mila -> RE: За најголемите христијански празници-Бадник и Божиќ (8.1.2010 22:47:49)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Еца ИЗВОРНА ПОРАКА: mis. Читам и некако се прашувам нели бадник и бадниковата вечер е само за семејството потесното мајката таткото и дечињата и баба дедо нели ако живеат во заедница.Што бараат девери золви.........зарем тие немаат семејства туку ги прослевуваат со сестрите бретовите.Или оние што не се во заедница се собираат за таа вечер да бидат заедно.Секој треба дома да си крши лепчето со фамилијата а не да се иде по гости.Извинете но мене ми е многу чудно. толку многу се одалечивме сите, брат од брат, сестра од сестра. што сметам дека токму ваквите моменти се една прекрасна прилика сите да се сплотиме на едно место и да ги славиме празниците заедно. Затоа сметам дека ова се моменти кога треба да се соберат браќа, сестри, золви, снаи...не можам да ја опишам среќата во очите на мајка ми кога после Нова Година отидов во Кратово, а таму и другите две сестри со зетовците и децата, мал стан, гужва..но полни и среќни лица. Сите сме родители, сите имаме деца кои еден ден ќе основат свое семејство и сите ќе го дочекаме тој момент кога ќе умираме од желба барем некој нареден бадник да не останеме сами, туку сите заедно да се собереме и да го скршиме лепчето со паричка...можеби некој не се согласува со мене, но тоа е реалноста, барем јас така мислам. Preubavo kazano Eca, ne mozam da zamislam kolku se radosni roditelite koga decata ke resat taa posebna vecer da bidat so niv
|
|
|
|