deluxe -> RE: Себичноста кај децата (16.4.2013 15:45:54)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: vezilka RR Никола во принцип не е себичен. Нема проблем да дава играчки, сака да си игра со деца и им ги дава своите играчки. Проблемот се јавува кога ќе почувствува дека детето на кое му ја дало својата играчка не сака заедно да си играат, туку само да си игра со неговата играчка. Тогаш почнува да вреска дека тоа е негова играчка и си ја сака назад. Ако играат заедно нема проблем. Пред некој ден имавме „инцидент“ од тој вид. Со комчичето се сменија со топките и кога Никола ја побара назад својата топка, детето не сакаше да му ја врати, туку ја зеде и ја однесе дома, ја скри. И Никола сирот стоеше пред врата кај кочичето, и си ја бараше топката назад, не ме слушаше кога му викав дека ќе му ја врати попосле (морав ја да го убедувам него, оти домашниве на девојчето, сите присутни на настанот место да го убедат детево да му ја врати топката, го занимаваа Никола со други прашања, да му одвлечат внумание). И јас бев малку затечена во ситуацијата, не знаев како да пристапам. Вчера иста ситуација, повторно му зема една играчка и не му ја врати, па јас го земав детево во раце да го внесам дома и го убедував дека после ќе ни ја вратат, а мајката на детево мртва ладна, за да не си го растревожи детето, вика да да после ќе ти ја донесеме. И сега не знам што да му кажам на Никола. А тој навистина нема проблем да деки играчки, ама да дели.. Ne mu ja misli za sopstvenoto dete toa si reagira najnormalno kako i sekoj koj e obespraven.Tuku moj sovet ti e ponastrana drzi si go deteto od tie luge,tie samo mu pravat "losa usluga na svoeto dete" so toa sto mu dozvoluvaat da zema tugi igracki i da gi krie.Toa dete vo idnina ima gooolemi sansi da bide kradec,zatoa mnogu mnogu ne gi zdruzuvaj decata,bidejki losite raboti vednas se ucat.toa sto ti go gradis so goddini vo karakterot na tvoeto dete,nekoj moze za mig dda go unisti(preku vakvi primeri). pozz
|
|
|
|