|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Направете сами: Рикота сирење

Редакција Рингераја, 26.2.2019
За оние кои се расположени да ги засукаат ракавите за да направат домашно рикота сирење, eве еден едноставен рецепт за кој ви се потребни само млеко, сок од лимон и околу половина час од вашето време

image
/11


Рикота е популарно италијанско свежо сирење кое кај нас е прилично скапо, но со овој рецепт нема да имате потреба да го купувате затоа што ќе видите дека можете многу едноставно да го направите и сами.

Состојки:

2 л млеко

Сок од 2 лимони или 1/3 шолја дестилиран бел оцет

Лажичка сол

Приготвување:

Загрејте го млекото во едно тенџере и кога ќе почне да се пени и полека да отпушта пареа, додадете го сокот од двата лимони и солта па трнете го тенџерето од шпорет. Внимавајте млекото да не проврие.

Оставете го садот со млекото да отстои на собна температура 10 минути, а потоа веќе ќе можете да забележите дека се создаваат грутчиња во млекото и дека се одвојува жолтеникава, воденеста структура.

Со дрвена лажица поминете низ млекото и ако забележите дека останало уште доста млеко кое не е засирено, додадете уште една лажица сок од лимон или оцет и почекајте уште некоја минута.

Потоа процедете го сирењето низ густа ткаенина, добро заврзете ја и оставете да се цеди 10-60 минути, возависност од тоа колку суво сирење сакате.

Вака приготвено рикота сирењето можете да го чувате во фрижидер до една недела.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Нашите деца растат во “all inclusive” аран...
За некоја година, кога нашите деца ќе бидат постари, ќе се жалат дека премногу сме ги сакале, дека не сме ги научиле как...
4
Мамин син?!
Овие мајки несвесно се плашат дека ќе станат непотребни и бескорисни, без никаква смисла за животот, кога син им ќе пора...
4
Необични знаци дека имате надарено дете
Тие се разликуваат од останатите деца во тоа дека од рана возраст пројавуваат интерес кон науката, уметноста, покажуваат...
4
Искрено: Што помислив кога го видов бебето?
Што помисливте кога првпат го видовте вашиот син/ќерка? Дали на тоа слатко се смеете денес?
4




Анкета

Бременост.
пеперутка16

Кој дел од бременоста најмногу ви се допадна или најлесно?