RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Lidina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (9.6.2011 21:06:40)

ИЗВОРНА ПОРАКА: blond

Јас сега се вратив од преглед.3450 тежок, постелка созреана. Нема потреба веќе од ехо прегледи, да чекам само болки да ме фатат. И во вторник на цтг, па да видиме што тоа ќе покаже. А не ми се верува дека до овде стасав... Уф кога само ќе ми текне што се поминав овие 8-9 месеци...

Ај бе [sm=duda.gif], излегувај веќе [sm=smiley36.gif] сакам да те гушнам [sm=smiley31.gif]

Јупи Блонд машала колку мојов ако им се горе долу точни пресметките, таман пораснати за на школо[sm=smiley36.gif]

Elce -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (9.6.2011 22:07:31)

Koga odev na sovetuvaliste,pedijatarot ni kaza deka posle 3 nedeli moze slobodno da se seta so bebceto,duri taa nejzinoto dete go odnesl na odmor vo Ohrid so polni 3 nedeli,trebalo samo koga ke mu smenis klima da posedis barem 3 dena za da se navikne,inaku kako bi sedele celo vreme doma na zeskovo vo Skopje e haos,jas plus nemam terasa vo stanov sto ziveam pod kirija i se cudam kako ke se disi,na prozor treba da stojam[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image].Imav nekoi slabi bolki,si vikam lele cekaj rano ti e,stom ke pominat i mi e tesko od zeskovo i so jadezov vikam ajde kade si,izleguvaj,malku se izmesani cuvstvata.Inaku teski sme 3000g.Vcera zedovme krevetce za bebusot,od Bebe Centar na Ilindenska,drveno klasicno,jas poveke sakav takvo i taka.Lidina I blond ako se poroduvate na GAK, da si rezervirame edna soba,moz ke se potrefime zaedno site kako sto odi rabotava.Pozdrav

Lidina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (9.6.2011 22:35:23)

[sm=bravo.gif] Super ti e Elce bebeto. Pa i ne ti e losa idejata, mozi da rezervirame[sm=smiley1.gif] samo cinam Blond ne ke da e od Skopje? Ionaka vo novata se samo po 2- 3 vo soba, ako se dopremestat do togas, (sto e pod znak prasalnik), se uste se poragaat vo starata zgrada, priemot e samo vo novata[sm=zmeden.gif]

blond -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (9.6.2011 22:46:14)

Еј ќе се караме, па не се сите на форумов скопјанки [sm=smiley36.gif]
Јас сум долу од југот, од Струмица. И здравје Боже овде планирам да се породам (освен ако нема некои компликации па да ме препратат во Ск).
Лидина, како бе далеку? Еве за десетина дена, кај и да е мора да излегуваат [sm=duda.gif], а тоа не е така многу.
Ех колку издржавме, па сега за малку ли е проблем ? [sm=smiley20.gif]

SkCura77 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (9.6.2011 23:03:26)

I jas prasuvav do kade se so sreduvanjeto na novata GAK, gi selele ambulantite i opremuvale kabineti, ama uste ne vrsele poroduvanja... [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]A ona za 40-te dena mislam deka povekje se odnesuva na toa deka bebeto e stotuku dojdeno na ovoj svet, a izleguva od matka, znaci nema imunitet, ne znae za red i redosled i higiena, ima samo osnovni, vrodeni instinkti za disenje, cicanje i sl, a drugoto se e od nas. Zatoa se slagam so ona mnogu-mnogu lugje i ljubopitni rodnini da ne vi se shutkaat po doma, ima vreme i da go vidat i da go daruvaat i sl. Treba da se ispocituva osetlivoto zdravje i na majkata i na bebushot vo toj period, neka se priberat i neka se naviknat eden na drug, zasto i dvajcata se vo prekrasno cudo [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]Ni tie rodnini dojdeni so dobra namera ne znaat sto sve viruvce i bakterivce ima vo niv, pa zatoa moze malku da se strpat. Ili barem jas taka mislam,  mozebi nekoj kje saka diskoteka po doma

lady_bug -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (9.6.2011 23:04:19)

aman lugje ja nz sto mi e slucuva nikako da zaspijam sabajlevo sum stanata od 4 i pol od ona grmenje pa me fati nekoja panika bebvo pocna da me kloca stanav setav po kuca izlegov na terasa si dojdov legnav pak stanav i jadev vo 5 i pol sabajle c c c sram da mi e
i eve uste nemozam da zaspijam se nekoj strav me obzema i se me nerviiira sega sum 30ta nedela i edvaj cekam da vlezam vo 36ta zs sekoj den se potesko i potesko mi stanuva so bolki vo kicna so otoci na noze bolki vo noze -dosta od zalenje hehe
bi znaele li da mi kazete od koga pocnuva da sozreva postelkata bidejki doktorot pred nekoj den mi rece deka vece e na pocetok na sozrevanje i ke ja pratel situacijata a zs i kako ?a vece vo 36ta moze da ledi porogjaj???

pozzzz do site trudnici:)

Lidina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (9.6.2011 23:23:22)

Не Блонд никако карање[sm=smiley36.gif] Се е со најдобри намери за дружба и поддршка и надвор од форумов па макар и в болница[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] Иначе јас уште немам скопска лична карта[sm=jezicek.gif] толку бев одговорна да ја сменам..[sm=smiley9.gif]
Ама како десетина дена Блонд па нели термин ти беше 25 Јуни, ден после мојот?[sm=smiley1.gif]
Јас велам браво[sm=bravo.gif] за сите трудници што издржале да поминат 9 месеци дома, скренав откако сум на породилно, се направив што требаше, чекањево и неизвесноста убива..

blond -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (9.6.2011 23:28:04)

ИЗВОРНА ПОРАКА: lady_bug

aman lugje ja nz sto mi e slucuva nikako da zaspijam sabajlevo sum stanata od 4 i pol od ona grmenje pa me fati nekoja panika bebvo pocna da me kloca stanav setav po kuca izlegov na terasa si dojdov legnav pak stanav i jadev vo 5 i pol sabajle c c c sram da mi e
i eve uste nemozam da zaspijam se nekoj strav me obzema i se me nerviiira sega sum 30ta nedela i edvaj cekam da vlezam vo 36ta zs sekoj den se potesko i potesko mi stanuva so bolki vo kicna so otoci na noze bolki vo noze -dosta od zalenje hehe
bi znaele li da mi kazete od koga pocnuva da sozreva postelkata bidejki doktorot pred nekoj den mi rece deka vece e na pocetok na sozrevanje i ke ja pratel situacijata a zs i kako ?a vece vo 36ta moze da ledi porogjaj???

pozzzz do site trudnici:)

Не паничи за постелката. Мојата почна да зрее рано, некаде во 7ми месец, ама потоа си остана иста до почеток на 9ти. Битно докторот мора да ја следи ситуацијата, како созрева постелката. Не мора да значи ако постелката е созреана дека ти ќе се породиш. Има многу случаи каде што постелката е созреана, а бебето нема мака за излегување (ете кај мене е така), други пак се породиле со провокација и сл.
Нема што да се плашиш. Ееееее јас крајот на 7ми месец свадба правев, потоа цел месец дома реновиравме се од корен сменивме, па еве ме уште се држам. Само храбро и не се нервирај бидејќи така го нервираш и малото.

blond -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (9.6.2011 23:31:17)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Lidina

Не Блонд никако карање[sm=smiley36.gif] Се е со најдобри намери за дружба и поддршка и надвор од форумов па макар и в болница[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] Иначе јас уште немам скопска лична карта[sm=jezicek.gif] толку бев одговорна да ја сменам..[sm=smiley9.gif]
Ама како десетина дена Блонд па нели термин ти беше 25 Јуни, ден после мојот?[sm=smiley1.gif]
Јас велам браво[sm=bravo.gif] за сите трудници што издржале да поминат 9 месеци дома, скренав откако сум на породилно, се направив што требаше, чекањево и неизвесноста убива..

Да да тогаш ми е терминот, ама каде 10, таму и 15 дена [sm=smiley36.gif] брзо ќе поминат. Теши се со оние на кои терминот им е во 7,8,9 месец [sm=smiley1.gif]

heba -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (10.6.2011 8:34:50)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Natasa981

heba,bas se prisetiv sega..neli spomna deka ke slavis otkako ke vlezes vo 9ti mesec:)) pa, kako sto citam nekako i ne ti e bas do peenje:) se salam, te sfakam potpolno i te poddrzuvam da gi izdrzis ovie denovi pred foto finish-ot[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

eheeee abe ziv chovek se kje kaze dodeka ne dojde momentot :)))) ahahahah :))) da ne vriev volku cel den kako u tendzere nemashe da se zalamtolku eve denes izglea kje bide posvezo i kje si kjutam :)) mene stomakov ne mi smeta ich moram da go poglednam za da vidam deka sum trudna i nemam maka so kichmata ama nozeve i raceve mi se smeshka i ne se tttrpat . mn raboti mi se izdesija ovie 9 meseci i bea predolgi ama pa i ne mi se veruva deka pominaa. terminot mi e na 25 ama najverojatnokje zakazeme okolu 20 reche doktorot taka da eve ushte 10 dena taman da se dokupi sto treba i da se dospremam :)) neznam sho im e na stapalava sekoj vtor den gi satrev od struganje i pa mi se gadni a drugarkami mi reche niv najvishe gi gledale ppri poragjaj valjda dali iotekuvaat ahahahhah pa mora da se potsredat neli :)) moive koa kje gi vidat kje im se stemni mfff kazete nekoj lek za peti da gi svetnam :))

Lara2224 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (10.6.2011 8:56:17)

Hahahhahha lele Heba ko leksilium mi si! Jas ne mozam zeludnikot da si go najdam, ona na petite misli... Sto se ne videle tie tamu od peti do teme ic ne im se sekiraj, sredi samo toa bebusot so ke moze da go vidi. Jas za nekoe vreme idam da ja sredam kosava i uste ednas da poliram zabi, pa nekoe tretmance, da mu bidam so poubava na bebce, na tatko mu sekako vise odamna ne mu sum :D hahahahhahahahahhaa. I jas sum samo so stomace ama na moite 180cm se izgleda pogolemo od so e. a strapalata so da vi kazam...... vcera eden komsija mi vika da imase sneg ke mislea baba meca pominala a ne ti :DDDDD ako, ke mu vratam :D
I uste nesto, za tie 40 dena i ne se sekjavam koj bese deka bilo nekrsteno so kaza ili ne znam so... jas planiram (ako i voopsto go krstam) toa da bide negde na esen. Do togas ic li da ne go vadam? Kako ne be! Stom ono resilo da iskaca od matkata znaci e spremno da bide nadvor. Imalo bakterii... A vo stali koga se poragjale? Tatko mi e roden vo reka, mutna ko Vardar! Jas samo ne sakam gosti prviot mesec a drugoto nema gajle.....
Ajt pozdrav do site RR i ne se zamarajte mnogu, toa so vas vi e najblisku do srceto e najblisku do pravilnoto!
Denes mi e posleden den na rabota, ne mozam da docekam da se vpustam vo sopinzi od ponedelnik, a nakaj sreda cetvrtok Ohrid kaj mamicka, da pocuvstvuvam i jas mallce tintranje i blazeno stanje :D se vrakjam nazat zdravje za poragjanje... :D

hoho -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (10.6.2011 9:36:31)

Ај ве молам за малце помош. До сега ми се има случено во текот на бременоста да имам малце бело прање, ама сабајлево беше нешто невидено, многу имав бело прање и ептен се уплашив. Знае ли некој нешто да каже ве молам.

kikitina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (10.6.2011 10:11:51)

ИЗВОРНА ПОРАКА: hoho

Ај ве молам за малце помош. До сега ми се има случено во текот на бременоста да имам малце бело прање, ама сабајлево беше нешто невидено, многу имав бело прање и ептен се уплашив. Знае ли некој нешто да каже ве молам.

И јас немам бело прање ама ми се случи и на мене не знам во која недела беше да ми истече така повеќе, и јас се подисплашив да не е водењакот, ама за среќа не беше. Како идеш со неделите нагоре, повеќе бело прање имаш, бар кај мене е така. А еве сега во 35+5 имам ептен по малку, повеќе е насабајле после се намалува.

Lara2224 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (10.6.2011 10:16:15)

Hoho vaginalniot iscedok vo tekot na bremenosta e sosema normalen, jas postojano imam mnogu a site brisevi postojano mi se cisti.
Prvo sama mozes da zabelezis ako nesto ne e vo red... ako e proprateno so crvenilo, cesanje ili nekakva druga nevoobicaenost, ili bojata e zolta ili zelenkasta, ili pak po mirisot, ako e nevoobicaen ili silen togas zadolzitelno odi da napravis brisevi. Ako ne samo smiri se, toa moze da e predizvikano od stres, ako nesto ti gi polazelo gakite dodeka se susele ili od samata ishrana. Najcesto ne e nisto no ako ti e taka polesno proveri si kaj maticniot.
Moze da se isplaknes so kamilica (caj) ili pak samo so voda i izbegnuvaj parfimirani sapuni, toaletna hartija ili vloski, bidejki parfemot predizvikuva isti takvi posledici. koristi samo prirodni materijali toa i opsto ne samo sega....

hoho -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (10.6.2011 10:18:42)

kikitina јас сум од тоа исплашена, една докторка ми рече дека имало шанса бело прање во големи количини да предизвика пукање на водењак [sm=smiley13.gif] Ова прв пат ми се случува вака обилно бело прање. Незнам што да мислам. Сега немам ама преска имав многу

kikitina -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (10.6.2011 10:22:06)

kikitina јас сум од тоа исплашена, една докторка ми рече дека имало шанса бело прање во големи количини да предизвика пукање на водењак [sm=smiley13.gif] Ова прв пат ми се случува вака обилно бело прање. Незнам што да мислам. Сега немам ама преска имав многу

Те разбирам и мене истото ми се случи, јас и бактерија имав тогаш па секој ден се плашев за водењакот, ама еве сум уште со здрав водењак. Сега немам бактерија последниот брис ми беше чист, а мислам дека ако си ептен вознемирена отиди до матичниот нека те види, ма да мислам дека нема потреба.

blond -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (10.6.2011 10:42:16)

Не грижете се за белото прање. Еве јас од сам почеток го имам многу, па се навикнав на него. Сите брисеви ми се уредни. Има некои денови кога имам мноооогу, а некои денови ептен малце.

mamicki -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (10.6.2011 10:59:36)

ИЗВОРНА ПОРАКА: heba

mfff kazete nekoj lek za peti da gi svetnam :))

Piling od pcenkaren griz izmesano so krupna sol e najefikasnoto nesto sto sum go probala, go praktikuvam so godini i vistina stapalata mi se kako na bebuska. Se mesa edna raka pcenkarno brasno i malku pomalku krupna sol. Stapalata se trijat so smesata, i ubavo se plaknat. Potoa se macka debel sloj Pavloviceva mast i se navlekuvaat corapi, tanki, beli, za da mozat da se izvrijat potoa [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Postapkata treba da se praktikuva 1 nedelno, rezultatite se vidlivi uste po prviot tretman.

sunshine24 -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (10.6.2011 11:42:12)

pred malku se vrativ od ctg i registrirase bolki ne znam 10 mi rekoa bile.i deka pocnuvaat pa moze da bide za brzo vreme.mene me zaboluva stomakov ama kako menstrualna bolka ama ne mi e tocno na vremenski intervali,tuku me boli min ili dve a moze i poveke pa ke prestan i taka.lele panika me faka koga ke pomislam deka moze ke se porodam u brzo vreme.
dali znaete kolku e toa desetka ?

mamicki -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (10.6.2011 12:28:09)

Panika? Samo toa ne. Ocekuvaj slednive 72 casa da stanes MAMA.

nelaa -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (10.6.2011 12:38:01)

lele mene cela nok i denes od ko stanav me boli dolniot del na stomakot,nemozev da se prevrtam vo krevetot od edna na druga strana a i sabajlevo edvaj se dvizam me boli me kini od so ke da e toa????da ne me fakat bolki mi e strav rano mi e 36+2 sum

heba -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (10.6.2011 13:08:24)

auuuu bre zeni so se raduvam ajde idete ragjajte kakva panika ja kje puknam od srekja da me fakjaat bolki chueche kje izleze :)))
mamicki fala za sovetov imam griz kje pobaram sol i kje probam ushte vecherva nikad ne mi bila olku zanikade petive i tabanite a lara neka me zeza ona moze da polira zabi ja peti ne aaaaaa......

heba -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (10.6.2011 13:10:54)

hoho jas non stopimam belo s..pranje i mn me nervira ama si nosam chist pamuk na mene i si go menjam sekoe idenje u wc ako ne te chesa ili ako ne smrdi ne e strashno ako ne si praela brisevi u brzo vreme napraj nishto strashno

blond -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (10.6.2011 13:37:47)

Е неверојатни сте, една за пети се секира, друга ќе полира заби, јас ќе се фарбам (каде нефарбана ќе одам да раѓам). Друга некоја со фикс идеи ?
Саншајн, ајде со лесно нека е. Ихаааа што би сакала мене да ме фатат сега болки.
Хеба, можеби ние две дека прокрварувавме цела бременост (особено јас де) и ги молевме [sm=duda.gif] да останат внатре, решија до крај да не слушаат [sm=smiley36.gif]
Уште сега послушни на мама [sm=sloncek.gif]

prettygirl -> RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до 40 недела (10.6.2011 13:51:07)

lele luge mi se cini malovo gotovo ke si napraj dupcinja za nodzinjata na stomakot i ke izlezi od tolku sho e raspretano.Neznam so mu e ama kloca se tegni so cela sila umrev od bolki.Izgleda nesto vidno voznemireno e[sm=smiley36.gif].Inace za toa za 40 dena i mene mi velat postarite da ne izleguvam ama samo navecer i shoznam nekako shube me faka ne za mene tuku za bebeto.Ajde zdravje prvo da se rodime ( so pobrzo[sm=smiley36.gif]) i da sme zdravi zivi drugoto ne e tolku bitno

Страница: <<   < Претходна страница  60 61 [62] 63 64   Следна страница >   >>