|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Детска храна во микробранова печка?

Редакција Рингераја, 27.10.2014
Можеби штеди време и дава можност да се стопли храна која инаку е невозможно или тешко да се стопли, но не треба да се заборави дека микробрановата печка има лошо влијание на здравјето на луѓето, посебно на децата

image
/11


 

Многумина сметаат дека микробрановата печка е едноставна и брза, дека штеди време и енергија па често  ја користат  прекумерно не знаејќи дека има и лоши ефекти.

Колку е безбедно да се користи, кои се штетните дејства и треба ли потполно да се исфрли од употреба? Ве збунуваат рекламите во кои се вели дека микробрановите печки го чуваат вкусот, соковите и витамините од храната. Дали има вистина во тоа? Сите овие прашања ве мачат уште повеќе, доколку имате бебе или дете за кое често стоплувате млеко и храна во микробранова.

 

Создавање на вештачки молекули

Обработката на храна во микробранова печка влијае на здравјето, посебно на децата во развој. Во храната обработена во микробранова се создаваат единствени молекули кои никогаш не се најден во природата. Тие меѓупродукти не можат да бидат разградени во човековото тело и ако се консумираат подолг период можат да направат низа здравствени проблеми, бидејќи се задржуваат долго во телото. Со обработката на храна во микробранова печка се поларизираат молекулите во нутритиенти и создаваат слободни радикали. Тие реагираат на ензими и ги прекинуваат биолошките процеси, што има долгорочно штетно дејство на здравјето.

 

Што точно се случува со храната?

-          Се забрзува структурната дезинтеграција на храната, паѓа нејзината хранлива вредност, а биоискористливоста на витамините Б, Ц и Е и есенцијалните минерали се редуцира и менува, па телото од нив има помала корист.

-          Дури и краткото изложување на зеленчукот во микробранова доведува до тоа минералите да бидат променети во слободни радикали. Антиоксидантните компоненти во зеленчукот скоро потполно се губат (брокулата губи 8-10% повеќе антиоксиданси, отколку кога е подготвена на пареа).

-          Се менува молекулскиот состав на протеините и природните шеќери. Вака загреаното  адаптирано млеко ја менува структурата на аминокиселините на начин кој може да предизвика функционални, структурни и имунолошки абнормалности.

-          Аминокиселините се претвораат во изомери кои не се биолошки активни. Некои од тие аминокиселини докажано делуваат токсично на бубрезите, на црниот дроб и на нервниот систем на доенчињата.

-          Мајчиното млеко со загревањето во микробранова печка ја губи заштитната лизозомска активност и антителата, а го потпомага и растењето на многу патогени бактерии.

-          Месото обработено на овој начин содржи нитрозамини, многу штетни материи, а витаминот Б12 во месото скоро потполно се губи.

-          Храната се загрева рамномерно, особено месото, бидејќи мастите во него се загреваат побрзо од останатите делови.

-          Континуираното земање на вака подготвена храна доведува до слабост на имуниот систем, намалено или изменето производство на хормони.

-          Микробрановата печка врзува атмосферска радиоактивност, правејќи дополнителна штетна радијација.

 

Само повремено

Еден загреан оброк веројатно нема многу да наштети, но продолженото користење, судејќи по многубројните нови истражувања, може да предизвика многу несакани реакции во организмот, особено на оној кој е во развој. Затоа, иако загревањето во рерна или на рингла трае подолго, сепак е побезбедно за здравјето на најмладите.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Чистотата е половина болест?!
Антибактерискиот сапун не е најдобар пријател на Вашето дете и доколку му посакувате добро здравје, потрудете се од најр...
3
Evy Baby - нови бебешки пелени!
Со комбинација од искуството и најновата технологија за среќни бебиња и мамички, Evyap ги вклопи сите карактеристики што...
3
Пример за правилни фотографии - Ѕвезда на ...
Проверете како да направите правилна фотографија за натпреварот Ѕвезда на бебе календар за 2022 година спонзорирана од J...
3
Како да се грижите за папочето на бебето?
Папочната врвца треба да падне во одреден временски период и важно е добро да се грижите за него. Погледнете како.
3




Анкета

Носот.
пеперутка16

Како го чистите носот на малите деца?