Знаеме дека казните за сообраќајни прекршоци се многу големи во споредба со просечна македонска плата... но да се информираме тука кој за што бил казнет/казнета и која е сумата за тоа - колку казнени поени се добиваат и колку се плаќа....
На пример при прекршок од брзо возење или поминување на црвено... погрешно паркирање и слично
03.05.2010, 15:25
matushka
510
Brat mi ima polozeno, i neli ima zakon edna godina od koga ke polozis ne smees da vozis bez pridruzba po 22h. taka da si dobi kaznicka od 250 evra.
28.06.2010, 22:06
vezilka RR
4931
хи,хи..нас не казнија прошлата недела дека подзастанавме на автгобуска станица. Казна 200 евра, ако платиме во рок од 8 дена пола цена. Ама само што подзастанавме, малер.. Нема везе, иначе денес бевме да прашаме како иде тоа со казнени поени, и ни кажаа тоа важи само за казни до 45 евра. За поголеми, нема поени само си плаќаш. Уф, што ми е криво..баш си ги планирав тие пари.
28.06.2010, 22:12
Палешка РР
7505
Мм доби казна за погрешно паркирање која чини 3000 денари
28.06.2010, 22:15
vezilka RR
4931
..и да уште нешто, тие казни што се до 45 евра не се преполовуваат ако ги платиш во рок од 8 дена..
29.06.2010, 11:10
nadica
4381
страшно е тоа што ни се случува да го кажам нашето искуство прво си купивме кола од англија со десен волан и отпосле дознавме дека само во мк и срб не е дозволено да се вози па ја продадовме и купивме друга за која плативме и царина и регистрација и 300 други глупости и ни рекоа дека треба да ја проверат во интерпол дали е ок и дека процедурата трае максимум 15 дена па извадивме и пробни табли за да може да ја возиме кои важат само 7 дена и нема можност за да се извадат повторно и еве и по 5 недели документите сеуште не се стигнати а ние немаме право да ја возиме сопствената кола за која е платено СЕ бидејќи се мн ажурни во нашето мвр и кога итно моравме да отидеме до соседниот град ни пишаа 500 евра казна
16.05.2012, 14:43
Luci
2250
Во саботата се враќам од работа и јас као совесен возач со секогаш ставен појас и уклучени светла гледам џандар ми дига СТОП ПОЛИЦИЈА и се чудам и му правам онака со прст као мене ме стопираш? И тој да да и ми покажува со прст кај да застанам! И ајде си искачам јас онака зачудена што ме стопира сега овој, му давам возачка и сообраќајна и ми вика Г-ѓа светлото не ти работи, кое светло му викам јас, вика па предното! Гледам јас едното стварно не свети ама поима немав и му кажувам дека не сум знаела(у себе зачудена што му е па на него гајле дали работи или не )Вика треба казна да пишам 120 евра. Мене шлог мавање . Епа како викам 120 евра, нели е 35 евра ако немаш светла упалено? И луѓееееееееееееееееее кога ми рече ааа не, тоа е 35 евра ако не ти се упалени двете а за едно се плаќа 120 евра Финишот е дека пројдов без казна пошто девер ми работи таму па по презимето свршив работа без да вртам телефони А инаку имам платено една казна до сега за зборење на мобилен и дај Боже да е последната казна за пунење на буџетот од мене
16.05.2012, 14:53
Џесика
2036
Во случајов те казнил за расипан фар, колку што разбрав... не за неупалено светло али цениве им се крш бе... а имаш и тарифа, во кеш одма ако платиш само 50% мислам се плаќаше од сумата...
16.05.2012, 15:04
Luci
2250
ИЗВОРНА ПОРАКА: Џесика РР
Во случајов те казнил за расипан фар, колку што разбрав... не за неупалено светло али цениве им се крш бе... а имаш и тарифа, во кеш одма ако платиш само 50% мислам се плаќаше од сумата...
Да да фар беше стручниот збор, тапа сум за кола А имаш опција и 10% од сумата у џеб кај џандарот и никому ништо