домашна аптека (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Новороденче, бебе

Порака

mami -> домашна аптека (22.5.2009 10:17:30)

со бебе дома мора да се има домашна аптека? имате ли и вие и што таа содржи?
Во мојата се наоѓа- Далерон сируп, капки за нос, антибиотска маст, гелче за забите, бивацин, ханзапласт, гази, завој,алкохол, памук

vesna_kr -> RE: домашна аптека (22.5.2009 12:29:44)

Во мојата аптека имам парацетамол сируп, солени капки за носе и витамин ц.

mis. -> RE: домашна аптека (22.5.2009 17:33:02)

Во мојата домашна аптека има ефералган сируп и чепчиња,летизен,хидроген за рани.ханзапласт,витамин ц,флуонатрил,пиковит,вигантол,синомарин спреј,линекс,хумана електролит,дерматол за рани.Овие постојано ги имаме дома а периодично купувам риностоп кога е настинат, мукоплант за искашлување така што и тие се дел од нашата аптека.

Anushka -> RE: домашна аптека (23.5.2009 11:01:47)

devojki, help: kolku se cepcinjata protiv T zdravi?
Porano (vo minatiot vek) jas na decata im stavav, ama posle procitav nekade deka bile stetni...
koi se sega najdobrite tehniki za simnuvanje temperatura?

mami -> RE: домашна аптека (8.7.2009 20:46:43)

Анушка мила, ке го прочиташ ова кога ке си дојдеш дома најверојатно ама еве да ти пишам, кога во аптеа прашував за чепчиња ми рекоа да гледам да ги избегнувам, да пробам со масирање, туширање, оцет на нозете, Деларон па ако ни тоа не помага тогаш чепчиња и тоа секогаш во консултација со педијатарот...
Инаку во мојата аптека додавам и уште неколку пакетчиња ханзапласт зошто ко што почнал мојов да паѓа не сум далеку од гребаници и крв па мора да сум подготвена[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

mami -> RE: домашна аптека (1.10.2009 9:26:56)

Имате ли вие домашна аптека или трчате до аптека кога ке притреба нешто?

profesorica -> RE: домашна аптека (1.10.2009 9:31:21)

Имам дома далерон сируп, антибиотик, чепчиња, синомарин и капки други за нос и сируп за ислашлување за Дамјан. а за нас немам толку, имам вит ц, капсули цефалексин и кафетин.

mother 29 -> RE: домашна аптека (1.10.2009 9:38:20)

аууу имам буквално се.далерон,бактрим(посто сме алергични на пеницилин),линекс,летизен(за секој случај),ефферелган чепчиња),саномарин,..и сега не ми текнува?!?

вачно секогаш имам нов неотворен далерон на страна(нели 3 мес. е рокот на отворен ,ама јас не практикувам така)

profesorica -> RE: домашна аптека (1.10.2009 9:43:04)

Да и јас имам неотворен далерон, за секој случај.

Еца -> RE: домашна аптека (28.1.2010 23:51:13)

ИЗВОРНА ПОРАКА: jovanka

Sto treba da se ima od lekarstva doma no pod uslov da ne se zemaat sekogas na svoja raka?
Doma praktikuvam zadolzitelno da imam preparat za namaluvanje na temperaturata i toa za decata vo forma na sirup ili cepcinja a za nas vo forma na tableti.Tuka se i zimno vreme vitaminite koi se neophoden dodatok vo ishtranata i Vit.C za deca i vozrasni.Da ne gi zaboravam i caevite koi se vazen dodatok vo terapija na nastinki,gripovi.....drugo ako mi zatreba prvo konsultacija so maticen.

Тања РР -> RE: домашна аптека (19.6.2010 16:54:38)

Леле мојата домашна аптека веќе не ја собира во една кутија, сега почнав за Јана да ги ставам во друга.
Нејзината содржи: 3% хидроген, бетадине, калиум перманганат, јекодерм, Д3 капки, Ферум лек, Слезогал сируп, капки за нос, Парацетамол чепчиња за немајкаде, Еспумисан Л против грчеви кои ги употребивме само еднаш, стерилни гази, вата, шприцеви...

Viktori -> RE: домашна аптека (19.6.2010 16:59:57)

во мојата аптека имаше, а и уште има тоа: јод, газа стерилна, парацетамол и бруфен. 

Viktori -> RE: домашна аптека (19.6.2010 17:31:19)

ИЗВОРНА ПОРАКА: виктори

во мојата аптека имаше, а и уште има тоа: јод, газа стерилна, парацетамол и бруфен. 

заборавив, не знам како можев само, лоратадин сега, а урбазон кога беше помал син ми....
и мило ми е што заборавив.. одамна не сме се напиле лоратадин...

Maca25 -> RE: домашна аптека (19.6.2010 21:54:06)

Во послеедно време аптеката на нина само се полни со нови сирупи. Лоратадин, панцеф, вентолин сируп и капки за инхалација, Ефералган чепчиња (80, 150), Пиковит, Витамин Ц, Јекодерм, Тиленол (сируп против висока температура), Далерон, физиолошки раствор, ациди борици. Не ми текнува што друго имам.

Viktori -> RE: домашна аптека (19.6.2010 21:57:37)

маца, кај го наоѓаш Тиленолот? Мислам дека тука немаше .. барем порано...

Maca25 -> RE: домашна аптека (19.6.2010 21:59:21)

Го нема, ми го донесоа од Америка. Не сме го пробале уште, фала богу, немало потреба.

Viktori -> RE: домашна аптека (19.6.2010 22:03:26)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca25

Го нема, ми го донесоа од Америка. Не сме го пробале уште, фала богу, немало потреба.

Маца 1000 пати е поефикасен од парацетамол и бруфен заедно, а се дава во помали колочини и превкусен е и шишенцето е практично.

Мене ми носеа додека децата беа мали, а и работев во една хуманитарна амбуланта и од таму си земав исто. + имаше и Тиленол стронг пакувани по 2 таблетки дејство еднакво на кетонал само не толку штетни.

да не ти паѓа на памет покрај Тиленол да даваш Далерон или парацетамол наш [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Maca25 -> RE: домашна аптека (19.6.2010 22:05:52)

Докторката што ми го донесе ми рече дека е многу ефикасен. Не дај боже да имам потреба да го отворам. Аман више со тие температури и болести. Инаку нина ми го повраќа далеронот и парацетамолот, и само чепчиња користевме. Сега видов дека рокот на траење му е до 1/2011.

Viktori -> RE: домашна аптека (19.6.2010 22:08:04)

Ако има кој да ти носи порачај си од таму и олеснувачи при настинки. Имаат милион сирупи без антибиотик а помагаат при настинка. Не ко овде.. од антибиотик друго не знаат....

Nadezna -> RE: домашна аптека (7.2.2011 20:12:23)

Eferalgan cepcinja, Nistatin, Espumisal l kapki, eostin,jekoderm, pamuk, gazi....

blue_blue -> RE: домашна аптека (7.2.2011 23:49:30)

Ponstan сируп за симнување температура, еферлаган чепчиња, Emesan K чепчиња против поврќање, HIP ORS електролит, Дарнфлора прашак за регулирање на цревна флора и против пролив, Prolife ампули против пролив, Loratain сируп против алергии, deksametazon ампули за инхалација во случај на многу кашлање, gentamicin ампули за инхалација во случај на течење на нос со зелени мрсули, физиолошки раствор за инхалација, aqua maris спреј за нос, фластери, шприц, игла, алкохол, Риностоп сируп против настинки, Салбутамол сируп, дијазепам за ептен висока температура за да се отстрани можноста од мозочни грчеви, инхалатор (мада не знам дал спаѓа во аптекава), течна пудра, еозин 1% воден раствор, Бепантен крем во туба, цитерал капки за очи, Cloramfenicol маст. Кога ќе пратиш деца во граинка неверојатно е за колку кратко време ќе имаш дома подвижна аптека[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  

zapce -> RE: домашна аптека (8.2.2011 10:46:53)

Ибупрофен сируп за симнување на температура, Лоратадин сируп за алергии, фенобарбитон таблети за висока температура, Оспен сируп, Алмаци сируп, Хербион сируп за искашлување, Примогал сируп за кашлица, сируп од Галапро со лимон и прополис, имунокиндер за имунитет, Пробиотик иммуно за регулирање на цревната флора, електролити на Humana, Ефедрин капки за нос, Pantexol крема, Kuterid G крем, Салбутамол сируп, витамин Ц итн .

strelec 8 -> RE: домашна аптека (8.2.2011 11:12:23)

fenobarbiton,bronles,ponstan,amoksiklaf,paracetamol-sirup,prokulin kapki za oci,deksametazon kapki za oci,vigantol,

AnnaMolly RR -> RE: домашна аптека (7.1.2012 17:48:56)

Јас имам навика останато од мајка ми секогаш да имам милион лекови дома, како за нас, така и за бебето.

За Филип СЕКОГАШ имам:
Ефералган сируп и чепчиња
Дијазепам чепчиња
Кесичка електролити
Аква марис спреј за нос
Оперил капки за нос
Прополис спреј за грло
Стерилна газа и фластери
Фурал сируп против пролив
Витамин Ц
Хлорамфеникол
Камагел
Сируп против алергии

Тоа ми е MUST HAVE, а имам и други работи за секој случај.

kikicka -> RE: домашна аптека (8.1.2012 8:44:16)

Парацетамол
Фервекс
цефалексин
Лупоцет чепчиња или ефералган сируп за тем
хеделикс
оперил
аквамарис
алпа
и некоја маст така за болки или рани

Страница: [1] 2   Следна страница >   >>