pacuvce -> RE: chat room (10.12.2009 14:34:47)
|
Просечната нето-плата во периодот јули-септември ја покриваше вредноста на потрошувачката кошница за исхрана и за пијалаци, а најголем остаток од 41,5 отсто е забележан во септември, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Според овие податоци, во периодот јули-септември едно четиричлено домаќинство било во можност со една просечна нето-плата да ја наполни месечната потрошувачка кошница за исхрана и за пијалаци. Просечната нето-плата по работник за јули изнесувала 19.763 денари, при што трошоците за исхрана и за пијалаци биле пониски од просечната нето-плата за 7.876 денари, односно 39,9 отсто. Во август просечната нето-плата по работник изнесувала 19.867 денари и со вкупните трошоци за исхрана и за пијалаци од 11.825 денари за задоволување на останатите потреби останувале 8.042 денари, односно 40,5 отсто. Во септември просечната нето-плата по работник изнесувала 20.044 денари и од вкупните трошоци за исхрана и за пијалаци изнесувале 11.728 денари и биле пониски од просечната нето-плата за 9.684 денари, односно 41,5 отсто. Izvor:Dnevnik Vi se veruva li?Na fakultet imavme eden profesor koj ni predavase statistika i koga dojde na prviot cas za da ni go priblizi predmetot rece:"Statistikata e mnogu ednostavna rabota.Ako vo drzavata poloviona od naselenieto jade meso,a polovina kisela zelka,koga statisticki ke gi obrabotite podatocite,ke ispadne deka site jadat sarma...[sm=smiley36.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley36.gif]" Mene ova mi lici na toa...Lugevo edvaj sostavuvaat kraj so kraj,a Zavodot za statistika izleguva so podatoci koi se na rabot na gluposta... Komentari...
|
|
|
|