Циста на хориедален плексус (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

spasoje -> Циста на хориедален плексус (6.3.2012 18:04:21)

Zdravo ringerajovci, so golema zagrizenost Vi pisuvam bidejki me interesira dali nekoj od Vas imal iskuvstvo so ova ''''cudo'''' koe ne plasi za idninata na nasite [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image]? Momentalno sum 24nedela a cistata se pojavi pred 3-4nedeli,do togas se bese normalno kako sto treba. Razvojot na bebeto e normalen edino sto ne zagrizuva e taa cista na glavata. Mi predlozija kordocinteza i nekoi ispituvanja , no mnogu sum zagrizena sto i kako ke se odviva ponatamu [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Ve molam piset_e mi ako nesto znaete na ovaa problematika [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Pozdrav

bombica -> RE: Cista na horiedalen pleksus (6.3.2012 22:24:28)

Во првата бременос еден од моите бебушите имаше циста на хориедален плексус од околу 2мм .Ја виде др. на скринингот во 22 нед. ме испаничи до бесвест и предложи амниоцинтеза но јас одбив затоа што имав ризична бременост.Кога отидов кај матичната убаво ми објасни дека цистите биле нормална појава во развојот на бебето и дека многу др воопшто не ги спомнуваат иако ги гледаат и дека исчезнуваат најкасно до 28нед. И стварно во 27 нед. немаше ни траг од цистата....Колки мм е цистата? И ме интересира кај кој др. беше на скрининг?

kopriva -> RE: Cista na horiedalen pleksus (7.3.2012 6:47:56)

Нема потреба од паника .Нормално првата реакција и кај мене беше страотна затоа што незнаев што е поточно таа циста од 5мм . Се појави околи 20-21 недела но др. рече дека со тек на време ке се повлече и дека е нормално ... И така беше се повлече на наредната контрола скоро ја немаше така да без паника и позитивни мисли Спасоје [sm=smiley20.gif]

sandrice -> RE: Cista na horiedalen pleksus (7.3.2012 23:19:15)

Spasoje bez grizi, i jas pominav niz tie maki,samo sto mojot bebus imase dve cisiti na dvete komori, mnogu mi bese tesko posto neznaev sto e toa. i mene mi predlozija aminocinteza no ja odbiv zatoa sto bila rizicna za bremenosta, i kako sto mi kaza maticniot dr. do 28 nedela celosno se izgubija i sega bebusot e se vo red i eve sega vo sekoj moment go ocekuvame. Bez griza se ke bidi vo red :) pozdrav

AnaAM -> RE: Cista na horiedalen pleksus (12.3.2012 15:30:16)

Здраво на сите!
Јас сум 18та недела и ја добив истата дијагноза пред неколку дена на ГАК. Иако докторката ми објасни дека се е во ред, да не се плашам, дека тие цисти исчезнуваат и не се опасни, јас не бев радосна како претходно. Инаку докторката не ми предложи понатамошни испитувања, ми рече да не се грижам, дека се е во ред со другите мерења.
Сега ми е мило што читам ваши искуства и некако ми олесна. Се надевам дека на наредниот преглед ќе ги снема тие смотани цисти :) Поздрав до сите и благодарам!

mama_sk -> RE: Cista na horiedalen pleksus (18.4.2012 17:59:13)

I nas ni ja dadoa istata dijagnoza [sm=smiley19.gif] Cistata e so golemina 6*9mm... Iako doktorkata kaza deka ke se izgubi za nekoja nedela, jas sepak sum zagrizena [sm=smiley13.gif]
Kazete kako se odvivaat kontorlite kaj vas, povleceni li se cistite?!?

Страница: [1]