RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

bombica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.6.2011 16:11:10)

ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

A do koga se pijat tie magneziumot? Po prvata bremenost gi piev na pocetok i na kraj na bremenosta a sega doktorot mi gi dade vo 13 nedela da gi pocnam...I do koga treba  da gi pijam ?Si kupiv magnezium od Vitamax od 250mg , 225,00denari i ima 60 tableti.. 

Magnezium se pie najveke do 36 polni nedeli poslre toa ne zatoa sto gi sprecuva kontrakciite

bombica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (17.6.2011 16:16:32)

ИЗВОРНА ПОРАКА: *mika*

Mene me interesira, jas gi pijam Mamavit, i tie si sodrzat 250mg magnezium, i doktorot ne mi spomna nisto dopolnitelno. A vie trudnici sto piete magnezium, pokraj nego piete i drugi vitamini?? tie ne sodrzat magnezium??

Dovolen e toj Mg vo vitaminite sto gi pies dokolku nemas nekoj problem kako na pr. grcevi ili kontrakcii.Jas imav kontrakcii od 20 ned i zatoa piev 2x250 mg magnezium plus vo vitaminite sto gi pijam ima 150 mg.

Fiao -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (18.6.2011 10:27:17)

ИЗВОРНА ПОРАКА: *mika*

Mene me interesira, jas gi pijam Mamavit, i tie si sodrzat 250mg magnezium, i doktorot ne mi spomna nisto dopolnitelno. A vie trudnici sto piete magnezium, pokraj nego piete i drugi vitamini?? tie ne sodrzat magnezium??

Jas pijam MAMAVIT i plus magnesium po 1 dnevno

Mrs.Tinka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.6.2011 7:57:29)

Mene d-rot mi rece deka nema potreba da se pie magnezium ako nemam problemi. Vo vitaminite sto gi pijam ima 150 mg.
Da se nadovrzam na temata odmor- mi rece deka mozam da odam, samo da pazam ako se banjam, vodata da bide cista i da ne se izlozuvam mnogu na sonce. Zdravje, na 6-7 Juli vo Pefkohori :)

mila28 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.6.2011 11:29:54)

Здраво мамички јас  денес сум официјално 13 недела, бев на 4д скрининг и се пројде во најдобар ред, с ево граници на нормалата бебушот е супер. [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]  од витамини ми дадоа да пијам прегназон, витамин ц од 500 и магнезиум од 250 повремено. Се надевам нема да ми се лоши од прегназонот како што читам на повеќе им се лоши [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] А што се однесува за на одмор и ние планираме на 20 јули да одиме за грција исто пефкохори или неа врасна сеуште не сме одлучиле, матичниот ми кажа дека нема причина зашто д ане одам и баш било пожелно да се оди на одмор..море..јод..пливање. Mrs.Tinka преку која агенција одите за пефкохори?

tedicka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.6.2011 12:29:37)

Imam ogromni problemi od MamaVit-ot, mi pravat kiselini, sega pocnav da gi pijam navecer pred legnuvanje, ponekogas e ok, ama ponekogas mi se vrakaat kiselini, i toa so nekon metalen vkus vo usta [sm=smiley13.gif] ima li nekoj slicen problem, sto piete? Inace odam na odmor u Grcija na 5-6 Juli, 7-8 dena momentalno sum 22-ra nedela i ginekologot mi rece deka e ok da odam

KRISTIJANA* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.6.2011 13:51:53)

Zdravo i od mene , vcera bev na kontrola ( 16 nedela ) se e vo red :)
Krvnata slika mi e super , i ne mi dade doktorot nisto , od 12 nedela od koga ja prekinav folnata ne pijam nisto od vitamini ,

Inace parametrite vo krvata slika mi se sega malku na granica no nitu eden pod granica ....

Jas planiram da odam za Grcija na odmor megjutoa ke bidam nekade 22-24 nedala mislam deka nema da ima problem :)

inace definitivno go definiravme i polot
IT'S A BOY !!!!! dr problemi fala mu na Gospod do sega nemam , nitu grcevi nitu kiselini nitu gadenje ...

Pozdr. do siteeee .... beknezi

Mrs.Tinka -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.6.2011 13:55:39)

mila28 ne odime preku agencija, tuku preku eden decko od skopje sto raboti tamu vo pefkohori i posreduva vo rentanje sobi, dava pristojni ceni a i ne e prevarant, veke nekolku kolegi moi bea preku nego. Ako sakas kontakt nekakov, e-mail ili tel, ke ti dadam.
Pregnazon pijam i jas, voopsto ne mi se losi od nego, osven koga go pijam na po prazen zeludnik, obicno treba so hrana da se zema.  Ima i Pregnazon complete so omega3, toj e uste po dobar.

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.6.2011 14:02:39)

I jas imav maka od mamavitot i sega pijam oligovit...Jas imav opstipacija ( zapek ) i ke se porodev na solja za malce :( Na mnogu zeni vlijaat loso :(

vesnab -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.6.2011 14:09:40)

jas sum 19 nedela, i citam i drugive idni majki postojano odam vo wc po mala nuzda i zatoa ne se plasham, nekade do pred 3 nedeli celo vreme mi se gadeshe i povrakjav, sega se osekjam super, takvite maki isceznaa, prethodnava nedela pocnav da go custvuvam bebeto vo mene i 2 dena kontinuirano kako klocka :) presrekjna bev, no sega sum mnoguuu isplashena, poslednive dva dena ne go custvuvam klocanjeto, vo petok zakazav pregled, no mnoguuuu se plasam, dali e toa normalno ??? nekoi vikaat deka malo e za da kloca ushte sega sekoj den, no ve molam kazete mi gi vashite iskustva, pomognete mi :((( edvaj sedam i na rabota, preplasena sum :(((

vanessa30 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.6.2011 14:14:04)

Vesna, ic ne se sekiraj jas sum 25 nedela, pa bebeto nekogas e poaktivno i poveke kloca, nekogas ne . Najcesto ako jadis blago, hrana so seker(sladoled, torta, cokolado) toga e poaktivno. A i uste e malo za da go custvuvas nonstop da udira. Tkaka da ic ne se sekiraj.

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.6.2011 14:15:06)

Nemoj da se sekiras...Zami edno cokolado izedi ke se razdvizi ke go osetis...- Malo e nemoj uste sega da si pravis takvi filmovi..Jas koga bev vo 8 mi mesec taka mi nemase mrdnato cela vecer i koga otidov na klinika me zadrzaa samo zaradi toa sto sum rekla deka ne mi mrda za posle da ne ispadne nesto pa da si se zastitat..I dremev tamu bezveze edna nok...Odi kasni cokolado i sedi miruvaj da vidis kako ke se akticira..Jas sum 14 nedela i uste sega go osekam po malce...Koga ke legnam stranicno i onaka malce i na stomak mi se faka i odma mipretka i me potseka da pazam :)  Ili na grb koga lezam i togas go osekam onakak kako puls :) Ne se plasi uste sega ,sto ke pravis ponataka..Uzivaj :)

vesnab -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.6.2011 14:19:03)

Fala mnogu.....me raspolozivte malku, a sega odma odam po cokolado :))) <3 fala ushte ednash

vanessa30 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.6.2011 14:27:53)

Decki vcera se vrativ od odmor (grcija) i super si pominav, Pod senka si sedev, samo nozete gi suncav, i da vi kazam pravo se banjav vo moreto ednas na den. Malku cudno e so stomakot vo voda i mi trebase poveke vreme dodeka da se priviknam na vodata, ali otkako ke izlezev od voda i ke si legnev na lezalka, ova malovo mrda li mrda, neznam dali se buni ili saka uste da se kapi:-)).
Ama da vi kazam i deka uspeav da nastinam, neznam kako, se pazev ,ama kaslam i nosot mi teci pa sega utre da odam kaj maticniot da mi kazi sto da pravam. Nisto od antibiotik nezimam bidejki neznam sto smeam i dali ke deluva za da ne zemam bezveze. Da ne bev trudna, eden rinastop i se ke se resese, ama rinastop-ot da ti imal nekoj prekursor na droga, taka da nedoaga vo obzir da go zemam. Inaku nemam temperatura, ama kaslicava e dosadna. Pa nekoj da ne ima sovet sto na prirodna baza -nekoj lek da si zeam????
Inaku da ve prasam kako ste so otekuvanje na nozete? Jas poslednive 2 nedeli ako podolgo sedam na stolica ili stojam nozete mi potekuvaat i toa najcesto levata okolu gluzdot.

mila28 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.6.2011 14:28:54)

Ахх веќе купив пргназон обичен, знам дека омега 3 е битна во трето тромесечје, меѓутоа нареден пат ќе земам со омега 3. Што се однесува до бројчето ако не е проблем прати ми го по порака па ќе се слушнам со дечкото баш да видиме ако ни одговара и договориме  супер.
ИЗВОРНА ПОРАКА: Mrs.Tinka

mila28 ne odime preku agencija, tuku preku eden decko od skopje sto raboti tamu vo pefkohori i posreduva vo rentanje sobi, dava pristojni ceni a i ne e prevarant, veke nekolku kolegi moi bea preku nego. Ako sakas kontakt nekakov, e-mail ili tel, ke ti dadam.
Pregnazon pijam i jas, voopsto ne mi se losi od nego, osven koga go pijam na po prazen zeludnik, obicno treba so hrana da se zema.  Ima i Pregnazon complete so omega3, toj e uste po dobar.

bombica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.6.2011 14:33:03)

Slobodno odete si na odmori dokolku vi e bremenosta ok no morate mnoguuuu tecnosti da piete da ne ja dehidrirate matkata.A bas citav pred nekoj den i sovet od da se nosi bikini ne iacelo kupaki i dokolku postoi moznost kupakiot da se menuva so suv posle banjanje.....Ubav pomin na site sto ke odite na odmor[sm=smiley1.gif]

mila28 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.6.2011 14:35:02)

vanessa30 за грлото земи свраи си чај од жалфија стави го во некое шише и нека стои во купатило, секое одење до  wc   прави  гаргара ...мене тоа ми помага многу..јас во 8 недела некаде исто така кашлав и бев затната и ова со жалфија ми помогна за 3 дена ми се смири кашлицата и болката. п.с немој да го пиеш чајот од жалфија исклучиво за гаргара.

mamicka77 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.6.2011 14:42:08)

ИЗВОРНА ПОРАКА: vesnab

jas sum 19 nedela, i citam i drugive idni majki postojano odam vo wc po mala nuzda i zatoa ne se plasham, nekade do pred 3 nedeli celo vreme mi se gadeshe i povrakjav, sega se osekjam super, takvite maki isceznaa, prethodnava nedela pocnav da go custvuvam bebeto vo mene i 2 dena kontinuirano kako klocka :) presrekjna bev, no sega sum mnoguuu isplashena, poslednive dva dena ne go custvuvam klocanjeto, vo petok zakazav pregled, no mnoguuuu se plasam, dali e toa normalno ??? nekoi vikaat deka malo e za da kloca ushte sega sekoj den, no ve molam kazete mi gi vashite iskustva, pomognete mi :((( edvaj sedam i na rabota, preplasena sum :(((

vesnab ne se sekiraj ne moze sekoj den da go osekas bidejkie mnogu malo tek vo 7 mesec ke pocnes sekoj den da go osekas

vanessa30 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.6.2011 14:42:34)

Fala Mila, ke probam so caj od zalfija.

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (20.6.2011 23:42:34)

Inaku mnogu pomaga i prospan sirupot, jas zimoto koga nastinav mi go prepisaa

zmej1 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.6.2011 14:26:05)

Decki, dali nekoja od vas ima iskustvo so zabar za vreme na bremenost.??? Mene ginekologot mi kaza deka moze plombiranje so anestezija bez adrenalin.samo da nema snimanje.Jas do sega bev za dva zaba ,i za dvata vo 4ti mesec ,pri prviot anestezijata traese kratko kako sto trae bez adrenalin,a so vtoriot dolgo ,cela starna mi bese zdrvena...stomatologot vika deka bilo dole zatoa bilo taka , deneska pak ke odam se nadevam posleden pat ,imam uzasna bolka na tret zab , ama mnogu mi e sube ....da ne se stetni site ovie anestezii za bebinjata ,iako se stava mala kolicina .Ve molam piste nesto ako znaete .Inaku sum 18ta nedela .

vanessa30 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.6.2011 14:42:28)

Zmej, ako ti e sube i postoi moznost bez anestezija i mozes da izdrzis, stavi plomba bez anestezija i taka moze.
Mada mislam deka nemas gajle od anestezijata (samo da e bez adrenalin) bidejki kolku jas to znam komplikacija koja moze da nastane od adrenalinska anestezija e predvremeno poraganje, e bidejki do sega 2 zaba si popravila so anestezija i ne si imala nikakva komplikacija, zosto bi imala sega??/ Taka da ne se sekiraj se ke si pomini kako sto treba.
Jas za sreka site zabi mi bea sredeni pred da ostanam bremena i sega za sega nemam nekoi problemi, mada od pred 2-3 nedeli pocnav da si zemam i fluoronatril 1 dnevno , ama znam i da preripam nekoj den.
Pozdrav

zmej1 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.6.2011 15:04:47)

Fala ti Vanessa za brziot odgovor.Pa toa i sakav da znam sto moze da bide stetnata posledica od anestezijata ...valjda ne udira nesto na plodot .ke mu kazam denes da ne mi stava ako mozam da izdrzam ,a i jas planiram da pijam fluoronatril od denes.Pozdravce

KRISTIJANA* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.6.2011 15:19:13)

ZMEJ 1 MENE DOKTOROT MI RECE DEKA MOZAM DA POPRAVAM ZAB I SO ANESTEZIJA MEGJUTOA DA NEMA ADRENALIN ISTATA , ZATOA STO MENE NISTO NEMA DA MI SE SLUCI , MEGJUTOA SE ZABRZUVA RABOTATA NA SRCETO NA BEBUSOT ZATA E STETNA .....

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (21.6.2011 15:19:14)

I mene mi rekoa deka ne e strasno da se odi na zabar.Na site vi preporacuvam da piete fluonatril za zabite da ne vi se raspiat..Od 1 mg ...Eftini se i gi ima mnogu vo edno kutivce..

Страница: <<   < Претходна страница  40 41 [42] 43 44   Следна страница >   >>