ripce -> RE: Гихт (6.2.2010 10:49:17)
|
Месото предизвикува гихт Тие со крвни групи "А" и "АБ", кои јадат месо, треба поредовно да го контролираат нивото на мочната киселина во крвта Една од главните причини за појава на многу заболувања е неправилната исхрана. Тоа особено се однесува за појавата на подагра (гихт) или артритис урика. Подаграта е едно од специфичните воспалителни заболувања на зглобовите и се појавува особено кај луѓе што консумираат големи количества која било храна и храна од животинско потекло - месо од топлокрвни животни. Гихтот не се јавува во периоди кога населението страда од немање храна, туку во време кога има создаден повисок животен стандард. Затоа меѓу народот подаграта се нарекува "аристократска болест" и е поврзана со неправилната исхрана. Основна причина за подаграта е нарушениот промет (метаболизам - размена на материите) на пуринските материи во организмот, со таложење на солите на мочната киселина - урати. Поради тоа се создаваат воспалителни процеси во зглобовите и ткивата на кожата и во цревата. Постои генетска предодреденост за појавата на подаграта, но наследниот фактор учествува со 10 до 15 отсто. Ако се консумира премногу храна, особено од животинско потекло, при нејзиното разложување во организмот се создаваат многу хемиски соединенија - пурини. Храната од животинско потекло создава многу повеќе пурини во организмот во однос на храната од растително потекло. Пурините организмот ги преработува за да ги изгради јадрата на клетките. Ако во процесот на размената на материите во организмот се наоѓаат премногу пурини тие не можат да бидат целосно преработени. Вишокот пурини се претвораат во мочна киселина чии соли - урати, неправилно се таложат, најчесто во зглобовите, што доведува до искривување (деформација) на прстите. Поголемиот дел од создадената мочна киселина и нејзините соли - урати треба да се исфрлат преку урината, а мал дел и преку дебелото црево. Ако бубрезите не се во состојба да ги исфрлат од организмот овие деградациони компоненти тие предизвикуваат појава на подагра, дури и создавање на камен во бубрегот. Во производи што содржат голема концентрација на пурини спаѓа месото од топлокрвните животни, рибата и мешункастите зеленчуци. Неправилната исхрана предизвикува и непотребно зголемување на телесната тежина, а статистиките покажуваат дека поголемиот број на заболени од подагра имаат прекумерна тежина. И гладувањето, појавата на анорексија и булимија кај младите предизвикуваат разградување на повеќе клетки, со што се ослободуваат пурини од јадрото на клетките и се зголемува нивото на мочната киселина во крвта. Фактор на ризик е и преголемото консумирање алкохол. Иако алкохолот не содржи пурини тој го отежнува исфрлањето на мочната киселина од крвта преку бубрезите. Луѓето треба редовно да го контролираат нивото на мочната киселина во крвта и на-време да го сменат режимот на исхраната ако се констатира нејзино видно зголемување. Таа контрола е неопходна особено кај мажите што имаат прекумерна тежина. Кај жените со прекумерна тежина ова заболување се јавува поретко. Луѓето со крвни групи "О" и "Б" можат да јадат месо од топлокрвни животни, но не во големи количества. Тие со крвни групи "А" и "АБ", кои навикнале да консумираат месо, треба поредовно да го контролираат нивото на мочната киселина во крвта.
|
|
|
|