RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Dreamline -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (10.8.2012 12:19:45)

ИЗВОРНА ПОРАКА: maja1983

Zdravo na site!
Eve i jas da se prefrlam ovde.
Denes bev na nuhalna i rezultatot ne mi e bas najdobar.Vratceto izleze 2,8 mm na sama granica, a drugo e ok,ima i nosna koska.
Utre me pratija na krv ispituvanje za da se utvrdi so sigurnost.
Me interesira vaseto iskustvo,dali nekoj od vas imal vakov slucaj pa da izleze ok na krajot?

Maja kade go merese nuhalniot nabor? koj doktor? Odi kaj uste eden za vtoro mislenje. Toa zavisi mnogu od strucnosta na ginekologot, site toa neznaat da go pravat. poz

dezdemona -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (10.8.2012 14:20:32)

Zdravo na site trudnici
Eve i jas da se priklucam vo vtoro tromesecje 13 nedela sum, bev na skrining za nuhalen nabor i bese 1,1 mm, doktorkata rece dobro e bebeto, dolzinata 59 bese, mi zeedoa krv za PRISKA 1 rezultatite denes ke bidat gotovi. No i pokraj ova mmi rekoa da pravam amniocinteza zasto imam 36 godini samo sto napolniv za 100% da sum sigurna, deka priskata bila 80-90% i ne ti garantirale deka e tocna. [sm=zmeden.gif]
Ako nekoja od vas ima praveno amniocinteza ve molam kazete kade da odam da pravam , neznam nikoj doktorka na klinika vo skopje sto znaj ubavo da ja pravi , da ima iskustvo. Nekoj mi spomna za nekoja Dr Toci deka bila ok. [sm=zmeden.gif]
pozdravce

maja1983 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (10.8.2012 17:29:41)

Dreamline vo Maribor pravev i neznam bas kolku e dobra doktorkava,taka slucajno ja najdov ne mi ja preporaca nikoj.
Denes pravev i hormonsko ispituvanje i mislam deka izleze ok,treba utre da go pogledne.

1mama -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (10.8.2012 18:02:50)

Zdravo maja1983,ne se sekiraj mene mi bese 2,5 nuhanlniot nabor mislam na bebeto de[sm=smiley36.gif],pa sega vo 25 nedela se e super,ne se trevozi ne e strasno,na granica si.[sm=smiley1.gif]

1mama -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (10.8.2012 18:06:46)

ИЗВОРНА ПОРАКА: dezdemona

Zdravo na site trudnici
Eve i jas da se priklucam vo vtoro tromesecje 13 nedela sum, bev na skrining za nuhalen nabor i bese 1,1 mm, doktorkata rece dobro e bebeto, dolzinata 59 bese, mi zeedoa krv za PRISKA 1 rezultatite denes ke bidat gotovi. No i pokraj ova mmi rekoa da pravam amniocinteza zasto imam 36 godini samo sto napolniv za 100% da sum sigurna, deka priskata bila 80-90% i ne ti garantirale deka e tocna. [sm=zmeden.gif]
Ako nekoja od vas ima praveno amniocinteza ve molam kazete kade da odam da pravam , neznam nikoj doktorka na klinika vo skopje sto znaj ubavo da ja pravi , da ima iskustvo. Nekoj mi spomna za nekoja Dr Toci deka bila ok. [sm=zmeden.gif]
pozdravce

Dezdemona zdravo,neka ti e so lesno bremenosta,ovaa prva li bremenost ti e ?nahalniot nabor e do 2,8 mm,mislam nema zosto da si zagrizena,bebeto ti e super so 1,1mmzemi samo priska napravi no za amniocinteza mislam deka nemas potreba a i ne e mnogu preporaclivo,ako si bila vo GAK,odi samo na privatno za skrining i priska pobaraj drugo mislenje ne brzaj so amniocinteza..ne si nad granica....imaj ubav den

kasiopea -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (10.8.2012 21:41:17)

Дездемона душо, да не се плашиш од амниоцентеза и обавезно да си направиш. Процедурата не е воопшто болна и трае 5 мин. Јас ја правев на клиника , ми ја правеше Др. Јадранка Георгиева и многу сум задоволна.

kapina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (10.8.2012 22:13:31)

mojata sestra e 17 nedeli bremena  i denes   na vaginalniot bris i otkrijaa bakterija stafilokokus saprofitikus dali nekoja od vas e imala iskustvo so  taa bakterija  

dezdemona -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (11.8.2012 15:33:38)

Fala na odgovorot Kasiopea i 1 mama
Da ova mi e prva bremenost , 5 to invitro i zatoa neznam koj pat da fatam, stignaa rezultatite i od Priska so nizok rizik se ama maticnata dr mi veli da pravam amniocinteza a vo remedika ne demek rizicno bilo i zatoa jas ne se plsam ama neznam sto da pravam imam uste 4 nedeli da se resam deka moralo vo 36 god.
pozdravce[sm=zmeden.gif]

1mama -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (11.8.2012 18:49:38)

ИЗВОРНА ПОРАКА: dezdemona

Fala na odgovorot Kasiopea i 1 mama
Da ova mi e prva bremenost , 5 to invitro i zatoa neznam koj pat da fatam, stignaa rezultatite i od Priska so nizok rizik se ama maticnata dr mi veli da pravam amniocinteza a vo remedika ne demek rizicno bilo i zatoa jas ne se plsam ama neznam sto da pravam imam uste 4 nedeli da se resam deka moralo vo 36 god.
pozdravce[sm=zmeden.gif]

dezdemona toa treba ti da se resis,no eve kasiopea ja napravila,ne bilo nisto strasno,taka da pobaraj ja doktorka Jadranka pa razgovaraj so nea,vidi so ke ti kaze,se nadevam deka se ke bide vo red,samo ne stravuvaj,so ubava misla se e podobro...imaj ubav den[sm=smiley1.gif]

Dreamline -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (11.8.2012 20:48:29)

Dezdemona, amnioto nosi rizik. stom vo remedika ti velat ne togas nemoj da pravis.Barem tie za pari sve bi napravile i sto treba i sto netreba. Na zapad granicata za amnio e pomestena na 38 godini. Stom ti e dobra priskata i ehoto ne rizikuvaj! Edvaj imas stignato do ovaa bremenost. POzdrav i so lesno.

Dreamline -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (11.8.2012 20:50:13)

Maja ako imas moznost odi uste ednas kaj drug doktor da go izmeri nuhalniot nabor.

sandra_ -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (12.8.2012 23:08:42)

Здраво на сите трудници.
Бремена сум 14 недела и до 12 нед. пиев само фолна киселина, потоа гинек. ме советуваше витамини преку исхрана да внесувам.Дали да го послушам неговиот совет или да си купам мамавит, прегназон и слично за секој случај, мислам дека нема да има штета секап се витамини?
Поздравче..[sm=smiley1.gif]

temjana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.8.2012 8:38:53)

ИЗВОРНА ПОРАКА: sandra_

Здраво на сите трудници.
Бремена сум 14 недела и до 12 нед. пиев само фолна киселина, потоа гинек. ме советуваше витамини преку исхрана да внесувам.Дали да го послушам неговиот совет или да си купам мамавит, прегназон и слично за секој случај, мислам дека нема да има штета секап се витамини?
Поздравче..[sm=smiley1.gif]

Сандра јас исто така пиев само фолна и чат пат по некој витамин[sm=smiley1.gif] Инаку многу внимавам на исхраната и до сега еве веќе сум 36-та недела немам никакви проблеми ниту со крвта ниту со железото, а да напоменам и дека сум вегетаријанец. Сепак од тебе зависи бидејќи доколку не земаш витамини во таблети ќе мораш максимално да се посветиш на исхраната и да внимаваш секој ден да внесуваш доволно витамини, протеини, минерали и се што е потребно за здрав развој на бебчо и на тебе се разбира. Ти посакувам убава и лесна бременост

padme -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.8.2012 11:40:09)

Sandra i jas do 14-ta nedela piev samo folna ama bidejki mnogu povrakav mi dadoa da pijam pregnazon inaku sega sum 18-ta nedela i se uste pijam pregnazon, dokolku dr. ne ti rekol da pies i nemoj imas sega dovolno zelencuk i ovosje, Temjana RR bas sakam sovet sto se jadese do 36-ta nedela bravo za tebe so ne si piela ni kalcium ni magnezium ako ne ti e tesko kazi ni sto imase na meni????????

sandra_ -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.8.2012 13:20:18)

Temjana i Padme ви благодарам многу што се потрудивте да ми одговорите, инаку многу внимавам на исхраната и гледам да содржи и витамини,минерали, протеини и се што е потребно.Минатата недела правев крвна слика и се беше во најдобар ред.Благодарам уште еднаш и ви посакувам лесна бременост [sm=smiley1.gif]

temjana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.8.2012 13:44:40)

Искрено јас само си го слушав организмот[sm=smiley1.gif] Значи од сабајле задолжително јогурт со житарки тоа некаде до кај 30та недела го јадев, па потоа имав еден оброк од овошна салата накај 9 часот сабајле, па накај 13 часот салата од зеленчук понекогаш наместо салатата од зеленчук имав оброк од варено јајце, сирење, патлиџан, пиперка свежа, краставичка. Ова ми беше јадењето до 16 часот односно додека сум на работа. Дома за ручек исто така салата задолжително и ручек најчесто некое вариво, манџа, или пак риба но многу ретко пржена најчесто печена или пак на скара. Остатокот од денот до легнување јадев овошје како свежо така и суво, значи сливи, урми, смокви, суво грозје многу, брусница... исто така и јатки доста јадев значи лешник, бадем... Е сега сладолетче во секое време можев да јадам но гледам да се контролирам па таков калоричен си дозволувам еднаш до два пати во неделата а остатокот јадам овошен на стапче Руменко со некои 40 калории[sm=smiley1.gif] Инаку сум поправена за овие 36 недели 11 кг, можеби звучи премногу но јас со малку почнав така да искрено не се чувствувам многу тешко а повторно ќе речам до сега апсолутно никакви проблеми немав, буквално сум трудница од учебник смирена, позитивна ведра... хаххаха како си се испофалив но навистина е така никогаш не сум била подобро расположена и посреќна[sm=smiley36.gif]

bate -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.8.2012 14:16:36)

Zdravo mili [sm=nosecka.gif][sm=nosecka.gif][sm=nosecka.gif]...
Jas poslednive nekolku dena imam kako nekoi menstruali bolki po 20min na den, a sum 20 nedela[sm=smiley13.gif].
Dali nekoj imal vakov problem neka mi kaze , bidejki sum mnogu zagrizena, a ne sum vo MK i nemam koj da mi pomogne[sm=smiley6.gif].
pred 2 nedeli bev na kontrola se bese ok, sega treba da odam za 2 nedeli a i d-r mi e odmor.
dali e nesto loso, sto da pijam i sl. molam za pomos...

padme -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.8.2012 14:18:15)

Temjana bravo sekoja ti cest 11 kila ne e nisto ti si veke pred poragjaj odlicno si se odrzala, fala ti za brziot odgovor i jas istot go praktikuvam sto i ti, samo sto vo posledno vreme nesto pocnav bel leb da jadam toa ne e dobro znam ama od crniot leb mnogu mi se losi samo sto ke ja otvoram kesata nekoja losa mirizba, blago reci si voopsto ne jadam, ne pijam gazirano, se plasam da ne se zdebelam mnogu bidejki sedam doma na patoloska sum do sega samo 1.5 sum popravena ama jas ne sum slabicka debelka sum ne sum nesto ogromna debela ama ne sum ni kostur slaba sklona sum na debeleenje ako kacam mnogu kilaza posle ke mi treba dosta vreme da gi simnam

sandra_ -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.8.2012 14:45:26)

Драги трудници, ме интересира дали на некоја од вас и паѓа косата, зашто приметувам дека во последните две недели почна секојдневно да ми паѓа многу коса, па дури и страв ме фаќа да не останам таква без коса, а се најнормално се хранам, истиот шампон за коса го користам, силиконски капки исти употребувам и незнам што е работата веќе.Сум слушнала дека после породување опаѓала косата ама мене изгледа нешто пред време ме фати таа промена, па до тогаш нема да имам ни едно влакно на глава.Поздравче и имајте убаво и пријатно попладне..

temjana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.8.2012 14:56:56)

ИЗВОРНА ПОРАКА: bate

Zdravo mili [sm=nosecka.gif][sm=nosecka.gif][sm=nosecka.gif]...
Jas poslednive nekolku dena imam kako nekoi menstruali bolki po 20min na den, a sum 20 nedela[sm=smiley13.gif].
Dali nekoj imal vakov problem neka mi kaze , bidejki sum mnogu zagrizena, a ne sum vo MK i nemam koj da mi pomogne[sm=smiley6.gif].
pred 2 nedeli bev na kontrola se bese ok, sega treba da odam za 2 nedeli a i d-r mi e odmor.
dali e nesto loso, sto da pijam i sl. molam za pomos...
Bate мене речиси целата бременост ми помина со повремени болки менструални обично во периодот кога доколку не бев трудна требаше да ми биде месечниот циклку. Можеби е и кај тебе така но во секој случај како навлегуваш подлабоко во бременоста така и на моменти ќе чувствуваш се поголеми болки во оделни делови од стомакот, нормално е се шири карлицата, матката, бебето расте и притиска а органите си ги менуваат своите места. Почни да земаш магнезол доколку не си почнала веќе мислам дека ќе ти помогне, и секако гледај да отидеш на лекар бидејки секоја бременост си е своја засебна приказна[sm=smiley1.gif] Ти посакувам се најубаво и само смирено без паники.

Sandra_ На сестра ми исто така многу и паѓаше косата и залудно беше се што правеше дури после една година од породувањето почна да и се оправа. Кај мене пак да речеме од кога забременив едно влакно ми нема паднато, како животинче сум во косата никогаш не сум имала повеќе коса на мене[sm=smiley36.gif] Јас да речеме со ноктите имам малку повеќе проблеми, ептен ми се кршат значи пола мимлиметар неможам да ги пораснам како салфетки ми се тенки[sm=smiley13.gif]

padme -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.8.2012 17:44:30)

Sandra i mene mi pagja kosata duri mi e strav da ja ceslam, ja skrativ ama dzabe i jas neznam sto da pravam vo petok sum na kontrola pa ke se konsultiram so dr. pa ke ti kazam dokolku nesto mi dade.

Фиданче -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.8.2012 19:09:50)

Sandra, zdravo ! Jas sum 19 nedela i mene d-rot mi reche samo C i B-komplex da pijam dodeka ima na pazar ovoshje i zelenchuk da ne vnesuvam hemija, ama mislam deka ako sakas moze sa si pies vitamini ako ne jades se :) Jas se mislam od oktomvri da pijam nekoi vitamini za sega i krvna slika i se mi e ok ! Pozdrav

Фиданче -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.8.2012 19:14:42)

Sandra, na moja drugarka vo prvata bremenost i popaga kosata mnogu i samo sto se porodi pochna nova kosa da i raste:) , do hormonite e :)

Фиданче -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.8.2012 19:32:59)

Devojki, koga vi kazaa za polot ? Jas sum 19 do minata nedela koga bev na kontrola ne mi kaza d-rot reche ne se gledalo, a kolku sum radoznala. Edvaj go chekam skriningot da mi kazat :)))

kapina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (14.8.2012 0:23:45)

na sestra mi i kazaa na 16 nedela za polot  na bebeto i kazaa oti e masko

Страница: <<   < Претходна страница  79 80 [81] 82 83   Следна страница >   >>