|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Упатство за правилна подготовка на тестенини

Редакција Рингераја, 19.2.2019
Тестенините се италијански специјалитет кој денес е составен дел од исхраната на сите луѓе на планетата. Готвењето на тестенини делува толку лесно, што сите можат да направат некое јадење. Но тоа не значи дека правиме се како што треба!

image
/11


Постојат неколку златни правила на кои ќе ве упати секој познавач на италијанската кујна, кога е подготовката на тестенини во прашање. Една од нив е никако да не ставате масло во водата во која се варат тестенините.

Тестенините најчесто ги одбираме како и секој друг производ, според сопствениот џеб. Но не е секоја ефтина тестенина иста. Постојат тестенини од јајца и сушени тестенини од брашно и вода кои се потврди. Тестенините со јајца се погодни за сосови со месо, павлака и печурки. Ако правите тестенини со доматен сос, тогаш ви требаат тестенини од брашно и вода.

Сите правиме грешки во начинот на варење на тестенините. Веројатно имате некој кој ви кажал да ставите масло во водата во која се варат тестенините, за да не се лепат. Ова е една од најголемите грешки. Во текот на варењето маслото ќе се залепи за тестенините, а тоа понатаму ќе спречи сосот да се измеша убаво со тестенините. За да го спречите лепењето, тенџерето во кое ги варите тестенините нека биде длабоко, за да имаат простор да се движат. Италијанско правило е 1 литар вода на 100 гр. тестенини. Обавезно промешајте 1-2 пати и никако не ставајте капак во текот на варењето.

Во водата треба да додадете доста сол. Тестенините сами по себе се доста несолени, а најдобар начин рамномерно да посолите е да додадете сол во варењето. Правилно е 7 грама сол на 100 грама тестенини.

Тестенините додадете ги кога водата ќе почне да врие. Никогаш немојте да ги кршите шпагетите. Ставете ги во водата, а тие постепено ќе се спуштат.

Внимавајте да не ги преварите тестенините. Тестенините би требало да ги сварите “al dente”. Како да знаете дали е доволно сварена? Земете парче тестенина и скинете го. Доколку во средината се гледа потемно тесто, сварена е.

Исцедените тестенини никогаш не ги мијте со ладна вода. Водата во која се вареле тестенините содржи скроб и го подобрува вкусот. Исцедете ги тестенините и измешајте ги со сосот. Откако се сварени тестенините, можете да додадете масло.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

16 работи кои не треба да ги кажуваме на д...
Некои од фразите - позитивни или повеќе негативни, кои ги користите во воспитувањето на своите деца, можат да имаат долг...
4
Кои родителски совети им штетат на децата?
Секогаш добро размислете што му велите на своите деца и не дозволувајте да правите компромиси со тоа. Држете се до висти...
4
Мир со свекрвата?
Има снаи кои ја сакаат свекрвата речиси колку сопствената мајка (дури и повеќе!). За жал, ова е исклучок. Обично односит...
4
Моето име е: МАЈКА
Се препознавте ли?
4




Анкета

Бременост.
пеперутка16

Кој дел од бременоста најмногу ви се допадна или најлесно?