Кожни промени (Целосна верзија)

Форум >> [Дете] >> Деца

Порака

Felly RR -> Кожни промени (22.7.2013 14:45:34)

Вчера забележав дека на М, на рачињата кожата на прстињата и се лупи. Само на врвот на прстите, од внатрешната страна, значи не од страната на ноктот - туку од другата страна. Вака местото не и е воспалено - нешто да е црвено или отечено - само и се лупи. И нејзе не и смета - не ја чеша или нешто слично.
Не знам од што може да биде - си мислам дали дека сега (пред една недела) се вративме од одмор, па нешто од тоа - од солта, од сонцето... Стварно не знам - не сме имале до сега вакво исуство. АКо некој знае што може да биде, пишете.[sm=zmeden.gif]

Еки82 -> RE: Кожни промени (22.7.2013 14:51:04)

Мене како мала ми се лупеа прстите на рацете околу ноктите од недостаток на витамини.
Доколку не е околу ноктите, можно да е егзема, да и се пренела габична инфекција од некаде, на плажа многу лесно се фаќа и тоа на кожен лекар обично препорачуваат антибиотска крема неколку дена максимум 1 недела.

Видете некој ден нека помине, ако продолжат да се лупат и се појавува благо црвенило може да е егзема.

Mihaela 2010 -> RE: Кожни промени (22.7.2013 15:02:36)

Felly pred izvesno vreme i nie go imavme istiot problem,na nekolku prstinja i se lupese kozickata,prvo na ednoto prste mi se zalese,pa si pomisliv deka koga sum i gi secela noktite nesakajki sum ja potfatila ama posle pocna i na dve drugi prstinja..i ja prvo sto pomisliv bese nedostatok na nekoj vitamin,arno ama komsika koja raboti na detska klinika dojde na gosti i mi kaza deka i na kerka i i se pojavilo toa,i deka navodno se rasprasuvala kao bilo nekoja viroza[sm=smiley24.gif]
I taka samo od sebe i iscezna

AnnaMolly RR -> RE: Кожни промени (22.7.2013 15:41:12)

Фели исто и на Филип! Кога видов колку му се излупени прстите на нозете, од памет се извадив. Го мачкам со кантарион и еве трет ден откако го мачкам бајаги подобро му е.

miana -> RE: Кожни промени (22.7.2013 16:07:07)

леле мамички како порачана темава..Баш сега пишав во темата брза помош- за ноктите,а покрај тоа што пагаат нокти на два прста и кожата и се лупи околу прстите на рацете и нозете ..Била некоја од вас на кожен лекар за ова? Уф аман веке дева,нека се живи и здрави и нека растат побрзо веке

Mihaela 2010 -> RE: Кожни промени (22.7.2013 16:11:20)

miana neznam sto da ti kazam,ete i na M i se pojavuvase taka kaj noktinjata ama i isceznaa sami od sebe,jas i ne obrnav mnogu vnimanie ama i komsikava rece deka ne e strasno sepak se konsultirala so doktorka,ete demek nekoja viroza bilo
ama ispitaj si da si bides mirna,pojdi na kozen pa ke vidis sto ke ti kazat
samo bez panika,ne e nisto strasno

rina13 -> RE: Кожни промени (22.7.2013 20:25:58)

Некогаш знае тоа лупење да настане како резултат на внесување на конзерванси и емулгатори.Особено се јавува во текот на летото поради зголемено конзумирање на тетрапак сокови кои изобилуваат со нив.

Yummy Mammy -> RE: Кожни промени (23.7.2013 9:13:45)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR

Вчера забележав дека на М, на рачињата кожата на прстињата и се лупи. Само на врвот на прстите, од внатрешната страна, значи не од страната на ноктот - туку од другата страна. Вака местото не и е воспалено - нешто да е црвено или отечено - само и се лупи. И нејзе не и смета - не ја чеша или нешто слично.
Не знам од што може да биде - си мислам дали дека сега (пред една недела) се вративме од одмор, па нешто од тоа - од солта, од сонцето... Стварно не знам - не сме имале до сега вакво исуство. АКо некој знае што може да биде, пишете.[sm=zmeden.gif]

I nie zimata go imavme ovoj problem, i pola nasi drugarcinja. Sami go izlecivme so Eucerin so urea 10%.
Na dr ne otidovme, taka da ne znam da vi kazam sto go predizvikuva. A od razgovor so majki site razlicno vikaat - nedostatok od vitamini, ama zarazno bilo, se prenesuvalo so dopir. ?!?!?! Ne moze nedostatokot na vitamini da bide zarazen! [sm=smiley36.gif]
Nie familijarno imame problemi so razlicni egzemi, suva koza, pukanje, i ovoj problem bas na toa me asocirase. So urea go resivme mnogu brzo, sekoja vecer pred spienje mackanje vo debel sloj, i preku den po potreba, koga se moze.

Felly RR -> RE: Кожни промени (23.7.2013 10:29:19)

Ви благодарам на советите мамички! Ќе пробаме или со еуцеринот или со кантарионово масло, па ќе пишам резултати. А може рина13 што викаш и од тоа да е. Таа обично не пие многу тетрапак сокови, ама на одмор редовно по едно или две сокчиња пиеше (200/250 мл) [sm=zmeden.gif]

Yummy Mammy -> RE: Кожни промени (23.7.2013 11:29:07)

Kerka mi uopste ne pie kupecki sokovi, ni tetrapak, ni vo sise. A pak ni se pojavi ova. Taka da, ne bi go povrzuvala jas so toa.

deluxe -> RE: Кожни промени (5.8.2013 15:11:31)

Feli go procitav tvojot post (malku so zakasnuvanje) i kaj kerka mi se javuva ovoj problem najcesto koga podolgo vreme se slapka so voda,Ili koga igra so pesok.takva. I e kozickata posuva I vednas reagira se lupi.Jas ja premackuvam na mestoto so Pantrxol kremot I mnogu ni pomaga,vednas zarasnuva ostetenata koza.

Felly RR -> RE: Кожни промени (5.8.2013 17:30:41)

Не сум пишала и јас, ама за брзо ни помина, ја намачкав два пати со кантарионово малсо, и почна да и поминува.

miana -> RE: Кожни промени (2.12.2013 21:15:43)

Девојки ајде ве молам за искуство и совет..
керками поголемката прележува сипаници..Надвор од ова,денес таа забележа дека има некакво поткожно топче позади увото,малку подоле према вратот. Топчево се чувствува на допир и многу не исплаши. сега и да сакам да ја однесам на кожен лекар, неможам бидејки веке 10 ти ден како е со исфрлени сипаници и не е бањата ( во косата е страшна од пудрата )
Ајде ве молам ако сте имале искуство со нешто вакво пишете ми ...
Има ли место за паника...? Преплашена сум [sm=smiley19.gif Ке се јавам уште утре кај др.Анчевски па таман додека ми закажат веројатно ке можам и да ја избањам па и да ја однесам.
Ве молам за совет!!!

Страница: [1]