|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: [1] 2 3   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   Божиќна трпеза
27.12.2009 9:31:05   
ripce
Се вели, пред Божик зад Божик, кај и да си дома да си. Зошто тогаш семејството е заедно, на купче околу трпезата. На посна вечера и во исчекување на адетот на кршење на бадниковото лепче. Лепчето со паричка е задолжително, а тука се и гравчето, сармата, рибата... Домовите се украсуваат со дабови гранчиња. За оној кај кој ќе се падне паричката се верува дека во текот на целата претстојна година ќе има среќа и бериќет.

Што подготвувате за Бадниковата трпеза, а што за Божиќната?
Дали се придржувате кон обичаите, традициите?
Веројатно обичаите, традициите во поголема или помала мера се разликуваат од едно до друго место во нашата земја, поготово во однос со оние во странските земји? Па, какви се обичаите, традициите во вашето место?
Непосредна врска до пораките: 1
   RE: Божиќна трпеза
27.12.2009 14:37:01   
penelopa
Божиќ, заедно со Велигден ми е најубав празник....многу ме потесеќа кога бевме малечки сите заедно собрани на куп кај баба ми и дедо ми...многу ја сакам нашата традиција и гледам колку можам да ја практикувам. За Бадник подготвувам посни јадење- задолжително сарма, гравче , риба и лебче со паричка...годинава ке гледам и дабови гранчиња да земам од цркава.
Некако тука за Божиќ( Православен) нема таква еуфорија ко во Мк, тоа некако ми недостасуваuser posted image ..тоа палење оган за Бадник, малите коледарчиња кои пеат песни...

"When planning for a year, plant corn. When planning for a decade, plant trees. When planning for life, train and educate people."- Kuan Tzu

(Одговор на членот ripce)
Непосредна врска до пораките: 2
27.12.2009 14:40:10   
Bogdancanka
Еве јас Божиќ подготвувам се посно посна сарма,баница со зелка,графче посно,риба и се разбира баклава али баклавата не ја правам посна па затоа од неа јадеме другиот ден на маса ставам овошје сето тоа што сум го спремила потоа ставам суви сливи,суви смокви,урми, нескршени ореви,лук,кромид и засега тоа ми текнува може нешто да сум пропустила.И обавезно свекичка си палиме и уште нешто што ми останало од моите што кај мм не се практикува пред да седнеме со погачата накај врата го каниме дедо Божиќ на вечера се прекрстуваме и седнуваме и ја кршиме погачата така што прво кршиме на господ.
Потоа кога ќе пробаме од се што има на маса завршиваме со вечерата кај нас доага девер ми со јатрвата и дечињата да си честитаме и потоа одиме кај свекорот и свекрвата истата вечер и на нив им честитаме.

Другиот ден одиме кај моите да им честитаме и обавезно што пак од нив ми останало кога им честитам јас им бакнувам рака можеби за некои тоа е застарено али јас си ги обожавам вавите празници и си ги славам како ме научиле од дома моите.

Човек не мора секогаш да биде херој ама може секогаш да е човек........

Непосредна врска до пораките: 3
27.12.2009 14:43:50   
Bogdancanka
А за дабовите гранчиња тука с е дедо му на мм секоја година на врата ни закачува на сите нас исто и на нив наредниот ден кога им честитам бадник им бакнувам рака и знам дека таа чест кон нив многу ги исполнува и баш ми е мерак затоа што они заслужуваат и повеке од тоа и иако се стари дедо за што и да ми затреба тука е да ми помогне.

Човек не мора секогаш да биде херој ама може секогаш да е човек........

(Одговор на членот Bogdancanka)
Непосредна врска до пораките: 4
27.12.2009 14:58:36   
Еца
Секој Божиќ некако се растажувам. Ме потсетува на детството и значењето кое го даваат моите родители на Бадниковата вечера и Божиќ. Некако откако се омажив не ја чувствувам толку многу магијата и значењето на овој ден бидејќи домашните не придаваат толку значење, туку го одбележуваат ради реда, нели останбало од време. А јас не сакам така, јас сакам да му дадам душа на овој голем и значаен празник за мене, но се надевам во блиска иднина и оваа желба ќе ми се исполни.Затоа ќе ви кажам како ми останало во сеќавање подготвката на Бадниковата вечра ос моите. Татко оди по бадниково дрвце, а мајка ми меси посен зелник, посна сарма, гравче, лепче со паричка, но и погача на која одгоре правевме фигури, и она на што се сеќаваме дека секогаш на таа погача правеше змија од тестото, дечиња, мечиња, цветови...и кога ја јадевме на сите даваше од змијата и велевме "сега сум те видела, па догодина на исто место во ова време."  Вака правела нејзината прабаба, па мојата баба, па ете мајка ми. Не знам дали има било каква врска, но јас до лани летото немав видено змија во живо. (Откако се омажив тука не го прават ова и ланското лето видов змија)Може нема никава врска, но мене тоа ми останало во потсвеста и сметам дека навистина бевме заштитени од змии. Затоа оваа година решив дека јас ќе направам таква погача, па кој не сака не мора да јаде од неа. Инаку од се што ќе се стави на маса (урми, смокви, ореви, костени, овошје, печена тиква, и останатото јадење) мора да се проба, макар и по едно залче. Убав празник, убава традиција и сметам дека е многу важно да се држи семејството на едно место вака за празниците, бидејќи во овој ненормален свет, многу малку убавини ни останаа.

< Поракaта ја уредил Еца -- 27.12.2009 15:15:13 >

Животот е убав за оние кои знаат да го живеат.

(Одговор на членот Bogdancanka)
Непосредна врска до пораките: 5
27.12.2009 15:10:30   
arh_diz
Еца постот како да сум го пишувала јас немам зборови навистина.

Биди тоа што си

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 6
27.12.2009 22:50:45   
mis.
Истото го правевме и ние дома кај моите и сега кога имам сопствена фамилија традицијата со сопругот ја продолживме.Месам лепче,зелник со праз,печам риба,посна сарма,гравче посно,тиква,урми бадеми,ореви,лук,суво овошје.Палиме свеќа украсена со бадниково гранче.секој мора од се да проба.Лепчето го правам како топчина во зависност од колку делови треба да се подели.излегуваме на надворешна врата да го поканиме дедо божиќ да вечера со нас а секој од нас носи храна од божиќната трпеза.Најстариот член од фамилијата го крши лепчето.Кај тој што ќе се падне паричката треба со заби да ја извади и ако останало леб на паричката значи ќе имаме мрсна година ако паричката е чиста значи посна година.Јас уживам во сите овие адети и ми го прави бадник посебно возвишен.

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 7
27.12.2009 23:04:24   
mami
user posted image user posted image user posted image user posted image е кај нас, откако се омажив ми е тапа и за Божиќ и за Велигден..мака ми е дека неможам да си спремам јас ништо, значи свекрва ми спрема се- и мене ми е ужасно тој ден, ми фали семејството, зошто седнувам на маса со некој кој не ме поднесува и треба да бидам насмеана...
А кај моите можеби не било секогаш совршено- ама се правело се посно- зелник, гравче, сарма, костени, бадеми, лешници, некоја салата и нормално лепчето со паричка- се правеле смешки- додека имавме папагалче делевме лепче и за негоuser posted image - во секој случај, се знаело дека тој ден сме дома, нема излегување и откако ке завршиме со вечерата се слушавме по тел со тетките да видиме таму каде се паднало лепчето и после фамилијарно, по којзнае кој пат ги гледавме филмовите за Исус кои ги даваат на телевизија...

(Одговор на членот mis.)
Непосредна врска до пораките: 8
28.12.2009 0:56:33   
Еца
и јас кога чував мачка, татко ми делеше и за неа лебче, вели во куќа ни е, адет си еuser posted image

"во секој случај, се знаело дека тој ден сме дома, нема излегување и откако ке завршиме со вечерата се слушавме по тел со тетките да видиме таму каде се паднало лепчето и после фамилијарно, по којзнае кој пат ги гледавме филмовите за Исус кои ги даваат на телевизија... "
Така беше мами. Ама длабоко во мене знам дека многу брзо ќе ја вратам магијата на овие величествени и големи празници, верувам ...

Животот е убав за оние кои знаат да го живеат.

(Одговор на членот mami)
Непосредна врска до пораките: 9
28.12.2009 1:38:30   
nutelizza
колку убава темаuser posted image user posted image user posted image лани на Божиќ ми се роди синчето ова година за Божиќна трпеза ке славиме 1 роденденuser posted image

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 10
28.12.2009 8:52:04   
mami
ИЗВОРНА ПОРАКА: Еца

и јас кога чував мачка, татко ми делеше и за неа лебче, вели во куќа ни е, адет си еuser posted image

"во секој случај, се знаело дека тој ден сме дома, нема излегување и откако ке завршиме со вечерата се слушавме по тел со тетките да видиме таму каде се паднало лепчето и после фамилијарно, по којзнае кој пат ги гледавме филмовите за Исус кои ги даваат на телевизија... "
Така беше мами. Ама длабоко во мене знам дека многу брзо ќе ја вратам магијата на овие величествени и големи празници, верувам ...

Ецо ке биде мила..ке си направиме наша традиција, ке си дојде нашето..се надевам здравје следната година конечно ке си ја почнеме нашата традиција

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 11
28.12.2009 10:22:57   
ripce
Совршена божиќна трпеза Одберете свечен комплет на чинии, чаши и прибор за јадење, прекривка за маса и салфетки со божиќен дезен, но не заборавајте и на останатите декоративни елементи како: икебана, свеќници, прстени за салфетки, картички со имињата на гостите.

Првин, одредете го буџетот и одлучете се за „темата" на декорирањето. Што се однесува до изборот на бои – фаворити за оваа сезона се традиционалната зелено-црвена комбинација и романтичната бела декорација со сребрени или златни додатоци...

За традиционалната божиќна трпеза комбинирајте зелени и црвени прекривки за маса и салфетки. Оваа комбинација можете да ја разиграте со детали во кариран зелено-црвен дезен. На пример, со такви панделки врзете ги салфетките или пак приборот за јадење.
user posted image

За романтичната бела декорација масата прекријте ја со проѕирна сребрена или златна прекривка, а врз неа ставете помала бела. Масата одлично би изгледала и со расфрлани сребрени или златни конфети во облик на ѕвездичи. Доколку имате поголеми стаклени садови наполнете ги со сребрени или златни лампиони. Салфетките, приборот и чиниите врзете ги со сребрена или златна декоративна лента.

Икебани
Како декоративен аранжман за трпезата оваа година можете да го користите сето она што Ви се допаѓа – класични икебани од зимзелени гранчиња, некласични икебани со цвеќе, овошје, лампиони, свеќи или сијалички, суви голи гранчиња, па дури и бонсаи дрвца.
user posted image
Затоа, одберете го материјалот за кој сметате дека ќе прилега на темата т.е. стилот на божиќниот декор и искористете ја фантазијата во правењето на најоригиналната божиќна икебана.
user posted image

Тегли за колачиња

Сигурно на полиците имате наредено списанија и книги со рецепти. Сега е вистинското време да ги отворите бидејќи разновидните колачиња се задолжителни на секоја божиќна трпеза. За нив, искористете ги обичните стари тегли и направете декоративни тегли за колачиња.
user posted image user posted image
Можете да ги нашарате со акрилни бои, да им залепите мониста или парченца ткаенина исечени во најразлични форми (на пр. на елка) или пак едноставно можете да ги врзете со панделка во боја која ќе одговара со останатиот декор на трпезата.

Салфетки како декорација
На трпезата одлично ќе изгледат и убави салфетки – свиени со прстен или врзани со панделки. Еве неколку примери како можете да го направите тоа.

Пример 1.
Пример 2.
Пример 3.
И на крајот уште да Ве потсетиме на важноста на музиката во креирањето на целокупната атмосфера. Изберете убава божиќна музика и уживајте во совршената божиќна вечер.

< Поракaта ја уредил ripce -- 28.12.2009 10:23:40 >

(Одговор на членот mami)
Непосредна врска до пораките: 12
1.1.2010 18:00:09   
Mucka
jos neznam sto ce moji napravit ,al od mene baklava ce biti!!!!....tamo za koji dan cu znat...:)

Непосредна врска до пораките: 13
1.1.2010 19:17:33   
melody
Jas ovaa godina za Bozik ke ostanam vo Antalija(kerka mi nema pasos)i mnogu mi e tesko poradi toauser posted image .Lani bremena 2 meseci propatuvav so avtobus Istanbul-Solun i posle so voz Solun-Skopje samo za da bidam doma za Bozik(a znaete koi snegovi bea togas).Inaku nekoj obicaj da terame ne samo si vecerame so moite ,razgovarame znaci opustena atmosfera.

(Одговор на членот Mucka)
Непосредна врска до пораките: 14
5.1.2010 11:43:10   
mis.
ајде домаќинки што ќе спремате за вашата бадникова трпеза?Спремате посно или не внимавате на тоа?јас баклавата синоќа ја направив со гриз и ореви а денес ќе ја правам и онаа со вишни мм ја обожава.Вечер ќе замотам посна сарма а утре ќе сукам зелник со праз,ќе месам лепче со паричка,ќе печар риби и тиква а ако можам и грав ќе ставам.

(Одговор на членот melody)
Непосредна врска до пораките: 15
5.1.2010 11:47:56   
mother 29
more domakinka!!nikogas ne sumnjav vo tebe!!!!!!!!user posted image

(Одговор на членот mis.)
Непосредна врска до пораките: 16
5.1.2010 11:52:40   
mami
јас не спремам ништо..тоа и е препуштено на свекрвами, а јас секој бадник последниве три години се нервирам заради тоа...со Господ напред догодина ќе си спремам сама...Мис, како ја правиш баклавата со вишни?вкусно ми звучи

(Одговор на членот mother 29)
Непосредна врска до пораките: 17
5.1.2010 11:56:23   
mother 29
јас не спремам ништо и воопшто не се нервирамuser posted image

(Одговор на членот mami)
Непосредна врска до пораките: 18
5.1.2010 11:56:37   
mis.
мами ќе ја запишам во темата да готвиме заедно,навистина е вкусна.

(Одговор на членот mami)
Непосредна врска до пораките: 19
5.1.2010 11:57:00   
ripce
Мис, како ја правиш баклавата со вишни?вкусно ми звучи

и мене ме интересира? user posted image

Непосредна врска до пораките: 20
5.1.2010 11:58:50   
profesorica
ИЗВОРНА ПОРАКА: mother 29

јас не спремам ништо и воопшто не се нервирамuser posted image

ни јасuser posted image user posted image user posted image баш ми е лесноuser posted image user posted image user posted image

Има само едно најубаво дете на цел свет, и секоја мајка го има :))

Непосредна врска до пораките: 21
5.1.2010 12:06:11   
ananikol
Sarmicka i lebce so paricka obavezno,a za drugo ke kupam nemozam da pravam.Pokraj trpezata vazna e atmosverata a mene bas ke mi bidi ubavo,ovaa godina ke go slavime Bozik so moite i so semejstvoto na zolvata

Непосредна врска до пораките: 22
5.1.2010 12:08:38   
nadica
се домаќинки бреееееее user posted image user posted image user posted image

јас и помагам на свекрва ми т.е. јас сум главен калфа user posted image таа диктира а јас извршувам и на крајот таа е уморна и сите ја жалаат а јас млада сум била така било ред user posted image user posted image user posted image

инаку спремаме се грав, сарма, зелник(тоа го прави свеки јас незнам да сукам), лепче, риба, и пелте(се прави со нишесте и вода и одозгора со сецкани ореви и бадеми) ммммммммммммм вкусно

Завидливите луѓе се хранат со твојата несреќа...
Биди Среќен!...
Нека умрат од глад!!!

(Одговор на членот profesorica)
Непосредна врска до пораките: 23
5.1.2010 12:17:16   
profesorica
БРЕ БРЕ ми се пријаде се сакам user posted image user posted image user posted image

Има само едно најубаво дете на цел свет, и секоја мајка го има :))

(Одговор на членот nadica)
Непосредна врска до пораките: 24
5.1.2010 12:19:55   
zami
za badnik jas si spremam, lepce so paricka, gravce, pita so praz, riba i dr.

a za bozik obicno sme na rucek ili kaj svekrva mi ili kaj majka mi

Allways look on the bright side of life!

(Одговор на членот profesorica)
Непосредна врска до пораките: 25
Страница:   [1] 2 3   Следна страница >   >>
Страница: [1] 2 3   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Миење на долниот дел.
пеперутка16

Дали твојот сопруг ја менува облеката на детето, мислам миење на долниот дел и менување на пелената?