|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  3 4 5 [6] 7   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: За најголемите христијански празници-Бадн...
5.1.2012 13:15:55   
Melanija RR
Спремна user posted image со пазарење ,а веќе и готвам.Спремни ми се пакетчињата за коледарчињата,а сега ја спремам киселата зелка за пита.Ќе биде ќе биде user posted image

3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи,
3 IUI =/, без терапијаuser posted image август 2013г.
user posted image Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни

(Одговор на членот anedespo)
Непосредна врска до пораките: 126
5.1.2012 13:31:27   
lilicka
Ги обожавам нашите празници а Бадник и Божик ми се посебни.....ние лебчето со паричка го кршиме на Божик....ова е останато од баба ми по српска линијаuser posted image

(Одговор на членот JovanaJ)
Непосредна врска до пораките: 127
5.1.2012 14:38:49   
AnnaMolly RR
Јас го научив Филип да пее Коледе леде, пандало геде user posted image

Утре одиме на коледе кај моите, тука нема православни, само 2 куќи.
Инаку, за утре ќе имаме полнета пастрмка и гравче, сарма ме мрзи да виткам. А за Божиќ првиот ден кај моите ќе одиме на ручек, а вториот кај дедо ми и баба ми.

А јас да се пофалам колку убава баклава со вишни направив сабајле, еве сега ја пробав - прсти да излижеш user posted image user posted image user posted image Кој е за, повелете!

Live and let live

(Одговор на членот lilicka)
Непосредна врска до пораките: 128
5.1.2012 20:23:17   
bombica
Nie odime kaj sveki za badnik taka da jas ne spremam nisto.Za bozik obicno sme kaj majka mi no godinava moze da ne odime posto vnucite od brat mi se nesto podnastinati
http://vimeo.com/34556252
Ova e stara koledarska vizantiska pesna.Da se potrudime da ja naucime prvo nie a potoa i nasite decinja

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 129
6.1.2012 0:05:14   
nadica
и годинава месив колачиња за дечиња, ќе им дадам спремно по некое оревче, мандарини, колачиња, бонбони, некоа паричка и тоа за коледе
за бадник утре ќе спремаме со свеки заедно гравче, зелник, лепче, пелте, суво овошје, посна сарма, ...
а божиќ стандард првиот ден кај мајка ми на ручек

Завидливите луѓе се хранат со твојата несреќа...
Биди Среќен!...
Нека умрат од глад!!!

(Одговор на членот bombica)
Непосредна врска до пораките: 130
6.1.2012 12:26:25   
penelopa
За Бадник сме си дома- годинава спремам гравче, посна сарма, суво овошје и нешто за грицкање и се разбира лебче со паричка. На коледе тука не се оди user posted image е малечко за пее иако јас и мм му пеевме user posted image . Утрешникот ден ќе го поминеме со најблиските може да одиме на прошетка на море бидејќи е убаво сончево а потоа на ручек. Честит Бадник на сите поминете го со саканитеuser posted image user posted image user posted image

"When planning for a year, plant corn. When planning for a decade, plant trees. When planning for life, train and educate people."- Kuan Tzu

(Одговор на членот nadica)
Непосредна врска до пораките: 131
6.1.2012 13:01:49   
arh_diz
Na Badnik se sekavam od detstvoto , mnogu go sakam ovoj praznik.Otkako se omaziv praznikot ne e toa toa, mm e na rabota do 23 , lepce so paricka krsime na Bozik bidejki mm e Srbin
Spremiv gravce, riba, zelnik so zelka, gricki lesnici orevi i ovosje
M e seuste mal nezna da pee , zatoa jas mu pejam koledarski pesnicki a toj vnimatelno gi slusa

Биди тоа што си

(Одговор на членот penelopa)
Непосредна врска до пораките: 132
6.1.2012 13:10:52   
Pepelaska *
исто и јас како тебе арх диз , мм секогаш е на работа на овој ден, плус се што треба си спрема свекрва ми јас само си седам и не можам да се мешам, Мартин требаше да оди на Коледе сабајле со дедо му ама тука врне многу снег и дожд и дува и не отидоа, после ќе ојме до кај моите и тоа ќе е. Научи да вика коеде user posted image

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 133
6.1.2012 14:57:07   
Melanija RR
И јас да се пријавам во клубот ,,без мм,, на бадникuser posted image .Требаше да е на работа до 17часот,ама вчера им рекле до 20часот па се надевам нешто порано ќе биде.Е тоа е како никој да си нема фамилија и блиски.
Ај да не кукам ќе си дојде за вечера барем user posted image

user posted image Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 134
5.1.2013 9:54:54   
Luci
Се спремате ли за постоечките празници РР-ки? Утре коледарчиња ќе има па денес ќе одам да испазарам јаболки, мандарини, ореви, костени, бонбончиња и да раситнам парички за дечињата

Рани куче да те лае!!!

(Одговор на членот Melanija RR)
Непосредна врска до пораките: 135
5.1.2013 10:30:16   
Luci
Извор: Прес 24.мк
user posted image
Бадник традиционално ќе биде одбележан со собир пред Соборниот храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје, каде што на годинашниот кум бизнисменот Даниел Воиновски ќе му биде врачен преодниот бадникарски ќуп.

Манифестацијата, вообичаено почнува со подигање на бадникарското знаме. Архиепископот охридски и македонски, г.г. Стефан точно напладне со пригодна беседа ќе им се обрати на скопјани и на сите добронамерници и ќе му го предаде ќупот на новиот кум-бадникар.

Здравицата годинава ќе ја кажат музичарите Влатко и Силви Плевнеш кои се автори и инсполнители на баникарската химна, а на граѓаните ќе им се обратат градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и старите кумови Борче Петрушевски и Александар Пановски од Одборот за прослава на Бадник.

Свештениците од соборниот храм „Свети Климент Охридски“, потоа ќе ги осветат нафората, чајот и ракијата, како и бадникарските гранчиња, што годинашните кумови и здравичарот традиционално порано ги набраа од падините на Водно, а кои ќе им се делат бесплатно на присутните.

Средбата завршува со чинот на примопредавање на ќупот и кршењето на погачата со златна паричка, што се смета дека ќе му донесе среќа во текот на годината на тој што ќе ја добие. Со пајтонот, симболот на старо Скопје, новиот кум бадникар заедно со ќупот и семејството ќе замине од пред платото на Соборниот храм.

Македонскиот народ со многу внимание и почит го празнува Божик, кој започнува да се слави со Бадник, денот пред Божик. Со него се поврзани многу обичаи и симболи. Рано наутро, на Бадник децата одат по куќи и пеат разни песни пред домаќините. Тие ги симболизираат ангелите, а пеењето по куќи значи дека веста за Христовото раѓање ќе се прошири насекаде. Децата ги симболизираат пастирите, а домот, каде што одат ја симболизира пештерата во која е роден Младенецот. Постои уште една симболика. Децата се Господ Исус Христос и затоа добиваат дарови, а домаќините се симбол на мудреците кои ги принеле даровите пред Младенецот.

Семејството на Бадник се собира на заедничка вечера и според обичајот оваа вечер не се оди на гости. Се прави богата, посна трпеза. Домаќините се трудат да принесат од се по нешто за да им биде богата трпезата во текот на целата година. Се меси погача, а во некои места се прават зелници во кои се става паричка. Се верува дека оној кај кого ќе падне паричката ќе го следи среќа во текот на целата година. Пред почнувањето на вечерата на која сите се собрани, домаќинот ја благословува трпезата, го крши кравајчето, а некаде го дели зелникот, на толку делови колку што има членови во семејството, оставајќи уште дел за Бога и дел за куќата.

Исто така, вечерта во огнот се става бадниково гранче кое се смета за најздраво дрво, за да бидат здрави сите во семејството.

За време на овој празник се пали и коледарски оган, кој е поврзан со обичајот, наречен Коледица или Коледе. И денес и во минатото во селата и градовите во сите краишта во Македонија, поголеми или помали групи на луѓе палат огнови и пеат песни, а денес се избира и кум, кој меси погача со паричка. Оној, кај кого ќе падне паричката, наредната година станува кум. Вечерта на Божик некаде се става и слама во собата за спиење, што ја симболизира пештерата во која се родил Христос.

На Божик, рано утрото почнува Богослужба во црквите. Причесната следува по службата кога искараните треба да се помират и да се поканат меѓу себе на гости.

Во некои села во Македонија по Богослужбата девојките одат по овоштарниците и ги врзуваат дрвјата, за да се сочуваат од разни болести и да бидат плодни. Овој обичај е проследен со песни.

Исто така, со Божик е поврзана и поговорката, „Пред Божик, зад Божик дома да си“, што има значење дека за време на Големиот празник треба да се биде дома во кругот на семејството и тука да се слушне и да се прослави радосната вест за раѓањето на Спасителот.

Рани куче да те лае!!!

(Одговор на членот Luci)
Непосредна врска до пораките: 136
5.1.2013 10:32:37   
Ring
Јас сум на работа и си правам список што да си купам....ептен ги сакам Бадник и Божиќ .
Се спремам за посна вечера за Бадник ...прв пат ќе ја спремам сама
Планирам лебче со паричка, посни сарми, зелник ( ке си го нарачам од Верона ), може гравче ако имам време...тиква, овошје, урми, смокви, кикиритки во лушпа, ореви, бонбончиња
Кај нас е адет секој да си скрши орев на вечерата и каков ќе е оревот таква годината ќе ти била user posted image
Вие што спремате за Бадник ? Дајте некој предлог плус , може со нешто ќе ја надополнам вечерата

Your children will become who you are...so be who you want them to be !

(Одговор на членот Luci)
Непосредна врска до пораките: 137
5.1.2014 14:31:26   
vezilka RR
Жени, ајде кажувајте се спремивте за празнициве? Лепче ќе месите, или ќе купите? И што спремате за Бадник и Божиќ. Никола и Филип на AnnaMolly се спремаат утре да одат на коледе, ќе биде интересно.

(Одговор на членот Ring)
Непосредна врска до пораките: 138
5.1.2014 14:54:43   
LoveableMe RR

Коледе-леде, паднало греде,
Утепало деде, деде се мачи,
Баба го квачи, за четири јајца,
Гускини, шаткини КОЛЕДЕ!

Денеска е Коледе, утре е Божиќ,
Ќе колеме теле, теле вика леле,
Не колете мене, ќе ви дадам зеље,
Ќе правиме пита, ќе јадеме сите ... КОЛЕДЕ!

user posted image user posted image user posted image

посно гравче, сарма, лепче, костени ореви, посна бајадера туршија, свежа салата итн...

Обиди: 5,5 години
2 IUI, 3 IVF, HSC, 1 FET, 3 смрзнати
Верувај во чуда!

(Одговор на членот vezilka RR)
Непосредна врска до пораките: 139
5.1.2014 15:28:13   
Felly RR
За бадник се знае се спрема се посно. Посна сарма, гравче, и кај нас не се прави лепче туку пита, свеки ја прави со ориз, а баба ми правеше со грав. Се става на трпезата смокви, урми, костени ореви, лешници, овошје... И адетот е дека треба од се да се касне. Ова со оревчето што го пишала РИнг погоре, не сум го знаела, ама интересен адет. user posted image И трпезата се остава ноќта, не се раскрева.

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот LoveableMe RR)
Непосредна врска до пораките: 140
5.1.2014 15:52:47   
Палешка РР
Јас направив посна сарма и гравче, а утре ќе правам кора со ориз.
За Божиќ печиме пиле и имам замрзнато баклава со јаболка и ореви, па нема да правам ништо благо.

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 141
5.1.2014 16:01:16   
miana
Утре за бадник - лебче со паричка, посно гравче, посна сарма, пијан крап, варени костени, печена тиква и денес направив баклава со ореви и чоколадо. За божик се мислевме за мисирка, ама разманавме. Ке биде печено свинско месо ( коленици ) салата и други рпопратни мрсни работи.

(Одговор на членот Палешка РР)
Непосредна врска до пораките: 142
5.1.2014 16:22:57   
Felly RR
За Божиќ кај нас се јаде пиле, т.е. нешто што лета. Не знам зошто е тој адет, ама и кога ќе станеш утрото, треба да излезеш на прзорец и да видиш некое пиле, за да ти тргне годината.user posted image

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот miana)
Непосредна врска до пораките: 143
5.1.2014 16:39:41   
Defne90 RR
I kaj nas trpezata za Badnik e posna.Lepce se mesuva so paricka,potoa se stavaat posni jadenje riba,tikva,urmi,posen grav,nesto posno blago najcesto baklava,trpezata se pravi kolku sto moze pobogata za i godinata da ti bide trakva.I kaj nas go ima adetot so orevite kakov orev ke skrsis takva ke ti bide godinata.

Motherhood is a forever love story...Enjoy every minute and treasure it!

Непосредна врска до пораките: 144
5.1.2014 18:03:46   
Палешка РР
Ќе го заборавев најважното.
Мм најмногу го сака овој празник бидејќи само тогаш може лук да јаде, а никој да не му вика user posted image .
Си толчи лук во лучница, толчи и ореви и му става врела вода, а потоа и превриено масло.
И си се изнајадува user posted image

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

(Одговор на членот Defne90 RR)
Непосредна врска до пораките: 145
5.1.2014 18:47:37   
Melanija RR
Не дека изедовме нешто премногу од нова година наваму ама веќе неможамuser posted image што ми требаше ненес батаци и ориз требаше манџа user posted image
Јас за бадник и божиќ не правам многу зошто ми нема логика се да остане иако е од се по малку... така што утре лепче со паричка (домашно),пита со зелка,риба и компир салата и баклава ова се поделено на 2 оброка.
А задутре Свинско и ај пак компир и толку user posted image и ова е многу за тројца
Ги сакам празнииве ама многу е јадењеuser posted image

< Поракaта ја уредил Melanija RR -- 5.1.2014 18:52:28 >

Непосредна врска до пораките: 146
6.1.2014 6:47:34   
Tanjat7880
Dojde I Badnik a za nego treba bogata posna trpeza,spremiv tavce gravce so praz(prebranac),imam posna sarma,shtrudla so jabolka,pecena tikva,lebceto e obavezno,i nekoj orev I luk I jabolce na masata
Neka vo sekoja kukja ovoj praznik donese mir I srekja

(Одговор на членот Melanija RR)
Непосредна врска до пораките: 147
6.1.2014 11:19:30   
vezilka RR
Коледе леде,
паднало греде..
Имавте ли коледари? Кај нас годинава вриеше, ептен многу дојдоа, и уште доаѓа по некое дете. Мажле го пратив по лебчето, а за на трпеза ќе праиме риба, макало, пита со праз, пита со јаболко. Ајде за многу години нека е празникот.

(Одговор на членот Tanjat7880)
Непосредна врска до пораките: 148
6.1.2014 15:29:21   
Felly RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка РР

Ќе го заборавев најважното.
Мм најмногу го сака овој празник бидејќи само тогаш може лук да јаде, а никој да не му вика user posted image .
Си толчи лук во лучница, толчи и ореви и му става врела вода, а потоа и превриено масло.
И си се изнајадува user posted image

И јас многу го сакам ова.....ммммммммм. највкусното нешто ми е од цела трпеза. А инкау и јас не јадам лук, 2-3 пати во годината, ама од ова се изнајадувам.

Непосредна врска до пораките: 149
6.1.2014 15:47:30   
elenak
Кај нас воопшто не влегуваат коледари.user posted image Дали дека влезот ни е повнатре во дворот или повеќе одат по згради да пеат децата не знам, и веќе се помирив, не ги ни чекам.
А за на трпезата спремивме со мажле (мислам тој месеше де, јас врска немам) пита со праз, лебче со паричка, посна сарма, баклава. Ќе ставам суво и свежо овошје, некое оревче, црвено винце и толку. И пак ќе има јадење за 3 дена.user posted image

You don''t have to be perfect to be a perfect parent.

Непосредна врска до пораките: 150
Страница:   <<   < Претходна страница  3 4 5 [6] 7   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  3 4 5 [6] 7   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Миење на долниот дел.
пеперутка16

Дали твојот сопруг ја менува облеката на детето, мислам миење на долниот дел и менување на пелената?