Замрзнато овошје и зеленчук? (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна



Порака


ripce -> Замрзнато овошје и зеленчук? (30.7.2009 9:36:02)

Имам некаде прочитано дека не е добро да се користи замрзнато овошје и зеленчук, па ме интересира вашето мислење?




mami -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (30.7.2009 9:40:11)

не знам за тоа да ти кажам. Јас редовно си користамо од оние готовите пакување, или ги правам со ориз и додавам кари зачин па со пилешко месо  или ги ставам во пица, или супа за Лука, зависи од расположение. А незнам зошто не би било здраво, мислам тоа е замрзнато исто како што мрзнеме пиперки па ги вадиш за да ги наполниш со месо кога ке ти треба, само што ова ти е готово исецкано средено и ти само да го свариш




Палешка РР -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (30.7.2009 10:15:44)

Па не знам во која мера е корисно, но дефинитивно е убаво кога во зимо ќе направам компот од разни овошја, или кога ќе направам грашак, боранија, кои сигурно не се поштетни замрзнати, отколку конзервирани.




katence -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (30.7.2009 11:49:27)

neznam zosto ne bi bilo dobro za koristenje.isto kako sveziot samo sto e zamrznat i uste si gi sodrzi site vitamini.
jas koga nema svezo sekogas kupuvam od toj vo kesa i celo zimo so toj gotvam.




Еца -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (1.8.2009 8:05:20)

ЗЕЛЕНЧУК
Како и овошјето, и зеленчукот мора да биде свеж, квалитетен, добро измиен, исечкан и кратко бланширан. Бланширањето практично е задолжително, зашто со кратко потопување во вриена вода се убиваат разните ферменти и бактериите, а зеленчукот станува помек и полесен за пакување. Треба да се напомене дека компирите, зелената салата, трупките (ротквиците) и доматите не се најсоодветни за замрзнување.

ОВОШЈЕ
Овошјето мора да биде квалитетно, зрело, ненабиено и да не биде расипано. Се разбира, секое овошје не е за замрзнување, на пример, грозјето, крушите, односно воденестото овошје. Најидеални за замрзнување се зрнестото и другото ситно овошје.
Рок на траење: 8-10 месеци.

Замрзнување на овошје во сируп

Овошјето треба да се измие, исчисти, а по потреба и да се исече на парчиња. Се става во кутија и треба да се прелие со изладен сируп, што се подготвува вака:
н еден литар вода треба да вари со 400-500 г шеќер неколку минути. Во сосема изладениот сируп се додава сок од еден лимон и се прелева преку овошјето, кое мора сосема да го прекрие. Потоа се става во фрижидер за замрзнување.
Ваквото овошје се користи за овошни торти, овошни салати...




profesorica -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (29.10.2009 13:31:21)

до сега не сме пробале замрзнато овошје а за зеленчук ретко и тоа само грашак-подобро него конзервиран.

гледам да му давам свежи зеленчук и овошје на Дамјан.




ripce -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (29.10.2009 14:02:19)

Замрзната тиква и евентуално спанаќ зашто немам време секогаш да лупам тиква, а спанаќ не секогаш можам да отидам да купам. Овошјето го јадеме свежо




STRUMFETA -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (29.10.2009 14:42:32)

Anica,negde slusnav deka zamrznatiot spanak bil mnoogu steten po zdravjeto,sodrzil nekoi toksini,ili taka nekako.Proveri molim te,sepak za nasite najmili se raboti.Ako nekoj znae podobra informacijai,  pisete,  cekame!!!!!!!!!!!!!!




profesorica -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (29.10.2009 14:50:23)

јас гледам да му дабам свеж спанаќ, баш ме интересира и мене информација колку е здраво да се јаде замрзнато?




mis. -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (29.10.2009 14:55:18)

И јас имам слушнато дека не се замрзнува спанаќ а зошто не знам да објаснам.




mami -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (29.10.2009 14:58:44)

мислам дека е од иста причина од која викаат дека спанаќ се јаде дента кога е готвен, зошто после испушта токсини, значи не е убаво да се јаде ако не е свеж




STRUMFETA -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (29.10.2009 15:02:00)

Обезбедувањето на зеленчук за зима и пролет со замрзнување е многу успешен начин на конзервирање. Во правилно подготвениот и спакуван зеленчук, чуван во замрзнувач се зачувува висок процент од биолошката вредност. Таквиот зеленчук го задржува првобитниот изглед, боја, арома и вкус, а во споредба со термички третираниот начин на конзервирање, во поголем процент ги зачувува и витамните Ц и Б1.

Установено е дека некои видови тешко сварлив свеж зеленчук, со замрзнување стануваат многу поприемливи за органите за варење
(црвената зелка, кељот, печурките и сл.).

Сите видови на зеленчук не се погодни за замрзнување, но со замрзнувањето на голем број од нив зимско-пролетната исхрана е поразнообразна.

За замрзнувањето е битно да се одбере зеленчук со висок квалитет и уште сосема свеж да се подготви и да се складира во замрзнувач. Од неквалитетен, свенат, престојан зеленчук не може да се очекува подобрување на квалитетот со замрзнување, бидејќи тој уште од почетокот изгубил доста од заштитните состојки. Подготвителните работи пред замрзнување на зеленчукот, како што се чистење, миење, бланширање, просушување и пакување по оброци треба да се одвиваат брзо, заради зачувување на неговиот состав. Затоа, за еднократна употреба треба да се пакуваат соодветни количини зеленчук.
Независно од тоа кој вид зеленчук се замрзнува, работниот процес е сличен:

Бланширање е ставање на исчистениот зеленчук ( боранија, моркови, грашок, бамја) во вода која врие, да отстои најмногу 2-4 минути. По вадењето од врелата вода зеленчукот веднаш се става за кратко во студена вода за да се олади. Тоа најдобро се постигнува ако подготвениот зеленчук се стави со решетка ( цедалка) во вода што врие, а потоа се извади и се врати за кратко во студена вода. На тој начин се скратува работниот процес околу зовривањето, цедењето и разладувањето на зеленчукот.

По цедењето од студената вода зеленчукот се распоредува на чисто суво платно за да ја впие одвишната влага, а потоа се пакува во најлон кеси, при што се внимава воздухот од кесата целосно да се истисне.
Бланширањето има за цел да се уништат некои материи кои и на ниски температури влијаат врз промените во храната.
Најдобро е на секое пакетче да се залепи етикета со натпис за тоа кој вид зеленчук е спакуван, со датумот и количината.

Некои видови зеленчук како што се зелената салата, кромидот, трупките, краставиците и др. не се погодни за замрзнување, а зеленчукот што го има на пазар преку целата зима, нема потреба да се замрзнува. Такви се: празот, ренот, морковите, цвеклото, зелката, трупката, целерот, пашканатот и сл.







Сани -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (29.10.2009 15:23:50)

пред некој ден се заинтересирав за спанаќот и неговодо подгравање во статиите кои ѓи најдов пишуваше дека: спанаќот е богат со нитрати кои се корисни но со стоење и подгравање се претвараат во нитрити кои се штетни и канцерогени! најштетни се за бебиња до 6 месеци бидејќи се врзуваат со крвните зрнца и не дозволуваат да дојде кислород во крвта и така се јавува некаков синдром кој е наречен blue baby поради недостаток на кислород во крвта.
значи не се препорачува подгревање на спанаќот за бебиња и мали деца ниту негово конзумирање по подолго стоење во фрижидер.
тоа го прочитав па ако тие лажат ве лажам и јас!




Mila na mama -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (29.10.2009 15:59:02)

Ма си јадеме се и замрзнат грашок, боранија, пченка, па мешавини, па замрзнати вишни во пита, па јагоди и боровници во компот. Бидејки се моментално замрзнати не губат ништо од корисните витамини а плу се на располагање кога нема свежи или кога ве мрзи д амиете, сецкате чистите итн.




Maca25 -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (29.10.2009 16:31:25)

Нина сака многу да јаде кашичка од сливи, и затоа јас си замрзнав неколку килограми сливи и сега веќе кога ги нема 2-3 пати неделно и одмрзнувам по неколку и ги варам. Исто така користам замрзнат грашок, боранија, пченка. Нема ништо лошо во замрзнатат храна, се додека е на време замрзната. 




bordan -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (19.11.2009 15:31:20)

se sto moze da se zamrzne zamrznav svezo i ne prskano i znam sto i kolku mu stavam koga mu gi spremam kasickite.Imam procitano deka e mnogu podobro i pozdravo da se zamrzne otkolku da se varat kompoti ili slicno




ripce -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (19.11.2009 19:56:33)

пред некој ден се заинтересирав за спанаќот и неговодо подгравање во статиите кои ѓи најдов пишуваше дека: спанаќот е богат со нитрати кои се корисни но со стоење и подгравање се претвараат во нитрити кои се штетни и канцерогени! најштетни се за бебиња до 6 месеци бидејќи се врзуваат со крвните зрнца и не дозволуваат да дојде кислород во крвта и така се јавува некаков синдром кој е наречен blue baby поради недостаток на кислород во крвта. значи не се препорачува подгревање на спанаќот за бебиња и мали деца ниту негово конзумирање по подолго стоење во фрижидер.
тоа го прочитав па ако тие лажат ве лажам и јас!


Некогаш доста популарниот спанаќ децата обично не го сакаат, се препорачуваше како извор на железо што не е точно бидејки железото од спанаќот не се искористува. Овој зеленчук не се воведува прерано во исхраната на доенчето поради содржината на нитрати кои преминувајки во нитрити предизвикуваат промени во хемоглобинот, со последици метемоглобинемија и пречки во пренесувањето на кислородот. Спанаќот треба веднаш добро да се измие, свари и иситни со пасирање или миксирање и тогаш може да се употреби следниот ден т.е чување во фрижидер нема да му штети како ни замрзнување.

извор: педијатар

значи нема повеќе замрзнат спанаќ, јадевме 2-3 пати замрзнат, ама сега само свеж 1-2 неделно, додека го има свеж ок, после веќе нема да јадеме.




BEBICA -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (27.1.2010 15:23:46)

Морковите го забрзуваат растењето на децата
Научниците од Еврејскиот Универзитет во Ерусалим открија дека децата кои јадат повеќе портокалови зеленчуци, растат два пати побрзо од своите врсници. Во истражувањето учествувале околу 300 деца, на возраст од 3 до 16 години. Децата кои јаделе повеќе зеленчуци богати со витамин А, пораснале средно по 8cm за една година. Нивните врсници од контролната група, за истиот период од една година пораснале само 4cm. Резултатите биле презентирани на конференцијата „40 години хранење во Израел“. Според докторот Тали Синај, повеќето од децата кои не консумирале зеленчуци богати со витамин А се здрави, но страдаат од латентен (скриен) недостаток на некои витамини. Недостигот на витамин А, цинк и железо резултира со забавен раст кај децата, па затоа не дозволувајте вашето дете да ги избегнува зеленчуците.







mis. -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (28.1.2010 14:58:58)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Tanja K.

Ako moze nekoj da mi pomogneDali brokulata moze da se zamrzne i vo koj oblik.Dali sveza ili varena?Fala odnapred.

ИЗВОРНА ПОРАКА: topce

брокула имаш скоро цела година, на лето само нема така да зашто да ја замрзнуваш?
инаку можеш само малку обарена тоа е на зовриена вода маџ 5мин да се вари.потоа ја ладиш нормално нели, и ја замрзнуваш.


ИЗВОРНА ПОРАКА: mother 29

јас сум замрзнувала ,свежа.Ке ја разделам на мали делчиња и како таква ја мрзнев.после колку сакам парчиња земам и обично во супа ја варев за детето!

ИЗВОРНА ПОРАКА: dragana_vane

Jas ja cuvam zamrznata, i po potreba ja odmrznuvam... stavam malku znaci eden grozd.[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] . Koga se drugo ke ti bide svareno.(kompir, morkov, pilesko...) 5 min pred da gi trgnes od ogan ja stavs brokulata da se svari so niv. Tolku i e potrebno... ako ja varis celo vreme dzabe ja varis, se sto ima vitaminsko izleguva, i se raspaga.[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

ИЗВОРНА ПОРАКА: Tanja K.

Znam deka ima preku cela godina.No mm vcera kupil kako da e poslednata brikula.Celo kilo.A jas sega prv pat varam na Eva i staviv malku.neznam sega sto so drugoto,zatpoa prasuvam.Inaku fala.Ke napravam taka kako sto mi vikas.I posleke si vadam po malku kolku za kasa.


ИЗВОРНА ПОРАКА: bebi

Тања, јас секогаш брокулата му ја давам свежа и малку обарена неколку минути во врела вода се друг зеленчук.
Избегнувам било што замрзнато да му давам.





Палешка РР -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (20.7.2010 19:46:36)

Јас не замрзнувам овошје за на зимо, туку правам компот во тегла.
Секое овошје кое ми останува, а гледам дека нема да се изеде, го мијам, чистам сецкам и го ставам во тегли. Теглите ги полнам со вода и ставам една лажица шеќер (за да се конзервира) Ги затворам и ги ставам во рерна на 150 C околу 2 часа. Потоа ја исклучувам рерната а теглите ги оставам внатре до наредниот ден. Така се вакуумираат.
Пробајте..ем нема да го фрлате овошјето, ем за в зима имате готова овошна каша за бебушките [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Тања РР -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (20.7.2010 19:58:41)

Палешка а додадениот шеќер[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Мајка ми пред некој ден наполниле едно чудо шишенца (од пригат тие, малите) со компот од кајсии за Јана ама јас и забележав дека ставила шеќер. Баш се разочара.




Палешка РР -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (20.7.2010 20:23:55)

А како ќе се конзервира Тања, мора шеќер. Плус тие до зима ќе наполнат година [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Ајде немој да и забележуваш на мајка ти, земи си го компотот [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Natuska85 -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (26.11.2011 23:14:13)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка РР

Јас не замрзнувам овошје за на зимо, туку правам компот во тегла.
Секое овошје кое ми останува, а гледам дека нема да се изеде, го мијам, чистам сецкам и го ставам во тегли. Теглите ги полнам со вода и ставам една лажица шеќер (за да се конзервира) Ги затворам и ги ставам во рерна на 150 C околу 2 часа. Потоа ја исклучувам рерната а теглите ги оставам внатре до наредниот ден. Така се вакуумираат.
Пробајте..ем нема да го фрлате овошјето, ем за в зима имате готова овошна каша за бебушките [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



Ова го прочитав тука на форумот пред 4 месеци кога [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image] имаше само 3 месеци и уште не бевме почнале со кашички,па го терав мм купивме од пазар праски и сливи,ги спремив и ги направив компот.Од кога почнавме со дохрана редовно му правам кашички од нив.И сокот од компотот си го пие.Сега вака мајка ми ми направи со со круши и портокалова тиква.

Инаку замрзнато досега сме јаделе само грашок пошто неможев да најдам свеж.




*miki mami* -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (26.11.2011 23:33:28)

godinava imam staveno nekade 200 tegli kompot od kajsii,praska,modri slivi, dunji,kapini i po nekolku tegli malini i borovinki zosto mi bea mnogu skapi 300 denari kilo i staviv samo 2kg
Go pasiram kompotot vo blender mu dodavam malku voda ako e mnogu gust i vo sise isto kako kupecki sok nema nikakva razlika samo sto e zdrav domasen [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Poveke sum za svezo ceden sok od sokovnik samo sto ne e prakticen ako pojdes negde i se zadrzic se rasipuva zatoa ako odime negde pieme od kompot[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]tri dena vo nedelata pieme sok od kompot i cetri pravime vo sokovnik  portokal cveklo i jabolko vo posledno vreme poveke go saka svezo cedeniot od sokovnik




Maca25 -> RE: Замрзнато овошје и зеленчук? (27.11.2011 10:04:17)

А јас се утепав од фрлање овошје, наместо да си прочитам тука рецепт од Палешка!!! И така оваа година никој ништо не ми направи, ни компот ни ништо, вака сега што ќе ми остане од овошјето неизедено ќе си го направам компот.




Страница: [1] 2   Следна страница >   >>