|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: [1]
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   Јаjце клетки
13.5.2009 14:23:53   
Anonimen
Ke ve molam da mi kazete?Sega doagjam od ginekolog napraviv eho i doktorot mi kaza deka nemam jajni kelii za oploduvanje mi prepisa klomifen,da dobijam ovulacija,kolku se sansite za zabremenuvanje?Mnogu se razocarav ?Imam 37 godini sp pret toa abortusi ve molam kazete mi ima li sansi????pozdrav golem i cekam odgovor??/

< Поракaта ја уредил Палешка -- 17.6.2009 12:38:29 >
  Непосредна врска до пораките: 1
   Јаце клетки
13.5.2009 16:03:16   
Еца
Најдов податоци за жени кои имале и полицистични јајници,и изваден јајовод,и неуспешни ванматерични бремености, и абортуси.....и останале бремени! Нема разочарување никако,кломифенот ја стимулира овулацијата и наместо една јајце клетка се создаваат по 2 или 3 па затоа можеби твојот гинеколог сакал да се обидете со кломифен. Полека смирено,додатните психолошки притисоци само може да ја влошат состојбата,затоа прво се ќе направиш што треба од испитувања,па потоа ќе му ја мислиме,поздрав и те чекам да ни пишеш со нови информацииuser posted image

< Поракaта ја уредил Elena -- 13.5.2009 16:37:40 >

Животот е убав за оние кои знаат да го живеат.

(Одговор на членот Anonimen)
Непосредна врска до пораките: 2
   RE: Јаjце клетки
19.11.2009 14:16:04   
big_mama817
Јајцеводите се дел од репродуктивниот систем на жената. Тие ја поврзуваат матката со јајниците. Врската на јајцеводите со јајниците не е директна, туку јајцеводите завршуваат во близина на јајниците. user posted image
Градба на женскиот репродуктивен систем
Улогата на јајцеводите е незаменлива. Во нив се одигрува средбата, односно оплодувањето на јајце клетката со сперматозоидот.
Откатко ќе биде ослободена јајце клетката од јајникот, јајцеводите треба да ја прифатат и да почнат да ја транспортираат до матката. Во исто време сперматозоидот треба да навлезе преку матката во јајцеводите, за да ја оплоди јајце клетката. Потоа улогата на јајцеводите е да ја пренесат оплодената јајце клетка до матката.
Транспортот на јајце клетката во јајцеводите, со своето треперење го овозможуваат нежните влакненца во нивната внатрешност.
НЕПРООДНИ ЈАЈЦЕВОДИДоколку јајцеводите се оштетени, односно непроодни, нема да може да дојде до средба на јајце клетката со сперматозоидот. Со самото тоа оплодувањето е невозможно.
Исто така, во случај на оштетени, но нецелосно непроодни јајцеводи, зголемена е шансата за вонматерична бременост. Доколку јајцеводите не ја пренесат оплодената јајце клетка, до матката, ембрионот ќе продолжи да се развива во јајцеводот, односно ќе дојде до ектопична или вонматерична бременост.
Причина за непроодност на јацеводите може да бидат прираслиците или лузни, кои настануваат најчесто заради некоја инфекција.
Понекогаш блокадата во јајцеводите е предизвикана од хидросалпингс. Тоа е проширување на јајцеводите, исполнето со течност и исто така е последица на инфекција.
ПРИЧИНИ КОИ ДОВЕДУВААТ ДО НЕПРООДНОСТ НА ЈАЦЕВОДИТЕПричината често пати не се знае, но некои фактори можат да го зголемат ризикот:
  • Воспалителна болест на малата карлица. Ова е најчестата причина. Најчесто е предизвикана од сексуално преносливи болести како Хламидија или Гонореја. Особено голема е опасноста, ако не биде навреме лечена.
  • Абортус.
  • Ендометриоза.
  • Претходна операција на стомакот и сл.

ДИЈАГНОЗА НА НЕПРООДНИ ЈАЈЦЕВОДИНепроодните јајцеводи најчесто немаат никакви симптоми. Нивната дијагноза се поставуа со:
ХСГ или хистеро-салпинго-графија. Тоа е рентгенско снимање на јацеводите. Со катетар се вбризгува контрастна течност низ грлото на матката. Конрастот ја исполнува матката и доколку се проодни јајцеводите се излева во малата карлица. Доколку јајцеводите се блокирани, течноста не може да пробие во нив.
Снимањето наместо со рентген, може да биде и со ултразвук. Тоа е ХССГ или ултра-соно-хистеро-салпинго-графија.
Позитивна страна на овој метод е што може да има терапевтско дејство, односно во случај на помало затнување (послаби прираслици во внатрешноста на јајцеводите) може да дојде до нивно отпушување. Често пати доаѓа до забременување во рок од неколку месеци после снимањето.
Негативна страна е што понекогаш може да се добијат лажни резултати. Најчесто се работи за лажно позитивни резултати. Ова се случува затоа што под притисок течноста може да пробие низ јајцеводите, но потоа тие пак остануваат затворени.
Дијагностичка лапароскопска операција. Се прави мал рез на стомакот на жената и преку вметнување на минијатурна камера во стомакот, на екран се гледа каква е состојбата на внатрешните органи. Оваа дијагносностичка метода е со 100% сигурност.
ШАНСИТЕ ЗА БРЕМЕНОСТ КАЈ НЕПРООДНОСТ НА ЈАЈЦЕВОДИТЕАко се работи за непроодност само на едниот од јајцеводите, не би требало да има проблем со забременувањето. Овулацијата се случува наизменично на двата јајника, па ако јајникот на страната на здравиот јајцевод функционира, ќе дојде до бременост при овулација од тој јајник. Можеби само ќе треба подолго време за зачнување.
Сепак ако се работи за хидросалпингс, често пати бременоста е оневозможена иако другиот јајцевод е здрав. Течноста која истекува од хидросалпингсот може да го оневозможува имплантирањето на ембрионот во матката. Во случај на хидросапингс, препорачливо е отсранување на јацеводот на кој се наоѓа.
Доколку се работа за блокираност на двата јајцеводи, бременоста по природен пат е невозможна.
ТРЕТМАН КАЈ НЕПРООДНИ ЈАЈЦЕВОДИДоколку јајцеводите се непроодни има 2 алтернативи:
Лапароскопска операција за отстранување на лузните и прираслиците. Операцијата може да биде успешна ако јајцеводите не се многу оштетени и нема многу прираслици. Во случај на многу прираслици се препорачува директно одење со ин витро.
Вонтелесно оплодување - ИВФ. Кај оваа метода јајце клетките се земаат од јајниците и се оплодуваат надвор од телото на жената. После неколку дена оплодената јајце клетка се враќа во матката. На тој начин се избегнувааат јајцеводите и нема никаква пречка за забременување.
Доколку се работи за хидросалпингс, прво се отсранува јајцеводот, па се прави ИВФ.

извор:твое бебе

Децата се најголемо богаство :)

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 3
27.1.2010 15:01:34   
BEBICA
До 30-тата година жените губат 90% од јајце клетките
Современите жени се амбициозни и пред да започнат да мислат на создавање на семејство прво се фокусираат на својата кариера. Стремежот да се обезбеди квалитетен и убав живот придонесува плановите за бебенце да се одложуваат и денес сè повеќе жени раѓаат кон крајот на своите 20-ти и почетокот на 30-тите години. Зборовите „има време“ се чести во разговорите на тема создавање на потомство. Но, дали тоа треба да е така? Не преземаат ли жените голем ризик со тоа што чекаат? Како работи биолошкиот часовник на жената во 30-тите години? Одговорот на тие прашања ни го дава едно ново истражување на Универзитетот во Единбург. Тоа е првото истражување кое дава точна проценка за бројот на јајце клетки кај жените, од раѓањето до менопаузата. Според резултатите, просечната жена се раѓа со околу 300 000 јајце клетки. Некои жени имаат преку 2 000 000, но некои само 35 000. Меѓутоа, бројот на јајце клетки значително опаѓа со текот на годините.

До 30-тата година во телото на жената остануваат само 12% од јајце клетките, а до 40-тата година тој процент се намалува до 3.

Истражувањето во кое учествувале 325 жени на различни возрасти покажа уште и дека пушењето и алкохолот имаат помало влијание врз плодноста кај жените до 25-тата годината. Но, во наредните години начинот на живот е пресуден за плодноста на жената.

Дајте и на жена десет добри совети, таа ќе го следи само еднинаесеттиот - својот.

(Одговор на членот big_mama817)
Непосредна врска до пораките: 4
28.1.2010 10:04:19   
arh_diz
Жените ќе го контролираат биолошкиот часовник
Секоја жена во иднина ќе може да има сопствен „јајце тајмер“ кој ќе ги брои часовите додека станат мајки.

Британските научници објавија план кој ќе биде поделен во две фази. Според објавениот редослед, лекарите најпрво ќе испитуваат колку јајце клетки има во јајцеводите на тинејџерките. Потоа со помош на компјутерска програма која е специјално изработена од страна на британските научници ќе се пресмет како се движи бројот на јајце клетките низ животот на жените. Лекарите со овие податоци ќе можат веднаш да ги одредат шансите за зачнување, како и точното време на женскиот биолошки часовник.

Научниците објавија дека секоја жена е родена со одреден сет количество на јајце клетки, кои во пубертот и во раните 20-ти години го достигнуваат најголемиот број. Со оваа програма ќе се овозможи тинејџерките да ги замрзнат своите јајце клетки и да ги оплодат подоцна. Со тоа тие самите ќе си го контролираат биолошкиот часовник.

- Нашиот модел покажа дека 95 отсто од жените, на возраст од 30 години имаат само 12 проценти од нивните јајце клетки, а кај 40 годишните жени се останати само 3 проценти од вкупниот број на јајце клетки, изјави компјутерскиот експерт Том Кисли од Универзитетот St. Andrews.

Биди тоа што си

(Одговор на членот BEBICA)
Непосредна врска до пораките: 5
   RE: Јаце клетки
28.1.2010 17:03:00   
elence
Zdravo, nova sum na forumov. Vcera bev na ginekolog.Doktorot dolgo vreme me gledase na eho i pravese cudni faci. Mi rece deka vo edniot jajnik imam samo 1-2 folikuli, no da ne se sekiram zatoa sto drugiot jajnik ima dovolen broj na folikuli. Mi rece deka ne bi trebalo toa da bide nekoj golem problem za zabremenuvanje. Inaku imam 26 godini i mesecov za prv so soprugot imavme nezastiteni odnosi vo periodot na plodni denovi.
Ve molam ako moze da mi kazete dali nekoj imal slicno iskustvo i kakv bil ishodot?
Dali treba da me faka panika, ili ne e nisto seriozno?user posted image
Odnapred vi blagodaram!

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 6
29.1.2010 8:54:12   
vezilka RR
Zдраво elence. Добредојде на форумов и  се надевам дека убаво ќе се дружиме. Ова што ти го кажал докторот  е точно. Немаш место за грижи и паника. Обично се прават неколку испитувања за да бидеш сигурна дека немаш проблеми со репродуктиноста..како на пример хормонска слика, проверка дали имаш нормална овулација и проодни канали и дали сопругот има добар спермограм. Но вие еве само еднаш сте пробале а и млади сте има време user posted image user posted image Сигурно за некој месец ќе ни кажеш дека си бремена.. user posted image user posted image

(Одговор на членот elence)
Непосредна врска до пораките: 7
29.1.2010 11:33:27   
elence
Vezilka, ti blagodaram.
Jas na ginekolog otidov na redoven pregled (za pap test i eho) i so namera da si gi zakazam site potrebni ispituvanja, pred da pocneme da pravime bebe. I togas mi go kaza toa doktorot, ma malku me fati panika. A mi rece da pocnam da pijam folna kiselina (ne znam sto e toa). A i vo vrka so samata bremenost sto ke treba da dojde, isto taka apsolutno sum neupatena. AMA ZATOA STE VIE TUKA!!! user posted image
Sega vo sreda imam zakazano da mi zemat brisevi za mikrobiologija, pa ako bide se vo red, pocnuvame... user posted image   Ke se obidam da bidam opustena, pa za kratko vreme da spodelam  ubavi vesti so vas.
Pozdrav!

(Одговор на членот vezilka RR)
Непосредна врска до пораките: 8
29.1.2010 11:39:00   
caci20
Pij i maticna mlec i ti i soprugot. Dobro e za zdravje a i vikaat za zabremenuvanje

Непосредна врска до пораките: 9
29.1.2010 11:46:32   
vezilka RR
Ти elence, за ништо да не се секираш, само опушти си се и се ќе си дојде..Овде на форумиве има мноооогу теми и за забременување и за бременост така да ќе ги добиеш сите потребни информации навремено :)

А што се однесува до фолната киселина таа е витамин од Б групата. Се препорачува доколку жената планира да остане бремена, да почне да зема по 0.4 милиграми на фолна киселина 1-3 месеци пред забременувањето. Доколку не го направила тоа, многу важно е да почне да ја зема веднаш штом ќе дознае дека е бремена. Фолната киселина игра огромна улога во формирањето на неуралната туба и други делови од нервниот систем кај бебето. Неуралната туба се затвора 28 дена по зачнувањето, затоа е многу важно мајката да почне со земање на овој витамин што поскоро.
Фолната киселина не помага во самото зачнување, но игра голема улога во многу процеси во организмот и нејзиниот недостаток може да доведе до големи дефекти во развојот на бебето.

Непосредна врска до пораките: 10
29.1.2010 11:49:09   
Bogdancanka
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image Ајде Еленче навиваме за тебе што побрзо да не израдуваш со позитивни резултатиuser posted image user posted image user posted image user posted image

Човек не мора секогаш да биде херој ама може секогаш да е човек........

Непосредна врска до пораките: 11
29.1.2010 11:51:03   
nadica
еленце мила па само по 1 месец незаштитени односи не е страшно што не си трудна
дружи се со нас и крајот на годинава да го дочекаме со user posted image

Завидливите луѓе се хранат со твојата несреќа...
Биди Среќен!...
Нека умрат од глад!!!

(Одговор на членот caci20)
Непосредна врска до пораките: 12
29.1.2010 11:56:34   
elence
Blagodaram za sovetot, no veke pieme.  redovno pijam maticen mlec zatoa sto sum so slab imunitet i pocesto sum slabokrvna. Pijam i maslo od crn drob od ajkula, jadam mnogu svezo ovosje i zelencuk, riba,  pijam svezo cedeni sokovi, grickam pretpladne nepeceni bademi, semki od tikva, od soncogled i len, i nautro na gladno zemam edna lazica malteks izmesan so seme od kopriva (mnogu e dobro za krvta)
Vi preporacuvam na site od vreme-na vreme da go praktikuvate pogore opisanoto, zatoa sto toa mene me spasi.

(pred 5 meseci i onaka mi bese slab imunitetot i me kasna strslen. imav strasen napad, sekundi bea vo prasanje da ne se zagusam. sedum dena primav inekcii sinopen i urbazon i piev apcinja avil. padnav celata, celoto telo mi otkaza. samo so zdrava hrana i tie dodatoci koi vi gi nabrojav se oporaviv nekako i sega sum super)

(Одговор на членот caci20)
Непосредна врска до пораките: 13
29.1.2010 12:00:12   
elence
Vi blagodaram na site, golema poddrska ste. A i znam deka vo idnina sto i da ne mi e jasno, tuka ke go najdam odgovorot.
Golem pozdrav!

(Одговор на членот vezilka RR)
Непосредна врска до пораките: 14
Страница:   [1]
Страница: [1]
Оди на:

Анкета

Дали вашите момчиња си ги допираат пенисите?
пеперутка16

Моето три и полгодишно дете постојано си го допира пенисот и не престанува. Пробав разни начини да го спречам, но не функционира. Не боли, не чеша, добро е. Хигиената е на ниво. Би сакала некој да ми пише како ја решил. Ви благодарам.