| 
				  sandriana RR ->  RE: Целијакија  (24.6.2014 10:28:07)
			   | 
			 
	        
			   
		          
				   Да се надоврзам на постот на Меланија РР, во продолжение ќе ставам текст за безглутенски житарки, нивни својства и примери за користење:         Амарант е мало, ситно  со специфичен вкус  античкиот жито. Ацтеките верувале дека  ја содржи тајна за долг живот и виталност и ги славеле празниците со јадење печен амарант. Содржи  комплетни протеини, има повеќе железо отколку повеќето зрна, а исто така е голем извор на многу други минерали. Целиот амарант е вкусен и како единечна состојка  или варен во комбинација со други зрна во варива од типот на пилаф, како и во каши со овес, суво овошје и кокос.   Леќата содржи комплетни протеини, богатиасо железо, селен и цинк и солиден извор на Б витамини. Се готви многу брзо (само петнаесет минути). Леќата по боја може да биде од бела до бледо зелена и има благ вкус. Можете да се вари или во некои опции и да се пече. Ја комбинираат со зелка, се користи во крокети, маринирани салати или во комбинација со кромид и тестенини.    Пченката е е  истовремено свеж зеленчук и житарка које е на располагање во виножито од бои, секоја сорта со малку поинаков нутритивен  профил, па се меша и се готви со различни сорти. Како амарант и киноата, пченката има долга историја на одгледување во Новиот свет и била почитуван како света храна. Затоа што сите сорти на пченка се со ниска содржина на триптофан и лизин, таа не е комплетна со протеини, туку сите сорти на пченка се добар извор на магнезиум и тиамин, и прилично добар извор на неколку други минерали и витамини од групата Б. Пченичните зрна, теф житото (полска трева) и просото може да се готват  заедно во иста тенџере, бидејќи сите  се зготвени за 15-20 минути. Пченкарно брашно и палента се идеални за брз појадок, или во кое било време од денот. За супер главно јадење од  жито, да додадете  кромид, кељ, и Чеда сирење.   Просо е мало,округло, жолто жито со потекло од пред околу пет илјади години во Кина, каде што  е се уште главна житарка. Како и повеќето зрна,  има  мала количина на  лизин, па  не е комплетно со протеини. Тоа е, сепак, е голем извор на магнезиум и солиден извор на други минерали и некои од групата Б витамини. Просото има прекрасен сладок вкус. Можете да го додадете во  супа или чорба околу дваесет минути пред да биде готова (ова е одличен начин да се згусне супа/чорба кој е премногу тенка.) Кога е зготвено, се згустува, и кога ќе се излади може и  да се сече, што го прави одличен избор за палента, крокети и векни  леб.   Овес  често се одгледува во близина на пченица и , исто така, често се обработуваат во иста просторија . За оние со нетолеранција пченица, ова не треба да претставува проблем. Меѓутоа, ако имате целијачна болест , бидете сигурни да ги проверите пакувањата  за етикета со ознака БЕЗ ГЛУТЕН, што би гарантирало дека се внимателно обработени и спакувани за да се избегне крос- контаминација. Овесот нуди низа здрави придобивки. Тој може да помогне во намалување на холестеролот, да го намали крвниот притисок, и да спречи срцеви заболувања и рак . Влијае, исто така, на подобрување на функцијиата на имуниот систем , помага да се стабилизира шеќерот во крвта , па дури и може да биде корисен за несоница, стрес, анксиозност , депресија и разни други здравствени проблеми. Овес от содржи комплетни протеини, растителни влакна , тиамин, и минерали. Од него може да се направи вкусен житен појадок –да биде  сварен сам или со амарант, Teff , или Goji  бобинки , кокос , или со суво или свежо овошје кое ви се допаѓа, а можеби и попрскан на цимет.   Киноата, слично на амарант и леќата, не доаѓа од житна трева, па тоа не е технички жито. Како и повеќето од другите псевдожитарки, киноата е одличен извор на протеини-еден од најдобрите растителните извори, всушност, бидејќи ги содржи сите видови на есенцијални амино киселини и е богата со фолна киселина и неколку минерали. Како и пченката, киноата се наоѓа во виножито од бои: жолта, црвена, и, црна. Секој подвид има малку различни текстура и вкус, но општо земено, киноа има лесен вкус како сусам,и се  готви за 15тина минути; вкусот е одличнен сам по себе  или  мешан  со други зрна, и е соодветен  во чорби и салати.   Ориз. Целото зрно ориз е прилично богато со растителни влакна, ниацин, неколку други Б витамини, како и неколку минерали. Но, кога тоа е обработено во бел ориз, речиси сите нејзини вредни хранливи состојки се губат, па затоа останува повеќе на скроб.  Оризот е одгледуван така за да преживее и да напредува во широк спектар на услови, што доведува до безброј варијанти на постоење денес.   Дивиот ориз  е подобар извор на протеини отколку повеќето вистински зрна, кои содржат завидна количина на лизин. Тој е, исто така, богат извор на многу минерали и некои од витамините од група Б. Има пријатен  вкус и лесна  текстура. Соодветен е за мешавини и со други сорти на ориз, што го прави погоден за пилафи. Точно е дека дивиот ориз му пркосеше на  припитомувањето, па повеќето од  сортите див ориз кој се продава во САД е од хибридни верзии и  расте во оризовите полиња во Минесота и Калифорнија.   Кинеска шеќерна трска, е мало округло жито со текстурата на  јачмен. Иако тоа не е до тој степен хранлива  во споредба со други зрна, сепак е добар извор на железо, калиум и растителни влакна, а исто така обезбедува неколку Б витамини. Тоа е дури и со помала содржина на лизин отколку повеќето зрна, па квалитетот на протеини не е толку добар. При купувањето на кинеска шеќерна трска, барајте слатка бела  кинеска шеќерна трска. Таа е најдобра за дегустација и најлесно сварлива  сорта.  "Бела" во името не значи дека е бела,  тоа значи зрното само по себе е бледа боја. Таа има вкус сличен на живата леќата.  Пробајте ја оваа трска во маринирани салати, пилафи и супи.   Teff -  Љубовна трева (Eragrostis tef): хранливи материи се концентрирани во многу мало зрно, од каде и му потекнува етимолошкото име – tif = изгубен.. Тој нуди прилично високо-квалитетни протеини, но како и повеќето вистински зрна е нешто посиромашен со лизин. Таа е богата со растителни влакна, железо и некои од Б витамини и е исто така добар извор на калциум, како и други минерали. Малите зрна Teff имаат текстура како афион семиња и благо сладок вкус кој потсетува на чоколадо, лешници и меласа. (Вкусот на слонова коска Teff е поблаг.) Целото жито Teff се готви брзо (само петнаесет до дваесет минути) и соодветствува за мешавини со широк спектар на зеленчук, зачини, други зрна, и свежо и суво овошје.    
				  
	           | 
	         
	         
	           
			  	   | 
	         
		   
		 | 
	   
	 	  
	 |