Главоболки во детската возраст (Целосна верзија)

Форум >> [Дете] >> Деца

Порака

ripce -> Главоболки во детската возраст (3.2.2010 14:07:44)

Главоболката кај децата е честа појава и порано или подоцна ја доживуваат околу 10% од децата. Има доста причини и типови на главоболка кај децата, но најчести се мигрената и психогената главоболка (подеднакво се застапени), а многу поретко се органски главоболки (околу 5 отсто). Причини за главоболка можат да бидат и општи инфекции, рефрактерни аномалии на очите, покачен крвен притисок, трауми и др.

Мигренската главоболка се јавува во просек во помала возраст на децата. Над 8 милиони деца и адолесценти страдаат од мигрена. Пред пубертетот односот машки- женски деца е подеднаков, но потоа мигрената е трипати почеста кај женските отколку кај машките деца. Често е позитивна фамилијарната анамнеза за мигрена (посебно по линија на мајката).

Мигренозната главоболка се јавува нагло и во облик на напад, често како болка од една страна на главата, со пулсирачки карактер. Има многу придружни симптоми: гастроинтестинални (мачнина, повракање, абдоминална болка), видни (фотофобија, дефекти во видното поле, скотоми) и други (бледило, пречки во говорот, зачестено мочање, потење, жед, отоци и солзење). Помалите деца обично главоболката ја чувствуваат на двете страни на главата, додека постарите ја чувствуваат на едната страна. Придружни симптоми на таа главоболка можат да бидат парестезии (трпнење) на рацете или на нозете. Во фамилијарната анамнеза, 90 отсто имаат податок за мигрена (посебно од страна на мајката). Ова многу ја олеснува дијагнозата. Визуелна аура можно е и да не се јавува така често како кај возрасните. За среќа, нападите се пократки кај децата. Мигрената често престанува кога децата преминуваат во адолесценти, но може да се поврати во средна возраст.

Голем број надворешни фактори можат да дејствуваат како провокатори на напад: возбудувања, физички напор, инфекции, гладување- хипоглекемија, хормонски промени, ладно, сончање, некоја храна (чоколада, одреден вид сирење, банана).

Многу е битна соработката со родителите, кои треба да ја сфатат природата на болеста и да соработуваат со лекарот. На прво место доаѓа совет за начин на живот на детето. Обично на децата им се препорачува регуларно легнување во кревет навечер, да имаат распоред на оброци, да избегнуваат одделни видови храна (чоколада, банана и сирења). Се препорачува избегнување на прекумерни активности, стресови. Терапијата без лекови е многу битна, како и техниките на релаксација. Ова посебно се препорачува за деца-адолесценти, кои често се големи ентузијасти. Медикаментозната терапија се состои во санирање на нападот, најчесто со обичен аналгетик од парацетамолски тип (или ибубруфен). Препорачливо е аналгетикот да е во растворлива форма.

Психогена главоболка често се манифестира поради психичка пренапрегнатост на детето (проблеми во семејството, в училиште), кои за возрасните остануваат неоткриени. Овој вид главоболка настапува бавно, потајно. Главоболката е еднолична, континуирана, без придружни симптоми. За лекување е битно да се идентификуваат и да се отстранат причините поради која таа настанала. Се препорачува и психотерапија и повремено аналгетици (парацетамол или ибубруфен).

Органската главоболка може да е предизвикана од интракранијални воспалителни процеси, експанзивни процеси (тумори), крвавења, тромбози во мозокот. Таа е од различен тип, често се јавува ноќе и рано наутро, проследена е со повраќање и со други невролошки симптоми, поради што е потребно соодветно лекување.

zami -> RE: Главоболки во детската возраст (3.2.2010 14:43:59)

Odlicna tema.

Sin mi so negovite 5god. do sega nekolku pati mi se ima pozaleno na glavobolka, bidejki neli nemozam tuku taka da mu dadam aspirin i ke mu pomine, ne sum obrakala mnogu vnimanie, zamajki vo predvid deka ne mu teknalo posle 15min. da mi povtori deka seuste go boli glava.

Ajde da slusneme i dr.
Imal li nekoj seriozen problem so glavobolki kaj decata.

profesorica -> RE: Главоболки во детската возраст (4.2.2010 10:25:31)

мојот е уште мал, но јас како дете имав мигрена.страшно[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] тоа ми се провлекуваше и во средно и на факс, стално кога ќе с еизнервирав ме болеше ептен глава.

topce -> RE: Главоболки во детската возраст (10.2.2010 8:46:32)

и јас како мала се сеќавам имав многу јаки главоболки дури до повраќање.
и ај по лекари ваму таму и на крај испадна дека имам синуси.

AnnaMolly RR -> RE: Главоболки во детската возраст (3.2.2012 10:39:08)

Братучетка ми којашто сега има 7 години, од 3-годишна возраст еднаш неделно се жали на главоболки, повраќа, сака да биде во темно, сама, во тишина... Сите мислевме дека нешто си замислува, тетка ми ја носеше на милион специјалисти, кај детски психолози/психијатари, на снимање на глава и на што уште не, за по 4 години лутање по доктори да се постави дијагноза - детска мигрена. Дадена и е терапија, па чекаме да видиме какви резултати ќе има.
Сега кога ќе си го вратам филмот наназад кога дури и ја каравме што прави така, многу ми е криво! Детето си имало реален проблем...
Се надевам дека со оваа терапија ќе се контролира тоа.

JovanaJ -> RE: Главоболки во детската возраст (3.2.2012 10:53:08)

ИЗВОРНА ПОРАКА: zami

Sin mi so negovite 5god. do sega nekolku pati mi se ima pozaleno na glavobolka, bidejki neli nemozam tuku taka da mu dadam aspirin i ke mu pomine, ne sum obrakala mnogu vnimanie, zamajki vo predvid deka ne mu teknalo posle 15min. da mi povtori deka seuste go boli glava.

Identicno e i kaj nas.

Pepelaska * -> RE: Главоболки во детската возраст (16.1.2013 0:31:18)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Palce

Mamicki ..mojata 3 godisna kerkicka Vo posledno vreme se zali na bolka Vo glavata potocno celoto,veli deka chelceto ja boli.Nekogas i odednas ke vikne od bolka.Zagrizena sum pa se mislam sto se slucuva...Da ne imal nekoj vakvo iskustvo i kako se spravivte?Vi Blagodaram

Maca25 -> RE: Главоболки во детската возраст (16.1.2013 9:13:06)

И ќерка ми се има пожалено дека ја боли челото, а после неколку дена се разболува. Може е поврзано, може не, не знам. Ја болеше сигурно кога беше слабокрвна, тогаш многу често се жалеше, тоа и ме натера да и направам крвна слика и видовме дека е многу слабокрвна.
Палче, проверете крв, мокрача, консултирај се со педијатар, не знам што др. да ти кажам.

AnnaMolly RR -> RE: Главоболки во детската возраст (16.1.2013 15:02:39)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Palce

Mamicki ..mojata 3 godisna kerkicka Vo posledno vreme se zali na bolka Vo glavata potocno celoto,veli deka chelceto ja boli.Nekogas i odednas ke vikne od bolka.Zagrizena sum pa se mislam sto se slucuva...Da ne imal nekoj vakvo iskustvo i kako se spravivte?Vi Blagodaram

Палче, ВЕДНАШ почни да ја носиш по лекари. Братучетка ми од 3 години почна да се жали на главоболки, сите мислевме дека глуми лудило. Девојчево буквално секој понеделник (ако не понеделник, вторник гарант) плачеше, повраќаше, цело време сакаше да спие, да плаче... Тетка ми што се не проба, дури и со игнорирање, за на крај да се испостави дека кутрата страда од детска мигрена. Немој да ја ингорираш, носи ја на лекар. И да не и е ништо, тебе ќе ти биде мирна главата дека е се во ред. Братучетка ми сега е со поставена дијагноза и пие апчиња секој ден, а ова ќе си го влечка цел живот.
Поздрав и пиши ми што сте направиле, ти посакувам да излезе дека не е ништо сериозно.

Palce -> RE: Главоболки во детската возраст (16.1.2013 22:16:47)

Маца,Ана Моли ви благодарам на одговорите...Навистина почнав да се загриживам,еве почнав и да забележувам кога ја боли челцето.Сабајле ми се пожали кога стана и еве денес цел ден ништо не кажа..Ке и вадам прво крв да видиме да не е слабокрвна па ќе видиме после педијатарката што ќе каже...Ми спомнаа дека може да се синуси ама па се чудам од што би ги добила
.уф незнам веќе..А плус извесен период навечер крчи и диши на уста,а не е болна..Педијатарката вика трет крајник..Незнам..Ана Моли обавезно ќе пишам што сме направиле.Фала уште еднаш и поздрав :)

Palce -> RE: Главоболки во детската возраст (27.1.2013 17:25:01)

Mamicki eve me povtorno...Ana Moli kako sto vetiv eve da pisam sto napravivme...Znaci i vadev krv,dobra e,ne e slabokrvna,bevme na ocno se e vo red,usi,nos i grlo se e vo red..E sega mi rekoa da ne e problemot tretiot krajnik i eventualno da odime na detski nevrolog..Izminatava nedela ne se zali na glavceto pa ke vidime,ke ja sledam,pa ako pocne pak da se zali ke ja nosam na nevrolog...

Maca25 -> RE: Главоболки во детската возраст (27.1.2013 17:39:44)

Можете да го проверите и третиот крајник, иако мислам дека не е тоа, затоа што од трет крајник ќе се жали на уши повеќе отколку на глава. синуси не знам како ќе проверите искрено. дај боже да не и е ништо.

Palce -> RE: Главоболки во детската возраст (27.1.2013 23:53:57)

Neznam Maca,ke ja sledime pa ke vidime...Za sinusi ni rekoa deka e mnogu mala,ama ako epten prodolzat bolikite ke treba da se snima glavceto,a ic ne sakam da ja zracam..Daj boze da bea bolkite od varicelata,zosto citav deka pocnuva so glavobolka,ama pa tolkiu vreme da trae,toa malku me buni..Neznam vekje sto da mislam,ke pocekame pa ke vidime..

dostickage -> RE: Главоболки во детската возраст (28.1.2013 9:20:53)

Palce,mene ova mi lici na sinusi. Jas sum go imala istiot problem kako dete. Na svoi 5-6 godini mi dijagnosticiraa hronicen sinusit. Tocno taka boli glavata - na celoto i nosot e stalno zatnat a ne tece. A koga tece tece do beskraj gust i lepliv sekret.
Ova si go vlecev mnogu dolgo se duri nekoj ne rece - ne se sekjavam koj deka vakvi raboti se sreduvaat so odenje na Jadransko more. Fala bogu od prvata godina koga otidov na jadransko more jas maka so sinusi ne vidov.Eve kolku godini se pominati , sekoja godina odam na Jadran osven ovaa poslednava 2012 i gajle nemam so sinusite.

Страница: [1]