamin C so koj podobro se iskoristuva zelezoto, mene taka mi objasnija. Podobra apsorpcija (iskoristuvanje) nastanuva na ispienoto zelezo samo ako ima i vitamin C koj pri odredeni hemiski procesi bla bla bla... [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] go "vpiva" celo zelezo i taka se razgraduva vo organizmot. 

SkCura77 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 18:32:27)

Ej, ona za telefonot e dobra ideja, dajte nekoj broj na koj kje moze nasite mazinja otkako kje se otreznat po mekicite da javuvaat koja RR-ajka se porodila, koga, sto bilo bebeto i kako si pominala na porogjaj. [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]
A jas utre treba da odam na tie laboratoriski analizi, da ne zaboravam da napravam pauza vo jadenje i pienje 12 casa za podobro da se izmerat i sekjerot i masnotiite. Minatiot pat mi bea pokaceni holesterolot i trigliceridite pa me a mi bea namaleni proteinite pa me iskaraa deka sum jadela dovolno kolicinski, ama nezdravo.
Im rekov deka butam telesko meso so mnogu zelencuk za da gi pokacam proteinite, a na smetka na toa se kacile mastite.E toa ti se vika "dodeka edno se poprava, drugo se rasipuva". [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

SkCura77 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 18:34:36)

I stvarno mnogu sme se raspishale na forumot, sto e ova nedomakjinki, ajde brzo fatete nekoja rabota po doma [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
Mala shega...

hoho -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 18:47:52)

SkCura77 каква работа на овие горештини, па зошто се мажите тука. Па ние и да носиме бебиња, и да се тресеме што како ќе биде па и да чистиме ли? [sm=smiley36.gif][sm=jezicek.gif][sm=smiley36.gif] Нека си се снаоѓаат [sm=smiley36.gif]
А да ти кажам јас во понеделникот проверував крвна слика и шеќер, и шеќерот ми беше на граница ама во неделата вечерта незнам што се не бутнав во мене[sm=smiley36.gif] И вчера докторот ми рече да повторам пак за шеќер за една недела и после 6 да не јадам ништо. Затоа ти сега затварај желудник до утре сабајле[sm=smiley13.gif]

libra.n -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 18:57:26)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

jas nekako sum na dvoumenje dali cair ili stip bidejki cair mi e daleku jas sum od Probistip i nekako mi e po daleku treba mm i moite da se maltetiraat sekoj den da dovagaat a stip mio e po blisku no za tamu uste nemam najdeno covek prijatel ako najverojatno ne najdam ke ispadne cair pa sega daleku ne daleku toa e a termin mi e 5 septemvri,dali imas odredeno kaj koj doktor ke se poragas

Odvaj ve docitav, pa so zakasnuvanje pisuvam. Nemam odredeno konkretno doktor za poragaj, samo se nadevam deka ke izdrzam do 15-ti da se vrati doktorot sto mi ja vodese bremenosta od odmor i eventuelno da e na smena. Ako se doplaka 35000,kako sto imam procitano na forumov, ne planiram da go baram posebno nego. Ako mi e sreka da bide toj na smena ok, ako ne, samo Gospod da ne cuva site, toj najmnogu moze da ni pomogne. I mislam deka pozitivnata misla moze mnogu da pomogne vo tie momenti, samo da se nadevame deka se ke bide vo red, i navistina ke bide [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

libra.n -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 19:01:51)

A znete li dali se dozvoleni poseti vo Cair? Ako ne se dozvoleni zosto bi doagale kaj tebe mamicka77 tvoite od Probistip sekoj den?  

SkCura77 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 19:15:14)

Mila Hoho, samo se posheguvav, jas toplovo go odbegnuvam sedejki doma a prikvecer pesacime so MM.
A nekako ne sum mrzliva, me fatila nekoja euforija sve da sreduvam po doma, ne deka sum ekstra vredna, kolku sto mi doagja nekoja sila da planiram i da se organiziram.

blond -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 19:19:39)

Јас здравје кога ќе се породам, за тоа ќе ве извести или kikitina или Calypso бидејќи со нив контактирам и надвор од РР.

Да се разбуди мм и одиме на преглед, па ќе ве известам што како.
Ајт чао [sm=kava.gif]

SkCura77 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 19:30:11)

Vazi, Blond, daj Boze se da ti bide vo red na pregledot so [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image] i pisi sto ti kazale, znam deka ti si "kaj i da e" a mene me interesira secie iskustvo.

prettygirl -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 19:31:03)

i jas vecerva odam na kontrola i na ctg pa ke vidime so ke pokazi. Inace kako izdrzuvate so ova zeskoto? mene mesto ne me faka cel den mi se losi neznam so mi e.Nadvor pekol e ne se izleguva, doma smrdi kreva na lakot od parketot denes majstorite so go mackaa se otruv neznam kaj da begam[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Carelija -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 19:32:19)

ajde ti drzime sreka blond.

Carelija -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 19:36:53)

ИЗВОРНА ПОРАКА: hoho
А да ти кажам јас во понеделникот проверував крвна слика и шеќер, и шеќерот ми беше на граница ама во неделата вечерта незнам што се не бутнав во мене[sm=smiley36.gif] И вчера докторот ми рече да повторам пак за шеќер за една недела и после 6 да не јадам ништо. Затоа ти сега затварај желудник до утре сабајле[sm=smiley13.gif]

mene deneska za sekerot me bockaa 2 pati. Prviot pat gladna od 20:00h sinoka do sabajleto, a vtoriot pat posle dva casa i doa mi rekoa da bidam jadena za da vidat koi se vistinskite granici vo koi se dvizi sekerot.
Ihaa sto muabet se iznapravi na forumov so mojot hemoglobin i serumskoto zelezo lele sega mozam statii da pisuvam [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Fala vi mnogu za poucnite soveti

hoho -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 19:37:03)

Blond па разбуди го и побрзајте [sm=kuza.gif] Ај да не чекаме ,нестрпливи сме, ти си следната така ми мириса работава[sm=smiley31.gif]
Prettygirl со убаво да поминеш и ти да ни пишеш одма.[sm=smiley31.gif]

dushice -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 20:20:30)

dali imate pieno tothema i dali pomognala
i so sto ja piete so vit c ili so nesto drugo mene od niv mi pocrnuvaat zabite
se nadsevam deka ke imaat efektna krvnata slika

mamicki -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 20:55:06)

dushice jas pijam Tothema so C vitamin, ama nisto fajde! I, da, potemnuvaat zabite [sm=zmeden.gif]

dushice -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 21:00:11)

kakva ti e krvnata slika mene hmoglobinot 90 a zelezoto 6.9 a sum 32 nedela mnogu strav me faka za ova neznam sto da pravam

blond -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 21:14:37)

И ете завршив јас кај докторот. Супер поминав. Плодова вода си има доволно, постелка зрела (се знаеше тоа и претходниот преглед). Инаку пликовите што ми се појавија на стомакот биле од наглото растегање на кожата, што и да сум мачкала џабе ќе било, пукале мусклните влакна што ти знам таму што ми кажуваше (не се баш разбирам).
Битното е дека бебушот е супер, мама исто така, во недела ЦТГ и вагинален преглед, па остави простор да се договориме во недела право за царски (ако не се породам до тогаш).
Па РР ќе ве дружиме ние со мојево мажиште уште. [sm=smiley36.gif]
Ах, да, најсмешно ми беше што ми кажа сега дека главата му била голема, па да излегла главата на пораѓај, понатаму полесно ќе ми било [sm=jezicek.gif] е фала докторе, ме утеши. И компјутерот даваше резултат 3.900кг тешко, ама др вели дека е околу 3.5-3.600кг. Ми се смее пу пу машала здраво бебе.

dushice -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 21:16:24)

mozno li e zaradi krvnata slika bebceto da zostanuva so rastot noginjata za 32a teloo za 29 nedela [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image]va se merki zemeni na 15 junivaljda do narednata kontrola ke ima podobruvanje
sama si davam sila i nadez [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

rina13 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 21:22:06)

za da ne vi potemnuvaat zabite od tot hema rastvorajte gi vo voda sok itn,jas so kisela voda gi pijam i mn mi pomagaat

kikitina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (22.6.2011 21:22:27)

ИЗВОРНА ПОРАКА: dushice

dali imate pieno tothema i dali pomognala
i so sto ja piete so vit c ili so nesto drugo mene od niv mi pocrnuvaat zabite
se nadsevam deka ke imaat efektna krvnata slika

Јас пиев тотхема и ми го качи железото од 9 на 15, испив една цела кутија по две ампули дневно со витамин ц заедно.

Страница: <<   < Претходна страница  79 80 [81] 82 83   Следна страница >   >>