|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Дали медот е поздрав од шеќерот?

Редакција Рингераја, 11.6.2014
Шеќерот е шеќер. А медот е (во главно) шеќер. Меѓутоа, доколку бирате, поздрав и подобар е медот
Клучни зборови:

image
/11


 

Нашето тело го разложува шеќерот во гликоза, за да го користи како гориво. Колку е храната  покомплексна, толку на телото му е потребна поголема енергија за да ја разложи.

Шеќерот е составен од 50% глукоза и 50% фруктоза. Шеќерот кој се наоѓа  во овошјето се разложува брзо, што доведува до налет на енергија. Она што нема да го искористи нашето тело се претвора во масти.

Медот е исто така составен од шеќер, но содржи 30% глузока и 40% фруктоза. А тука се и 20% други шеќери, од кои има и значително покомплексни, како декстрин. Ова значи дека нашето тело ќе потроши повеќе енергија за медот за го разгради на глукоза.

Со самото тоа акумулираме значително поналку калории.

Медот исто така содржи и 10% други елементи во траги – елементи кои пчелите ги собираат од цвет на цвет. Овие елементи зависат од регионот, па така во зависност од изворот, медот може да содржи мали количини на минерали како што се цинк и селен, како и одредени витамини.

И заради тоа што медот во природата не се разградува, не содржи конзерванси и други адитиви.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Нахранете го бебето со задоволство
Воведувањето на нова храна кај бебињата од шест месеци може да биде вистинска мака. Се' што е погусто од млекото е висти...
4
Совладајте ја нескротливата Ешерихија коли
Инфекциите на уринарниот тракт се едни од најчестите клинички симптоми, кои се многу почести кај женската популација поч...
4
Трудница оживеала напуштено бебе со подој
Марија Саша Кристенсен (25) вратила во живот доенче со сопственото млеко, кое го пронашла оставено во ров покрај патот в...
4
Фото: 24 најубави фотографии од доење
Погледнете ги овие прекрасни фотографии од доење. Сигурни сме дека ќе ви заигра срцето
4




Анкета

Бременост.
пеперутка16

Кој дел од бременоста најмногу ви се допадна или најлесно?