RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (Целосна верзија)

Форум >> [Семеен живот] >> Наше секојдневие

Порака

Melanija RR -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (5.1.2012 13:15:55)

Спремна [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] со пазарење ,а веќе и готвам.Спремни ми се пакетчињата за коледарчињата,а сега ја спремам киселата зелка за пита.Ќе биде ќе биде [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

lilicka -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (5.1.2012 13:31:27)

Ги обожавам нашите празници а Бадник и Божик ми се посебни.....ние лебчето со паричка го кршиме на Божик....ова е останато од баба ми по српска линија[sm=smiley1.gif]

AnnaMolly RR -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (5.1.2012 14:38:49)

Јас го научив Филип да пее Коледе леде, пандало геде [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Утре одиме на коледе кај моите, тука нема православни, само 2 куќи.
Инаку, за утре ќе имаме полнета пастрмка и гравче, сарма ме мрзи да виткам. А за Божиќ првиот ден кај моите ќе одиме на ручек, а вториот кај дедо ми и баба ми.

А јас да се пофалам колку убава баклава со вишни направив сабајле, еве сега ја пробав - прсти да излижеш [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Кој е за, повелете!

bombica -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (5.1.2012 20:23:17)

Nie odime kaj sveki za badnik taka da jas ne spremam nisto.Za bozik obicno sme kaj majka mi no godinava moze da ne odime posto vnucite od brat mi se nesto podnastinati
http://vimeo.com/34556252
Ova e stara koledarska vizantiska pesna.Da se potrudime da ja naucime prvo nie a potoa i nasite decinja

nadica -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (6.1.2012 0:05:14)

и годинава месив колачиња за дечиња, ќе им дадам спремно по некое оревче, мандарини, колачиња, бонбони, некоа паричка и тоа за коледе
за бадник утре ќе спремаме со свеки заедно гравче, зелник, лепче, пелте, суво овошје, посна сарма, ...
а божиќ стандард првиот ден кај мајка ми на ручек

penelopa -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (6.1.2012 12:26:25)

За Бадник сме си дома- годинава спремам гравче, посна сарма, суво овошје и нешто за грицкање и се разбира лебче со паричка. На коледе тука не се оди [sm=duda.gif] е малечко за пее иако јас и мм му пеевме [sm=smiley1.gif]. Утрешникот ден ќе го поминеме со најблиските може да одиме на прошетка на море бидејќи е убаво сончево а потоа на ручек. Честит Бадник на сите поминете го со саканите[sm=smiley27.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

arh_diz -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (6.1.2012 13:01:49)

Na Badnik se sekavam od detstvoto , mnogu go sakam ovoj praznik.Otkako se omaziv praznikot ne e toa toa, mm e na rabota do 23 , lepce so paricka krsime na Bozik bidejki mm e Srbin
Spremiv gravce, riba, zelnik so zelka, gricki lesnici orevi i ovosje
M e seuste mal nezna da pee , zatoa jas mu pejam koledarski pesnicki a toj vnimatelno gi slusa

Pepelaska * -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (6.1.2012 13:10:52)

исто и јас како тебе арх диз , мм секогаш е на работа на овој ден, плус се што треба си спрема свекрва ми јас само си седам и не можам да се мешам, Мартин требаше да оди на Коледе сабајле со дедо му ама тука врне многу снег и дожд и дува и не отидоа, после ќе ојме до кај моите и тоа ќе е. Научи да вика коеде [sm=smiley36.gif]

Melanija RR -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (6.1.2012 14:57:07)

И јас да се пријавам во клубот ,,без мм,, на бадник[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley15.gif[/image].Требаше да е на работа до 17часот,ама вчера им рекле до 20часот па се надевам нешто порано ќе биде.Е тоа е како никој да си нема фамилија и блиски.
Ај да не кукам ќе си дојде за вечера барем [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Luci -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (5.1.2013 9:54:54)

Се спремате ли за постоечките празници РР-ки? Утре коледарчиња ќе има па денес ќе одам да испазарам јаболки, мандарини, ореви, костени, бонбончиња и да раситнам парички за дечињата

Luci -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (5.1.2013 10:30:16)

Извор: Прес 24.мк
[img]http://press24.mk/sites/default/files/2013/statija/images/01/bozik.jpg[/img]
Бадник традиционално ќе биде одбележан со собир пред Соборниот храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје, каде што на годинашниот кум бизнисменот Даниел Воиновски ќе му биде врачен преодниот бадникарски ќуп.

Манифестацијата, вообичаено почнува со подигање на бадникарското знаме. Архиепископот охридски и македонски, г.г. Стефан точно напладне со пригодна беседа ќе им се обрати на скопјани и на сите добронамерници и ќе му го предаде ќупот на новиот кум-бадникар.

Здравицата годинава ќе ја кажат музичарите Влатко и Силви Плевнеш кои се автори и инсполнители на баникарската химна, а на граѓаните ќе им се обратат градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и старите кумови Борче Петрушевски и Александар Пановски од Одборот за прослава на Бадник.

Свештениците од соборниот храм „Свети Климент Охридски“, потоа ќе ги осветат нафората, чајот и ракијата, како и бадникарските гранчиња, што годинашните кумови и здравичарот традиционално порано ги набраа од падините на Водно, а кои ќе им се делат бесплатно на присутните.

Средбата завршува со чинот на примопредавање на ќупот и кршењето на погачата со златна паричка, што се смета дека ќе му донесе среќа во текот на годината на тој што ќе ја добие. Со пајтонот, симболот на старо Скопје, новиот кум бадникар заедно со ќупот и семејството ќе замине од пред платото на Соборниот храм.

Македонскиот народ со многу внимание и почит го празнува Божик, кој започнува да се слави со Бадник, денот пред Божик. Со него се поврзани многу обичаи и симболи. Рано наутро, на Бадник децата одат по куќи и пеат разни песни пред домаќините. Тие ги симболизираат ангелите, а пеењето по куќи значи дека веста за Христовото раѓање ќе се прошири насекаде. Децата ги симболизираат пастирите, а домот, каде што одат ја симболизира пештерата во која е роден Младенецот. Постои уште една симболика. Децата се Господ Исус Христос и затоа добиваат дарови, а домаќините се симбол на мудреците кои ги принеле даровите пред Младенецот.

Семејството на Бадник се собира на заедничка вечера и според обичајот оваа вечер не се оди на гости. Се прави богата, посна трпеза. Домаќините се трудат да принесат од се по нешто за да им биде богата трпезата во текот на целата година. Се меси погача, а во некои места се прават зелници во кои се става паричка. Се верува дека оној кај кого ќе падне паричката ќе го следи среќа во текот на целата година. Пред почнувањето на вечерата на која сите се собрани, домаќинот ја благословува трпезата, го крши кравајчето, а некаде го дели зелникот, на толку делови колку што има членови во семејството, оставајќи уште дел за Бога и дел за куќата.

Исто така, вечерта во огнот се става бадниково гранче кое се смета за најздраво дрво, за да бидат здрави сите во семејството.

За време на овој празник се пали и коледарски оган, кој е поврзан со обичајот, наречен Коледица или Коледе. И денес и во минатото во селата и градовите во сите краишта во Македонија, поголеми или помали групи на луѓе палат огнови и пеат песни, а денес се избира и кум, кој меси погача со паричка. Оној, кај кого ќе падне паричката, наредната година станува кум. Вечерта на Божик некаде се става и слама во собата за спиење, што ја симболизира пештерата во која се родил Христос.

На Божик, рано утрото почнува Богослужба во црквите. Причесната следува по службата кога искараните треба да се помират и да се поканат меѓу себе на гости.

Во некои села во Македонија по Богослужбата девојките одат по овоштарниците и ги врзуваат дрвјата, за да се сочуваат од разни болести и да бидат плодни. Овој обичај е проследен со песни.

Исто така, со Божик е поврзана и поговорката, „Пред Божик, зад Божик дома да си“, што има значење дека за време на Големиот празник треба да се биде дома во кругот на семејството и тука да се слушне и да се прослави радосната вест за раѓањето на Спасителот.

Ring -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (5.1.2013 10:32:37)

Јас сум на работа и си правам список што да си купам....ептен ги сакам Бадник и Божиќ .
Се спремам за посна вечера за Бадник ...прв пат ќе ја спремам сама
Планирам лебче со паричка, посни сарми, зелник ( ке си го нарачам од Верона ), може гравче ако имам време...тиква, овошје, урми, смокви, кикиритки во лушпа, ореви, бонбончиња
Кај нас е адет секој да си скрши орев на вечерата и каков ќе е оревот таква годината ќе ти била [sm=smiley1.gif]
Вие што спремате за Бадник ? Дајте некој предлог плус , може со нешто ќе ја надополнам вечерата

vezilka RR -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (5.1.2014 14:31:26)

Жени, ајде кажувајте се спремивте за празнициве? Лепче ќе месите, или ќе купите? И што спремате за Бадник и Божиќ. Никола и Филип на AnnaMolly се спремаат утре да одат на коледе, ќе биде интересно.

LoveableMe RR -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (5.1.2014 14:54:43)

Коледе-леде, паднало греде,
Утепало деде, деде се мачи,
Баба го квачи, за четири јајца,
Гускини, шаткини КОЛЕДЕ!

Денеска е Коледе, утре е Божиќ,
Ќе колеме теле, теле вика леле,
Не колете мене, ќе ви дадам зеље,
Ќе правиме пита, ќе јадеме сите ... КОЛЕДЕ!

[sm=zz_dance.gif][sm=zz_dance.gif][sm=zz_dance.gif]

посно гравче, сарма, лепче, костени ореви, посна бајадера туршија, свежа салата итн...

Felly RR -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (5.1.2014 15:28:13)

За бадник се знае се спрема се посно. Посна сарма, гравче, и кај нас не се прави лепче туку пита, свеки ја прави со ориз, а баба ми правеше со грав. Се става на трпезата смокви, урми, костени ореви, лешници, овошје... И адетот е дека треба од се да се касне. Ова со оревчето што го пишала РИнг погоре, не сум го знаела, ама интересен адет. [sm=smiley36.gif] И трпезата се остава ноќта, не се раскрева.

Палешка РР -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (5.1.2014 15:52:47)

Јас направив посна сарма и гравче, а утре ќе правам кора со ориз.
За Божиќ печиме пиле и имам замрзнато баклава со јаболка и ореви, па нема да правам ништо благо.

miana -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (5.1.2014 16:01:16)

Утре за бадник - лебче со паричка, посно гравче, посна сарма, пијан крап, варени костени, печена тиква и денес направив баклава со ореви и чоколадо. За божик се мислевме за мисирка, ама разманавме. Ке биде печено свинско месо ( коленици ) салата и други рпопратни мрсни работи.

Felly RR -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (5.1.2014 16:22:57)

За Божиќ кај нас се јаде пиле, т.е. нешто што лета. Не знам зошто е тој адет, ама и кога ќе станеш утрото, треба да излезеш на прзорец и да видиш некое пиле, за да ти тргне годината.[sm=smiley36.gif]

Defne90 RR -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (5.1.2014 16:39:41)

I kaj nas trpezata za Badnik e posna.Lepce se mesuva so paricka,potoa se stavaat posni jadenje riba,tikva,urmi,posen grav,nesto posno blago najcesto baklava,trpezata se pravi kolku sto moze pobogata za i godinata da ti bide trakva.I kaj nas go ima adetot so orevite kakov orev ke skrsis takva ke ti bide godinata.

Палешка РР -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (5.1.2014 18:03:46)

Ќе го заборавев најважното.
Мм најмногу го сака овој празник бидејќи само тогаш може лук да јаде, а никој да не му вика [sm=smiley36.gif].
Си толчи лук во лучница, толчи и ореви и му става врела вода, а потоа и превриено масло.
И си се изнајадува [sm=smiley36.gif]

Melanija RR -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (5.1.2014 18:47:37)

Не дека изедовме нешто премногу од нова година наваму ама веќе неможам[sm=zmeden.gif] што ми требаше ненес батаци и ориз требаше манџа [sm=smiley36.gif]
Јас за бадник и божиќ не правам многу зошто ми нема логика се да остане иако е од се по малку... така што утре лепче со паричка (домашно),пита со зелка,риба и компир салата и баклава ова се поделено на 2 оброка.
А задутре Свинско и ај пак компир и толку [sm=zmeden2.gif] и ова е многу за тројца
Ги сакам празнииве ама многу е јадење[sm=smiley36.gif]

Tanjat7880 -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (6.1.2014 6:47:34)

Dojde I Badnik a za nego treba bogata posna trpeza,spremiv tavce gravce so praz(prebranac),imam posna sarma,shtrudla so jabolka,pecena tikva,lebceto e obavezno,i nekoj orev I luk I jabolce na masata
Neka vo sekoja kukja ovoj praznik donese mir I srekja

vezilka RR -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (6.1.2014 11:19:30)

Коледе леде,
паднало греде..
Имавте ли коледари? Кај нас годинава вриеше, ептен многу дојдоа, и уште доаѓа по некое дете. Мажле го пратив по лебчето, а за на трпеза ќе праиме риба, макало, пита со праз, пита со јаболко. Ајде за многу години нека е празникот.

Felly RR -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (6.1.2014 15:29:21)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка РР

Ќе го заборавев најважното.
Мм најмногу го сака овој празник бидејќи само тогаш може лук да јаде, а никој да не му вика [sm=smiley36.gif].
Си толчи лук во лучница, толчи и ореви и му става врела вода, а потоа и превриено масло.
И си се изнајадува [sm=smiley36.gif]

И јас многу го сакам ова.....ммммммммм. највкусното нешто ми е од цела трпеза. А инкау и јас не јадам лук, 2-3 пати во годината, ама од ова се изнајадувам.

elenak -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (6.1.2014 15:47:30)

Кај нас воопшто не влегуваат коледари.[sm=smiley13.gif] Дали дека влезот ни е повнатре во дворот или повеќе одат по згради да пеат децата не знам, и веќе се помирив, не ги ни чекам.
А за на трпезата спремивме со мажле (мислам тој месеше де, јас врска немам) пита со праз, лебче со паричка, посна сарма, баклава. Ќе ставам суво и свежо овошје, некое оревче, црвено винце и толку. И пак ќе има јадење за 3 дена.[sm=smiley1.gif]

Страница: <<   < Претходна страница  3 4 5 [6] 7   Следна страница >   >>