RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

prettygirl -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.3.2011 16:20:29)

elce mislam deka ne zavisi od nedelata tolku kolku so zavisi od bebeto.Nekoi se mirni a nekoi kako moeto ne se mirni eve jas sum 25ta i nekoj den ama mnogu mrda

lilicka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.3.2011 17:12:14)

Moето бебенце е многу мирно а некогаш стварно ептен мрдаа,но јас не се замарам колку пати дневно ке мрдне битно да е добро секое бебе е различно....Prettygirl кога е твојот термин?

prettygirl -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.3.2011 17:20:36)

8mi juli mi e terminot ama se nekako mi se cini deka malku porano ke bidi neznam zosto [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Lidina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.3.2011 18:57:26)

ИЗВОРНА ПОРАКА: blond

ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance

Dragi moi...da ve prasham..dali nekoj ima iskustvo so iznafrlan stomak??? ja ne znam ni shto mi e i od shto mi e??? ednostavno od dvete strano na strukot se iznafrlav i me cesa kako ludo..se pojavi pred 3-4 dena malku, mislev mi e od hrana ili neshto me polazalo...ama eve ne pominuva..se reshiv utre posekako da odam na maticen ama vikam cekaj i tuka da gi prasham ringerajki??

pozdravce

Не си единствената. И кај мене се појавија ситни малечки како гноенички, но напред на стомакот имам 4-5, а додека на страните ги имам многу. Јас си претпоставувам кај мене дека е како последица од прекумерно потење (кога спијам многу се потам) и иако секое утро се туширам, сепак ете си се појавуваат. А пак можеби и претпоставката ми е грешна.
Да не ти е тебе од млеко за тело, сапун, шампон, прашокот со кој што ги переш алиштата да не ти смета ?

Mamicki јас од почетокот на бременоста сум на боледување, па би ти препорачила да си одмараш ако можеш. Првиот месец искористив стар одмор и цел месец седев дома. Потоа една-две недели на работа бев и си го земав новиот одмор (уште еден месец седев дома). Наредниот месец ми даде матичниот гинеколог 2 недели боледување и плус специјалист ми даде уште една недела (пак ми се фати еден месец седење дома). И кога веќе ме убеди гинекологот дека треба да одмарам (беше ниско поставено малото + плацентата ми беше од долу, крварев повремено и примав Утрогестан 200, а потоа Дабростон) ми даде упат за на комисија и сега сум на комисиско боледување и секој месец ми го продолжуваат. Си лежев дома, потешко од чаша сок не кревав. Е сега, малку е тешко дома, врзана постојано за креветот, ама нели се за [sm=duda.gif] .

Што се однесува на возењето, сеуште не сум ја оставила колата [sm=jezicek.gif] . До душа, се трудам почесто мм да ме вози, но кога тој не може, јас можам [sm=smiley36.gif] . Точно е дека се намалени рефлексите, но јас пу пу да не ми се уроци, до сега немам никакви проблеми. А често знам да си запалам колата и да се "прошетам" до кај моите (80км во еден правец).
Сепак, која како се чувствува.
[sm=smiley20.gif][sm=smiley31.gif]

Istiot problem[sm=smiley36.gif] 27 nedela sumi se isfrlav na stomakot pred tri dena ne me cesa poinaku od prethodno inace sekogas me ceska otkako pocna da raste! Eve 3 meseci se mackam samo so krema protiv strii (pavloviceva so ampuli) i sega se se pojavija sitni i crveni.
Sto da se mackam ne znam, pa resiv malku da gi ignoriram[sm=smiley1.gif] do pregled.

Ako znae nekoja mamicka care neka pise.

Inace preponi me iskinaa stanav nesposobna za odenje, kako pajka naduena se osekam[sm=jezicek.gif]
Pozdrav

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.3.2011 19:01:45)

jas sum malce zbuneta so broenjet srekja tuka ima kalendar pa se orentiram nekako jas brojam edna pomalce aminatiot pat doktorot mi kaza deka e edna ponapred spored negovana presmetka odminatiot pat sega vo ponedelnik kje vlezam vo 28 ama spored  moja vo 27, taka da cekam da vidam so kje mi recat vo vtornik na pregled . mozno lie spored goleminata i razvojot na bebeto da se smeni rokot za poragjaj? inaku mrdna denes ama koga kako shto mi rekovte lezev i go cekav a minatana nedela i koga odev i me rogashe stomakov mi se izoblichuvashe cel....nesho mi e potsmirena...

Lidina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.3.2011 19:13:54)

Heba,
moeto celo vreme e ponapred 6-7 dena(28 GN po pravilo sum 27 GN) so razvojot i se si mislam deka ako pobrzo se razviva pobrzo ke se porodam ama nema vrska toa ne moze da se predvidi neli[sm=smiley1.gif].Bebevo na periodi e epten nemirno a nekni od um me izvadi, ne mrdna skoro cel den, zbesnav na rabota.Ni kafe ni cokolado nisto ne pomogna.Otidov doma i lezev mirna saat vreme i cekav da mrdne. I se javi edvaj taka me cukna suptilno, kolku da me utesi. A vcera mislam izveduvase akrobacii. Taka da ne se sekiraj i tie si imaat periodi na aktivnost i spienje.
Ako ne mrdne voopsto den najmnogu dva - trk kaj doktorot.

lilicka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.3.2011 19:14:36)

Prettygirl мене ми е на 13јули тука сме накадее[sm=smiley36.gif]

mamicki -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.3.2011 20:23:53)

Mene mi e terminot 8 avgust, a na eho izleguva deka plodot e postar 1 nedela, ama toa nisto ne znaci. Prvoto dete, spored ehoto bese staro 42 nedeli koga se rodi!, a go rodiv samo 2 dena po terminot spored posledna menstruacija i si bese sosema vo red, iako me plasea deka kje bide pregolemo i me ubeduvase maticniot uste 4 sedmici pred toa da go izvadi so carski rez, Bog da cuva! Ne se sekirajte, koga kje im dojde vreme, kje si izlezat da gi izguskame, samo so lesno da ni e na site, ima uste vreme do v leto, e-heeee, kje se iznatrkalkame po zeskoto so mesinjata[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (23.3.2011 23:25:01)

moreee da vlezam jas vo 36 nedela posle so saka neka prai

Andriance -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (24.3.2011 0:54:38)

Lidina..bev ja denes na kozen lekar..i beshe somnitelno zasto e osipot simetricen , ist na dvete strani...ama odkako me vide so lupa ahahhazakluci deka sepak e neshto od nadvoreshen kontakt...so ogled na toa shto ja ne sum smenila prasok,gel za tushirnja ili nova obleka zaklucivme deka moze da e od masloto..mnogu mrsno kozata ne trpi..mi prepisha krema Afloderm...losion PANTEXOL i 3 pati dnevno da stavam obloga od kamilica na gaza..eve vecerva probav i kako za prv pat super e..se povlece crvenilo..probaj mislam deka kje ti pomogne

pozdrav

Lidina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (24.3.2011 10:27:31)

Fala ti Adriance, i jas pomisliv na kremata da ne imam premnogu staveno zasto trebalo da se stava pomalku a jas od strav od strii se imam naslakano izgleda premnogu[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ke probam so oblogite od kamilica i ke pisam dali mi pomognalo oti imam cela nedela do pregled.
Pozdrav

prettygirl -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (24.3.2011 11:00:00)

e lilicka [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]ke se druzime znaci blisku sme bile 

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (24.3.2011 12:59:12)

malku preteruvaat so kremite za strii dobar biznis se pravi  a tie posekako iskachaat nema sredstvo sto kje ja pripremi kozata za tolku kratko vreme tolku da se optegne i da ne se pojavi stria taka da mashkajte si se so pavloviceva navecer kolku da ne e epten kamen suva inaku strii kje imame site e sea koj si ima poelasticna koza se kje si se vrati vo normala kaj drugite so i da namachkaat pa kje si ima toa mi go kazale site shto rodile shto gi znam.
da ve prasham dali ima nekoj slicno iskustvo kako moeto so ushive non stop mi  pulsira nesho kako pod pritisok da mi e glavava, a pritisokot mi ist kako i sekogash sto mi bil.

rina13 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (24.3.2011 15:45:56)

mene se zivo i divo mi pulsirase ne glava nozete racete  a isto pritisokot normalen,pa navecer digav panika mislev deka ima zemjotres deka krevetot se mrda ono mene celo telo mi pulsirase[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]ne se sekiraj niso strasno.

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.3.2011 12:11:47)

lele Rina ushive mislam kje me skrenat..bashka mn slabo mrdka bebvo mn se sekiram edvaj dva pati u den i toa svrtilo nogichinjata izgleda nakaj beshikata abe dva tri udara popiv jaki mislam mi ja dupna i posle cel den nishto duri taka se osekjam denes ko ich da ne sum trudna, moram da si go poglednam mevov da se potsetam. do pred nekoj den jasni udari mi se gledaa na stomakov mi se treseshe cel a sea...mfff....
inaku u bunjakovec gore u dukjanon ima nesho na popust pa denes se pochastiv edno teksas fustanche pristojno za 1300 den kje vrshi rabota narednive 2,3 meseca a imala ostanato proletno letni pantalonki ama nesho pomali broevi za po 500 den imashe samo edna boja amakje donela i drugi narednine nedeli taka da eve da spodelam so vas, pozz

mamicki -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.3.2011 15:43:45)

Kade tocno vo Bunjakovec Heba? I jas moram da potkupam nekoe partalce, nekoja tunika i fustan, pantoloni imam, sega kupuvav.

lilicka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.3.2011 15:45:57)

И јас сакам да знам каде има убава облека за трудници ке ми треба поголем број[sm=smiley36.gif]

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.3.2011 20:14:08)

vo trgovski iima eden i plus eden pola detsko pola za trudnici ama poskapi i isto najobicni pantaloni i najobicni bluzici i ovie tri dukjnani vo bunjakovec isto taka so nekoi modeli poutepanki i boi tazni...ama toa e ovoj dukjan e na prv kat i gleda nakaj partizanska ima golema reklama odma kje go najdesh jas go kupiv teksasno fustance i e fino klasika za so bela maichka kje se iznanosi ovie ostanati meseci  a reche zenata za dve nedeli kje izvadi i letna roba :))) i nosete si pari so kartici ne rabotat :))

prettygirl -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (26.3.2011 11:29:49)

e mene sega skroz nisto ne me beri poke[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] od ponedelnik na shoping za poudobna garderoba, dosega si pominuvav so istite alista ama tolku bilo[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

zvezda 1 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (26.3.2011 11:44:04)

Zdravo na site! Jas ostanav trudna so IVF. Dali nekoja od vas znae Aspirin od 100mg do koga treba da se pie, koj mesec? Utrogestan i estrofem prestanav da pijam.[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

mimi* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (26.3.2011 11:48:03)

Да кажам и јас нешто на оваа тема [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Пред две недели веќе почнаа да ме стегаат старите алишта и да не ми се удобни и ајде ќе барам нешто трудничко. Отидов во дуќанот во трговски ама се разочарав. Барав нешто за на работа бидејќи не смееме да носиме фармерки. Моделите едно беа многу скапи над 1800ден друго беа модели како за мајка ми. Пробај едно друго абе никакви. Не да се разочарав. Имаше едни 1500, во горниот дел што треба да е поширок зашиено едно тенко платно и најгоре ставен ластик како на старовремски гаќи. Па не се тоа малку пари па да ги дадеш за џабе. Ништо не купив си одам дома и викам ќе одам само по фустанчиња, не труднички туку некој поголем број само. Во саботата мајка ми во Автокоманда во една маалска продавничка ми нашла панталони истварно беа добри. За 1000 ден, добро сошиени, на сиво надолу мааалку звонасти. Супер модел. Кај струкот убаво скроени. И цената и моделот таман. Инаку продавницата продава се и сешто никогаш не би рекла дека има таму трудничи работи. Мора да ја посетам и таа во Буњаковец.

поздрав

mamicki -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (26.3.2011 12:23:31)

Mimi, tie pantaloncinja za koi velis deka gore se kako so lastik za gakji [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] se mnogu prakticni! Imam takvi i gi ubiv od nosenje, oti inaku si imaat model na klasicna pantalona, a gi nosam so tuniki, interesni, ne nekoi bapski, tuku mn. zabavni, kako tirolki, i so bodi. Vo niv vo bilo koja pozicija, i koga sedam podolgo, sekako mi e udobno, ne cuvstvuvam nikakov pritisok vo predelot na stomakot, a toa e super. Plus si imam kupeno i dve mn. stosni fustancinja i edna tirolka. Rabotam kako profesor, pa moram da sum soodvetno oblecena, inaku, ne bi izlegla od farmerki- najevtina i najprakticna varijanta[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]

prettygirl -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (26.3.2011 13:36:50)

mene najudobno mi e po helanki i toa crni ili gri pa mozam da gi kombiniram so razni tuniki i kosuli a takvi pantoloni trudnicki ne planiram da baram so helankive epten udobno mi brkaat rabora:) planiram da si baram nekoj farmerki so nizok struk

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (26.3.2011 15:10:19)

zvezda jas ja imav istata terapija i utregostanot i aspirinot  gi primav i do 15 nedela najverojatno vekje nema da ti trebaat, site lekovi prekinuvaj gi postepeno  nemoj naednash edna nedela sekoj vtor den barem.
inaku i jas si odam se so helanki i odozgora so dolgi koshuli elechinja bluzi ama svekrvava e postara pa nemoze da me zamisli taka oblecena me otece da sum si kupela nesho poshiroko kje isecam shatorsko krilo kaj i da e, a stomakov edvaj nesho i da se primetue....ama u nivno vreme ...demek drugachie bilo..ma da i ja nesakam da mi kipi meso od sekade bezveze e mnogu ama i ova e edna krajnost.

blond -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (26.3.2011 20:43:50)

ИЗВОРНА ПОРАКА: heba

inaku i jas si odam se so helanki i odozgora so dolgi koshuli elechinja bluzi ama svekrvava e postara pa nemoze da me zamisli taka oblecena me otece da sum si kupela nesho poshiroko kje isecam shatorsko krilo kaj i da e, a stomakov edvaj nesho i da se primetue....ama u nivno vreme ...demek drugachie bilo..ma da i ja nesakam da mi kipi meso od sekade bezveze e mnogu ama i ova e edna krajnost.

Леле Хеба, истите проблеми со свекрвите ги имаме [sm=smiley36.gif] . Мојава само се чуди како тоа носам така тесна облека (која мене ми е удобна), не може да ме смисли во хеланки ( и се крева косата нагоре кога ме види во хеланки и туника). Ама најверојатно годините се во прашање (мојава има 60 и нешто). Пред некој ден си коментираа со нејзина снаа (и таа е 60+) да ми дадела свекрва ми од нејзината гардероба што ја носила во бременоста [sm=zmeden.gif] [sm=jezicek.gif] Се чудам како може сеуште да ја чува таа гардероба [sm=smiley36.gif] од пред 30 и кусур години

Страница: <<   < Претходна страница  19 20 [21] 22 23   Следна страница >   >>