Палешка РР во 17:14
на тема GIVEAWAY на Инстаграм: Одговорете точно на прашањето
Преработувањето на храната во желудникот трае 1 до 5 часа, во зависност од видот на храната. Лесно сварливата храна се преработува од 1-3 часа (ориз, овошје, поголемиот дел од зеленчукот, млеко, јајца), додека за да се свари лебот, варениот компир, млечните производи, месото и рибата, потребни се од 3 до 5 часа.
Храната која не е целосно разградена во организмот многу е потешко да се исфрли, што доведува до успорување на метаболизмот, дебелеење и создавање на токсини. Основен клуч за здрав организам и одржување на оптималната тежина всушност е редовно исфрлање и ослободување од токсичните отпадни материи. За да се постигне тоа потребно е организмот да го прилагодиме според биолошкиот процес на функционирање:
1.внесување на храна во организмот и нејзина апсорпција-се одвива од пладне до 8 часот на вечер
2.асимилација, односно апсорпција и искористување на хранливите материи се одвива од 8 часот на вечер до 4 часот изутрина 3.елиминација односно исфрлање на отпадните материи од телото се одвива од 4 часот изутрина до пладне .
Посебна биолошка вредност на овошјето
Се смета дека овошјето е највредната храна која може да се внесе во организмот, затоа што содржи идеална рамнотежа не 5-те елементи што се важен фактор за правилно и здраво функционирање на организмот : 90% глукоза, 4-5% аминокиселини, 3-4% минерали, 1% масни киселини, 1% витамини. Поради тоа, за разградување на овошјето не е потребна дополнителна енергија, што значи организмот штеди енергија која се искористува за прочистување. Кога зборуваме за овошје мислиме на свежо овошје затоа што поради својата специфична природа, вареното и преработеното овошје ги губат споменатите својства и доведуваат до киселост во организмот.
Во периодот на конзумирање на храна се препорачува овошјето и соковите да се конзумираат 30 мин пред која и да било друга храна, за да не дојде до мешање на храната во желудникот. Мешањето на овошјето со другата храна доведува до ферментација, со која се губат хранливите материи и се отежнува и успорува метаболизмот. После 10 минути од земањето на сокови може да се продолжи со свежа салата, а после тоа со правилно комбинирана храна. Неправилно комбинираната храна доведува до пореметување во процесот на асимилација и елиминација. Кога храната е правилно искомбинирана организмот може целосно да ја искористи, да ја разгради, апсорбира и да ги искористи сите хранливи материи.
pumpici za izmolzuvanje
Автор: fetusce
pumpici za izmolzuvanje elektricna Lun
moite najmili
Автор: selvi
Продвижение групп ВК
Автор: prodvijenieVK
Привет! Занимаюсь раскруткой групп ВК!!
Онлайн вакансии
Автор: onlinerabota
Бизнес на дому! Проводите время в сети
moite najmili
Автор: jovanja
забава Бремените
Автор: bobik
Највисоко ниво на хигиена за вашето семејство и дом
Пролетта редовно ја дочекуваме со планови, меѓу другото, за генерално ...
Кејт Мидлтон објави дека има канцер
Принцезата од Велс (42) храбро објави дека се бори со болеста и оди на...
Детскиот хирург Симеонов доби син
Трето, па машко. Добредојде Миха. Ти ќе бидеш нашиот херој, напиша поз...
Кој стои зад успешноста на Shea Homemade?
Зад успешноста на Shea Homemade стоиме јас, мојата сестра и мојата мај...
Природен избор за мирен сон на вашите малечки
Нема ништо поскапоцено од мирен сон за нашите најмaли, кој е основа за...
Што да дознаете.
пеперутка16
Кога би носеле тројки, што би направиле?