Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 3.1.2012 15:18:06
kikicka
ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska###
Јас здравје сакам побрзо второ дете и планирам негде пред или по 2 роденден на Мартин ( околу август септември ) да го правам за кога ќе се роди Мартин ќе има скоро 3 што мислам дека е најубава разлика. ( и за да не сум пак бремена во лето ). Многу имам размислувано на оваа тема и на крај си реков и така не одам на работа барем да си изгледам деца а не после наново породилно па боледувања па ова , она трчање навака натака. Плус додека сме уште во шема пелени, бебешки работи и слично.Имам една другарка едното и тргна прваче а таа имаше двомесечно бебе.Се изнамачи , на двете им беше потребна и тоа премногу едно плаче друго бара домашни и сл. Затоа мислам поарно е побрзо
Истоо :D
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 5.1.2012 13:26:15
mami mami
Zdravo! Mene me interesira dali ima nekoj iskustvo ili poznava nekoja koja ostanala bremena brzo otkako se porodila i dali bilo se vo red so bebusot? Posle kolku vreme moze pak da se zabremeni?Lekarite velat posle 6 meseci no dali e potrebno tolku da se ceka?
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 5.1.2012 13:34:21
lilicka
Јас сакам многу скоро да имам 2 детенце но за жал здравствено неможам...... Имам една пријателка остана бремена после 4 месеци од пораѓајот и се е во ред со неа и бебето,но нели е рано за 2 бебе после толку месеци??????
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 6.1.2012 9:10:31
dzigimigi
Mojata zelba bese posle prvoto za nekoj mesec da odam na vtoro no aj gi poslusav lekarive pa i mojata sveki mi velese au so te gledam budala vednas da odis na vtoro treba da se gledas samata malce da se vrati teloto vo normala,ne se vrativ vo normala kako sto si bev ,drugo edna godina puknav za da ostanam bremena i odvaj vo noemvri se sluci i toa,e sega citajki ve sto pisuvate bev jaka no sega pocnuvam da se plasam kako ke me bide so dve deca sama ,se nadevam deka mazotmi ke mi pomaga poveke togas,a druga pomos i ne sakam .ili bi rekla za mene em sakam da se d , em nejkam da mi vleze
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 8.1.2012 17:13:33
AnnaMolly RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: mami mami
Zdravo! Mene me interesira dali ima nekoj iskustvo ili poznava nekoja koja ostanala bremena brzo otkako se porodila i dali bilo se vo red so bebusot? Posle kolku vreme moze pak da se zabremeni?Lekarite velat posle 6 meseci no dali e potrebno tolku da se ceka?
Комшика моја забремени 5 месеци по пораѓањето, и тоа со царски се породи. Си ја износи бременоста без ниедна компликација. Имаше огромен стомак, а девојчето нон стоп во раце го носеше, работеше по дома... Се породи пак со царски, без никаков проблем. Мислам дека за ова најдобро е консултација со докторот. На пример, јас сум со царски, се породив пред 19 месеци, а забрането ми е да помислам на второ уште најмалку 2-3 години.
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 8.1.2012 18:21:21
blond
Пред да се породам си велев, да направи малиот 7-8 месеци, оп ќе работиме за второ. Откако се породив секој ден си ги зголемувам годините. Моментално си велам за 7-8 години второ. А сакав(м) 4 деца, ама ако се погодат сите како ова темпераментни и постојано да се во раце, неееееее. Фала му на Бога за ова, да е жив и здрав, за второ има време Му кажав на мм, се нафаќам за второ уште сега ако сака само ако ми најми бебиситерка. Поинаку НЕ.
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 8.1.2012 18:46:57
Bethany
ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca RR
Јас искрено мислам дека не можам да се вратам назад сега на пелени, плачење по цели ноќи, цицало/нецицало....лелееее...неее.
Јас од секогаш сакав две дечиња, машко (кое имам), па потоа и женско. Ама се уште се ми е свежо, што вика Маца доста нервози има... можеби времето како поминува ќе заборавам. А тек пороѓај? Леелллее, неее... сега за сега.
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 8.1.2012 19:01:15
Maca25
Јас го чував внук ми(5,5 месеци) пред некој ден. Леле колку се напорни мали бебиња не ме сваќајте погрешно, ама едвај чекав ќерка ми да се осамостали малку, да живнам, и сега не би се вратила пак на цмиздрење и кенкање за внимание. Внук ми ако не си му у видно поле (читај: до него) одма вика, кенка, плаче, па неќе во стојалка, неќе во релаксатор, неќе да седи....не можев крајот да му го најдам. Си викам колку многу се заборава и колку брзо лета времето.
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 8.1.2012 19:07:28
kikicka
ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca RR
Јас го чував внук ми(5,5 месеци) пред некој ден. Леле колку се напорни мали бебиња не ме сваќајте погрешно, ама едвај чекав ќерка ми да се осамостали малку, да живнам, и сега не би се вратила пак на цмиздрење и кенкање за внимание. Внук ми ако не си му у видно поле (читај: до него) одма вика, кенка, плаче, па неќе во стојалка, неќе во релаксатор, неќе да седи....не можев крајот да му го најдам. Си викам колку многу се заборава и колку брзо лета времето.
еее маци баш ради ова сакам второ додека сумсо пелени ама се ми фуфка како ќе биде де сакам де не и мене не ми се погодува .
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 8.1.2012 19:13:29
kremco
Пред да се породам си велев, да направи малиот 7-8 месеци, оп ќе работиме за второ. Откако се породив секој ден си ги зголемувам годините. Моментално си велам за 7-8 години второ. А сакав(м) 4 деца, ама ако се погодат сите како ова темпераментни и постојано да се во раце, неееееее. Фала му на Бога за ова, да е жив и здрав, за второ има време Му кажав на мм, се нафаќам за второ уште сега ако сака само ако ми најми бебиситерка. Поинаку НЕ.
Sosema isto razmisluvav...ama jas rodiv vtoro nepolni 3 god razlika se,se e vo red i bi rekla dobra razlika ama bi sakala sin mi malkupomiren da e da ne e tolku ziv,mi smeta sakam da se odmoram od toa piskanje i skokanje,ama zlatna gradinka od septemvri ...
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 8.1.2012 19:22:36
miana
moite deca se razlika 4 godini...Vtoroto go rodiv predrp tri nedeli i iskreno da vi kazam koga podzaboraviv kako e se resiv i si rodiv bebe a sega si vikam - tuuuu budala kako ne si pocekav uste nekoja godina..Taman ednovo mi prkna se osamostali kolku tolku - jas sega pak ne spijam noke,pak presoblakam peleni ,pak se zamaram za sitnici..I najinteresno e toa sto mislev deka so vtorovo nema da se zamaram i panicam tolku a sega sum beter i beter..Cudna rabota sega se sekiram sto ako mi se razbolat dvete odednas..Jas mislam najdobro e da se rodi posle edna goinA,dodeka vi e malo i prvoto pa dvete da gi izrasnete odednas i da zavrsat makite ili pak so pogolema razlika ( mada golemata razlika ne e dobra za samite deca ) Sega vikam - jas treto da rodam ??Nema sansi a sepak poskauvam i sin,pa ako treba ke rodam i treto... Vo sekoj slucaj najubava razlika za decata e 2 godini - jas taka mislam...Moze tretovo ke poceka minimum 5 godini ili pak mnogu naskoro ( mada ane veruvam ) mu postaviv uslov na mm da mi obezbedi pari za privatna bolnica pa duri togas ke ragam treto..Veke ne sakam da se poragam bez anestezija ( nema sansi )
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 25.1.2012 19:26:50
Vtora Sansa
Zdravo na site ! Jas odamna go sledam ovoj portal no sega resiv da vi se priklucam kon vasite razgovori. Imam edna prekrasna kuklicka od 4 godini, koja saka da dobie bate i dade. Sega sme preseleni vo nova zemja so novi uslovi i se obiduvame da gi dobijame, no nekako ne ni odi. Se probav spored planot za ovulacija, pa sega razmisluvam i za konsultacija so doktor. Pijav i folna kiselina, no pak zaludno. Vo glavata mi se vrzuvaat mn neubavi misli. Se nadevam deka ne e nisto loso. Sepak prvoto dete bese navistina moja sreka, no sakam i drugi deca. Da bidam jas ispolneta, a da bide srekna i mojata kerkicka. Pozdrav do site vas <3
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 27.1.2012 15:36:40
mami mami
Ne e loso da se konsultiras so doktor , no nemoj odma da mislis deka ima problem ..mozda ne e nisto seriozno samo si pod stres ...ete velis nova zemja , preselba i slicno.Jas mislam deka treba da se smiris i se ce bide vo red...ce vidis.Samo pozitivni misli i so sreca.
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 10.2.2012 10:39:52
lete
zdravo mamicki jas imam edna mala slatka kerkicka koja ima 6 meseci i jasum prikraj so ispitite mislam deka do februar ke diplomiram no sum porodena so carski rez i mnogu sakam edno po drugo dve deca i posle toa sakam celosno dase posvetam na rabottata no lekarski sovet ne licno za mene tuku za site sto se so cezarea e dane ragaat najmalku osumnaeset meseci dali ima nekoja kako mene sto nema nikakov problem so ranat i koja zabremenila porano od toj period posto mene zada zabremenam na kerkami mi trebaa sedum meseci i jas si vikam ako pocnam od sega na planiranje na vtoro za edno sest meseci da zabremenam i 9 dago iznanosam (kerkami ja nosev tocno 42 nedeli na 43 ta ja rodiv) spored moite logiki se kee vo red no ipak se plasam lekarot veli ranat e super isto kako dane si so carski no ipak treba da pocekame dane rabotime na hipotezi sto velite vie dali nekoj ima slicno iskustvo a navistina sakam otkako ke najdam rabota i pocnam so rabota sigurno nema da sakam edno 6 godini a vaka si vikam kaj raste kerkami ke raste i toa dve maki odednas pozdravce
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 10.2.2012 17:32:12
blond
ИЗВОРНА ПОРАКА: lete
zdravo mamicki jas imam edna mala slatka kerkicka koja ima 6 meseci i jasum prikraj so ispitite mislam deka do februar ke diplomiram no sum porodena so carski rez i mnogu sakam edno po drugo dve deca i posle toa sakam celosno dase posvetam na rabottata no lekarski sovet ne licno za mene tuku za site sto se so cezarea e dane ragaat najmalku osumnaeset_ meseci dali ima nekoja kako mene sto nema nikakov problem so ranat i koja zabremenila porano od toj period posto mene zada zabremenam na kerkami mi trebaa sedum meseci i jas si vikam ako pocnam od sega na planiranje na vtoro za edno sest meseci da zabremenam i 9 dago iznanosam (kerkami ja nosev tocno 42 nedeli na 43 ta ja rodiv) spored moite logiki se kee vo red no ipak se plasam lekarot veli ranat e super isto kako dane si so carski no ipak treba da pocekame dane rabotime na hipotezi sto velite vie dali nekoj ima slicno iskustvo a navistina sakam otkako ke najdam rabota i pocnam so rabota sigurno nema da sakam edno 6 godini a vaka si vikam kaj raste kerkami ke raste i toa dve maki odednas pozdravce
Прво ќе се консултираш со гинеколог. Мене ми рекоа може слободно да работам на случајот ако сакам (иако само 7 месеци имаат поминато од царскиот), но сепак сите гинеколози препорачуваат 3 години да не се останува бремена.
Една пријателка со двете деца се породи со царски рез, а разлика и се 1година и 8месеци. Се помина во најдобар ред.
< Поракaта ја уредил blond -- 10.2.2012 17:35:38 >
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 10.2.2012 18:15:33
lete
blond da planiram da odam na ginekologot zatoa sto nesum go posetila 4 meseci inace sakav da prasam zasto bimi rekol moze a zasto ne tebe te pregleda na eho ili samo onaka tigo kaza???
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 10.2.2012 18:22:35
blond
ИЗВОРНА ПОРАКА: lete
blond da planiram da odam na ginekologot zatoa sto nesum go posetila 4 meseci inace sakav da prasam zasto bimi rekol moze a zasto ne tebe te pregleda na eho ili samo onaka tigo kaza???
Се зависи од тоа како е зарасната раната од царскиот. Имав детален гинеколошки преглед, па по прегледот ми го кажа заклучокот.
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 11.2.2012 14:15:45
mami mami
Jas imav abortus vo 22 nedela od bremenosta poradi anomalii na plodot sto mi gi najdoa...eve dosega mi bese tesko i da pisam za toa. Toa mi se sluci vo Oktomvri.Na lekar mi velat deka posle toa se ceka 6 meseci za povtorna bremenost. Ne mozam tolku da cekam, oti samo na toa mislam i zatoa sakam porano da se obidam.Dali nekoj znae slucaevi sto ostanale porano bremeni i se bilo vo red. Mnogu sakam bebence a voedno mnogu mi e zal za toa sto mi se sluci.Ako se bese vo red trebase sega da se porodam kon krajot na mesecov i samo na toa mislam Ama ne bilo za da bidi. Sega mi e strav dali ce mozam povtorno i zatoa sum nestrpliva. Ve molam da pisete ako nesto znaete. Toa sto go velat lekarite 6 meseci e normalen period da zenata se vrati vo normala i tie ne rizikuvaat da recat moze i porano, pa zatoa vas ve prasuvam ..i dali treba da se pravat nekoi ispituvanja posle toa sto mi se sluci? Malku mi e cudno sto mojot maticen ginekolog mi veli deka ne treba nisto, jas mislev deka treba da se pravat testovi nekoi citav po forumive , no kako da mu recam koga toj tvrdi deka ne treba...a ako pocnam da lutam i po drugi doktori krajot ne mozam da go najdam., a ovoj e eden od najdobrite.Pozdrav i ve molam pisete nekoe vase iskustvo
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 11.2.2012 21:57:44
lindicka
ИЗВОРНА ПОРАКА: mami mami
Jas imav abortus vo 22 nedela od bremenosta poradi anomalii na plodot sto mi gi najdoa...eve dosega mi bese tesko i da pisam za toa. Toa mi se sluci vo Oktomvri.Na lekar mi velat deka posle toa se ceka 6 meseci za povtorna bremenost. Ne mozam tolku da cekam, oti samo na toa mislam i zatoa sakam porano da se obidam.Dali nekoj znae slucaevi sto ostanale porano bremeni i se bilo vo red. Mnogu sakam bebence a voedno mnogu mi e zal za toa sto mi se sluci.Ako se bese vo red trebase sega da se porodam kon krajot na mesecov i samo na toa mislam Ama ne bilo za da bidi. Sega mi e strav dali ce mozam povtorno i zatoa sum nestrpliva. Ve molam da pisete ako nesto znaete. Toa sto go velat lekarite 6 meseci e normalen period da zenata se vrati vo normala i tie ne rizikuvaat da recat moze i porano, pa zatoa vas ve prasuvam ..i dali treba da se pravat nekoi ispituvanja posle toa sto mi se sluci? Malku mi e cudno sto mojot maticen ginekolog mi veli deka ne treba nisto, jas mislev deka treba da se pravat testovi nekoi citav po forumive , no kako da mu recam koga toj tvrdi deka ne treba...a ako pocnam da lutam i po drugi doktori krajot ne mozam da go najdam., a ovoj e eden od najdobrite.Pozdrav i ve molam pisete nekoe vase iskustvo
mami mami многу ми е жал за тоа што ти се случило, мене истото ми се случи во 9та недела. Во однос на испитувања мене ми направија микробиолошки испитувања за да се види да не настанало проблеми со плодот од некоја бактерија, и исто ми правеа torch тоа е на крв, скапичко е ова ме фати микробилошки со торцх 9800 ден, но ги дава сите болести кои ги имаш прелеѓано и дали некоја од нив смета на бременост или за бременост, ова мене ми го препорача докторката и така направив. Поздрав, и се надевам дека скоро ќе ги видиш пак , инаку колку во поголема бременост се губи плодот толку повеќе се чека мислам, од 6 месеци до година. пред се да ти заздравее телото а и психички да заздравееш.
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 12.2.2012 0:20:05
mami mami
ИЗВОРНА ПОРАКА: lindicka
mami mami многу ми е жал за тоа што ти се случило, мене истото ми се случи во 9та недела. Во однос на испитувања мене ми направија микробиолошки испитувања за да се види да не настанало проблеми со плодот од некоја бактерија, и исто ми правеа torch тоа е на крв, скапичко е ова ме фати микробилошки со торцх 9800 ден, но ги дава сите болести кои ги имаш прелеѓано и дали некоја од нив смета на бременост или за бременост, ова мене ми го препорача докторката и така направив. Поздрав, и се надевам дека скоро ќе ги видиш пак , инаку колку во поголема бременост се губи плодот толку повеќе се чека мислам, од 6 месеци до година. пред се да ти заздравее телото а и психички да заздравееш.
Fala na odgovorot Lindicka, a ce te zamolam da mi kazes kade gi pravese ovie ispituvanja i dali tie ti pomognaa za sledna bremenost.
< Поракaта ја уредил mami mami -- 12.2.2012 0:21:48 >
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 12.2.2012 0:41:04
lindicka
мами мами јас овие испитувања ги правев во Св.Лазар, а за следна бременост ете од септември почнавме ама некако не бидува, уште нема , па се надевам на многу скоро, резултатите излегоа негативни, причината не беше бактерија или болест, туку стрес, и така. Ти посакувам , и не мисли на абортусот многу, било поминало, знам дека ти е тешко, мене ми беше тешко многу, а пак на тебе можам да замислам како си се чувствувала во 22 недела, не дај боже на никој да му се случи. Еве забележувам дека дури овј месец сум порелаксирана и го прифатив фактот дека било и поминало, најверојатно затоа велат 6 месеци до година. Поздрав и ти посакувам и здраво и живо бебе
RE: Второ дете - кога е вистинското време? 12.2.2012 15:21:23
mami mami
Ti blagodaram mnogi lindicka i tebe ti posakuvam sto pobrzo da si gi vidis crti. Ovaj pat daj boze da bide vo red i so dvete i da si rodime zdravi bebenca. Pozdrav pa cekam sto pobrzo da se pofalis deka si
Витамините се неопходни за нормално функционирање на организмот. Секој...
Анкета
Дали вашите момчиња си ги допираат? пеперутка16
Моето три и полгодишно дете постојано си го допира пенисот и не престанува. Пробав разни начини да го спречам, но не функционира. Не боли, не чеша, добро е. Хигиената е на ниво. Би сакала некој да ми пише како ја решил. Ви благодарам.