|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Второ дете - кога е вистинското време?
24.3.2012 10:03:41   
mami mami

ИЗВОРНА ПОРАКА: mami mami

po drugi doktori krajot ne mozam da go najdam., a ovoj e eden od najdobrite.Pozdrav i ve molam pisete nekoe vase iskustvo

(Одговор на членот mami mami)
Непосредна врска до пораките: 251
24.3.2012 15:00:18   
mamicki
Вистинско време е кога ќе се почувствувате подготвени за дете, и физички, и психички и материјално. Не е фер ни за родителите, а особено не за детето да дојде на свет кога не сте во состојба да му се израдувате и да го однегувате како што треба. Јас за второ дете чекав 15 години, и многу ми е убаво. Друга работа, првото дете го родив на 23, второво на 38, и не би и препорачала на ниту една девојка да формира семејство пред навршени 30. Разликата во доживувањето на мајчинството е оооооооооооооооооогромна!

Непосредна врска до пораките: 252
24.3.2012 15:13:13   
stela
Pa te razbiram ssto sakas da kazes, no ne se soglasuvam so tebe mamicki, zasto ne go ziveat zivotot site so ista dinamika, ne gi osoznavaat site rabotite na ista vozrast, ne go dobivaat site iskustvoto posle triesettata, a osven toa pak toa e i mec so dve osrtici i da go dobies toa na taa vozrast mozebi ne mnogu no nekoi raboti veke i gi nemas kako na pr, neophodno zdravje, trpenie, pa mozebi i vedrina vo gledanjeto na rabotite i eden kup drugi raboti, Sum slusnala sovetti razlicno i od razlicni lugje, no mnogu i se poklopile koga kazale deka na postari godini e potesko da sse gleda deca - se razbira kako i za se i tuka posstojat isklucoci

(Одговор на членот mamicki)
Непосредна врска до пораките: 253
24.3.2012 16:21:52   
mamicki
Не, не станува збор за осознавање, туку за (не)изживеаност, за образование, кариера, шетање, забава, самоосознавање и се друго што придонесува една личност да се чувствува реализирана и задоволна во своја кожа. А колку за здравје, хах, таман работа, на 38 човек да не се чувствува здрав!, трпение сега имам многу повеќе, ведрината пак е тесно врзана со чувството на лично задоволство и сигурност, така што и неа ја имам повеќе сега од тогаш. На крај на краиштата, јас споделив искуство, стекнато низ животот, не мислење формирано којзнае како.
Е сега, ако некоја девојка нема други амбиции и желби освен таа да оформи семејство, тогаш да, се согласувам, нека го направи тоа што порано user posted image

(Одговор на членот stela)
Непосредна врска до пораките: 254
24.3.2012 18:49:57   
stela
Tokmu pod toa sto go nabroja milsev na osoznavanje, a za zdravje ne sum slusnala nekoj doktor da preporaca ragajnje na prvo dete posle triesettata, zosto - mozebi znaes ti ili pak taman rabota site da ragjaat duri na 38, koga bi ragjale vtoro i koga i kako bi gi rasneleuser posted image ?????

Непосредна врска до пораките: 255
24.3.2012 19:21:28   
lilicka
Јас сакам да имам второ-трето дете....до 35години за покасно не би сакала да раѓам знам дека е ризично!!

Непосредна врска до пораките: 256
24.3.2012 19:22:02   
mila mama
Ууф кога останав бремена зедов да читам една книга за бременост и книгата почнуваше вака: “Кога е вистинското време човек да забремени“? одговорот беше “Никогаш!“ Никогаш не е спремен доволно за да забремени и секогаш постои моментот кога викаме ај чекај уште ова да свршам уште она. и ја се слагам дека ако не многу рано, барем на 25-26 години треба да се роди прво дете. И ја се осеќам непрошетана, ама мислам дека и на 40 ќе се осеќам така. и на 40 ќе сакам да шетам, кафиња муабети и останато, така што вака барем телото е поздраво на порана возраст. А другото се ќе се среди, и школо и живот user posted image

Така што, во тој ред на мисли, јас се спремам и за второuser posted image психички мислам се спремам user posted image

< Поракaта ја уредил mila mama RR -- 24.3.2012 19:23:28 >

Razbirlivo e deteto da se plasi od temninata...
No, ne e razbirlivo vozrasen da se plasi od svetlinata.

Непосредна врска до пораките: 257
24.3.2012 19:44:27   
mamicki
Пак повторувам- наведов свое мислење, формирано врз лично искуство. Претпоставувам дека кога го родив првиот син размислував слично- дека подобро е порано, од здравствени и др. причини, но од оваа перспектива, гледајќи ретроспективно, не се согласувам со самата себе. Инаку, ризикот секојпат постои, но и лекарите ги имаат поместено границите, па ако порано секоја прва бременост над триесеттата ја сметаа за ризична, денес таа граница ја имаат поместено над 35 година. Инаку, оваа, втората бременост, на 38, ја поминав без никаков здравствен проблем, дури ниту не настинав, а првата... не сакам да се сеќавам, 3 години од по болници не се собрав, мислев дека никојпат повеќе од мене нема да биде човек, здрав и прав.

(Одговор на членот mila mama)
Непосредна врска до пораките: 258
24.3.2012 20:11:30   
amateuress
апсолутно се согласувам со мамички, иако можеби би додала +-3 години на 30та. ама сепак тоа многу зависи и од карактер и цели во животот. јас лично останав бремена една година порано од планираното (на 28, а родив на 29) и тоа искрено тешко ми падна, и психички, и физички, зашто многу работи морав да ги направам до некаде како под принуда, со скратен рок и не успеав да им посветам доволно внимание.
за второ дете си давам минимум од 3-4 години од сега, па потоа ќе видам како ќе се чувствувам.
инаку се согласувам дека кога се сака и кога се има волја се’ се може, сум видела успешни бракови и семејства формирани на 19-20 години, ама јас лично да доживеев (непланирана) бременост во тие години ќе ми беше огромен шок и не знам како ќе се снајдев.
а за ризиците, навистина се поместени границите, особено за втори деца, а и со цела технологија достапна сега, да се надеваме дека барем можат рано да се откријат.

Непосредна врска до пораките: 259
24.3.2012 20:16:22   
mila mama
Абе ја со постот мислев да кажам дека секое време е добро и секое време е лошо. Човек сам одлучува што, како и кога. Ја ако чекам да се допрошетам ќе умрам без деца. Така што секој си има своја перцепција и баш убаво што е така инаку ако раѓаме сите у исто време нема да има места по болниците user posted image

Razbirlivo e deteto da se plasi od temninata...
No, ne e razbirlivo vozrasen da se plasi od svetlinata.

(Одговор на членот amateuress)
Непосредна врска до пораките: 260
24.3.2012 20:20:27   
amateuress
да, да, и јас тоа го мислам. мислам дека се гледа и од постот user posted image секој по свое

(Одговор на членот mila mama)
Непосредна врска до пораките: 261
24.3.2012 22:03:37   
Viktori
Јас имам 33 години, уствари неам сеуште, имам 3 деца и втор живот да живеам децата би ги родила на истата разлика и истите години.

Не чувствувам дека нешто сум пропуштила овие години, а богами не сум ни престарена за шетање, пак, а имам + 2 верни другарки и еден другар.

Ко што кажа мамички, секој со своите приоритети. Само што ако родиш деца порано, не значи дека се друго треба да застане, ама тоа е и до човекот. Не секој мисли дека животот престанува кога ќе станеш мајка или ќе се омажиш. Само треба на неколку години да ги смениш приоритетите. Е и тоа не може секој, така да се е избор.

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

Непосредна врска до пораките: 262
25.3.2012 0:45:53   
ananikol

Sekoja zenicka e prikazna sama za sebesi...Mojata prva bemenost bese vo 21-ta godina vtorata ja planirav za 10 godini..koga ke go kazev toa zaprepasteno me gledaa ke sum bila stara ..arno ama iskreno kazano si se podzaboravivme so mm iako zelbata bese sekogas prisutna no do odluka dojdovme + 6 godini od planiranoto znaci vtorata bremenost mi bese vo 37-ta godina togas na kontroli mnogu retko da vidov user posted image pod 30-tata i mojata bremenost bese smetana kako normalna.Razlikata vo gledistata na prvata i vtorata bremenost bese razlicnata drzava,razlicnoto opkruzuvanje..Ovde vprocem,za semejstvo razmisluvaat posle 30-tata...a vo prosek imaat 3 decinja...
Posle vtorata user posted image mi se rodi silna zelba za treto od pricina sto mislam deka mozam da mu gi zadovolam potrebite na decata rastenje,obrazovanie i obezbedeno stanbeno prasanje iako za vtorovo se uste nemam obezbedeno no se nadevam deka naskoro i toa ke go sredime..dokolku nemav moznosti nikogas i ne bi razmisluvala za vtoro pa ni za treto,ne se soglasuvam so toa deka sekoe dete si ima svoja zvezda ..ami sekoe dete si ima roditeli a ksmetot e baska rabota.Ne velam deka onie koi ne mozat da go obezbedat toa treba da se lisat od roditelstvo,ne...no sepak treba da se razmisli i sto mozime da im ponudime na decata vo zivotot koi se razlikuvaat od ljubov,neznost,vnimanie,toplina...

(Одговор на членот Viktori)
Непосредна врска до пораките: 263
25.3.2012 15:16:28   
mami mami
Spored ova sto prethodno go procutav sekoj si e vo pravo, zavisi na kogo kako mu se prioritetite...nekoj saka kariera, posreden zivot, nezavisnost, pa samo da se posveti na odgleduvanjeto na decinja, a nekoj prifaca pomos, uloga samo na domacinka, i slicno.Zatoa koj kako ce odluci taka i zavisi od licnosta...samo da ne se preteruva....licno i jas sum za prvoto dete da se rodi okolu 30 , plus-minus 2 godini, a za vtoroto koj kako saka moze da se poceka ...no ne mnogu ...nemojte posle 40 i ako za treto i toa e dozvoleno...hahahah malku da se posalam. I jas eve prvoto go rodiv na 28-29 ...poradi skolo , vrabotuvanje , a za vtorovo eve sega sum bremena na 38 godini, sto ne se soglasuvam deka zena ne se custvuva zdrava na ovie godini....fala mu na GOSPOD se cutvuvam pozdravo od koga imav 20 godini, znam ce se iznasmeete no mozda toa e deka sega znam povece da se cuvam i vnimavam na svoeto zdravje, go cuvas, vnimavas sto jades , vnesuvas dovolno vitamini i sl. , a togas ne znaes i mislis deka sve mozis...mozda toe e pricina inaku sigurno organite se postari. Vazno jas se custvuvam srecno i go molam GOSPOD da mi dade zdravo bebence i posle sum sigurna deka ce bidam posmirena vo odgleduvanjeto na bebenceto otkolku na moeto prvo dete , a toa e mozebe zosto so prvoto ne deka bev mnogu mlada no togas vrabotena, prvpat so moi pari vo xebot, sakav malku da prosetav , a nemav pomos komu da mu go ostavam mojot sin, ziveam vo pomal grad kade nema zena da povikas da ti go pocuva i da platis i kade odevme so mm bese i mojot sin, a seto toa mi vrsese pritisok i se custvuvav zarobena, e sega znam , poiskusna sum , znam kako da gi organiziram rabotite, znam da uzivam i so niv...ztoa izvineteme za mojot dolg post , no samo sakav so licno iskustvo da pomognam, a ne od rekla kazala....na kraj da dodadam sekoj razlicno moze da odluci da rodi i da odgleduva deca i da bide srecen...no mnogu zavisi dali se vraboteni, dali imaat svoe katce za ziveenje, dali imaat pomos...oti onie sto imaat pomos ne moraat da cekaat mnogu za decinja....ce mozat da gi rodat i da imaat pari i da setaat no malku pomalku ce go custvuvaat majcinstvoto i pomalku ce imaat udel vo toa ...zatoa velam zavisi koj kako se custvuva i sto saka od zivotot....no nemojte pak premnogu da ocekuvate od zivotot i da cekate se da se sredi i posloe da pocnete da planirate semejstvo , a godinite pominale....Ete tolku od mene , ako nekomu mu pomognav vo razmisluvanjeto koga e vreme za vtoro dete bas mi e milo.Pozdrav!

(Одговор на членот ananikol)
Непосредна врска до пораките: 264
25.3.2012 15:31:31   
mamicki

ИЗВОРНА ПОРАКА: mami mami

sega sum bremena na 38 godini, sto ne se soglasuvam deka zena ne se custvuva zdrava na ovie godini....fala mu na GOSPOD se cutvuvam pozdravo od koga imav 20 godini, znam ce se iznasmeete no mozda toa e deka sega znam povece da se cuvam i vnimavam na svoeto zdravje, go cuvas, vnimavas sto jades , vnesuvas dovolno vitamini i sl. , a togas ne znaes i mislis deka sve mozis...mozda toe e pricina..onie sto imaat pomos ne moraat da cekaat mnogu za decinja....ce mozat da gi rodat i da imaat pari i da setaat no malku pomalku ce go custvuvaat majcinstvoto i pomalku ce imaat udel vo toa ...

POTPIS ! Istovo iskustvo go imam i go spodeliv, uzivaj si vo user posted image mami mami, a potoa uste povekje vo user posted image .Mojov malecok ima 8 meseca, i jas go rodiv na 38, bez nikakov problem nitu so bremenost, nitu sega, so odgleduvanje, ogromna radost i pozitivna promena vo domot ni donese maleckiov angel user posted image

Непосредна врска до пораките: 265
25.3.2012 17:25:44   
mami mami
Ti blagodaram mamicki i tebe ti posakuvam da prodolzite da si uzivate so noviot clen vo semejstvoto.user posted image

Непосредна врска до пораките: 266
27.3.2012 0:21:29   
amateuress
bas ubavi iskustva, me ubedivte deka najdobroto doprva doagja (so vtoroto dete) user posted image

Непосредна врска до пораките: 267
12.4.2012 13:26:12   
Џесика
Некако се почесто со мм почнавме да ја зборуваме нашата (сеуште незачната и неродена) ќерка Иванаuser posted image почна да се појавува желба за второ дете. Понекогаш си помислувам дека немам психички сила да издржам уште едно дете во моментов, некогаш се плашам како финансиски би го издржиле тоа, а некогаш сум полна со позитивни мисли дека ете, за второ дете се има набавено скоро се од првото, па би ни останале само онака тековни козметички трошоци. Станбено сме обезбедени, за тоа не се двоумам. Некогаш и кога ќе почувствувам дека 90% од домашните обврски се на мене, помислувам „никогаш нема да родам второ дете“ зошто мислам дека психички ќе попуштам... До сега викав „да најдам работа сигурна и стабилна, одма ќе родам второ дете“ ама да знаев дека волку ќе чекам, досега и ќе стиснев заби и ќе го израснев, па ќе бркав кариера... некако осеќам како без план да навлегов во оваа сфера, сега се каам што досега немав веќе родено, па со Борјанче ќе ја израснев и Ивана дома, и ќе си ја имав завршено семејната мисија user posted image Што на вас ви беше пресудно за да се решите за второ дете, или што ќе ве натера да се решите (за оние што се уште со едно)...

Жената по природа е АНГЕЛ, но ако и ги скршат крилата таа лесно ќе научи да лета на метла!!!

Непосредна врска до пораките: 268
12.4.2012 13:31:34   
AnnaMolly RR
И јас се водам од помислата дека треба да се роди Јана user posted image Секако дека нема да останам со едно дете, само сега во моментов не размислувам за второ зашто куќата не ни е доправена, јас останав без работа, а и не смеам уште 3 години од медицински причини. Кога овие работи ќе ми се подредат, ќе се решам на второ и да сум без работа.
И јас така размислувам, Џес. Се што имам од Филип ќе ми остане, значи облека, креветче, столче, дубалче... Ништо нема да купувам.

А јас за тебе навивам побрзо да се роди Ивана. Имево го обожавам, најубаво ми е на свет (после Ирина, нелиuser posted image ) зашто сестра ми се вика Ивана!!!

Live and let live

(Одговор на членот Џесика)
Непосредна врска до пораките: 269
12.4.2012 13:44:43   
blond
Иако јавно кажував дека второ дете живи и здрави за неколку години, еве во последно време само на тоа мислам. Ј е сеуште мал, неполни 10месеци, но си мислам, каде едно таму уште едно, да ги израснам набрзина двете. А вака ако почекам 5-6 години, таман се осамостоило детето, ќе почне на школо да оде, јас тогаш второ да правам... Хммм... На кое да се посветиш, на она само што тргнало на училиште или на бебето? Плус ќе треба се од почеток, пелени, непроспиени ноќи итн.
Се би искористила од првото дете, без разлика дали ќе биде машко или женско второто дете. Мојата кума има деца разлика се 1,5год и си кажува дека првите 2-3 години и било тешко, ама сега и е супер, двајцата се средношколци, заедно излегуваат, заедно се прават.

Од друга страна пак си велам ај малце вака тројцата да си прошетаме, да се посветеме само на Ј.

Не знам, навистина сум на две.
Со мм немаме баш разговарано конкретно на темава, само така околу од околу за полот на детето user posted image . Јас нормално сакам женско, Јулија ќе е мојата мома (сакав Јана, ама на мајка ми не и се допаѓа, а инаку мајка ми се вика Јулијана).
Мислам дека за името ќе имаме големи проблеми, мм сака и второт да е на негова страна (т.е на свекрвата името да се стави), а јас пак сакам рамноправност-првото дете на свекор ми, второто на татко ми или мајка ми.

Непосредна врска до пораките: 270
12.4.2012 14:10:44   
mamicka77
jas na ovaa tema pomisluvam deka nema da se sluci mm ponekogas pregovara aj zdravje za vtoroto a jas razgovorot go zavrsam so nema da ima prilika za vtorouser posted image ,bidejki  M mi e vredna za tri a ne dve i mislam deka i vtoro ako imam i ako bide se kako sto e so M ke nema da imam zivci da izdrzam ponekogas mi e tolku mnogu tesko sto recam AMAN i mi se ide usvet da fatam koga nisto ne i se ugoduva najadena presoblecena  izbanjata napiena sredena se pod kontrola i taa pak RIKAAAAAAAAAAAAAAA kako da ja kole nekoj nisto zivo ne i se ugoduva i mislam deka nema da mozam da go izdrzam seto ova po vtor pat,a i so doenjeto imavme mnogu problemi nemam na ednata grada pupka na drugata slabo epten i mi se razranija epten mnogu dupki od zivo meso se gledase i mi e mnogu strav za povtorno doenje baska emav mnogu mleko,a i nekako nemam zelba za vtoro se mislam deka M ke bide zapostavena ako bide isto kako nea takvo RIKALO i nisto da ne i se ugoduva,no ako sluajno se zafate taka ne planirano sekako deka nema da ja prekinam bremenosta,a najdobrarazlika pomegu decata za mene e tri godini

(Одговор на членот blond)
Непосредна врска до пораките: 271
12.4.2012 14:22:24   
Mihaela 2010
Pa razmilsluvame za vtoro ama koga ke se sluci stvarno neznam.celo vreme si vikam da go zavrsam fakultetot pa da se namestam na drugo rabotno mesto pa togas...ete krajot se blizi,juni zdravje diplomiram,vrskicki nekoi imam za premestuvanje taka da mozno e na esen da se fatam za rabotauser posted image ..
I jas koga ke pomislam na vtoro se si mislam deka vekje i nemam zivci,nekako ko da mi se popusteniuser posted image ,ponekogas i najmala sitnica mi smeta,ama pa nemozam da go zamislam detevo bez brat ili sestra.Vo sekoj slucaj bi sakala uste edno pa zdravje Boze ke se pomacime dur ne prknat ama pa kako inaku ke ostareme bez maki?

(Одговор на членот mamicka77)
Непосредна врска до пораките: 272
12.4.2012 15:07:57   
mami2
????? Уште немам поим кога  е вистинското време.
Кога го родив првото по осум години, маки, успеси, несреќни бремености, не ни помислував дека ќе имам второ дете. Нормално тоа се одразуваше не непримена на соодветна заштита.
И така, кога Н. имаше 1,5 година ја создадовме А.
Додека бев бремена со А. ја доживеавме најголемата финансиска криза од кога сме заедно ( а не сме малку-18 години).
Кога се породив двете беа во пелени и на АД млеко, мислам дека цела плата од сметка на мм, ја остававме во Зегин.
Ама баш тогаш тркалото се сврти, по седум месеци од раѓањето почнав да читам огласи, конкурирав само на еден, поминав тестирања, интервјуа и почнав да работам.
По некое време, мм се осмели (ова по новиве реклами)и почна самостојно да работи.
Поентата по огромниот пост е дека раѓањето на второто дете како да не мобилизираше да преземеме нешто, како да поттикна некои процеси, па така дојдовме до релативно стабилни приходи.
Заборавив да кажам дека кога бев трудна со првото купивме стан и тоа како на лотарија, дојдоа пари од наследство за кое не сме знаеле дека постои.
Некои велат дека секое дете си носи своја среќа, за мене самото раѓање на двете деца е неизмерна и немерлива радост, но мислам дека постои нешто необјасниво за мене, како децата да ни донесоа пресврт во животот на многу полиња.
Ако се имаат основните предуслови, физичка спремност за раѓање, место за живеење, слога, и јаки живци де, раѓањето на второ дете е условено само од волјата на родителите. Сфатив дека претпоставените пречки за кои и вие сте пишувале погоре се во главата, реално децата се благослов.

< Поракaта ја уредил mami2 -- 12.4.2012 15:08:47 >

(Одговор на членот Mihaela 2010)
Непосредна врска до пораките: 273
13.4.2012 19:47:07   
eleonorastrumica

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

jas na ovaa tema pomisluvam deka nema da se sluci mm ponekogas pregovara aj zdravje za vtoroto a jas razgovorot go zavrsam so nema da ima prilika za vtorouser posted image ,bidejki  M mi e vredna za tri a ne dve i mislam deka i vtoro ako imam i ako bide se kako sto e so M ke nema da imam zivci da izdrzam ponekogas mi e tolku mnogu tesko sto recam AMAN i mi se ide usvet da fatam koga nisto ne i se ugoduva najadena presoblecena  izbanjata napiena sredena se pod kontrola i taa pak RIKAAAAAAAAAAAAAAA kako da ja kole nekoj nisto zivo ne i se ugoduva i mislam deka nema da mozam da go izdrzam seto ova po vtor pat,a i so doenjeto imavme mnogu problemi nemam na ednata grada pupka na drugata slabo epten i mi se razranija epten mnogu dupki od zivo meso se gledase i mi e mnogu strav za povtorno doenje baska emav mnogu mleko,a i nekako nemam zelba za vtoro se mislam deka M ke bide zapostavena ako bide isto kako nea takvo RIKALO i nisto da ne i se ugoduva,no ako sluajno se zafate taka ne planirano sekako deka nema da ja prekinam bremenosta,a najdobrarazlika pomegu decata za mene e tri godini

Леле овоа како јас да сум го пишувала само што нашето е момче,а твоето девојче инаку приказната е иста да не се прераскажувам и јас сакам пауза здравје од 5-6 години па второ,зошто од овоа малото станав коски и кожа,немам никакви облини на себе да не речам анорексична сум веќе

(Одговор на членот mamicka77)
Непосредна врска до пораките: 274
31.5.2012 14:59:18   
AnnaMolly RR
Да се прашува само мм, уште одма! Вчера се расправавме на тераса како деца некои! Запнал ајде па ајде! Дури и свекрва ми се качи да види што се караме user posted image И застана на моја страна дека треба да почекаме уште малку да ја досредиме куќата и да се стабилизираме финансиски, а и Филип да потпорасне.

Јас се вадам на забраната од гинекологот да раѓам второ дете пред да поминат најмалку 4 години од првото. user posted image

Live and let live

(Одговор на членот eleonorastrumica)
Непосредна врска до пораките: 275
Страница:   <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Дали вашите момчиња си ги допираат?
пеперутка16

Моето три и полгодишно дете постојано си го допира пенисот и не престанува. Пробав разни начини да го спречам, но не функционира. Не боли, не чеша, добро е. Хигиената е на ниво. Би сакала некој да ми пише како ја решил. Ви благодарам.