бели заби без тешки операции (Целосна верзија)

Форум >> [Семеен живот] >> Убавина и мода

Порака

mami -> бели заби без тешки операции (18.8.2009 15:02:03)

Многу луѓе сонуваат за блескаво бела холивудска насмевка. Но, за да добиете ваква насмевка не е потребно да се одречете од утринското пиење кафе со цигара. Еднаш во неделата можете да ги избелите своите заби со намирници кои што можете да ги најдете во домот.

Сода бикарбона

Обој на чин на избелување се користи веќе со години. Измешајте една лажичка сода бикарбона, малку сол и неколку капки од јаболков оцет. Добиената смеса треба да се запени. Нанесете ја на четката за заби и измијте го забите како што вообичаено правите, а потоа повторно направете го тоа, но овој пат со паста за заби. Можете да го користите овој метод само еднаш во текот на неделата.

Јагоди

Методот е мошне едноставен. Неколку минути тријте ги забите со цела или згмечена јагода. Ова овошје содржи ензими кои се совршени за избелување заби. По третманот со јагоди измијте ги забите со обична паста.

Кора од портокал

Внатрешната страна од кората на портокалот е богата со состојки кои ги избелуваат забите. Затоа тријте ги забите со овој дел од кората. Можете да користите и кора од лимон, а резултатите ќе бидат видливи по неколку третмани.

Оцет од јаболка

Кога го користите оцетот од јаболка внимавајте да не претерате бидејќи во поголемо количество тој може да ја нагриза глеѓта на забите. За да избегнете било какви компликации, лажичка оцет помешајте со малку вода. Во комбинација со вода оцетот не е толку силен, а вашите заби по неколку третмани ќе бидат блескаво бели.

happy mommy -> RE: бели заби без тешки операции (22.8.2009 12:06:13)

Beli zabi mi se opsesija , go imam probano toa so soda bikarbona i od licno iskustvo vi kazuvam deka ne e ok, zasto moze da napravi samo iritacija na nepcata i problemi. Najdobar nacin e mienje na zabite so pasta za belenje - colgate white po 3 pati na den i rez.ima za edna nedela. 

profesorica -> RE: бели заби без тешки операции (29.1.2010 10:45:04)

Како до поголема заштита од кариес?

Медицината бара нови и поефикасни методи за борба со кариесот. Некои од нив се и доста нетипични - вакцина против кариес, електрични бањи за зајакнување на забниот мејл, геномодифицирани бактерии, кои се борат со причинителoт на кариес.

[image]http://vesti.mt.net.mk/images/karies1.jpg[/image]
Но, бидејќи сите овие изуми сè уште постојат само во лабораториите, не ни останува ништо друго освен да се довериме на старите проверени методи на заштита.

Начин број 1: редовно миење на забите

Бактериите Streptococcus mutans живеат во устата и се хранат со најмалите остатоци од храна (особено со јаглени хидрати од неа), кои се собираат на забите. За да не им осигуруваме соодветна средина за развој, треба да миеме заби барем два пати дневно, а идеалната варијанта е по секое јадење.

За добрата хигиена е потребна и вистинската четка со средна цврстина. Електричната четка е подобра од "обичниот", но сепак има една предност - дава можност за единица време да се чисти повеќе. Според некои мислења на експерти, таа отстранува подобро.

Соодветната паста за заби треба да:

• да ги чисти добро забите, т.е. да содржи дикалциев фосфат, натриум метафосфат, алуминиум хидрооксид или силициум двооксид;

• да го зајакнува забниот мејл со флуор;

• да ги убива микробите со помош на триклозан, хлорхексидин и други специјални дезинфектанти.

Начин број 2: да не си ги миеме забите!?

Да. Според статистиката, се уште има доста, луѓе кои воопшто не ги мијат забите, а други го прават тоа еднаш неделно. И замислите си, некои од нив немаат ниту еден кариес! Делумно тоа се должи на гените.

Набљудувањата покажуваат дека меѓу нив доминираат такви кои не се поддржувачи на слатки производи, а користат повеќе месо.

Сепак - ако не сакате да останете без заби, подобро не сметајте на вакво мени или на наследувањето.

Медицината бара нови поефикасни методи во борбата против кариесот. Некои од нив се нетипични како вакцина, електрични бањи и слично. Додека не излезат од лабораториите овие методи, најдобро е да се држиме до старите здрави животни навики.

ripce -> RE: бели заби без тешки операции (11.2.2010 20:11:11)

Белеење на забите: митови и факти

[image]http://notformen.mk/images/stories/mie_zabi.jpg[/image]

Кој не копнее за холивудска насмевка. Нормално дека никој од познатите не се родил со такви совршени заби. Се е, до напредната медицина и техника. Многу е важно негата на вашите заби да ја препуштите на професионален забар со кој убаво ќе комуницирате. Сепак забите се на нашето лице, веднаш паѓаат во очи и не смее да бидат запоставени. Навистна е жално кога ќе се види млад човек со кариес или без заби. Од здравите заби зависи и свежиот здив на устата. Многу често се среќаваат луѓе кои имаат убави и здрави заби но, од исхраната, кафето и најмногу од пушењето, нивните заби добиле потемни дамки и жолта боја. Ваквиот проблем се решава со белеење. Ова се 3 погрешни мислења околу белеењето:

МИТ 1:
Ако отидам на белеење на заби, целата уста ќе ми стане бела. Забите, пломбите, мостовите, па дури и непцата ќе добијат посветла нијанса!
ФАКТ:
Воопшто и не постои средство што може да избели пломби и мостови а, за непца да не зборуваме. Белеењето се однесува конкретно на забите и на ништо друго. Би било многу полесно кога би можеле да се побелат и пломбите, бидејќи навистина лошо изгледа бели заби и црни пломби. Ве советуваме пред белеењето да ги смените сите црни пломби , доколку ги имате, со бели секако.

МИТ 2:
  За да имам бели заби морам да посетам забар!
ФАКТ: 
И кај нас може да се купат средства за белеење на заби. Ги има повеќе марки, некои се повеќе некои помалку ефикасни. Докажано е дека нема разлика помеѓу белеењето што го изведува забарот и домашното белење. И тој ги користи истите средства, освен ако станува збор за ласерско белеење.

МИТ 3:
  Доволно е само еднаш во животот да одам на белеење на забите. ФАКТ:  Колку време ќе останат вашите заби бели после нивното белеење зависи од вашите навики. Доколку не сте го намалиле пушењето, пиете многу кафе и јадете обоена храна, белите заби пократко ќе ги носите. Што значи дека ќе треба повторно да посетите забар, ако имате желба.

Страница: [1]