lukajana RR -> RE: Тестенини-рецепти (7.2.2016 16:58:35)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Julie1 Уживам во Италјанска храна, едноставно се прави и вкусна е, а што е најважно најмалку може да направиш утка Еве еден рецепт за двајца: Потребно е : 1. 300гр шпагети 2. 300 гр мелено свинско и телешко месо 3. половина главица кромид 4. црн пипер 5. 200мл доматно пире 6. оригано 7. вегета Подготовка: Се варат шпагетите во солена вода со малку маслиново масло. На страна во длабок сад се пржи кромид, се додава меленото месо. Откако се добро ќе се испржи се додава доматното пире, зачините по вкус и се остава на тивок оган уште 5-10 минути. При сервирање може да се стави и пармезан Чекам одговор каква била вечерата или ручекот.... ИЗВОРНА ПОРАКА: Aleksandra Karonata spageti Se vari edna kesa tenki spageti. Vo drugo tavce se stava zejtin i se stava sitno seckan luk ( 3- 4 ceslinja) i dve do tri piperki zeleni sitno seckani. se propruvaat i se dodava sitno seckana slanina (otprilika). Se przi ubavo i se stava 500 gr slatka pavlaka za gotvenje i se ostava pavlakata da se zgusne. Od zacini se stava sol, vegeta i crn piper. Se cedat spagetite i se stavaat na ringla i se posipuva sosot vo niv i malku se proprzuvaat so sosot i posle uzivajte. BON APETIT ИЗВОРНА ПОРАКА: Aleksandra Karbonata Spageti, goltnav edna bukva, mi tecat ligi od samata pomisla na niv. I zaboraviv otkoga ke si stavite spageti vo tanjirot obavezno gi poprskuvate so parmezan i koj saka moze i kecap da si stavi i majonez ИЗВОРНА ПОРАКА: mami Еве ви лазањи без месо- со месо следниот пат :) основен ви е бешамелот- загревате 3 лажици путер и во него запржувате брашно и потоа полека додавате млеко, јас после ставм вегета а може и сол...ставате млеко колку што ви треба сос, кога ќе добие густина го тргате на страна - на друго место ставате сецкани печурки да се пржат во малку путер и бело вино и откога ке бидат готови може да им додадете кечап (домашен или купечки или некој готов томатен сос) во тавата за лазањи ставате прво малку од бешамелот и почнувате- ред лазањи,бешамел, сирење,лазањи,бешамел,печурки,лазањи,бешамел,сирење и се така додека имате бешамел...мозе да ставите повеке врсти сирење различен вкус се добива...завршувате со бешамел и врз него рендате сирење или кашкавал и ставате орегано... во тавата сипувате и малку млеко, ја покривате со фолија и ја ставате во загреана рерна...после 30 мин печење ја тргате фолијата и оставате уште 30 минути и лазањите се готови ИЗВОРНА ПОРАКА: profesorica Едно од најубавите италијански јадења, лазањите, онакви какви што не ги познаваме. Овој пат ќе заборавиме на месото и ќе подготвиме вегетаријански рецепт кој веруваме ќе ви се допадне. Во спротивно, секогаш останува можноста следните да ги направите со месо. ● [image]http://www.gurman.mk/wp/wp-content/uploads/2009/11/veglazanja.jpg[/image] СОСТОЈКИ • 500 гр кори за лазањи за бешамел сос • ½ л млеко • 40 гр путер • 40 гр брашно • 1 кесичка пармезан • сол и бибер • 1 јајце • малку мускатно оревче за сос од зеленчук • 1 морков • 1 тиквица • малку целер • 1 праз • 4 домати, излупени • 300 гр брокули • маслиново масло • 250 мл слатка павлака • сол, бибер и босилек ПОДГОТОВКА 1 За бешамел сосот, ставајте ги состојките една по една во сад на среден оган, со постојано мешање, за да не се направат топчиња. На крајот, додадете го претходно изматеното јајце со брзо мешање. 2 За сосот од зеленчук, исечкајте ги празот и морковот на тркалца, тиквицата и целерот на коцкички, брокулата поделете ја на мали цветови. Ставете сѐ во тава со маслиново масло и пропржете. Со долевање на вода, динстајте го зеленчукот сѐ додека не омекне. Пред да биде готово, додадете ги доматите исечени на тркалца. Зачинете со сол, бибер и сув босилек. На крајот додадете ја и слатката павлака. Потоа тргнете ја тавата од оган. 3 На дното на садот за печење ставете бешамел сос, потоа лазањи и смесата од зеленчук. Повторете го овој чекор сѐ додека не завршите со продуктите. На крајот, завршете со бешамел сос. Печете на 200°С околу половина час.
|
|
|
|